Solo of Surakarta
Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Solo >>>
Surakarta (ook Solo genoemd) ligt aan de oosthelling van de vulkaan Merapi bij de rivier Bengawan Solo. De stad heeft zo’n 580.000 inwoners en is dichtbevolkt.
Samen met Yogyakarta wordt Surakarta beschouwd als het het hart van Javaanse cultuur, vol met met tradities en kunst.
Na de opsplitsing van het Mataramrijk in 1755 ontstonden er twee vorstendommen: één in Surakarta en één in Yogyakarta. De naam van de stad Solo is toen gewijzigd in Surakarta.
Bij de onafhankelijkheid van Indonesië koos de Sunan van Surakarta, anders dan de Sultan van Yogyakarta, de kant van de Nederlanders, waardoor de Sunan van Surakarta zijn politieke macht verloor.
Het Sultanaat in Surakarta richt zich vooral op de Javaanse kunst zoals de batikkunst, de Javaanse dans en de wajang kulit (schaduwpoppenspel).
Binnen Surakarta zijn er twee vorstenhuizen: De kraton van Susuhunan Paku Buwono (kraton Hadiningrat gebouwd in 1745) en de kraton van sultan Mangkunegaran (gebouwd in 1787).
Palace; Kraton Hadiningrat
De kraton van Susuhunan Paku Buwono lijkt een beetje op de kraton van Yogyakarta die tien jaar eerder is gebouwd. Ook hier is de kraton “een stad in een stad”. De binnenplaats heeft zand van het zuidelijke strand van Java en symboliseert de verbintenis tussen de kraton en de koningin van de Zuidzee (Ratu Loro Kidul). Ook de rest van het paleis is vol met symboliek De gebouwen, vormen en de kleuren alles heeft een symbolische betekenis. Dit maakt een een rondleiding met een gids heel speciaal.
Mangkunegaran Palace
De kraton van Mangkunagara is helemaal van teakhout gebouwd zonder een spijker te gebruiken. In het museum in de hal van de kraton is de privéverzameling van Mangkunegara IV te vinden: antiek, juwelen, munten, wayangpoppen en prachtige kerissen. Het paleis Mangkunagaran is goed bewaard gebleven.
De kraton komt tot leven met een gids die u met mooie verhalen de achtergrond van alle voorwerpen kan uitleggen.
Gladak
In de wijk Gladak bevinden zich de belangrijkste koloniale gebouwen van Surakarta. Er staat een oud fort (Vastenburg) en verder zijn er kazernes, kerken, oude Europese huizen en hotels.
Antiek Markt
Pasar Triwindhu is een bekende antiek- en vlooienmarkt. De markt bestaat al sinds 1939 en is toen opgericht ter ere van de inauguratie van de nieuwe Soesoehoenan (Sultan) van Solo.
Alles wat ouder is dan 50 jaar wordt als antiek gezien, maar ook veel producten zijn vakkundig nagemaakte replica die nauwelijks te onderscheiden zijn van echt antiek; gewild bij bezoekers vanwege de lagere prijs. De replica zijn mooi gemaakt. Ideaal als originele souvenirs.
Het is hier heerlijk rondscharrelen. Oefen uzelf in glimlachen en afdingen.
Soms worden er op de markt culturele evenementen georganiseerd.
Pasar Gede
Pasar Gede Hardjonagoro is een warenmarkt en ligt in de oude Chinese wijk. Pasar Gede betekent “grote markt”. De markt bevindt zich in een complex in art-decostijl met Javaanse invloeden en werd in 1923 ontworpen door de Nederlandse architect Karsten. Het gebouw is zo ontworpen dat het er koel blijft en biedt ruimte aan ruim 1000 handelaren. Het is al twee keer herbouwd na een brand en telkens in oorspronkelijk staat hersteld. Hier vindt u groente, fruit, kruiden en ook lokale traditionele lekkernijen.
China Town
De Chinese wijk in Solo bestaat al sinds 1745. Nu wonen er ongeveer 4000 mensen in deze wijk, waarvan de helft een Chinese oorsprong heeft. De Chinese feestdagen, bijvoorbeeld Chinees nieuwjaar worden hier uitgebreid gevierd. Er zijn dan parades en de straten worden versierd met duizenden lantaren. Tien Kak Sie tempel is de oudste Chinese tempel van Surakarta en is gewijd aan Kwam-Im, godin van de barmhartigheid.
Grand Mosque
De grote moskee (Masjid Agung) is gebouwd tussen 1763 en 1768 en is verbonden aan de kraton. De moskee is geheel gebouwd aan de hand van voorschriften uit de oude Javaanse architectuur.
-Tip-
Of u nu meer van geschiedenis, cultuur of fietsen houdt er is altijd een geschikte tour. Juist door het maken van een tour leer je de stad echt kennen, of beter gezegd: door een tour ervaar je de stad.
Historische excursie door oud Solo
Maak het u zelf gemakkelijk en maak een rondleiding door het oude Solo met een gids die u alles kan vertellen over de historische gebouwen ontworpen door architect Karsten, de paleizen van de lokale vorsten, de antiek markt en grote markt, de moskee en China Town. Met een gids komt het verleden tot leven en door de achtergrondverhalen ziet u de stad met andere ogen.
Verborgen cultuur tour
Surakarta is samen met Yogyakarta het centrum van de Javaanse cultuur. De cultuur is nog levendig aanwezig in het dagelijks leven van de bewoners van de stad. Ga mee met een gids door de stad en laat u verassen. Bezoek de werkplaatsen van bijvoorbeeld een keris-maker, bekijk hoe een gamelan (muziekinstrument) wordt gemaakt, kijk hoe de leren poppen van het poppenspel tot leven komen, en hoe batik wordt vervaardigd. Bezoek een dans- en muziekschool en de plaats waar edelstenen (met ieder hun eigen symbolische betekenis) worden verhandeld.
Fietsen door de dorpen
Een hele leuke tour om kennis te maken met de lokale cultuur is deze fietstour door in omgeving van Surakarta. U fietst door de rijstvelden terwijl u onderweg stopt bij kleine familiebedrijfjes waar traditionele producten worden gemaakt zoals tofu, tempe, gamelan, dakpannen, en arak (sterke drank).
Onderweg wordt de Bengawan rivier (de langste rivier van Java en bezongen door vele zangers en zangeressen) overgestoken met een pontje. Na de excursie krijgt u een lunch aangeboden met lokale gerechten. Uiteraard gemaakt door de lokale bevolking.
Stoomtrein
In de oude stoomtrein met houten wagons waant u zich 100 jaar terug in de tijd. De Jaladara stoomtrein maakt elke ochtend een ritje door de stad. De tocht begint bij het treinstation van Purwosari en eindigt bij station Sangkrah. In het Engels krijgt u onderweg een uitleg over wat er te zien is.
Musea
Radya Pustaka Museum
Dit museum is het op een na oudste museum in Indonesië en opgericht in 1890. U vindt hier literatuur in het Oud-Javaans maar ook in het Nederlands, antieke voorwerpen, zoals gamelan, krissen, en wayangpoppen, Het is museum is klein en eenvoudig, maar vol met interessante voorwerpen.
Het Nationale Persmuseum
Dit museum geeft inzicht in de geschiedenis van Indonesische media van de koloniale tijd tot nu. Het bevindt zich in een koloniaal gebouw uit 1918.
Danar Hadi Batikmuseum
In dit museum dat gevestigd is in een prachtig traditioneel Javaans gebouw, kunt u alles te weten komen over batik. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van antiek textiel. En de museumstukken komen niet alleen uit Indonesië, maar ook uit andere delen van Azië. Het laat precies zien hoe batik gemaakt wordt.
Keris Museum
Het museum bezit 350 antieke kerissen uit verschillende delen van Indonesië. Verder zijn er in het museum speren (tombak) zwaarden (pedang) en messen (badik) te bewonderen. De oudste kris in de collectie komt uit de 7de eeuw. Het museum in in 2017 geopend door president Joko Widido, nadat de Keris door de Verenigde Naties (UNESCO) was erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
(intangible cultural heritage of humanity)
Sangiran Museum of Early Man
Sangiran wordt al anderhalf miljoen jaar lang bewoond. Opgravingen in Sangiran tussen 1936 en 1941 leidden tot de ontdekking van een eerste mensachtig fossiel. Sindsdien zijn hier nog 50 fossielen gevonden. Dit is de helft van alle in de wereld bekende mensachtige fossielen. Deze vondsten zijn erg belangrijk om de geschiedenis van de evolutie te begrijpen. In 1996 is Sangiran door UNESCO erkend als werelderfgoed.
Favoriete hotels bij Solo:
Warisan Heritage Boutique Hotel
Warisan Heritage Boutique op Booking.com>>>