Stadstour of excursie in Bandung

Bandung oude gebouwen

Stadswandeling met gids in Bandung

Het verleden herleeft

Bandung geschiedenis

Zelf de stad ontdekken is leuk, maar een lokale gids maakt een stadswandeling nog leuker.
Door de verhalen en uitleg ziet u het verleden herleven. Kunt u zich voorstellen hoe de stad 100 jaar geleden bruiste? In de koloniale tijd ontmoette de elite die rijk geworden was van de theeplantages elkaar hier en werd er volop gewinkeld in de luxe winkelstraat.

We nemen je graag mee terug in de tijd. De statige art-deco gebouwen staan al op je te wachten.


Wat is het plan?

Kopi Aroma Bandung  We lopen door het centrum van Bandung, door de oude winkelstraat. De stad is modern en levendig, en trekt nog steeds vele mensen uit de omgeving naar de vele winkels. Alleen zijn het nu vooral mensen op koopjesjacht naar goedkope merkkleding.

Onderweg zijn de sporen uit het verleden nog duidelijk zichtbaar. De stad heeft veel art-deco gebouwen. Loop door dezelfde straten als Charlie Chaplin.  Bedenk je hoe de koetsen hier stopten voor de klassieke hotels, zodat de “heren van de thee” hier van een uitgebreide rijsttafel konden genieten of overnachtten in de oude hotels die tot de dag van vandaag gasten van over de hele wereld welkom heten.

kopi aroma bandung

De heerlijkste koffie wordt gemaakt bij “Kopi Aroma”. Al meer dan 90 jaar, volgens oud recept, verkoopt de oude familiebedrijf de lekkerste koffie. Kijk binnen en waan je terug in de tijd.

Sinds 1918 kun je heerlijk eten en koffiedrinken bij Maison Bogerijen, de oude patisserie van dhr L van Bogerijen.  Zelfs de gouverneur generaal kwam hier weleens eten! Schuif aan en proef van het oude Nederlandse gebak.


Terug in de tijd

3 uur vol art-deco, koffie en Sundanese gastvrijheid


Goed om te weten ✔

  • Wij verwelkomen u graag in onze prachtige stad Bandung
  • Geen extra kosten
  • Door de tour te doen, maak je kennis met het verleden en begrijp je het heden beter 😉
  • Privé rondleiding
  • Heeft u allergieën of speciale wensen, laat het mij dan van tevoren weten
  • Voor alle leeftijden

Praktische informatie

Beschikbaarheid: elke dag
Duur: 3 uur.
Inbegrepen: gids
Taal: Engels
Beperkt aantal plaatsen: controleer beschikbaarheid


Wat neem je mee? ✔

  • Comfortabele kleding en schoenen
  • Zonnebrand/hoed of pet

Bethel kerk Bandung

Waarom mag je deze tour niet missen? ✔

  • Een leuke rondleiding door het stadscentrum
  • Interessante verhalen
  • Maak kennis met het verleden
  • Leer meer over geschiedenis en cultuur
  • Probeer nieuwe dingen
  • Deel onze passie
  • Veel gezelligheid
  • Vraag alles wat je wilt weten
  • Foto’s en herinneringen

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


 

Rengganis warmwaterbronnen en hangbrug

suspension bridge bandung

Kawah Rengganis warmwaterbronnen

bandung warmwater bronnenIn de buurt van de Kawah Putih zijn de Kawah Rengganis warmwaterbronnen te vinden, waar je kunt baden of een modderbad kunt nemen.

Ook in de rivier, compleet met watervallen, kan je zwemmen.
De bronnen liggen vlakbij de doorgaande weg in het bos.  Er zijn hier in de natuurbaden gebouwd van verschillende temperatuur. Sommige baden hebben bamboe pijpen voor een douche.

Je kan hier een geneeskrachtig modderbad nemen, wat goed zou zijn voor je huid. Met een bakje pak je warme modder uit de bron om je lichaam mee in te smeren. Later spoel je de modder weer af en houd je een zachte huid over.

warmwaterbronnen bandungDeze warmwaterbronnen zijn over het algemeen rustig. Hier kom je meestal maar weinig toeristen tegen. Anders dan bij de Ciater bronnen is hier geen toeristisch park gebouwd, maar wordt deze plek onderhouden door de gemeenschap uit de omliggende dorpjes.

Hangbrug

Vlakbij de warmwaterbronnen is in 2022 een spectaculaire loopbrug gebouwd. De brug is maar liefst 75 meter hoog en geeft een prachtig uitzicht over het dal, het bos en de warmwaterbronnen.
Als je last hebt van hoogtevrees is de brug wat wiebelig, maar de ervaring is onvergetelijk.
 De brug is 370 meter lang en hiermee de langste hangbrug van Zuidoost Azië. Op de rechterfoto zie je de warmwaterbronnen in het bos vanaf de brug. De damp die je ziet, is de damp van het warme water.
Je kunt hier ook in een stoel aan een kabel over de vallei heen glijden.

Naast de loopbrug kan je heerlijk eten, wat de dag tot een lekker dagje uit maakt.

Mooie en spectaculaire foto’s en filmpjes zijn te vinden op het officiële instagram account van de brug en de warmwaterbronnen >>


bandung langste loopbrug


 

Let op! Het water kan hier erg heet zijn, zelfs kokend heet.

Kawah Putih (Witte Krater) Sunan Ibu en de Patuha vulkaan

awah putih vulcano Bandung

Kawah Putih, de “Witte Krater”

Kawah Putih BandungTen zuiden van Bandung ligt de Kawah Putih, dit betekent letterlijk “witte krater”. In vergelijking met de Tangkuban Perahu en de Ciater warmwaterbronnen, zijn de Kawah Putih vulkaan en de warmwaterbronnen van Kawah Rengganis minder toeristisch.
Kawah Putih is een zwavelmeer in een van de twee kraters van de Patuha vulkaan. Patuha staat voor “pak tua” wat oude man betekent. In de dorpen in de omgeving van de Patuha geloofde men dat dit de oudste berg is en dat hier de geesten van de voorouders samenkomen. De Patuha is 2450 meter hoog. Er loopt een pad naar de top van de Patuha.

Naast de Patuha ligt de Sunan Ibu. Deze berg is 2326 meter hoog, maar makkelijk te beklimmen omdat je hoog (2200 meter) begint.

bergwandeling BandungDe kleuren van het landschap zijn onwerkelijk: het water is azuurblauw/turquoise en het zand is geel. Omdat het meer hoog ligt is, het hier koel. Via een houten vlonder kan je in het meer lopen.

Het water bevat zoveel zwavel dat het giftig is. Vroeger werd hier zwavel gewonnen, de resten van de fabriek zijn nog terug te vinden. Het meer is lang geleden al beschreven door Dr. Franz Wilhelm Junghuhn (1809-1864). Het viel hem op dat vogels niet over het meer vliegen. Het meer voelt sprookjesachtig aan.

Het is mogelijk naar boven te rijden om naar het uitkijkpunt Sunan Ibu te lopen. De wandelpaden zijn mooi aangelegd en vanaf de uitkijkpunten zie je aan de ene kant het azuurblauwe meer en aan de andere kant hellingen met een theeplantage. Vanaf het uitkijkpunt op de Sunan Ibu kan je ook prachtig de zon zien opkomen boven het zwavelmeer. Je moet dan wel vroeg op willen staan, maar het is zeker de moeite waard.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


kawah putih zwavel meer

thee plantation bandung

Bosscha Sterrenwacht Lembang

Bosscha sterrenwacht Lembang

Sterrenwacht Bosscha

1920 Observatorium Lembang
De Sterrenwacht in 1928

In de bergen bij Lembang, op een helling in het groen, 15 km noord van Bandung, ligt al bijna 100 jaar de sterrenwacht van Bosscha.
Ru Bosscha was de zoon van een Duits-Nederlandse wetenschapper en zelf afgestudeerd in Delft. Hij had een grote belangstelling voor de wetenschap. Toen hij in 1887 op 22-jarige leeftijd naar Nederlands-Indie vertrok, was het laatste wat zijn vader voor vertrek tegen hem zei: „Als ge het zwaar hebt, daarginds, vindt dan kracht in je liefde voor de sterren”. Toen Ru Bosscha op 63-jarige leeftijd overleed, werd in de krant geschreven dat hij dit advies zeker had opgevolgd en dat zijn blik altijd omhoog was gericht.

In 1920 was Ru Bosscha de leidende kracht achter de oprichting van de Nederlandsch-Indische Sterrenkundige Vereniging. In het Homann hotel in Bandung kwam de vereniging voor het eerst samen en werd al snel besloten een sterrenwacht te bouwen. Tussen 1923 en 1928 werd het observatorium gebouwd. Helaas heeft Ru Bosscha nooit zelf van het resultaat van zijn inspanningen kunnen genieten, Kort nadat de bouw was voltooid, maar voordat de grote telescoop was geplaatst, overleed Ru Bosscha.

Observatorium Bosscha in LembangVoor de bouw werd voor de hoge heuvels bij Lembang gekozen, omdat het hier ‘s nachts nog echt donker was en de waarnemingen niet door licht vanuit de stad vervuild zouden worden.
De grote telescoop is gebouwd in Duitsland en in losse onderdelen naar Nederlands-Indië verscheept. In Lembang werd de telescoop weer in elkaar gezet. Dit duurde maar liefst 3 maanden. In die tijd was het de grootste telescoop op het zuidelijk halfrond. 

Nu wordt de telescoop nog steeds gebruikt. Studenten van de universiteit in Bandung gebruiken de telescoop tijdens hun studie en om foto’s te maken van het heelal.

Elke zaterdag worden er rondleidingen gehouden. Enthousiaste studenten vertellen over de zon, de maan de sterren en natuurlijk het observatorium. Het observatorium is goed onderhouden en is populair bij bezoekers; de rondleidingen zitten elke zaterdag vol. Op het terrein staat nog een herdenkingsteken voor Ru Bosscha.
Als hij kon zien hoe zijn erfenis na 100 jaar nog voortleeft, zou hij zeker trots zijn. Zijn liefde voor de sterren en het heelal wordt nog elke dag gevoeld en doorgegeven.

De Zeiss telescoop

sterrenwacht telescoopVOOR DE DR. K.A.R. BOSSCHA STERRENWACHT. -Bij de optische fabriek van Zeiss te Jena is de reusachtige astronomische kijker gereed gekomen, bestemd voor de Bosscha-sterrenwacht te Lembang op Java. Het machtige instrument, dat ruim 14.000 K.G. weegt bezit twee hoofd-objectieven, één voor visuele waarnemingen en één voor astrophotografische opnamen. Een electromotor laat de kijker, tezamen met den geheelen koepel, de dagelijksche omwenteling maken. – Links het instrument in de Zeiss-fabriek en rechts het bevestigen van een der groote lenzen, die ieder 300 K.G. wegen.
Sumatra Post, 31 december 1928 (bron: delpher.nl)


telescoop Bosscha sterrenwacht

Rondleiding

Tijdens de rondleiding neemt de Zeiss-telescoop een belangrijke rol in. De telescoop is tot in de puntjes onderhouden en het dak dat open kan en geroteerd kan worden, zodat elk stukje van het heelal bekeken kan worden, loopt letterlijk nog op rolletjes.
Het is heel inspirerend te zien hoe deskundig en vol liefde de jonge mensen die de tour verzorgen, hun kennis delen. Als je in de buurt bent, en geïnteresseerd bent in sterrenkunde of geschiedenis, dan is een bezoek aan de sterrenwacht zeker aan te raden.
De rondleidingen zijn alleen op zaterdagochtend en je moet je online opgeven >>> Wees er op tijd bij, want de rondleidingen zitten snel vol.

Vlakbij de sterrenwacht ligt de “floating market” van Lembang. Hier kan je lekker eten>>>

observatorium bandung
Een tekening van de plaatsing van de telescoop in 1928 (bron: delpher.nl)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

De drijvende markt in Lembang

lembang floating market

lekker eten in LembangDrijvende markt in Lembang

Ten noorden van Bandung ligt Lembang. Hier vind je de “floating market” van Lembang.

Nu ken je misschien het begrip “floating market” uit bijvoorbeeld Thailand, maar de floating market van Lembang kan je hier niet mee vergelijken.
Verwacht hier geen traditionele authentieke drijvende markt. Je vindt hier een mooi park dat een aantal jaren geleden is aangelegd rondom een meer. Het park richt zich vooral op lokale toeristen.

indonesisch eten op de marktJe kunt hier heerlijke Indonesische snacks eten en leuke souvenirs kopen, van de verschillende bootjes die hier zijn aangemeerd. De bootjes zijn niet authentiek en zijn niet gemaakt om daadwerkelijk mee te varen, maar als je van lekker eten houdt en het leuk vindt om verschillende gerechten uit verschillende delen van Indonesië te proeven, dan ga je hier genieten.
Bestel je eten van de verschillende bootjes en eet samen aan een van de vele tafels waar je kunt plaatsnemen.

Voor jonge kinderen is dit ook een leuk park. Er is een hoge glijbaan en je kunt zelf met een bootje of waterfiets het water op. De lucht is fris en het park staat vol met mooie bloemen en struiken.
Je komt hier vooral lokale toeristen tegen, en overal worden volop selfies gemaakt of “photo shoots” gehouden.

bootje varen Bandung

Vlakbij de Floating Market ligt de Bosscha sterrenwacht. Als je goed kijkt zie je de sterrenwacht in de heuvels naast het park liggen >>>

Theeplantage

theeplantage malabar

Theeplantage en Activiteitenpark Nimo

Rondom Bandung liggen prachtige thee- en aardbeienvelden. Een bezoek (of zelfs een overnachting)  aan een theeplantage of theefabriek is een mooie ervaring.

Malabar Theeplantage

theeplantage bandungDe Malabar Tea Estate ligt op 2 á 3 uur rijden zuidelijk van Bandung. Hier kan je wandelen door de theeterrassen en genieten van prachtige uitzichten. De lage theestruiken met de hoge bomen en de bergen op de achtergrond, in combinatie met de frisse koele berglucht, maken dat je hier heerlijk tot rust komt.

Vlakbij de plantage is nog steeds een oude theefabriek in bedrijf. Rondom de fabriek staan kleine arbeidershuisjes samen met wat grotere woningen die door de opzichters werden bewoond. De arbeiders die hier nu wonen verbouwen in hun tuinen fruit, groente en koffie die ze zelf eten of verkopen als bijverdienste.
Ongeveer 130 jaar geleden heeft Karel Albert Rudolf Bosscha de Malabar theeplantage aangelegd. Hij is nog steeds een bekend persoon.

Ru Bosscha

plantershuis Bosscha

Karel Albert Rudolf Bosscha  (hij werd Ru genoemd) komt uit een familie van wetenschappers. Na zijn studie in Delft vertrok hij in 1887 op 22-jarige leeftijd naar Nederlands-Indië. Vanaf 1895 tot aan zijn dood in 1928 leidde hij de Malabar theeplantage ten zuiden van Bandung.
Hij sprak Maleis, Javaans en Soendanees. Over zijn privéleven is niet veel bekend. Hij is nooit getrouwd, maar had volgens de verhalen wel veel kinderen bij de vrouwen op de plantage.

malabar zitkamerHij was erg succesvol, niet alleen zakelijk viel hij op (Malabar werd de grootste en meest rendabele theeplantage van heel Nederlands Indië) maar ook zijn maatschappelijke betrokkenheid was groot. Hij had hierbij een grote interesse in techniek en wetenschap. Hij was een voorloper bij het gebruik van nieuwe technieken.
In 1895 stichtte hij een telefoonmaatschappij in Bandoeng. Deze maatschappij werd later door de staat overgenomen. Ook was hij betrokken bij het oprichten van de Technische hogeschool in Bandoeng en steunde hij de oprichting van een ziekenhuis waar kanker behandeld kon worden. Hij was betrokken bij een elektriciteitsmaatschappij en op de plantage gebruikte hij voor die tijd moderne technieken om energie te winnen uit waterkracht.

Hij maakte zich sterk voor het invoeren het metrieke stelsel waardoor er niet langer in “palen” werd gemeten, maar in kilometers. In 1914 diende hij al een verzoek in bij de regering om dit stelsel in te voeren. Op zijn eigen plantage berekende hij alles stug in kilometers en hectaren. In 1923 besloot de regering uiteindelijk geleidelijk over te stappen op het metrieke stelsel.
Verder is hij bekend omdat hij de drijvende kracht was achter de bouw van het Bosscha observatorium (sterrenwacht)>> ten noorden van Bandung.
Op zijn plantage richtte hij een gratis school op, en bouwde hij huizen voor zijn werknemers. In Bandung steunde hij het onderwijs aan doofstomme en slechthorende kinderen.


theeplantage bezoeken indonesieDe Heren van de thee

In het boek van Hella Haasse “De Heren van de thee” wordt ook de theeplantage Malabar beschreven. Hella Haasse vertelt het verhaal van het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop, die woonden op de theeonderneming Gamboeng. Ook de neef van Rudolf Kerkhoven komt voor de roman. Dit is Ru Bosscha, de administrateur van de theeplantage Malabar. Hiermee is ook Karel Albert Rudolf Bosscha één van de “Heren van de thee”.

Overnachten

huisjes bij malabarHet is mogelijk op Malabar te overnachten in een kamer of in een chalet bij het plantershuis. Hou er rekening mee dat de kamers misschien niet geheel aan Europese verwachtingen voldoen.
D
e plantages zijn nu van het staatsbedrijf PT Perkebunan Nusantara. De theefabriek is nog steeds in gebruik.


Het graf van Bosscha

In 1928 stierf Bosscha hij aan een beroerte. Hij werd bewusteloos gevonden op de plantage en overleed nog dezelfde nacht. Hij ligt begraven in een praalgraf op zijn plantage Malabar, op een plek die hij zelf had uitgekozen. Deze plek lag in 1928 nog in het oerwoud, en nu tussen de landerijen. Verder ziet het er nog hetzelfde uit als bijna 100 jaar geleden.

graf Bosscha Bandung 1928  graf bosscha

Bosscha is nog steeds een bekende en gerespecteerde man. In de kranten lezen we dat hij na zijn dood nog regelmatig wordt herdacht. Hij heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Bosscha werd op 20 december 1920 tot ereburger van Bandung benoemd (en is dit nog steeds).
De universiteiten van Leiden-Delft-Rotterdan (Erasmus) eren wetenschappers die een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan de internationale samenwerking tussen Nederland en het Mondiale Zuiden, door hen een “Bosscha Medaille” toe te kennen.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië vernoemde de gemeente Bandung een straat naar hem (de Jalan Bosscha). Bij de sterrenwacht in Lembang staat een monument met zijn naam. Nog in september 2007 werd een planetoïde naar hem vernoemd: de “Karelbosscha”.

De Malabar theeplantage is zeker een bezoek waard. Niet alleen vanwege het bijzondere verhaal dat aan de plantage verbonden is, maar ook vanwege de prachtige omgeving. De frisse lucht en prachtige uitzichten maken een onvergetelijke indruk.


Nimo Highland ParkNimo Highland

Vlakbij bij het plantagehuis, op de naast liggende heuvel is een prachtig uitzichtpunt en een toeristisch centrum gebouwd: Nimo Highland.
Over een grote loopbrug krijg je een 360 graden uitzicht over de verre omgeving. Het restaurant is gebouwd in Santorini-stijl, compleet met blauwe daken. Er is een reuzenrad, paintball en vele andere activiteiten. Hier kan je heerlijk met het gezin of vrienden relaxen of juist actief bezig zijn. Ook kan je hier huisjes huren.


Uitzichtpunt Malabar

uitzicht over Malabar

Wandelen door de bergen

Vanaf de loopbrug zie je de plantage Malabar liggen in het dal.
Als je wil kan je vanaf Malabar met een gids een wandeltocht door de bergen naar Garut maken. Je chauffeur neemt je bagage mee in de auto naar het volgende hotel in Garut, zodat je licht bepakt op pad kan.

Tangkuban Perahu vulkaan

Tangkuban Parahu

Tangkuban Perahu “De boot die op de kop ligt”

Deze vulkaan is ongeveer 2000 meter hoog.Tangkuban Perahu vulkaan
De naam van de vulkaan, Tangkuban Perahu betekent in het Sundanees “de boot die op de kop ligt”.


Een triest liefdesverhaal

Het verhaal gaat, dat lang lang geleden de mooie Dayang Sumbi hier woonde. Ze stuurde haar zoon Sangkuriang weg omdat hij niet gehoorzaam was. De goden hadden medelijden met haar en gaven haar eeuwige jeugd.

Na vele jaren besloot haar zoon terug te keren. Hij ontmoette zijn moeder, maar herkende haar (door haar jeugdige uitstraling) niet. Ze werden verliefd en hadden zelfs huwelijksplannen. Dan herkent Dayang Sumbi haar zoon aan een litteken. Dayang probeert het huwelijk te stoppen en vraagt daarom aan haar zoon, die nog steeds niet weet dat zij zijn moeder is, een in haar ogen onmogelijke taak te volbrengen. Ze vraagt hem om haar op de huwelijksdag bij haar huis, in een boot op halen.
Omdat haar huis op een heuvel staat, moet Sangkuriang een dam in de rivier leggen om het water uit de rivier te laten stijgen tot aan het huis van Dayang. Ook moet hij een grote boot bouwen, voordat de zon opgaat.
Sangkuriang wil zo graag trouwen dat hij mythische krachten aanroept om hem te helpen. Hij kapt een grote boom en hiervan maakt een prachtige sierlijke huwelijksboot. (De boomstronk van deze boom is nog steeds te zien. Dit is de berg Bukit Tunggul). De bouw verloopt spoedig en Dayang Sumbi, die bang is dat haar zoon erin zal slagen aan haar opdracht te voldoen, zorgt ervoor dat er rode kleden in het oosten worden neergelegd, zodat de indruk ontstaat dat de zon al opkomt. Haar zoon, die inderdaad denkt dat de zon al opkomt en dat hij heeft gefaald, schopt de dam uit frustratie kapot. Er ontstaan grote overstromingen en de boot blijft op de kop achter.
De boot is nu nog steeds te zien: de boot ligt op de kop, boven op de vulkaan. En als je over de rand van de krater omlaag kijkt, kan je nog steeds het bruiloftsvuur zien gloeien.



Bezoek de vulkaan

De vulkaan heeft drie verschillende kraters:

  • De Ratu krater is makkelijk te bereiken. U kunt met de auto tot aan de top rijden.
  • De Domas krater ligt verder naar beneden, na ongeveer een uur wandelen bereikt u deze krater.
    Deze wandeling kunt u (tot 14.00 uur) maken met een lokale gids. Bij deze krater hangt een zwavelgeur. Met de gids kun je dichtbij de krater komen en zelfs een eitje koken in het hete water.
  • Kawah Upas is de oudste krater. Uit deze krater komen giftige gassen en kan daarom niet bezocht worden.

De Tangkuban Perahu vulkaan is populair en is tussen 07.00 en 17.00 uur te bezoeken. ‘s Ochtends is het uitzicht het best en is het nog relatief rustig. U vindt hier ook vele vasthoudende verkopers en zelfbenoemde “gidsen” die ongevraagd meelopen. Het is goed dit van te voren te weten, zodat u hier rustig aan voorbij kunt gaan.

Vlakbij de berg ligt het dorpje Ciater. Hier vind je warmwaterbronnen en spa’s. De hotsprings zijn 24 uur per dag geopend.


Neem contact op voor een tour >>>


Favoriete hotels bij Ciater (zwemmen in bronwater)

Gracia Spa Resort

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Gracia Spa Resort op booking.com>>>

Het meer Situ Patenggang

meertje bij bandung

Het meer Situ Patenggang

Situ Patenggang is een redelijk groot meer gelegen tussen de bossen en theeplantages. Als je het leuk vindt kan je hier een boottochtje maken.
Door de hoogte is het hier vaak minder heet en vaker bewolkt en nevelachtig. Het landschap is gevormd door vulkanische activiteit, miljoenen jaren geleden.

In het midden van het meer ligt een klein eilandje: Batu Cinta (Liefdes steen). De naam van het meer “Patenggang”  is afgeleid van het Sundanese woord ‘Pateang-teangan’, wat betekent dat je moet blijven zoeken om te vinden.

Situ Patenggang lake

Er was eens een prins (Ki Santang) die verliefd werd op een eenvoudig meisje uit het dorp (Dewi Rengganis). Vanwege hun afkomst was het hen verboden te trouwen en scheidden hun wegen zich. Er brak oorlog uit en ze verloren elkaar uit het oog. Vanuit hun diepe liefde voor elkaar, bleven ze naar elkaar zoeken. Na lange tijd ontmoetten ze elkaar weer bij een rots.
Hier vroeg Dewi aan Ki Santang een meer voor haar te maken zodat ze samen konden varen. Tot op de dag van vandaag zie je, in het door Ki Santang gemaakte meer, de rots liggen waar ze elkaar weer ontmoetten.. het bewijs van een echte, maar onmogelijke liefde.
Iedereen die nu gezamenlijk om de rots heen vaart, zal eeuwig van elkaar blijven houden.

Aan de rand van het meer is een restaurant in de vorm van een schip gebouwd. Dit deel van het meer trekt meer (lokale) toeristen.