Veelgestelde vragen

Uw rondreis in Indonesië zelf regelen

Hieronder ziet u de meest gestelde vragen over reizen naar Indonesië in het algemeen en het plannen van uw rondreis in het bijzonder.
Als u een vraag hebt die hier niet bij staat, laat het weten en wij beantwoorden uw vraag binnen een paar dagen.

Hoe is het met corona in Indonesië? kan ik nog op vakantie?

Corona in Indonesië

Net als in de rest van de wereld is ook Indonesië getroffen door het COVID 19 virus. Hoe zit het met uw vakantie? Wat is het reisadvies voor Indonesië? Zijn er reisbeperkingen en coronamaatregelen?

De Indonesische overheid heeft maatregelen getroffen om het virus te beteugelen. Iedereen is verplicht afstand te houden, mondkapjes te dragen en zoveel mogelijk thuis te werken.

De grenzen zijn gesloten voor toerisme.

Het is onduidelijk hoe lang deze maatregelen nog zullen duren.

Wilt u een bericht ontvangen als de grenzen weer open gaan? Stuur een berichtje en u wordt op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Veilig reizen met corona maatregelen

De afgelopen maanden hebben Dadang Supardi en zijn team niet stil gezeten. U kunt uw reis voor 2021 nu al plannen en boeken. Net als ieder jaar kunt u rekenen op de hoogste kwaliteit, waarbij zij nu ook voorbereid zijn op alle nieuwe maatregelen en voorschriften die gelden.
Uw gezondheid en veiligheid staan voorop.

Een individuele rondreis met uw eigen chauffeur is nu niet alleen de meest prettig manier om te reizen maar ook de meest veilige manier.  Zo kunt u naar eigen wens drukke plekken mijden, en bijvoorbeeld overnachten in kleinschalige hotels. U vermijdt volle bussen, en drukke hotspots.

Zo heeft u alle vrijheid en richt u uw reis veilig naar uw eigen behoeften in. Door de lokale kennis van het team kunnen zij u hier optimaal in bijstaan.

Mocht uw reis onverhoopt toch niet door kunnen gaan dan kunt u uw reis kosteloos annuleren of omboeken. Flexibel en veilig.

Virtuele tours

Kunt u niet wachten? Mist u het reizen?

Dadang Supardi heeft leuke virtuele excursies georganiseerd in Yogyakarta.

 • Houdt u van koken en wilt u echt Indonesische gerechten leren maken?
 • Loopt u met een gids mee door een authentieke buurt om te kijken hoe men hier nu leeft?
 • Wilt u terug in de geschiedenis van Yogyakarta?
 • Vindt u het leuk kennis te maken met de Indonesische taal zodat u straks Indonesisch kunt spreken?

Geef u op voor een virtuele privé tour >>>

De tours zijn makkelijk te volgen, zonder installatie van apps of software en ook de betaling gaat eenvoudig via een Tikkie.

Gewoon doen!

Welke huurauto is geschikt voor u?

U reist met uw chauffeur in een veilige, nette auto.
Alle auto’s zijn voorzien van airconditioning, zonwerende ramen en autogordels. Als u met kleine kinderen reist zijn er op aanvraag kinderstoeltjes beschikbaar.

Of u nu alleen reist, met uw gezin of in een groep (hoe groot dan ook) er is altijd een geschikte auto, busje of bus beschikbaar.

De meest gekozen auto’s zijn de Toyota Avanza, Toyota Innova, Elf Short, Toyota Hiace en de Elf Long, maar ook andere auto’s zijn beschikbaar.

Huurauto Indonesie Toyota Avanza

De Toyota Avanza is geschikt voor maximaal 2-3 passagiers met bagage.


Huurauto Java Bali Toyota Innova

De Toyota Innova is geschikt voor maximaal 2-4 passagiers, afhankelijk van de hoeveelheid bagage.


Auto huren Indonesië Elf short

De Elf Short is ideaal voor gezinnen en biedt plaats aan maximaal 6-8 passagiers met bagage


Auto huren Java Bali Toyota Hiace

De Toyota Hiace is extra luxe en geschikt voor maximaal 9 personen met bagage.


busje huren Indonesië Elf Long

De Elf Long biedt plaats aan maximaal 12 personen met bagage.

Heb ik inentingen nodig voor Indonesië?

Inentingen zijn niet verplicht voor Indonesië, wel worden sommige vaccinaties voor Indonesië aangeraden.

Het advies of vaccineren verstandig is, verschilt van persoon tot persoon. Laat u ongeveer 4 maanden voor vertrek  door de GGD of door een andere instantie (zie de website van het LCR) gespecialiseerd in reisvaccinaties adviseren over uw persoonlijk situatie en keuzes.

Alleen als u vanuit Zuid-Amerika of Afrika Indonesië binnen reist, kunnen onder bepaalde omstandigheden vaccinaties verplicht zijn.

Lees het antwoord op alle vragen:

Kan ik reizen tijdens de Ramadan? –>>

Kan ik Whatsappen met een Indonesische SIM-kaart?

Ja, u kunt gewoon blijven Whatsappen met een Indonesische SIM-kaart.

Whatsapp geeft de mogelijkheid om op uw eigen nummer te blijven Whatsappen, ook al heeft u een Indonesische simkaart in uw telefoon. Zo blijft u makkelijk (en goedkoop) bereikbaar voor uw familie en vrienden.

Lees verder voor antwoord op uw vragen:

Is Wifi overal beschikbaar? –>>

Is WiFi beschikbaar?

Ja, maar het mobiele netwerk is vaak beter en veiliger.

In veel hotels en restaurants is wifi beschikbaar, maar de kwaliteit is niet altijd even goed.
Het 3G en 4G netwerk in Indonesië is daarentegen prima en vaak sneller (en veiliger) dan de gemiddelde wifi-verbinding.

Als u beschikt over een simlockvrij telefoontoestel is het aan te raden een Indonesische prepaid simkaart in uw telefoon te gebruiken. In Indonesië kunt u vrij goedkoop een simkaart met een databundel kopen. Dit kunt u al op het vliegveld doen, en ook uw chauffeur kan u hiermee helpen.

Zo kunt u goedkoop en snel gebruik blijven maken van het internet, zoals u dit gewend bent.

Lees verder en krijg antwoord op al uw vragen:

Hoe bezoek ik de Borobudur bij zonsopgang? –>>

Wat is de beste manier om de Bromo te bezoeken?

De Bromo is op verschillende manieren te bereiken:

De Bromo vanaf Malang

De mooiste manier om naar de vulkaan de Bromo te reizen is de route vanaf Malang. De reistijd tussen Malang en de Bromo is ongeveer 5 uur per auto.
Je kan de tocht korter maken door in Tumpang over te stappen in een jeep (apart te huren; uw eigen chauffeur rijdt met de bagage over de verharde wegen door naar de Bromo).
De tocht per jeep is avontuurlijk en u ervaart het bijzondere Tengger-landschap in al zijn aspecten. U rijdt over een smalle bergkam waar de jeeps elkaar vrijwel niet kunnen passeren. Als u wilt kunt u een korte wandeling naar een waterval maken, vervolgens rijdt u door een mistig bos en langs de dorpjes en akkers van de Tengger bevolking. Uiteindelijk komt u bij het woestijnlandschap van de Tengger aan.
Als u aan het einde van de dag aankomt is het relatief rustig op de Bromo. Een goed moment om alvast de Bromo te beklimmen.

Vanaf Surabaya of Probolinggo

Vanaf Surabaya is het 4 uur rijden. Vanaf Probolinggo is het ongeveer 2 uur rijden. Met uw chauffeur rijdt u naar de Bromo vulkaan.

Vanaf Yogyakarta of Denpasar 

Vanaf Yogyakarta is het met de auto ongeveer 11 uur rijden. Ook vanaf Denpasar op Bali is het ongeveer 11 uur rijden. Deze lange reis ervaren de meesten als erg vermoeiend en dit kan zwaar vallen. Kijk dus goed of u niet meer ruimte in uw reisschema hebt voor een meer relaxt bezoek.

Zonsopgang

Overnachten kan in Cemoro Lawang, een dorpje aan de rand van de grote oude Tengger-krater waarbinnen de Bromo gelegen is.
’s Ochtends vroeg rijdt u in het donker met een jeep (apart te huren) naar een hoger gelegen uitkijkpunt waar u de zon achter de Bromo kunt zien opkomen. Een spectaculair uitzicht, wat bijna niemand wil missen.
Bij de Bromo is het koud, ongeveer 5 tot 10 C graden. Neem dus warme kleding mee.

Toegangsprijs

Voor een bezoek aan het nationaal park waar de Bromo ligt betaalt u een toegangsprijs (ongeveer 22 euro per persoon in het weekend of op feestdagen en ongeveer 16 euro door de week). Daarnaast betaalt u ook voor het huren van de jeep (verplicht als u tot aan de Bromo wilt rijden).

Let op

Tussen 24 januari en 24 februari 2020 is de omgeving van de Bromo verboden voor gemotoriseerd verkeer. Het blijft wel mogelijk de Bromo te bezoeken. De auto kan geparkeerd worden aan de rand van de oude Tengger-krater en men kan te voet, per paard of per fiets in alle rust de Bromo en de oude Tengger-krater bewonderen.

Op 25 maart 2020 is de Bromo gesloten vanwege de Hindoeïstische feestdag hari Nyepi.

Op 17 en 18 juli 2020 vindt het Kasada festival plaats. De lokale Tengger-bevolking brengt dan offers aan de Bromo. Een indrukwekkend gebeuren, dat ook veel toeristen trekt.

Lees verder en vind antwoord op al uw vragen:

Kan ik makkelijk geld pinnen in Indonesië? –>>

Kan ik mijn medicijnen meenemen naar Indonesië?

Natuurlijk kunt u uw medicijnen meenemen naar Indonesië.

Wel is het nodig dit van te voren goed te regelen om problemen bij de douane te voorkomen.

Zorg voor vertrek voor een Europees Medisch Paspoort of een Engelstalige verklaring van uw arts. Uw huisarts kan dit voor u regelen. In het Medische paspoort of de Engelstalige verklaring geeft uw huisarts aan welke medicatie u gebruikt.
Neem uw medicijnen (voldoende voor uw hele reis) mee in de originele verpakking.

Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, pijnstillers, maar ook bijvoorbeeld ritalin) zijn er speciale regels. Voor deze medicatie heeft u een speciale (gelegaliseerde) verklaring nodig. Deze verklaring kunt u, als u in Nederland woont, aanvragen bij het CAK. Deze verklaring is 1 jaar geldig, en moet minimaal 4 weken voor vertrek worden aangevraagd. Met deze verklaring kunt u ook medicatie die onder de Opiumwet valt meenemen. Let er op dat u van deze medicatie niet meer meeneemt dan dat u volgens het voorschrift van uw arts voor uw reisduur nodig heeft.

Check voor de meest actuele regelgeving de website van de Indonesische ambassade.

Woont u in een ander land dan Nederland, vraag dan de dichtstbijzijnde Indonesische ambassade om advies.

Lees verder en vind de antwoorden op uw vragen:

Met welke feestdagen in Indonesië moet u rekening houden met uw planning? –>>

Hoe bezoek ik de Borobudur bij zonsopgang?

Heel eenvoudig

U wordt om 3.45 uur opgehaald vanaf uw hotel in Yogyakarta.

Na ongeveer één tot anderhalf uur rijden (u kunt nog even slapen onderweg) komt u bij de Borobudur aan. Als u van te voren uw toegangsbewijs via uw chauffeur hebt geregeld, kunt u direct doorlopen en genieten van de zonsopgang, het uitzicht op de Merapi en de ochtendgeluiden uit de omliggende dorpen. Door het licht van de opkomende zon verandert uw uitzicht steeds.

Als de zon op is, staat een eenvoudig ontbijt op u te wachten in het naast gelegen hotel. Ook na het ontbijt is uw toegangsbewijs nog geldig en kunt u nogmaals de Borobudur bezoeken en nu bij daglicht foto’s nemen.

De Borobudur is indrukwekkende tempel vol met verhalen en symboliek. Een gids kan u meer achtergrond informatie geven en al uw vragen beantwoorden. Als u van een gids gebruik wilt maken, reserveert u dit een dag van te voren via uw chauffeur.

Lees verder de meest gestelde vragen:

Hoe regel ik mijn verzekeringen als ik zelf een rondreis plan? –>>

Heb ik een visum nodig?

Meestal heeft u geen visum nodig.

Voor toeristen uit de meeste landen is de visumplicht afgeschaft als men niet langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft en binnenkomt via een aangewezen vliegveld (bijvoorbeeld de internationale luchthavens van Medan, Jakarta en Bali).

De laatste informatie kunt u checken op de website van de  Indonesische ambassade.

Let op: uw paspoort moet op de dag dat u in Indonesië aankomt nog minimaal 6 maanden geldig zijn!

Lees verder voor de antwoorden op al uw vragen:

Wat is de beste tijd op Indonesië te bezoeken? –>>

Hoe regel ik mijn verzekeringen als ik mijn reis zelf samenstel?

Uw verzekeringen kunt u het beste afsluiten bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.

Veel reisbureaus bieden aan ook de verzekeringen voor u te regelen, maar vaak is dit duurder dan een verzekering bij uw eigen verzekeringsagent.
Verder voorkomt u problemen door uw reisverzekering en ziektekostenverzekering bij dezelfde maatschappij af te sluiten; Als u de verzekeringen bij verschillende maatschappijen hebt afgesloten kunnen ze naar elkaar verwijzen, op het moment dat u kosten wilt claimen.

Reisverzekering

Deze verzekering vergoedt de extra kosten als er sprake is van een onverwachte gebeurtenis. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld de extra kosten die ontstaan als u medische hulp nodig zou hebben tijdens uw terugreis, mee te verzekeren. Ook is uw bagage verzekerd. Overleg met uw verzekeringsmaatschappij welke dekking bij u past.

Annuleringsverzekering

Deze verzekering vergoedt de kosten die u heeft gemaakt als u onverhoeds uw reis vanwege dringende omstandigheden zou moeten afzeggen. Deze verzekering wordt bijna altijd aangeboden als u uw reis boekt, maar is ook meestal goedkoper bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.
Als u uw reis zelf organiseert is het het meest praktisch één verzekering af te sluiten voor alle reserveringen die u maakt, in plaats van elke boeking apart te verzekeren.

Lees verder voor een antwoord op al uw vragen:

Heb ik een visum nodig? –>>

Kan ik geld pinnen in Indonesië?

Ja, in de meeste plekken kunt u een geldautomaat vinden waar u makkelijk kunt pinnen.

Met één bankpas kunt u per dag driemaal geld opnemen. Afhankelijk van de geldautomaat is dit maximaal 500.000 rupiah tot 2.000.000 rupiah per keer (ongeveer 30 of 120 euro). De bank brengt elke keer dat u geld opneemt kosten in rekening (ongeveer 2 euro). Dit is afhankelijk van het beleid van uw bank.

Om geld te kunnen pinnen in het buitenland heeft u een bankpas nodig voorzien van een Maestro, V PAY of Cirrus-logo.  Om fraude te voorkomen, blokkeren banken bankpassen preventief, zodat u hier niet mee buiten Europa kunt betalen. Let er dus op dat u uw bankpas op “wereldwijd” laat zetten voor vertrek. Dit kan vaak via internetbankieren gemakkelijk geregeld worden.

Voor de zekerheid is het verstandig niet afhankelijk te zijn van één bankpas. Veel gasten nemen ook hun creditcard mee. Hier kan je ook mee pinnen. Wel zijn de transactiekosten hoger, ongeveer 4 euro per keer.

Wilt u precies weten waar u een geldautomaat kunt vinden? Check de websites van Maestro (voor Maestro en Cirrus) en Visa (voor V PAY).

Bij de bank (bijvoorbeeld de BCA-bank in Yogyakarta) kunt u aan het loket op vertoon van uw paspoort met uw bankpas tot ongeveer 600 euro per keer opnemen. Informeer van te voren naar de mogelijkheden; dit is niet mogelijk bij alle banken en in alle steden.

Lees alles wat u weten wilt over uw vakantie in Indonesië:

Hoeveel fooi geef ik in Indonesië? –>>

Met welke feestdagen moet ik rekening houden?

Met een aantal feestdagen moet u zeker rekening houden.

Indonesië kent vele bevolkingsgroepen en vele geloven. Met iedereen is rekening gehouden en daarom kent Indonesië veel officiële feestdagen. Het reizen op een feestdag kan lastig zijn, maar kan ook een bijzondere ervaring worden.

De belangrijkste vaste feestdagen zijn:

 • Op 1 januari Nieuwjaarsdag
 • Op 17 augustus Onafhankelijkheidsdag
 • Op 25 december Kerst

Verder zijn er nog veel feestdagen die ieder jaar op een andere datum vallen.
In 2020 zijn dit:

 • Op 7 mei 2020 Hari Raya Waisak; het Boeddhistisch nieuwjaar.
  De Borobudur is gesloten en de hotels bij de Borobudur zijn vrij vol en duur. Wel zijn er interessante festiviteiten rondom de tempels van de Borobudur.
  Ook bij de Bromo is het druk.
 • Van 22-27 mei 2020 Idul Fitri; het feest aan het einde van de Ramadan
  Bijna alles is op Java gesloten. Iedereen heeft vrij.
 • Op 31 juli 2020 Hari Raya Idul Adha; het Islamitische offerfeest
  De kraton is gesloten.

Bij de Bromo:

 • Op 25 maart 2020 hari Nyepi;
  De Bromo is gesloten.
 • Het Kasada Festival 17 en 18 juli 2020. De lokale Tengger-bevolking offert aan de Bromo. Deze jaarlijkse ceremonie trekt veel toeristen.

Op Bali:

 • Op 19 februari 2020 én 16 september 2020 Galungan
  Vrijwel alles is gesloten.
 • Op 29 februari 2020 én 26 september 2020  Kuningan
  Vrijwel alles is gesloten.
 • Op 24 maart 2020 oudejaarsavond op Bali: Ogoh-Ogoh
  Optochten met veel geluid op straat (met verkeersopstoppingen).
 • Op 25 maart 2020 Hari Raya Nyepi; Dag van stilte en bezinning.
  Iedereen moet binnen blijven (ook toeristen) de lichten blijven uit, alles is gesloten, zelfs het vliegveld (behalve voor medische noodgevallen).

Lees verder en vind antwoord op al uw vragen:

Wat is de beste manier om de Bromo te bezoeken? –>>

Is reizen tijdens de Ramadan mogelijk?

Reizen is mogelijk, maar houd er op Java wel rekening mee bij het plannen.

Tijdens de Ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Dit betekent dat zij niet mogen drinken, eten en roken. De meeste mensen op Java zijn moslim en vasten.
Op Bali zijn de meeste inwoners Hindoeïstisch. Hierdoor merk je op Bali weinig tot niets van de Ramadan.

Ramadan op Java

De Ramadan duurt ongeveer een maand. Elk jaar begint de Ramadan op een andere datum, omdat dit samenhangt met de stand van de maan. De Ramadan is een maand van bezinning, liefdadigheid en verdraagzaamheid. Door het vasten wordt men zich meer bewust.

Tijdens de Ramadan zijn sommige restaurants overdag gesloten, andere restaurants hebben bijvoorbeeld gordijnen opgehangen om de vastende gelovigen niet te confronteren met etende mensen.
Probeer zelf ook overdag op straat, in het zicht van anderen, roken, eten en drinken te vermijden.
Na zonsondergang (rond 18.00 uur) wordt het gezellig op straat, met veel eetkraampjes waar men samen het vasten breekt.

Het leven is ook wat soberder. Zo zijn er gedurende de Ramadan bijvoorbeeld geen dansvoorstellingen bij de Kraton.
Een voordeel van reizen tijdens de Ramadan is dat er minder lokaal toerisme is waardoor het rustiger is bij toeristische plekken en hotels soms goedkoper zijn.

Als de Ramadan voorbij is wordt gedurende een aantal dagen feest gevierd (Idul Fitri). Iedereen gaat bij familie op bezoek en vanuit de grote steden trekken veel mensen naar hun geboortedorp om als familie bij elkaar te kunnen zijn. Dit kun je vergelijken met het vieren van kerst in Europa.
Aan het einde van de Ramadan is het hierdoor erg druk op de wegen. Treinen en vliegtuigen zijn volgeboekt. Als u aan het einde van de Ramadan reist, is het erg belangrijk om uw reserveringen en boekingen op tijd te maken. Prijzen kunnen hoger zijn dan normaal. Veel personeel neemt vrij rond Idul Fitri, en daarom zijn sommige toeristische plekken rond deze tijd gesloten.

De Ramadan valt:

 • in 2020 van 24 april tot 24 mei,
 • in 2021 van 13 april tot 13 mei,
 • in 2022 van 3 april tot 3 mei.

Meer lezen?

Kan ik Whatsappen met een Indonesische SIM-kaart? –>>

Hoeveel fooi geef je in Indonesië?

In Indonesië is het gebruikelijk uw waardering te laten blijken door het geven van een fooi.

Dit is wordt gezien als normaal onderdeel van het beloningssysteem. Het is handig hiervoor wat kleingeld (briefjes van 5.000 en 10.000 rupiah) in uw  zak te hebben.
Het geven van een fooi natuurlijk nooit verplicht, maar wordt zeker gewaardeerd.

De volgende bedragen zijn algemene richtlijnen; de fooi zal natuurlijk voornamelijk afhangen van uw tevredenheid:

 • Bij het hotel wordt uw koffer vaak voor u naar uw kamer gedragen. Het is gebruikelijk ongeveer 5000 tot 10.000 rupiah per koffer aan fooi te geven.
 • Op het station is 10.000 rupiah per gedragen koffer normaal.
 • In restaurants zit de fooi vaak al bij de prijs inbegrepen, of je betaalt hier automatisch extra voor bij het afrekenen. Als de fooi nog niet in de rekening is verwerkt, is 10% normaal.
 • Voor gidsen bij bezienswaardigheden is het normaal ongeveer 20.000 rupiah te geven (of 70.000 rupiah voor de hele dag).

Als u twijfelt of een fooi in een bepaalde situatie gepast is, kunt ook altijd uw chauffeur om advies vragen.

In Indonesië is er geen sociaal vangnet. Op het moment dat men niet terug kan vallen op familie bij ziekte of werkloosheid, heeft men geen inkomen. Juist de kleine dienstverlenende taken worden dan aangegrepen om het hoofd boven water te kunnen houden. Houd dit in uw achterhoofd als u een foto van iemand maakt, of als iemand u helpt bij het oversteken, maar voel u nooit verplicht een fooi te geven:
De meeste mensen in Indonesië zijn hartelijk en ze helpen u graag, of u nu een fooi geeft of niet.

Lees het antwoord op alle vragen:

Heb ik inentingen nodig voordat ik op reis ga? –>>

Wat is de beste tijd om naar Indonesië te gaan?

Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen:

Op Java en Bali ligt het regenseizoen tussen oktober en april. De meeste reizigers kiezen er voor om Java en Bali in het droge seizoen te bezoeken. Ook omdat het dan zomervakantie is in Europa en Noord-Amerika.

Op Bali is het in december en januari ook druk. Australië heeft dan zomervakantie en ook uit Europa en Noord-Amerika komen toeristen die het koude noorden ontvluchten.

De voordelen van reizen in het laagseizoen (regenseizoen):

 • de prijzen van bijvoorbeeld vliegtickets en hotels zijn lager
 • het is rustiger op de toeristische plekken.
 • de natuur groener en mooier.

In het regenseizoen regent het niet altijd. Vaak regent het elke dag maar kort (maar hevig) . 
Ook tijdens het regenseizoen zijn Java en Bali dus prima te bezoeken.

Lees verder voor de beste antwoorden op al uw vragen:

Wat is de belangrijkste tip voor uw vakantie in Indonesië? –>>

Wat zijn de beste tips voor een vakantie in Indonesië?

Creëer mooie herinneringen!

Naast alle praktische en organisatorische tips is dit eigenlijk de enige tip die echt belangrijk is.

 • Ontmoet de lokale bevolking.
 • Neem uw tijd en geniet niet alleen van alle geplande activiteiten maar sta ook open voor ongeplande ontmoetingen en leef in het moment.
 • Bedenk van te voren wat u echt leuk vindt, waar liggen uw interesses, wat heeft u altijd nog een keer willen doen?
  Met uw eigen chauffeur zijn er zo veel mogelijkheden, maak hier gebruik van!

Lees verder voor veel meer antwoorden op al uw vragen:

Hoe neemt u uw medicatie mee op vakantie? –>>