Indonesië
9,8

Ambarawa

Ambarawa

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Ambarawa >>>

Excursie Tweede Wereldoorlog 

kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa
Het kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa

Voor veel Nederlanders zijn aan Ambarawa en Banyubiru (Banjoebiroe) herinneringen  aan de Tweede Wereldoorlog verbonden. Duizenden voornamelijk vrouwen en kinderen verbleven hier in Japanse gevangenschap in interneringskampen.
In Ambarawa waren de Jappenkampen  6,7, 8 en 9 en het kamp Soemowono gevestigd, in Banyubiru de vrouwenkampen 10 en 11. Ook in Semarang waren Japanse gevangenkampen.

Onder de kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers bestaat een groeiende interesse om de plekken te bezoeken waarover zij hebben gehoord of gelezen. Een deskundige gids neemt u mee naar het verleden.
We kunnen helaas niet alle locaties van dichtbij bezoeken, maar op sommige plekken vinden we nog herinneringen va vroeger. Bezoek een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van de in de oorlog omgekomen nonnen op de begraafplaats bij het kerkelijk centrum.

Vrouwenkamp ambarawa bezoekenIn Soemowono is nog het oude KNIL complex te vinden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werd gebruikt als interneringskamp en de gebouwen die hier later bij zijn gebouwd.

Het is mogelijk het reisschema deze dag aan te passen aan uw persoonlijke familiegeschiedenis of interesses. Laat van te voren weten waar uw interesse ligt of welke plekken verbonden zijn met uw familiegeschiedenis zodat de excursie hierop kan worden aangepast.

Lees meer over de prive-excursie naar het vrouwenkamp >>>


Spoorwegmuseum

Het oude treinstation van Ambarawa is gebouwd  in 1873 en kreeg de naam “Willem I”.  Het station werd vooral gebruikt voor militair transport en het transport van exportgoederen naar de haven van Semarang. Na de aanleg van het eerste spoor op Java in 1867 werd het spoorwegnet door de Nederlandsch Indische Spoorweg Maatschappij (NISM) steeds verder uitgebreid. In 1907 is het stationsgebouw gerenoveerd en is veel hout en bamboe vervangen door bakstenen. Tot 1976 heeft het station dienst gedaan en is vervolgens als museum verder gegaan. Het is nu het grootste spoorwegmuseum van Zuidoost-Azië. Bij het oude station in koloniale stijl zijn ongeveer 25 oude treinen (stoomtreinen, diesellocomotieven en rijtuigen) te bewonderen.

In het weekend en op feestdagen is het mogelijk om een speciale vintage treinrit te maken tussen Ambarawa en Tuntang. Met een antieke locomotief waant u zich terug in de tijd. Deze treinreis is erg gewild. Vanaf 8.00 uur ’s ochtends kunnen de kaartjes aan het loket gekocht worden en meestal zijn alle tickets binnen 2 uur uitverkocht.
Voor de echte treinliefhebbers of grotere groepen is het zelfs mogelijk een hele trein af te huren voor een nostalgische treinreis.


Rubber- en Koffieplantage

Ambarawa plantage

In de buurt van Ambarawa zijn verschillende rubber-en koffieplantages. Hier kunt u een rondleiding krijgen en uitleg krijgen over het productieproces. Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Veel gebeurt nog op precies dezelfde manier als 80 jaar geleden. Het is mogelijk om bij de plantage te overnachten. Heerlijk relaxt. De producten die op de plantage worden gemaakt zijn te koop zodat u hier thuis ook nog van kunt genieten.


Sepakung

In het dorp Sepakung bij Banyubiru is een aantal jaar geleden een toeristische attractie gecreëerd. Langs de berg is op 45 meter hoogte een spectaculair looppad gebouwd (Ondo Langit) met fantastische uitzichten. Voor wie dit nog niet genoeg is bestaat ook de mogelijkheid boven de vallei te schommelen. Natuurlijk veilig gezekerd, maar een beetje moed is vereist.


Gedong Songo tempels

Ambarawa

Deze tempels behoren tot de oudste hindoeïstische tempels die op Java zijn gebouwd. Ze zijn ouder dan de Prambanan en Borobudur en zijn rond het jaar 750 gebouwd ter ere van Shiva.

Gedong Songo betekent “negen bouwwerken”. Van de 9 tempels zijn er nog 5 over.  De tempels liggen 100 tot 200 meter van elkaar verspreid op zes heuvels op de helling van de berg Gunung Ungaran. Het hoogste punt van het tempelcomplex ligt op op 1308 meter. Bij het complex vind je ook een warm waterbron met zwavel. Je kunt hier baden als je wilt.

Het uitzicht is prachtig. In de middag is het vaak mistig, wat het tempelcomplex mysterieus maakt. Het complex is het beste in de ochtend te bezoeken en voor wie vroeg op kan staan is de zonsopgang ook echt de moeite waard. Door de hoge ligging is het hier lekker koel.

Bij het complex kunt u een paard huren en onder begeleiding van een gids gedurende 1 of 2 uur per paard de tempels en de warmwaterbron bezoeken. De paarden zijn niet erg groot, maar wel goed verzorgd en luisteren goed.

Deze plek is nog niet erg toeristisch, met alleen in het weekend wat meer lokale toeristen.


Goa Rong uitzichtpunt

Geniet van een prachtige zonsopgang bij Goa Rong. Fris in de koele berglucht wordt het uitzicht steeds adembenemender als het lichter wordt.

Goa Rong view Ambarawa


Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Favoriete hotels bij Ambarawa

Banaran 9 Resort Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Banaran op booking.com>>>


Oase van Java

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Oase van Java op booking.com>>>