Indonesië
9,8

Semarang

Semarang city tourSemarang

Boek direct uw chauffeur in Semarang >>>

Semarang is een grote handel- en havenstad. Een smeltkroes van verschillende culturen. In 1547 is de stad officieel gesticht door de Islamitische missionaris Kyai Pandan Arang. Aan het begin van de vijftiende eeuw  bezocht admiraal Cheng Ho Zhenghe, een gezant uit China (de Ming-dynastie) de regio met een grote vloot en probeerde diplomatieke en handelsbetrekkingen aan te gaan.

Brug de Brug

Fort Vijfhoek SemarangIn 1678 kwam Semarang in handen van de VOC. De VOC bouwde een fort met 5 bastions met de naam “De Vijfhoek”, dat tot 1824 heeft bestaan. Het fort en later de oude binnenstad was alleen bereikbaar via de Berok-brug. De brug dankt zijn naam aan het Nederlandse woord “brug”. Omdat dit moeilijk uit te spreken was, noemden de Javanen de brug Berok. De Berok brug is dus letterlijk de Brug brug.

UNESCO Werelderfgoed

Door de haven groeide Semarang uit tot een groot handelscentrum. Nu heeft de stad meer dan 1,5 miljoen inwoners.

Semarang Oude stad

Nog steeds kunt u overal de invloed zien van de verschillende culturen.
Na verval in de jaren tachtig en negentig wordt de oude stad nu weer opgeknapt en is inmiddels voorgedragen aan de UNESCO als werelderfgoed.
In het oude deel van de stad, de Kota Lama kunt u rond wandelen om de nog vele overgebleven historische en unieke gebouwen te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Marabunta gebouw, de oude schouwburg herkenbaar aan de grote rode mieren op het dak, waar Mata Hari, de exotische danseres en vermeende spionne, nog heeft opgetreden en waar ze nu vereeuwigd is in de oude glas-in-loodramen.

Veel gebouwen in het oude Semarang zijn ontworpen door architect Karsten. Karsten vertrok in 1914 naar Nederlands-Indië en werd adviseur van de gemeente Semarang, Hij ontwierp vele grote, monumentale gebouwen met art deco elementen. Hij was in zijn latere jaren voorstander van zelfbestuur voor de Indonesiërs en was bevriend met Soekarno.

Blenduk kerk SemarangBlenduk kerk

In het centrum van de oude stad ligt de Blenduk kerk. Deze kerk is gebouwd in 1753 en is de oudste Protestantse kerk in Midden-Java De kerk werd in 1894 verbouwd. De koperen koepel zou gebouwd zijn naar het voorbeeld van de St. Peter Basilica in Vaticaanstad.

Lawang SewuLawang Sewu

Lawang Sewu betekent “duizend deuren” in het Javaans en dit koloniale gebouw wordt inderdaad gekenmerkt door de vele deuren. Het werd gebouwd tussen 1904 en 1919 voor de Nederlands Indische Spoorwegmaatschappij. Tijdens de Japanse bezetting werd het gebruikt als gevangenis. Er zijn nog glas-in-loodramen te vinden met daarin afbeeldingen van Amsterdam Rotterdam en Den Haag. Ooit was er een ondergrondse tunnel naar het kantoor van de gouverneur en de haven. Er wordt gezegd dat het spookt in de kelders van het gebouw. In 2007 is hier een horrorfilm over gemaakt.

Marba SemarangKota Jamu

Semarang heeft als bijnaam “Kota Jamu”  (kruidendrankjesstad) vanwege de vele fabriekjes voor kruidendrankjes die de stad rijk was.  Een van deze fabriekjes was de kruidenfabriek “Nyonya meneer”.

Nyonya Meneer (1895-1978) was de bijnaam van mevrouw Lauw Ping Nio. Zij was afkomstig uit Oost-Java en heeft haar eigen bedrijf gedurende 50 jaar geleid.

Toko Oen

Semarang koloniale bank

Toko Oen is meer dan 100 jaar geleden (1910) begonnen als de koekjeswinkel van het echtpaar Oen in Yogyakarta. In 1922 werd de winkel getransformeerd in een ijssalon, en later in een restaurant gebaseerd op de Javaanse, Chinese en Nederlandse keuken. In de jaren 30 van de vorige eeuw opende het echtpaar Oen ook filialen in Jakarta, Malang en Semarang.

Toko Oen is niet meer te vinden in Jakarta en Yogyakarta. Alleen in Semarang wordt Toko Oen nog gerund door de nakomelingen van het echtpaar Oen en is de menukaart nog gebaseerd op de oude recepten. Net als vroeger is het restaurant bekend om de typische Nederlandse gerechten als uitsmijter, huzarensalade en kaasstengels. Ook kan je hier nog koekjes kopen zoals speculaas en mokka schuimpjes. U kunt hier heerlijk eten.


-Tip-

Maak een tour door Semarang met een gids

Een gids brengt het oude Semarang weer tot leven. 

Tweede wereldoorlog excursie Semarang
Nostalgische geschiedenistour Semarang

Gedung Batu tempel

Chinese tempel SemarangDe Gedung Tempel is gebouwd op de plaats waar de Ming-admiraal Zheng He aan wal kwam in 1406. Zheng He was moslim en afkomstig uit Yunnan (China).
Toen Zheng He 10 jaar was nam het Ming-leger Yunnan in. Zheng He werd gevangengenomen en moest het leger in. Hij deed zijn werk zo goed dat hij adviseur van de keizer werd benoemd en als ontdekkingsreiziger de wereld over is gevaren met honderden schepen en 28.000 bemanningsleden. Zheng He heeft vele landen bezocht en het gerucht gaat dat hij zelfs Amerika heeft ontdekt (zeventig jaar voor Columbus).

Na zijn aankomst op Java vond Zheng He een grot om in te bidden. Bij deze grot bouwde hij een tempel. Toen hij later weer uit Java vertrok bleven een groot aantal van zijn bemanningsleden op Java achter. Zij trouwden met Javaanse vrouwen en het verhaal gaat dat hun nakomelingen nog steeds in dit gebied wonen.
Bijzonder aan de tempel is dat hier zowel moslims als boeddhisten samenkomen (etnisch Javanen en Chinezen) om hun geloof te belijden.

De tempel bestaat uit een aantal altaren rondom een grot. Rechts van de grot bevindt zich het graf van Kyai Juru Mudi Dampoawang, de islamitische geestelijke van Zheng He. De gelovigen slapen graag bij zijn graf om zijn zegen te ontvangen.

Zheng He SemarangChinatown tour

Chinatown is een belangrijk onderdeel van Semarang. Vanuit het verleden kent Semarang een grote Chinese minderheid. Hier vindt u tempels, sfeervolle winkeltjes en lekker eten. Wandel door Chinatown en proef de echte Chinese sferen.

Bij de Tay Kak Sie tempel ligt een replica van het schip waarmee admiraal Zheng He naar Java is gevaren. In de avond in het weekend (van vrijdag tot zondag van 18.00 tot 23.00) is er een levendige markt met veel en heerlijk eten. De ideale plek om al het verschillende authentieke street food te proberen. Het is ook mogelijk Chinatown met een gids te ontdekken. Hierdoor komt de stad nog meer tot leven.

Mosque SemarangMasjid Agung

De moskee Agung (letterlijk vertaald “grote moskee”) is gebouwd in Javaanse en Arabische stijl. Binnen is de moskee geheel in Javaanse stijl. In de moskee bevindt zich een koran van maar liefst 145 cm bij 95 cm groot en handgeschreven door een Javaanse kalligraaf. Naast de moskee staat een toren van 99 meter hoog. Hier vindt u een klein museum over de geschiedenis van de Islam en hoe de Islam zich over Java heeft verspreid. Het is mogelijk met de lift naar boven te gaan waar u een prachtig uitzicht heeft over de stad. Zeker ook bij zonsondergang.

Rainbow village/Kampung Pelangi

Kampung Pelangi is een wijk in Semarang  die in 2017 in een maand tijd is omgetoverd tot een toeristische attractie. De voorheen vervallen wijk kwam in aanmerking voor geld om de wijk op te knappen. De huisjes werden in regenboogkleuren geverfd in de hoop toeristen aan te trekken. Binnen drie weken was het al een enorm succes. Zowel vanaf een afstandje als van dichtbij is het een prachtig gezicht. De kleurrijke wijk is erg fotogeniek. Niet alleen zijn de huisjes gekleurd, ook hebben lokale schilders muren voorzien van kunstwerken. De bewoners van deze gemeenschap doen hun best om hun eenvoudig wijk zo vrolijk, schoon en mooi mogelijk te maken. Men is blij u hier te zien.

Karimunjawa

Zo’n 80 km boven Semarang ligt de eilandengroep Karimunjawa. Een prachtig tropisch paradijs.

Karimunjawa

Favoriete Hotels in Semarang:

Grand Edge Hotel Semarang

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Grand Edge Hotel in Semarang op Booking.com >>>


Java Go Residence

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Java Go Residence op booking.com>>>


Djajanti House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Djajanti House op booking.com >>>