U reist met uw chauffeur in een veilige, nette auto.
Alle auto’s zijn voorzien van airconditioning, zonwerende ramen en autogordels. Als u met kleine kinderen reist zijn er op aanvraag kinderstoeltjes beschikbaar.
Of u nu alleen reist, met uw gezin of in een groep (hoe groot dan ook) er is altijd een geschikte auto, busje of bus beschikbaar.
De meest gekozen auto’s zijn de Toyota Avanza, Toyota Innova, Elf Short, Toyota Hiace en de Elf Long, maar ook andere auto’s zijn beschikbaar.
De Toyota Avanza is geschikt voor maximaal 2-3 passagiers met bagage.
De Toyota Innova is geschikt voor maximaal 2-4 passagiers, afhankelijk van de hoeveelheid bagage.
De Elf Short is ideaal voor gezinnen en biedt plaats aan maximaal 6-8 passagiers met bagage
De Toyota Hiace is extra luxe en geschikt voor maximaal 9 personen met bagage.
De Elf Long biedt plaats aan maximaal 12 personen met bagage.
Met een aantal feestdagen moet u zeker rekening houden.
Indonesië kent vele bevolkingsgroepen en vele geloven. Met iedereen is rekening gehouden en daarom kent Indonesië veel officiële feestdagen. Het reizen op een feestdag kan lastig zijn, maar kan ook een bijzondere ervaring worden.
De belangrijkste vaste feestdagen zijn:
Op 1 januari Nieuwjaarsdag
Op 17 augustus Onafhankelijkheidsdag
Op 25 december Kerst
Verder zijn er nog veel feestdagen die ieder jaar op een andere datum vallen.
In 2023 zijn dit:
21,22, 23 april 2023 Idul Fitri; het feest aan het einde van de vastenmaand Ramadan (de Ramadan is van 22 maart tot 21 april 2023) Tijdens de dagen dat Idul Fitri wordt gevierd is vrijwel alles is op Java gesloten. Iedereen heeft vrij. Lees meer over reizen tijdens de Ramadan >>>
Van 2 tot 4 juni 2023 Hari Raya Waisak; het Boeddhistisch nieuwjaar. De Borobudur is gesloten en de hotels bij de Borobudur zijn vrij vol en duur. Wel zijn er interessante festiviteiten rondom de tempels van de Borobudur. Ook bij de Bromo is het druk.
Waisak is een van de belangrijkste Boeddhistische feestdag die elk jaar wordt gevierd tijdens de eerste volle maan in mei. Tijdens dit feest worden de geboorte, verlichting en het heengaan van Boeddha herdacht.
Op 29 juni 2023 Hari Raya Idul Adha; het Islamitische offerfeest
De datum van het offerfeest wordt bepaald aan de hand van de stand van de maan. Het kan hierdoor gebeuren dat de datum nog veranderd. De kraton (het sultans paleis in Yogyakarta) is gesloten.
Tijdens het offerfeest wordt Ibrahim (Abraham) herdacht die bereid was zijn zoon te offeren voor God. Ter ere van Idul Adha worden schapen, geiten en koeien geslacht en het vlees wordt gedeeld met familie en vrienden en verdeeld onder de armen. Dit feest herinnert eraan dat je soms bereid moet zijn offers te brengen om het goede te bereiken.
Bij de Bromo:
Op 22maart 2023 hari Nyepi; De Bromo is gesloten.
Het Yadnya Kasada Festival 6 en 7 juli 2023. De lokale Tengger-bevolking offert aan de Bromo. Deze jaarlijkse ceremonie trekt veel toeristen. Ook kan de Bromo tijdelijk voor een paar dagen gesloten worden in verband met de ceremonie.
Op Bali:
Op 21 maart 2023 oudejaarsavond op Bali: Ogoh-Ogoh Optochten met veel geluid op straat (met verkeersopstoppingen).
Op 22 maart 2023 Hari Raya Nyepi; Dag van stilte en bezinning. Iedereen moet binnen blijven (ook toeristen) de lichten blijven uit, alles is gesloten, zelfs het vliegveld (behalve voor medische noodgevallen).
De dag van stilte en zelfreflectie begint om 06.00 in de ochtend en duurt 24 uur. Het is de eerste dag van het Hindoestaanse jaar.
– De lichten blijven uit – er wordt niet gewerkt – er zijn geen activiteiten – men blijft binnen
Omdat er niets te horen en te zien is deze dag, zullen de kwade geesten het eiland niet opmerken en aan Bali voorbij gaan
Aan de ene kant lijkt het vreselijk saai een hele dag in het hotel doorbrengen, maar steeds meer toeristen vinden het juist interessant om tijdens Nyepi op Bali te verblijven en de ceremonies van dichtbij mee te maken:
Mekiyis, Meki of Melasti Twee dagen voor Nyepi worden de beelden uit de tempels naar het strand gebracht om gezuiverd en schoongemaakt te worden. Dit is een bijzondere gebeurtenis.
Ogoh-Ogoh De avond voor Nyepi is het Ogoh-Ogoh en worden de geesten verjaagd door optochten met poppen (die slechte geesten) uitbeelden te houden en veel lawaai te maken. Deze avond is een groot feest.
Ngembak Geni De dag na Nyepi zijn er nog verschillende rituelen om vergeving te vragen voor de zonden van het vorige jaar en het nieuwe jaar schoon en positief te beginnen.
Op 4 januari en 2 augustus 2023 Galungan Vrijwel alles is gesloten.
Op 14 januari en 12 augustus 2023 Kuningan Vrijwel alles is gesloten.
Penjor
Tijdens Galungan komen de geesten van de voorouders weer even terug naar de aarde om hun familie en voormalige woonplaats te bezoeken. In elk dorp en stad verwelkomen de bewoners hun voorouders en bezoekt men de tempels in mooie traditionele kleding. De straten zijn versierd met “penjor” de gebogen bamboe stokken met offergaven aan het einde. Precies 10 dagen na Galungan is het Kuningan. Op deze dag vertrekken de geesten van de voorouders weer naar het hiernamaals.
Tijdens Galungan en Kuningan zijn veel winkels en bezienswaardigheden gesloten. Het is wel een unieke gelegenheid om de prachtige cultuur en ceremonies van dichtbij mee te maken.
2024
Hari Raya Idul Fitri 10 en 11 april 2024 (Ramadan 10 maart – 9 april 2024)
Hari Raya Waisak 23 mei 2024
Hari Raya Idul Adha 17 juni 2024
Hari Nyepi 11 maart 2024
Kasada Festival
Galungan 28 februari en 25 september 2024
Kuningan 9 maart 2024 en 5 oktober 2024
Natuurlijk kunt u uw medicijnen meenemen naar Indonesië.
Wel is het nodig dit van te voren goed te regelen om problemen bij de douane te voorkomen.
Zorg voor vertrek voor een Europees Medisch Paspoort of een Engelstalige verklaring van uw arts. Uw huisarts kan dit voor u regelen. In het Medische paspoort of de Engelstalige verklaring geeft uw huisarts aan welke medicatie u gebruikt.
Neem uw medicijnen (voldoende voor uw hele reis) mee in de originele verpakking (met uw naam op het etiket).
Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (slaapmiddelen, pijnstillers, en kalmeringsmiddelen, zoals bijvoorbeeld oxazepam en ritalin) zijn er speciale regels. Voor deze medicatie heeft u een speciale verklaring met apostille nodig.
Deze verklaring kunt u, als u in Nederland woont, aanvragen bij het CAK.
U vraagt uw huisarts deze verklaring in te vullen en om op elke pagina een handtekening en een stempel te zetten
U stuurt de verklaring op naar het CAK
Het CAK stuurt de goedgekeurde verklaring aan u terug
U vraagt de dichtstbijzijnde rechtbank in Nederland om een apostille stempel op deze verklaring te zetten
Deze verklaring is 1 jaar geldig, en moet minimaal 4 weken voor vertrek worden aangevraagd.
Let er op dat u van deze medicatie niet meer meeneemt dan dat u volgens het voorschrift van uw arts voor uw reisduur nodig heeft.
Check voor de zekerheid de laatste regelgeving bij de Indonesische ambassade.
Boek uw droomreis en houd zelf de regie
Ontdek het gemak van een privéchauffeur op Java en Bali
Net als in de rest van de wereld was ook Indonesië getroffen door het COVID 19 virus. Hoe zit het met uw vakantie? Wat is het reisadvies voor Indonesië? Zijn er reisbeperkingen en coronamaatregelen?
Indonesië is weer open voor toeristen!
Met ingang van 9 juni 2023 zijn alle corona-inreisvoorwaarden opgeheven.
U hoeft dus geen vaccinatiebewijs meer te laten zien. Iedereen is weer welkom.
De Bromo is op verschillende manieren te bereiken:
De Bromo vanaf Malang
De mooiste manier om naar de vulkaan de Bromo te reizen is de route vanaf Malang. De reistijd tussen Malang en de Bromo is ongeveer 5 uur per auto.
Je kan de tocht korter maken door in Tumpang over te stappen in een jeep (apart te huren; uw eigen chauffeur rijdt met de bagage over de verharde wegen door naar de Bromo).
De tocht per jeep is avontuurlijk en u ervaart het bijzondere Tengger-landschap in al zijn aspecten. U rijdt over een smalle bergkam waar de jeeps elkaar vrijwel niet kunnen passeren. Als u wilt kunt u een korte wandeling naar een waterval maken, vervolgens rijdt u door een mistig bos en langs de dorpjes en akkers van de Tengger bevolking. Uiteindelijk komt u bij het woestijnlandschap van de Tengger aan.
Als u aan het einde van de dag aankomt is het relatief rustig op de Bromo. Een goed moment om alvast de Bromo te beklimmen.
Vanaf Surabaya of Probolinggo
Vanaf Surabaya is het 4 uur rijden. Vanaf Probolinggo is het ongeveer 2 uur rijden. Met uw chauffeur rijdt u naar de Bromo vulkaan.
Vanaf Yogyakarta of Denpasar
Vanaf Yogyakarta is het met de auto ongeveer 11 uur rijden. Ook vanaf Denpasar op Bali is het ongeveer 11 uur rijden. Deze lange reis ervaren de meesten als erg vermoeiend en dit kan zwaar vallen. Kijk dus goed of u niet meer ruimte in uw reisschema hebt voor een meer relaxt bezoek.
Zonsopgang
Overnachten kan in Cemoro Lawang, een dorpje aan de rand van de grote oude Tengger-krater waarbinnen de Bromo gelegen is.
’s Ochtends vroeg rijdt u in het donker met een jeep (apart te huren) naar een hoger gelegen uitkijkpunt waar u de zon achter de Bromo kunt zien opkomen. Een spectaculair uitzicht, wat bijna niemand wil missen.
Bij de Bromo is het koud, ongeveer 5 tot 10 C graden. Neem dus warme kleding mee.
Toegangsprijs
Voor een bezoek aan het nationaal park waar de Bromo ligt betaalt u een toegangsprijs (ongeveer 25 euro per persoon in het weekend of op feestdagen en ongeveer 18 euro door de week). Daarnaast betaalt u ook voor het huren van de jeep (verplicht als u tot aan de Bromo wilt rijden).
Let op
Op sommige Hindoeïstische feestdagen is de omgeving van de Bromo verboden voor gemotoriseerd verkeer. Het blijft wel mogelijk de Bromo te bezoeken. De auto kan geparkeerd worden aan de rand van de oude Tengger-krater en men kan te voet, per paard of per fiets in alle rust de Bromo en de oude Tengger-krater bewonderen.
Op de Hindoeïstische feestdag hari Nyepi is de Bromo gesloten.
Elk jaar op een andere datum vindt het Kasada festival plaats. De lokale Tengger-bevolking brengt dan offers aan de Bromo. Een indrukwekkend gebeuren, dat ook veel toeristen trekt.
U wordt om 3.45 uur opgehaald vanaf uw hotel in Yogyakarta.
Na ongeveer één tot anderhalf uur rijden (u kunt nog even slapen onderweg) komt u bij de Borobudur aan. Als u van te voren uw toegangsbewijs via uw chauffeur hebt geregeld, kunt u direct doorlopen en genieten van de zonsopgang, het uitzicht op de Merapi en de ochtendgeluiden uit de omliggende dorpen. Door het licht van de opkomende zon verandert uw uitzicht steeds.
Als de zon op is, staat een eenvoudig ontbijt op u te wachten in het naast gelegen hotel. Ook na het ontbijt is uw toegangsbewijs nog geldig en kunt u nogmaals de Borobudur bezoeken en nu bij daglicht foto’s nemen.
De Borobudur is indrukwekkende tempel vol met verhalen en symboliek. Een gids kan u meer achtergrond informatie geven en al uw vragen beantwoorden. Als u van een gids gebruik wilt maken, reserveert u dit een dag van te voren via uw chauffeur.
Uw verzekeringen kunt u het beste afsluiten bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.
Veel reisbureaus bieden aan ook de verzekeringen voor u te regelen, maar vaak is dit duurder dan een verzekering bij uw eigen verzekeringsagent.
Verder voorkomt u problemen door uw reisverzekering en ziektekostenverzekering bij dezelfde maatschappij af te sluiten; Als u de verzekeringen bij verschillende maatschappijen hebt afgesloten kunnen ze naar elkaar verwijzen, op het moment dat u kosten wilt claimen.
Reisverzekering
Deze verzekering vergoedt de extra kosten als er sprake is van een onverwachte gebeurtenis. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld de extra kosten die ontstaan als u medische hulp nodig zou hebben tijdens uw terugreis, mee te verzekeren. Ook is uw bagage verzekerd. Overleg met uw verzekeringsmaatschappij welke dekking bij u past.
Annuleringsverzekering
Deze verzekering vergoedt de kosten die u heeft gemaakt als u onverhoeds uw reis vanwege dringende omstandigheden zou moeten afzeggen. Deze verzekering wordt bijna altijd aangeboden als u uw reis boekt, maar is ook meestal goedkoper bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.
Als u uw reis zelf organiseert is het het meest praktisch één verzekering af te sluiten voor alle reserveringen die u maakt, in plaats van elke boeking apart te verzekeren.
Reizen is mogelijk, maar houd er op Java wel rekening mee bij het plannen.
Tijdens de Ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Dit betekent dat zij niet mogen drinken, eten en roken. De meeste mensen op Java zijn moslim en vasten.
Op Bali zijn de meeste inwoners Hindoeïstisch. Hierdoor merk je op Bali weinig tot niets van de Ramadan.
Ramadan op Java
De Ramadan duurt ongeveer een maand. Elk jaar begint de Ramadan op een andere datum, omdat dit samenhangt met de stand van de maan. De Ramadan is een maand van bezinning, liefdadigheid en verdraagzaamheid. Door het vasten wordt men zich meer bewust.
Tijdens de Ramadan zijn sommige restaurants overdag gesloten, andere restaurants hebben bijvoorbeeld gordijnen opgehangen om de vastende gelovigen niet te confronteren met etende mensen.
Probeer zelf ook overdag op straat, in het zicht van anderen, roken, eten en drinken te vermijden.
Na zonsondergang (rond 18.00 uur) wordt het gezellig op straat, met veel eetkraampjes waar men samen het vasten breekt.
Het leven is ook wat soberder. Zo zijn er gedurende de Ramadan bijvoorbeeld geen dansvoorstellingen bij de Kraton.
Een voordeel van reizen tijdens de Ramadan is dat er minder lokaal toerisme is waardoor het rustiger is bij toeristische plekken en hotels soms goedkoper zijn.
Als de Ramadan voorbij is wordt gedurende een aantal dagen feest gevierd (Idul Fitri). Pas aan het einde van de Ramadan wordt bepaald wat exact de laatste dag van de Ramadan is en wanneer het Idul Fitri is. Iedereen gaat bij familie op bezoek en vanuit de grote steden trekken veel mensen naar hun geboortedorp om als familie bij elkaar te kunnen zijn. Dit kun je vergelijken met het vieren van kerst in Europa.
Aan het einde van de Ramadan is het hierdoor erg druk op de wegen. Treinen en vliegtuigen zijn volgeboekt. Als u aan het einde van de Ramadan reist, is het erg belangrijk om uw reserveringen en boekingen op tijd te maken. Prijzen kunnen hoger zijn dan normaal. Veel personeel neemt vrij rond Idul Fitri, en daarom zijn sommige toeristische plekken rond deze tijd gesloten.
Op Java en Bali ligt het regenseizoen tussen oktober en april. De meeste reizigers kiezen er voor om Java en Bali in het droge seizoen te bezoeken. Ook omdat het dan zomervakantie is in Europa en Noord-Amerika.
Op Bali is het in december en januari ook druk. Australië heeft dan zomervakantie en ook uit Europa en Noord-Amerika komen toeristen die het koude noorden ontvluchten.
De voordelen van reizen in het laagseizoen (regenseizoen):
de prijzen van bijvoorbeeld vliegtickets en hotels zijn lager
het is rustiger op de toeristische plekken.
de natuur groener en mooier.
In het regenseizoen regent het niet altijd. Vaak regent het elke dag maar kort (maar hevig) . Ook tijdens het regenseizoen zijn Java en Bali dus prima te bezoeken.
Lees verder voor de beste antwoorden op al uw vragen: