Bandung
Boek direct uw chauffeur in Bandung >>>
Het Parijs van Java
Bandung stond vroeger bekend als het Parijs van Java vanwege de mooie lanen, de art-deco architectuur en vele winkelmogelijkheden.
Bandung is de derde stad van Indonesië en telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners. De stad, die omringd wordt door theeplantages en bergen, is rond 1810 ontstaan toen Gouverneur Daendels de Groote Postweg had aangelegd. Na de aanleg van de spoorlijn in 1880 begon de stad verder te groeien. Er bestond zelfs het plan om Bandung tot hoofdstad te maken. Om deze reden is er rond 1920 veel bijgebouwd in een voor Bandung typische “tropische art-deco stijl”. Nog veel van deze koloniale gebouwen zijn bewaard gebleven (al is het soms wel even zoeken tussen alle nieuwbouw). Het klimaat in Bandung is koeler dan op de rest van Java omdat de stad op 750 meter hoogte ligt.
Dit maakt Bandung een geliefde stad om te bezoeken.
Ook de omgeving van Bandung is mooi. In de bergen zijn er veel uitkijkpunten, kraters en warmwaterbronnen.
Art-deco architectuur
Jalan Braga (vroeger ook Bragaweg, Karreweg of Pedatiweg genoemd) is een zijstraat van de Grote Postweg en was in de koloniale tijd een luxe winkelstraat waar de elite (die rijk geworden was door de theeplantages), graag ging winkelen en elkaar ontmoette. In deze straat zijn nog veel oude gebouwen terug te vinden. Ook nu wordt hier nog flink gewinkeld. Nu komt men vooral voor de goedkope merkkleding.
Het Grand Hotel Preanger en Savoy Homann hotel zijn twee prachtige koloniale gebouwen gebouwd in de art-deco stijl. Ze liggen aan de oude Postweg (nu Jalan Asia-Africa).
Hotel Preanger huisvest een klein museum. In 1929 heeft Soekarno, toen architectuurstudent, meegeholpen bij de verbouwing van dit hotel.
Het is hier heerlijk lunchen in de prachtige art-deco stijl.
Het Savoy Homann hotel bestaat al sinds 1871 en was geliefd vanwege de heerlijke rijsttafel van mw, Homann. Mensen kwamen van verre om hier te eten en te overnachten. In 1939 is het hotel geheel vervangen door een voor die tijd erg modern gebouw, ontworpen door architect Albert Aalbers. De buitenkant van het gebouw is sinds 1939 niet veranderd en ook aan de binnenkant van het hotel zijn de authentieke elementen (art-deco vloertegel en glas- in-loodramen) nog aanwezig.
In het hotel hebben verschillende beroemde mensen geslapen: Charlie Chaplin, Soekarno, Ho Chi Minh, en Willem- Alexander. De schrijver F. Springer schreef hier zijn boek Bandoeng-Bandung.
Gedung Merdeka was vroeger het gebouw van de koloniale sociëteit “Concordia”. In dit gebouw heeft in 1955 een bekende internationale “Bandung conferentie” plaatsgevonden tussen Aziatische en Afrikaanse landen. Nu is het een museum, gewijd aan deze conferentie.
Het gebouw “Gedung saté” is gebouwd in 1920 en huisvestte de koloniale overheidsdiensten. Nu is het het kantoor van de gouverneur van West Java. Het wordt “saté” gebouw genoemd omdat het middenstuk op een satéstokje zou lijken. In het gebouw is ook een museum te vinden waar meer wordt verteld over de geschiedenis van de stad. Voordat “gedung saté” hier werd gebouwd stond hier het koffiepakhuis van Andries de Wilde, een grootgrondbezitter die nauwe banden had met gouverneur Raffles.
Naast Gedung saté staat het postkantoor. Hier is een museum over de geschiedenis van de post te vinden.
Soekarno
Soekarno heeft als student in Bandung gestudeerd en was toen al voorstander van een onafhankelijk Indonesië. Vanwege deze ideeën is hij in 1927 opgesloten. De gevangenis waar hij gevangen heeft gezeten heet “Banceuy prison”. De gevangenis bestaat niet meer. Begin jaren tachtig is hier een winkelcentrum gebouwd. Bij de bouw van winkelcentrum is de cel waar Soekarno in heeft verbleven niet verloren gegaan. De cel en een wachttoren zijn bewaard gebleven en verplaatst. Bij de huidige plaats van de cel is ook een standbeeld van Soekarno te vinden.
Ook het gerechtsgebouw waar Soekarno zich heeft moeten verdedigen tegen de aanklachten, is bewaard gebleven. Dit gebouw wordt “Gedung Menggugat Landraad” genoemd. De originele rechtszaal is nog te bezoeken als ook een kleine tentoonstelling met foto’s en artikelen.
-Tip-
Stadstour met een lokale gids
Zelf de stad ontdekken is leuk, maar een lokale gids maakt een stadswandeling nog leuker. Door de verhalen en uitleg ziet u het verleden herleven >>
Muziekschool
Het cultureel centrum “Saung Angklung Udjo” werd in 1966 opgericht door Udjo Nalagena en zijn vrouw. Zij wilden met dit centrum de Sundanese cultuur in stand te houden. Zij maakten zelf muziekinstrumenten en gaven kinderen les in het bespelen van de Angklung, een traditioneel bamboe muziekinstrument.
Elke dag verzorgen de leerlingen van de muziekschool een optreden. De show zit vol met korte uitvoeringen van traditionele dans en muziek. U bent van harte welkom. Dit is een leuke kennismaking met de Sundanese cultuur.
Vulkanen en warmwaterbronnen
Vulkanen
Vlakbij Bandung zijn vulkanen te bezoeken:
Ten noorden van de stad de vulkaan Tangkuban Perahu (met warmwaterbronnen) en ten zuiden van de stad de vulkaan Patuha met het kratermeer Kawah Putih (ook met warmwaterbronnen).
Klik tweemaal op de foto voor meer informatie
Ten Zuiden van de stad:
Kawah Rengganis warmwaterbronnen
In de buurt van de Kawah Putih zijn de Kawah Rengganis warmwaterbronnen te vinden, waar je kunt zwemmen. Ook in de rivier, compleet met watervallen, kan je zwemmen. Er zijn hier in de natuurbaden gebouwd van verschillende temperatuur. Een deel van het water kan wel 80 tot 100 graden heet zijn. Sommige baden hebben bamboe pijpen voor een douche. Ook kan je hier een geneeskrachtig modderbad nemen, wat goed zou zijn voor je huid. Wel voorzichtig zijn want de modder is erg warm.
Deze warmwaterbronnen zijn over het algemeen rustig. Deze plek wordt onderhouden door de gemeenschap uit de omliggende dorpjes. Naast de bronnen is een grote hangbrug gebouwd. Het uitzicht is prachtig. Ook kan je hier lekker eten.
Het meer Situ Patenggang
Situ Patengan is een redelijk groot meer gelegen tussen de bossen en theeplantages. Het is een oude vulkaankrater. Als je het leuk vindt kan je hier een boottochtje maken.
In het midden van het meer ligt een klein eilandje: Batu Cinta (Liefdes steen). De naam van het meer “Patenggang” is afgeleid van het Sundanese woord ‘Pateang-teangan’, wat betekent dat je moet blijven zoeken om te vinden.
Er was eens een prins (Ki Santang) die verliefd werd op een eenvoudig meisje uit het dorp (Dewi Rengganis). Vanwege hun afkomst was het hen verboden te trouwen en scheidden hun wegen zich. Er brak oorlog uit en ze verloren elkaar uit het oog. Vanuit hun diepe liefde voor elkaar, bleven ze naar elkaar zoeken. Na lange tijd ontmoetten ze elkaar weer bij een rots.
Hier vroeg Dewi aan Ki Santang een meer voor haar te maken zodat ze samen konden varen. Tot op de dag van vandaag zie je, in het door Ki Santang gemaakte meer, de rots liggen waar ze elkaar weer ontmoetten.. het bewijs van een echte, maar onmogelijke liefde.
Iedereen die nu gezamenlijk om de rots heen vaart, zal eeuwig van elkaar blijven houden.
Aan het meer bevindt zich ook een restaurant in de vorm van een houten boot. Deze kant van het meer is vaak wat drukker.
Theeplantage
Rondom Bandung liggen prachtige thee- en aardbeienvelden. Een bezoek (of zelfs een overnachting) aan een theeplantage of theefabriek is hier mogelijk.
De Heren van de thee
De Malabar Tea Estate ligt op twee uur rijden zuidelijk van Bandung. Hier kunt u wandelen door de theeterrassen en genieten van het prachtige uitzicht. Op deze theeplantage is het boek “De Heren van de thee” gebaseerd. Deze theeplantage is gesticht door de familie Bosscha. Ru Boscha ligt hier begraven en het graf is nog te bezoeken net zoals de oude theeplantage en het oude plantagehuis. Het is mogelijk op deze theeplantage te overnachten in een chalet bij de plantage. Het ontbijt krijgt u in het plantershuis. Ook kunt u hier lunchen.
Bosscha komt uit een familie van wetenschappers. Na zijn studie in Delft vertrok hij naar Indië. Vanaf 1896 tot zijn dood in 1928 leidde hij de Malabar plantage ten zuiden van Bandung. Hij was mede oprichter van het Bosscha Observatory (Sterrenwacht) in Lembang ten noorden van Bandung. (Alleen op zaterdag is de sterrenwacht te bezoeken voor individuele bezoekers). Hij sprak Maleis, Javaans en Soendanees. Hij richtte een gratis school op voor de kinderen van zijn werknemers, heel bijzonder in die tijd. In het deel van deze school dat nu nog bestaat is een klein museum gevestigd.
Ten Noorden van Bandung
Ciater warmwaterbronnen
Op de hellingen van de Tangkuban Perahu, te midden van de theeplantages, ligt het Sari Ater Hot Spring Resort. Bij deze lokale toeristische plek met restaurants, speeltuintjes en zwembaden kun je zwemmen en baden in het geneeskrachtige water uit de bronnen. Ook kan je je hier bij het water laten masseren. De temperatuur van het water uit de bronnen kan oplopen tot 42 graden. Je kunt hier naar toe lopen met een gids vanaf de Tangkuban Perahu of met de auto naar toe rijden.
Cimahi waterval
Deze waterval is makkelijk te bereiken en ligt niet te ver vanaf Bandung.
De drijvende markt Lembang
Verwacht geen traditionele authentieke drijvende markt. Dit is een mooi park dat een aantal jaren geleden is aangelegd in een meer, gericht op vooral lokale toeristen. Je kunt hier heerlijke Indonesische snacks eten en leuke souvenirs kopen. Ook kan je zelf met een bootje of waterfiets het water op, en er is een soort kinderboerderij en bloementuinen.
Favoriete Hotels in Bandung:
Savoy Homann hotel
Savoy Homann op booking.com>>>
Grand Hotel Preanger
Grand Hotel Preanger op booking.com >>>
Hotel Dago 207
Hotel Dago 207 op booking.com>>>