Heb je een reisstekker nodig in Indonesie?

Als je in Nederland woont heb je geen wereldstekker of reisstekker nodig in Indonesië om je elektrische apparaten te gebruiken.

De stopcontacten in Indonesië leveren geen probleem op. Je stekkers passen overal.

Kan ik geld pinnen in Indonesië?

Kan ik met mijn gewone pinpas geld pinnen op Java of Bali?

Ja, in de meeste plekken kunt u een geldautomaat vinden waar u makkelijk kunt pinnen.

Met één bankpas kunt u per dag twee of driemaal geld opnemen. Afhankelijk van de geldautomaat is dit maximaal 500.000 rupiah tot 2.500.000 rupiah per keer (ongeveer 30 tot 150 euro). De bank brengt elke keer dat u geld opneemt kosten in rekening (ongeveer 3 euro). Dit is afhankelijk van het beleid van uw bank.

Om geld te kunnen pinnen in het buitenland heeft u een bankpas nodig voorzien van een Maestro, V PAY of Cirrus-logo.  Om fraude te voorkomen, blokkeren banken bankpassen preventief, zodat u hier niet mee buiten Europa kunt betalen. Let er dus op dat u uw bankpas op “wereldwijd” laat zetten voor vertrek. Dit kan vaak via internetbankieren gemakkelijk geregeld worden.

Voor de zekerheid is het verstandig niet afhankelijk te zijn van één bankpas. Veel gasten nemen ook hun creditcard mee. Hier kan je ook mee pinnen. Wel zijn de transactiekosten hoger, ongeveer 4 euro per keer.

Waar kan ik pinnen in Indonesië? 

Wilt u precies weten waar u een geldautomaat kunt vinden? Check de websites van Maestro (van Mastercard voor kaarten met het Maestro en Cirrus logo) en Visa (voor V PAY).

Bank- en creditcardkosten

Het opnemen van geld bij een geldautomaat in Indonesië, of het doen van een betaling met uw eigen bankpas of creditcard, brengt dus relatief hoge transactiekosten met zich mee. Naast de transactiekosten, zal uw bank of creditcardmaatschappij een percentage bij de wisselkoers optellen (de wisselkoersopslag) . Dus of je nu contant geld opneemt, met je bankpas of creditcard betaalt of het geld overmaakt naar een Indonesische bankrekening, de kosten zijn hoog bij uw eigen bank of creditcardmaatschappij.

Wise

Wil je besparen op de kosten, dan kun je overwegen om gebruik te maken van ​​Wise.
Wise is een online platform voor het internationaal verzenden en ontvangen van geld en is in 2011 opgericht in het United Kingdom.
Het werkt totaal anders dan gewone banken. Wise heeft in veel verschillende landen van de wereld binnenlandse bankrekeningen geopend. Deze binnenlandse bankrekeningen worden gebruikt voor de betalingen. Hierdoor bespaart u enorm op de internationale kosten.

Wise debit cardDebit card als creditcard

Voor wie?

De Wise debit card is beschikbaar voor inwoners van Europa, Singapore, Maleisië, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de VS en Brazilië en kan in veel landen in de wereld worden gebruikt, waaronder Indonesië.

Wat is een Wise-debit card?

Een debitkaart betekent dat je geld op de kaart moet zetten voordat je hem kunt gebruiken (als er geld op de kaart wordt gezet, werkt de kaart als een creditcard, maar het is geen “credit” kaart waarop je geld kunt lenen. Bij een debitcard hoef je dus ook geen rente te betalen).

Je kunt het geld in je eigen valuta op de kaart zetten, maar ook in andere valuta, zoals de rupiah. Met een “rupiah account” betaalt u in Indonesië als een local. Niet voor niets gebruikt Wise de slogan: Go global, pay local!

Wise is lid van het Mastercard of Visa-netwerk, dus de Wise card wordt overal (winkels, hotels, pinautomaten) geaccepteerd waar een Mastercard of Visacard wordt geaccepteerd. Dit is bijna overal.
Check voor pinautomaten de websites van Maestro (van Mastercard voor kaarten met het Maestro en Cirrus logo) en Visa (voor V PAY).

Waarom een ​​Wise-debit card?

 • Realtime wisselkoers
  Wise verwerkt zoveel internationale betalingen dat ze realtime wisselkoersen (de middenkoers) kunnen gebruiken zonder een percentage toe te voegen. Daar waar uw bank onderscheid maakt tussen een wisselkoers voor de koper en een wisselkoers voor de verkoper (en u altijd het hoogste tarief betaalt), rekent Wise met de realtime wisselkoers. Dit scheelt u veel geld.
 • Lage kosten
  De transactiekosten zijn erg laag (of zelfs gratis) in vergelijking met gewone bankkaarten.
  Wil je dus geld besparen op de bankkosten, gebruik dan de Wise-debit card. Met Wise krijg je meer roepia voor je euro.

Hoe vraag je de kaart aan?

Eerst registreer je je bij Wise op je computer (later download je de Wise app op je telefoon).

Bij het registreren zal Wise je vragen om je te legitimeren, volgens de internationale afspraken om internationaal bankieren veilig te houden. De verificatieprocedure is eenvoudig en snel. Wanneer uw account is geverifieerd, kunt u de debit card aanvragen.
De website van Wise is erg duidelijk en makkelijk in gebruik. De kaart kost ongeveer 7 euro.

Hoe kan je de debit card gebruiken?

 • Wil je je diner afrekenen in een restaurant? Je kunt je Wise-betaalpas gebruiken zoals elke Mastercard of Visa-creditcard, maar dan zonder de hoge kosten.
 • Wil je geld opnemen bij een geldautomaat? Gebruik je Wise-betaalpas bij elke geldautomaat waar Mastercard of Visa card wordt geaccepteerd en ontvang uw geld gratis (of tegen een kleine vergoeding).

Transit
Wanneer u op doorreis bent in een ander land of een tussenstop maakt en graag wat eten of drinken wilt kopen op de luchthaven, kunt u uw Wise-betaalpas in de lokale valuta gebruiken. Geen gedoe met geldwisselen of hoge transactiekosten. Ook kleine bedragen kunt u zo makkelijk en goedkoop betalen met uw Wise-debit card.

Ja ik wil graag meer weten over de Wise debit card>>>

Wise money transfer

Soms wilt u voordat u op reis gaat al geld overmaken naar Indonesië. Vooral als u grotere bedragen wilt betalen is het geen doen het geld in Indonesië op te nemen bij een geldautomaat, vanwege de dagelijkse limiet. Ook is het niet prettig met grote contante bedragen over straat te moeten.

Bij een overboeking vanaf een reguliere bank betaal je administratiekosten die kunnen oplopen tot wel 20 euro, en de wisselkoers is niet in jouw voordeel (als koper). Daarnaast moet vaak de ontvanger ook nog een vergoeding betalen om het geld te ontvangen.
Naast de hoge kosten kan het lang duren voordat het geld op de Indonesische bankrekening staat.

Het verschil met Wise? Wise berekent de realtime wisselkoers en rekent slechts een kleine vergoeding voor administratiekosten (let op: gebruik de “low cost transfer”) , en de overdracht duurt vaak maar een paar uur.

Wise biedt u een goedkope en snelle manier om uw geld naar een bankrekening in Indonesië te sturen:

-Als de ontvanger een Wise-account heeft, kunt u het geld eenvoudig van uw bankrekening naar de lokale bankrekening van Wise sturen.

-Als de ontvanger geen Wise-account heeft, kunt u geld overmaken naar zijn of haar lokale bankrekening in Indonesië.

 • Als u de bankgegevens heeft, voegt u ze toe en Wise stuurt het geld naar die rekening.
 • Als u de bankgegevens niet heeft, vul dan gewoon hun e-mailadres in. Als de ontvanger Wise al gebruikt, vindt Wise de rekening waarop ze geld willen ontvangen. Als de ontvanger niet op Wise zit, stuurt Wise een e-mail met het verzoek de bankgegevens door te geven.

Makkelijker kan het niet.

Wat zeggen andere reizigers?

Wise heeft zeer goede recensies op Trustpilot en de website is makkelijk in gebruik.
Ook Pardi en Dwi maken naar volle tevredenheid gebruik van Wise.

Wise gebruiken om geld over te maken naar Indonesië>>>


Boek uw droomreis en houd zelf de regie:

Kan ik Whatsappen met een Indonesische SIM-kaart?

Ja, je kan gewoon blijven Whatsappen met een Indonesische SIM-kaart.

Whatsapp geeft de mogelijkheid om op je eigen nummer te blijven Whatsappen, ook al heb je een Indonesische simkaart in je telefoon. Zo blijft je makkelijk (en goedkoop) bereikbaar voor je familie en vrienden.

Je kan je Nederlandse SIM-kaart laten vervangen op een beperkt aantal plekken in Indonesië. Zo kan je op de luchthaven na aankomst een Indonesische sim-kaart laten installeren en registreren. Op de luchthaven kan je toestel gedeblokkeerd worden voor het Indonesische netwerk. Je toetsel moet wel SIMlockvrij zijn. Het is moeilijk andere plekken in Indonesië te vinden waar je je SIM-kaart kan laten vervangen. Een aantal jaren geleden was dit nog overal mogelijk, maar de registratie is moeilijker geworden en hierdoor zijn de plekken waar dit kan beperkt.

eSIM-card

Het is daarom een goed idee over te stappen op een eSIM-kaart. Het is niet meer nodig een plastic SIM-card te gebruiken. De meeste telefoons zijn geschikt voor een eSIM-card. De eSIM-kaart kan je makkelijk zelf downloaden op je toestel.
Geen lange rijen meer, geen risico dat je je Nederlandse SIM-kaart kwijtraakt en geen gedoe met telefoons en hoesjes die beschadigen bij het openen. Je kunt nu al voor vertrek een eSIMcard op je telefoon downloaden die geschikt is voor Indonesië. Bij aankomst in Indonesië kan je deze e-Simcard activeren (zoals bij elke andere simkaart) en gelijk gebruik maken van mobiel internet.
Check of je telefoon geschikt is voor een eSIMcard>>>

Nomad een betrouwbare aanbieder die gebruik maakt van betrouwbare Indonesische netwerken. Je kan op de website van Nomad het pakket kiezen dat het beste aansluit bij jouw plannen. De eSIM-kaart installeer je makkelijk via de app of een QR-code.

Bereken hier hoeveel GB je nodig hebt, en welk pakket voor jou het voordeligst is >>>

Nomad heeft als motto: No contract, no hidden fees, no unexpected roaming charges

Bestel je eSIMcard online bij Nomad>>>

Let op:

 • Het is alleen een internet bundel. Bellen kan niet via de eSIM-kaart, maar je kan natuurlijk wel via internet (bijvoorbeeld Whatsapp) bellen.

 

Ontdek het gemak van een privéchauffeur.

Boek uw droomreis en houd zelf de regie.

Lees meer >>>


Heb ik inentingen nodig voor Indonesië?

Inentingen niet verplicht voor Indonesië, wel worden sommige vaccinaties voor Indonesië aangeraden.

Het advies of vaccineren verstandig is, verschilt van persoon tot persoon. Laat u ongeveer 4 maanden voor vertrek  door de GGD of door een andere instantie (zie de website van het LCR) gespecialiseerd in reisvaccinaties adviseren over uw persoonlijk situatie en keuzes.

Alleen als u vanuit Zuid-Amerika of Afrika Indonesië binnen reist, kunnen onder bepaalde omstandigheden vaccinaties verplicht zijn.

Lees het antwoord op alle vragen:

Kan ik reizen tijdens de Ramadan? –>>

Is WiFi beschikbaar in Indonesië?

Ja, maar het mobiele netwerk is vaak beter en veiliger

In veel hotels en restaurants is wifi beschikbaar, maar de kwaliteit is niet altijd even goed.
Het 3G en 4G netwerk in Indonesië is daarentegen prima en vaak sneller (en veiliger) dan de gemiddelde wifi-verbinding.

De meeste telefoons zijn geschikt voor een eSIM kaart. Met een eSIMkaart kan je gebruik maken van betrouwbare Indonesische netwerken, voor een goede prijs en zonder dat je je eigen SIM-kaart hoeft te verwijderen. Download simpelweg een eSIM-card en kies het pakket bij je past.

Zo kun je goedkoop en snel gebruik blijven maken van het internet, zoals je gewend bent.

Check of je telefoon geschikt is voor een eSIM card>>>

Nomad is een betrouwbare provider die eSIMkaarten aanbiedt in vele landen waaronder Indonesie. Je kan de eSIM-kaart makkelijk installeren via de app of via een QR code.

Reken uit welk datapakket het beste bij past >>>

Nomad’s motto is: No contract, no hidden fees, no unexpected roaming charges

Beste je eSIM bij Nomad>>>

Let op:
Met een eSIM-card krijg je een databundel. Je kan niet bellen via de eSIM kaart. Wel kan je natuurlijk bellen met Whatsapp).


Ontdek het gemak van een privéchauffeur.

Boek uw droomreis en houd zelf de regie.

Lees meer >>>


Heb ik een visum nodig?

Ja, je kun eenvoudig een visum voor 30 dagen aanvragen, met de mogelijkheid het te verlengen met nog eens 30 dagen

Voor toeristen uit 43 landen waaronder Nederland en België is het mogelijk bij aankomst een visum te krijgen (visa on arrival of visitor visa) als je Indonesië binnen reist via de luchthaven op Bali, Jakarta, Surabaya, Menado, Yogyakarta of Medan. Het visum kost 500.000 IDR.

Het gemak van een online aanvraag

Het is mogelijk het visum vanaf 14 dagen tot 48 uur voor vertrek online te regelen. Dit scheelt tijd bij aankomst. Een ander voordeel is dat het visum (dat standaard voor 30 dagen wordt afgegeven) ook online verlengd kan worden met 30 dagen.

Online een visum aanvragen doe je hier >>>

Wil je nog meer tijd besparen? Vul dan online ook alvast het douane formulier in. Dit bespaart je veel tijd aan de grens:

De laatste informatie kun je checken op de website van de Indonesische ambassade:

of op de website van de Nederlandse ambassade in Jakarta


Let op: Je paspoort moet op de dag dat je in Indonesië aankomt nog minimaal 6 maanden geldig zijn!


Hoeveel fooi geef je in Indonesië?

In Indonesië is het gebruikelijk uw waardering te laten blijken door het geven van een fooi.

Dit is wordt gezien als normaal onderdeel van het beloningssysteem. Het is handig hiervoor wat kleingeld (briefjes van 5.000 en 10.000 rupiah) in uw  zak te hebben.
Het geven van een fooi natuurlijk nooit verplicht, maar wordt zeker gewaardeerd.

De volgende bedragen zijn algemene richtlijnen; de fooi zal natuurlijk voornamelijk afhangen van uw tevredenheid:

 • Bij het hotel wordt uw koffer vaak voor u naar uw kamer gedragen. Het is gebruikelijk ongeveer 5000 tot 10.000 rupiah per koffer aan fooi te geven.
 • Op het station is 10.000 rupiah per gedragen koffer normaal.
 • In restaurants zit de fooi vaak al bij de prijs inbegrepen, of je betaalt hier automatisch extra voor bij het afrekenen. Als de fooi nog niet in de rekening is verwerkt, is 10% normaal.
 • Voor gidsen bij bezienswaardigheden is het normaal ongeveer 30.000 rupiah te geven (of 100.000 rupiah voor de hele dag).

Als u twijfelt of een fooi in een bepaalde situatie gepast is, kunt ook altijd uw chauffeur om advies vragen.

In Indonesië is er geen sociaal vangnet. Op het moment dat men niet terug kan vallen op familie bij ziekte of werkloosheid, heeft men geen inkomen. Juist de kleine dienstverlenende taken worden dan aangegrepen om het hoofd boven water te kunnen houden. Houd dit in uw achterhoofd als u een foto van iemand maakt, of als iemand u helpt bij het oversteken, maar voel u nooit verplicht een fooi te geven:
De meeste mensen in Indonesië zijn hartelijk en ze helpen u graag, of u nu een fooi geeft of niet.


Lees het antwoord op alle vragen:

Heb ik inentingen nodig voordat ik op reis ga? –>>


Boek uw droomreis en houd zelf de regie.


 

Wat zijn de beste tips voor een vakantie in Indonesië?

Creëer mooie herinneringen!

Naast alle praktische en organisatorische tips is dit eigenlijk de enige tip die echt belangrijk is.

 • Ontmoet de lokale bevolking.
 • Neem uw tijd en geniet niet alleen van alle geplande activiteiten maar sta ook open voor ongeplande ontmoetingen en leef in het moment.
 • Bedenk van te voren wat u echt leuk vindt, waar liggen uw interesses, wat heeft u altijd nog een keer willen doen?
  Met uw eigen chauffeur zijn er zo veel mogelijkheden, maak hier gebruik van!

Lees verder voor veel meer antwoorden op al uw vragen:

Hoe neemt u uw medicatie mee op vakantie? –>>