Indonesië
9,8

Bogor

Bogor

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Bogor >>>

Bogor is een grote stad (ongeveer een miljoen inwoners) die dichtbij Jakarta ligt. Bogor ligt op de route van Jakarta naar Bandung en is vooral bekend vanwege de botanische tuinen. Door de ligging, 300 meter boven zeeniveau, is Bogor gemiddeld koeler dan bijvoorbeeld Jakarta.

Botanische tuinen van Bogor

Bogor botanical tuin

Achtergrond

In 1744 liet gouverneur-generaal Baron van Imhoff in Bogor (dat toen Buitenzorg heette) zijn buitenverblijf bouwen. Begin 19e eeuw werd door gouverneur Thomas Stanford Raffles, die korte tijd voor de Engelse regering Indië bestuurde, achter dit buitenhuis een plantentuin aangelegd in Engelse stijl . De echtgenote van Raffles is in 1814 in Bogor overleden en in haar nagedachtenis is een monument opgericht in de tuinen. De botanische tuin is geopend in 1817. Het oude buitenverblijf is nu één van de vijf presidentiële paleizen en wordt Istana Bogor genoemd.
In de tuinen rondom het paleis lopen reeën die afstammen van zes reeën die 200 jaar geleden vanuit Europa zijn overgebracht. In botanische tuinen van Bogor zijn meer dan 15.000 plantensoorten te vinden. Vooral in het weekend worden de tuinen door veel lokale toeristen bezocht.


-Tip-

Gids

De tuinen zijn groot en de bewegwijzering is niet altijd even duidelijk. Het inhuren van lokale gids is daarom aan te raden. Zo mis je ook de verhalen die de tuin boeiend maken niet.


Mythes

Er zijn vele mooie en bijzondere plekjes te vinden, te veel om allemaal op te noemen.

Twee grote bomen, beiden geplant in het jaar 1866, worden samen “happy couple trees” genoemd. Al meer dan 150 jaar staan ze zij aan zij, hun wortels met elkaar verbonden. Hierdoor is de mythe ontstaan dat wanneer twee geliefden onder deze bomen gaan zitten, hun liefde eeuwig zal duren.
Niet alle mythes hebben zo’n happy end: Komt je met je partner naar de Botanische tuinen, zorg er dan voor dat je niet gezamenlijk de meest zuidelijke brug oversteekt. Deze brug wordt “de gebroken harten brug” genoemd. Volgens de mythe houden relaties geen stand als je gezamenlijk over deze brug bent gelopen.

Bij de bamboetuinen vindt u nog een oude Nederlandse begraafplaats met het oudste graf uit 1784. De orchideeëntuin is prachtig, vanuit heel Indonesië zijn hier verschillende orchidee-soorten bij elkaar gebracht. Ook de vijver met de enorme waterlelies is indrukwekkend. De drijvende bladen van de waterlelie kunnen een doorsnee van wel 3 meter krijgen en de bloemen kunnen maar liefst 40 cm hoog worden. De eerste dag dat de lelies bloeien zijn ze wit, de volgende dagen roze.

Gamelangieterij

Heb je tijd over dan is deze gamelanwerkplaats leuk voor een korte stop. Hier zie je de echte vakmannen aan het werk. De familie die u hier bezoekt is al gedurende zes generaties (meer dan 370 jaar) gong- en gamelanmaker . In de hitte wordt het metaal (ijzer, messing en koper) bewerkt tot prachtige gongs en gamelans. Er is geen enkele verplichting of druk om iets te kopen, men is trots u hun vakmanschap te laten zien. Een vrijwillige fooi wordt wel gewaardeerd.

Wayang werkplaats

Als u van Wayang poppen en mooie verhalen houdt dan is deze werkplaats een aanrader. De huidige eigenaar leerde het vak van zijn grootvader en sinds 1976 maakt hij zelf ook de mooiste poppen Inmiddels is ook zijn zoon een ervaren poppenmaker. In Indonesië zijn er verschillende soorten Wayang poppen.

In deze werkplaats worden de typisch West Javaanse poppen gemaakt (in de vorm van echte poppen). Vader en zoon zijn een paar dagen bezig met een pop. Met de hand wordt de pop uitgesneden uit licht wit hout. De kleding van de poppen is in prachtige traditionele stijl. Vader en zoon kunnen prachtig vertellen over hun werk. De werkplaats ligt in een woonwijk, wat het bezoek extra speciaal maakt.Puncak Pas

Als u Bogor verlaat en op weg gaat naar Bandung klimt de weg over de bergen tot aan de Puncak pas op ongeveer 1500 meter hoogte. Vooral in de weekenden is het hier erg druk met lokale toeristen die een frisse neus gaan halen in de bergen. Er kan dan sprake zijn van verkeersopstoppingen. Op het hoogste punt heeft u een prachtig uitzicht, al wordt dit steeds meer belemmerd door de bouw van steeds meer nieuwe winkeltjes en eettentjes langs de weg.

Oeroeg

Vanaf de pas kunt u een korte wandeling maken naar het vulkanische meertje Telaga Warna. Dit meertje komt voor in het bekende boek “Oeroeg” van Hella S. Haasse. In het boek heet dit meertje Telaga Hideung. Hier verdrinkt de vader van Oeroeg als hij verstrikt raakt in de waterplanten. In werkelijkheid is het meertje volgens velen, iets minder indrukwekkend dan de wijze waarop Hella Haase het meertje in haar boek beschrijft.

Bogor garden

Botanische tuinen van Cibodas

Na de Puncak pas daalt de weg weer. In dit gebied zijn veel theevelden. U komt u langs nog een botanische tuin. De tuin van Cibodas. Deze tuinen zijn minder bekend en liggen nog hoger dan de tuinen van Bogor en zijn daarom nog koeler (gemiddeld 18-20 graden). Deze tuinen zijn opgericht in 1852 als dependance van de tuinen in Bogor. Ook hier kunt u uitgebreid wandelen. Onderweg komt u met een beetje geluk aapjes tegen.


Favoriete hotels bij Bogor:

Ibis Styles Bogor Pajajaran

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Ibis Styles Bogor Pajajaran op Booking.com>>>


bogor botanical garden