Gunung Papandayan

Gunung Papandayan

Gunung Papandayan

Papandayan mountain GarutDe vulkaan Papandayan is nog vrij ongerept en rustig. De wandeling naar de top is een stevige maar niet al te moeilijke wandeling, waar je een aantal uren mee bezig bent.

De wandeling is alles behalve saai en leidt je door een soort maanlandschap. Je loopt tussen opspuitende geisers,  borrelende modderpoelen en poelen van drijfzand.
Papandayan GarutDe vulkaan bestaat uit verschillende kratervlaktes. Door de zwavelafzetting wordt de grootste krater ook wel de “Gouden Krater” genoemd. Na de wandeling door het mysterieuze maan landschap wordt de klim beloond, want heel bijzonder, op de top van de vulkaan bevindt zich een veld met Edelweiss, het symbool van liefde, levensduur en geluk.

Kamojang Crater

Bij de Kamjang krater wordt energie gewonnen uit de warmte uit de grond (geothermische energie) . De krater heeft als bij naam “stoomtrein” (kereta api) vanwege de rook en omdat de krater het geluid maakt van een puffende stoomtrein.

In 1918 werd hier al begonnen met het ontwikkelen van geothermische energie.  In 1964 is de centrale weer in gebruik genomen en verschillende bedrijven en universiteiten werken samen om deze vorm van energiewinning verder te ontwikkelen.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Favoriete Homestay (back to basics)

ADK Papandayan Homestay

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

ADK Papandayan Homestay >>>

Merapi

Merapi beklimmen

Merapi beklimmen YogyakartaMerapi

Merapi beklimmen >
Jeep tour >
Spirituele betekenis >

“Merapi” betekent “berg van vuur”, een toepasselijke naam voor deze prachtige vulkaan. De vulkaan is 2968 meter hoog. Yogyakarta ligt aan de voet van de vulkaan.
Op de Merapi kan je spectaculaire jeeptours maken en genieten van de natuur.


De Merapi beklimmen

De Merapi is een van de actiefste vulkanen van Indonesië. Je kan de Merapi alleen beklimmen als de vulkaan niet actief is en in het droge seizoen (tussen maart en oktober). De tocht is best pittig. Er zijn steile stukken en de ondergrond is soms niet stabiel door kleine steentjes. De tocht begint ‘s nachts zodat je bij zonsopgang de top hebt bereikt en kunt genieten van het prachtige uitzicht.
Wil je een iets makkelijkere klim? Probeer dan Gunung Andong > of Gunung Lawu >

Op pad met een gids

Beklim de Merapi onder begeleiding van een professionele gids en ga het avontuur aan!
Je wordt in de avond opgehaald bij je hotel en naar Selo (een dorp tussen de vulkanen Merapi en Merbabu) gebracht. Rond middernacht begint de klim naar de top. ‘s Nachts heb je geen last van de hitte en na een klim van ongeveer 5 uur wacht je op de top van de Merapi op de zonsopkomst. Rond half zeven in de ochtend begin je weer aan de afdaling. Na ongeveer 3 uur bereik je Selo weer en geniet je samen van een simpel traditioneel ontbijt en word je teruggebracht naar je hotel. Een herinnering voor je leven!


Jeep tour

jeeptocht merapi

In 2010 werd Yogyakarta na een uitbarsting met as bedekt. Veel mensen die op de vulkaan woonden, moesten worden geëvacueerd. Je kunt nog steeds de getroffen dorpen bezoeken en onder de indruk raken van de kracht van de berg.
De mensen die vroeger in de verwoeste dorpen woonden, runnen nu het museum en de jeeptours op de berg. Door deze plekken te bezoeken, geniet je niet alleen van de schoonheid van de vulkaan, maar steun je ook de lokale bevolking die tijdens de uitbarsting alles verloren wat ze bezaten .


Praten met de berg

Merapi tour YogyakartaTot 2010 was Mbah Maridjan de spirituele bewaker van de Merapi. Hij was aangesteld door de Sultan van Yogyakarta en woonde bijna op de top van de vulkaan. Voor zijn werk kreeg hij een symbolische beloning van $ 1 per maand. Hij had contact met de geesten van de berg en leidde ceremonies om de geesten van de vulkaan te sussen door rijst en bloemen te offeren in en rond de krater. Hij beschreef zijn werk als: “Ik laat de vulkaan ademen, niet hoesten.” In 2010, toen duizenden mensen moesten worden geëvacueerd en meer dan 300 mensen omkwamen bij een uitbarsting, vond Mbah Maridjan het zijn plicht om op de berg te blijven. Zo werd hij -helaas- op 83-jarige leeftijd een van de slachtoffers.


Neem contact op voor een tour >>>

 

Nglanggeran vulkaan Yogyakarta

wandelen in de bergen

Nglanggeran; Een oude vulkaan

Yogyakarta walking tour

Op ongeveer een uur rijden van Yogyakarta ligt de oude Vulcano Nglangeran.

De oude vulkaan Nglanggeran was actief tot 60 miljoen jaar geleden en is een van de oudste vulkanen in Midden-Java. De berg werd gevormd door oud vulkanisch materiaal en heeft twee toppen namelijk de westelijke en oostelijke piek met een caldera in het midden.

Een prachtige wandeling naar de top

Nglanggeran is gemakkelijk te beklimmen. In slechts 1,5 uur wandelen, door het prachtige landschap van UNESCO-Geopark Gunung Kidul, bereik je de westelijke top. Hier heb je een prachtig uitzicht over het landschap, de uniek gevormde bergen en de wolkenlucht.


Oude traditie

Gebaseerd op oude tradities mogen er slechts zeven families op de berg wonen. Als er meer gezinnen zijn, moet een van de gezinnen vertrekken, als er niet genoeg zijn, moet er een gezin worden gevonden om zich bij de gemeenschap van zeven gezinnen aan te sluiten. Als er meer of minder dan zeven gezinnen zijn, brengt dat ongeluk.


Go local

In 2017 heeft het dorp de ASEAN Community Based Tourism prijs gewonnen en werd in 2021 uitgeroepen tot een van de leukste toeristische dorpen ter wereld door de UNWTO. In het dorp zijn een aantal lokale activiteiten (bijvoorbeeld dans, muziek of maskers maken) te bezichtigen, waaraan je vaak zelf ook mee kan doen. Lokaal wordt er chocolade gemaakt en verkocht. Lekker en direct van de makers. Er zijn ook sportieve mogelijkheden zoals rotsklimmen of schommelen in de bergen. Vlakbij het dorp is een mooie waterval.
Tot slot is ook mogelijk hier in de regio lokaal te overnachten in een homestay dichtbij mensen thuis of zelfs een glamping (glamour camping) met prachtig uitzicht. Zo leer je het echte Javaanse leven kennen!

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>

Tangkuban Perahu vulkaan

Tangkuban Parahu

Tangkuban Perahu “De boot die op de kop ligt”

Deze vulkaan is ongeveer 2000 meter hoog.Tangkuban Perahu vulkaan
De naam van de vulkaan, Tangkuban Perahu betekent in het Sundanees “de boot die op de kop ligt”.


Een triest liefdesverhaal

Het verhaal gaat, dat lang lang geleden de mooie Dayang Sumbi hier woonde. Ze stuurde haar zoon Sangkuriang weg omdat hij niet gehoorzaam was. De goden hadden medelijden met haar en gaven haar eeuwige jeugd.

Na vele jaren besloot haar zoon terug te keren. Hij ontmoette zijn moeder, maar herkende haar (door haar jeugdige uitstraling) niet. Ze werden verliefd en hadden zelfs huwelijksplannen. Dan herkent Dayang Sumbi haar zoon aan een litteken. Dayang probeert het huwelijk te stoppen en vraagt daarom aan haar zoon, die nog steeds niet weet dat zij zijn moeder is, een in haar ogen onmogelijke taak te volbrengen. Ze vraagt hem om haar op de huwelijksdag bij haar huis, in een boot op halen.
Omdat haar huis op een heuvel staat, moet Sangkuriang een dam in de rivier leggen om het water uit de rivier te laten stijgen tot aan het huis van Dayang. Ook moet hij een grote boot bouwen, voordat de zon opgaat.
Sangkuriang wil zo graag trouwen dat hij mythische krachten aanroept om hem te helpen. Hij kapt een grote boom en hiervan maakt een prachtige sierlijke huwelijksboot. (De boomstronk van deze boom is nog steeds te zien. Dit is de berg Bukit Tunggul). De bouw verloopt spoedig en Dayang Sumbi, die bang is dat haar zoon erin zal slagen aan haar opdracht te voldoen, zorgt ervoor dat er rode kleden in het oosten worden neergelegd, zodat de indruk ontstaat dat de zon al opkomt. Haar zoon, die inderdaad denkt dat de zon al opkomt en dat hij heeft gefaald, schopt de dam uit frustratie kapot. Er ontstaan grote overstromingen en de boot blijft op de kop achter.
De boot is nu nog steeds te zien: de boot ligt op de kop, boven op de vulkaan. En als je over de rand van de krater omlaag kijkt, kan je nog steeds het bruiloftsvuur zien gloeien.Bezoek de vulkaan

De vulkaan heeft drie verschillende kraters:

  • De Ratu krater is makkelijk te bereiken. U kunt met de auto tot aan de top rijden.
  • De Domas krater ligt verder naar beneden, na ongeveer een uur wandelen bereikt u deze krater.
    Deze wandeling kunt u (tot 14.00 uur) maken met een lokale gids. Bij deze krater hangt een zwavelgeur. Met de gids kun je dichtbij de krater komen en zelfs een eitje koken in het hete water.
  • Kawah Upas is de oudste krater. Uit deze krater komen giftige gassen en kan daarom niet bezocht worden.

De Tangkuban Perahu vulkaan is populair en is tussen 07.00 en 17.00 uur te bezoeken. ‘s Ochtends is het uitzicht het best en is het nog relatief rustig. U vindt hier ook vele vasthoudende verkopers en zelfbenoemde “gidsen” die ongevraagd meelopen. Het is goed dit van te voren te weten, zodat u hier rustig aan voorbij kunt gaan.

Vlakbij de berg ligt het dorpje Ciater. Hier vind je warmwaterbronnen en spa’s. De hotsprings zijn 24 uur per dag geopend.


Neem contact op voor een tour >>>


Favoriete hotels bij Ciater (zwemmen in bronwater)

Gracia Spa Resort

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Gracia Spa Resort op booking.com>>>

Kawah Putih (Witte Krater) en de Patuha vulkaan

Kawah Putih Bandung

Kawah Putih, de “Witte Krater”

Ten zuiden van Bandung ligt de Kawah Putih, dit betekent letterlijk “witte krater”. In vergelijking met de Tangkuban Perahu en de Ciater warmwaterbronnen, zijn de Kawah Putih vulkaan en de warmwaterbronnen van Kawah Rengganis minder toeristisch. Kawah Putih is een zwavelmeer in een van de twee kraters van de Patuha vulkaan. Patuha staat voor “pak tua” wat oude man betekent. In de dorpen in de omgeving van de Patuha geloofde men dat dit de oudste berg is en dat hier de geesten van de voorouders samenkomen. De berg is 2434 meter hoog.

De kleuren van het landschap zijn onwerkelijk: het water is azuurblauw/turquoise en het zand is geel. Omdat het meer hoog ligt is het hier koel. Via een houten vlonder kan je in het meer lopen.

Vanwege de sterke zwavellucht kan je niet te lang dicht bij het meer blijven staan. Het water bevat zoveel zwavel dat het giftig is. Vroeger werd hier zwavel gewonnen, resten van de fabriek zijn nog terug te vinden.
Het is mogelijk naar boven te lopen voor een mooi uitkijkpunt. Als u geen zin heeft om te lopen is het vaak mogelijk tegen een kleine vergoeding, hier gebracht te worden achter op een motorfiets. Op de berg zijn ook mooie wandeltochten te maken.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>

Bromo

Bromo Java Indonesia

Bromo jeep tour

Bromo Tengger Semeru Nationaal Park

Boek direct uw chauffeur voor uw bezoek aan de Bromo vulkaan >>>

Al meer dan 100 jaar is de vulkaan de Bromo een populaire en indrukwekkende toeristische bestemming.
De vulkaan is 2329 meter hoog en ligt midden in een hele grote oude slapende krater. Deze grote krater, de Tengger, is 10 km bij 8,5 km groot.
De oude Tengger-krater ziet er uit als een grote woestijnachtige zandvlakte omringd door een steile kraterwand en ligt op 2000 meter hoogte.

In de oude krater bevinden zich vijf vulkanen, waaronder de Bromo. De vulkaan Semeru (3676 meter hoog) ligt net buiten de oude Tengger krater. De Bromo en de Semeru zijn de enige die nog roken.

Als er veel activiteit gemeten wordt bij de Bromo, geeft de overheid een waarschuwing af en mag men niet dichter dan op 2 km afstand van de Bromo komen. Dit gebeurt niet vaak, maar het is niet te voorspellen wanneer dit gebeurt.
Gezamenlijk vormen de vulkanen het “Bromo Tengger Semeru National Park”.

De Tengger-bevolking

Sinds ongeveer 500 jaar woont de Tengger-bevolking in dit gebied. Deze bevolkingsgroep is hindoeïstisch en er wordt gedacht dat zij de afstammelingen zijn van het oude Hindoerijk Majapahit. Zij zijn de bergen ingetrokken toen de Islam zich over Java verspreidde.

De Bromo neemt een belangrijke plek in hun geloof in. De naam van de Bromo staat voor een van hun belangrijkste goden: Brahma.
Aan de voet van de Bromo staat een hindoetempel. Hier worden bloemen verkocht om te offeren om de god van de vulkaan tevreden te houden.
Een keer per jaar (op de 14e dag van de hindoeïstische maand Kasada) is er een feestdag waarbij grotere offergaven (bloemen, fruit en kippen) aan de Bromo worden geofferd. Uit de hooglanden komen rond middernacht 28 priesters samen om wierook te branden. De volgende dag ondernemen de dorpelingen de klim naar de top van de Bromo om de offers in de krater te gooien. Er is een verassing. Terwijl de dorpelingen de goederen offeren en over de rand van de krater gooien, staan aan de andere kant van de steile kraterhelling  mensen om de omlaag gegooide offers op te vangen. Zo zijn de goden tevreden gesteld en wordt er niks verspild.
Die dag is er geen gemotoriseerd vervoer toegestaan vlakbij de Bromo.


Dewa Kusuma

“Vele jaren geleden leefde er een jonge man en jonge vrouw vlakbij de Bromo. Ze heetten Joko Seger en Rara Anteng.
Ze werden verliefd, trouwden en leefden samen gelukkig in de bergen. Helaas werd hun geluk niet gezegend met kinderen. Deze wens bleef onvervuld. Samen trokken ze daarom de berg Penanjakan op, met het uitzicht op de Bromo, en hier mediteerden ze zes jaar lang. Het eerste jaar met hun gezicht naar het oosten, toen een jaar met hun gezicht naar het zuiden, vervolgens een jaar richting het westen, het vierde jaar richting het noorden, het vijfde jaar keken ze naar de aarde en het laatste jaar keken ze naar de hemel.
In hun meditatie beloofden ze aan de Bromo dat als zij gezegend zouden worden met 25 kinderen,  zij terug zouden komen om hun jongste kind aan de Bromo te offeren. Direct na deze belofte kwam er een sterke vlam uit de Bromo.

Het echtpaar keerde huiswaarts en al snel werd hun eerste kind geboren, het ene na het andere kind kwam ter wereld en uiteindelijk leefde het echtpaar gelukkig in de bergen met hun 25 kinderen.
Tot op een nacht Rara in haar droom de geest van de Bromo zag die haar herinnerde aan hun belofte. Bang geworden en uit liefde voor haar jongste kind vluchtte ze met al haar 25 kinderen de bossen in.
Op dat moment begon de aarde te schudden en een enorme vlam nam haar jongste kind (Dewa Kusuma) mee. Direct werd de aarde weer stil en de stem van Dewa Kusuma klonk luid: “Vandaag verlaat ik jullie zodat jullie in vrede kunnen leven. Eén ding vraag ik van jullie: kom elk jaar terug en breng mij fruit en water, als je dit doet zal je in overvloed oogsten en vele kinderen krijgen. Dit is het enige wat ik van jullie vraag.”
Om deze reden komen de Tengger bewoners samen op de 14de dag van de maand Kasada samen op de Bromo om offers te brengen.”


Overnachten

Overnachten kan in Cemoro Lawang, een dorpje aan de rand van de grote oude krater de Tengger. De hotels en restaurants zijn hier eenvoudig, verwacht hier dus geen luxe.

Je kunt er ook voor kiezen te overnachten in Probolinggo een wat grotere plek op ongeveer 2 uur rijden vanaf de Bromo ligt.

De hotels zijn niet altijd goed online te boeken. We helpen u graag. Informeer naar de mogelijkheden.

Tengger peopleBereikbaarheid

Vanaf Surabaya

Vanaf Surabaya is het 4 uur rijden. Surabaya is goed per trein of vliegtuig te bereiken. Vanaf Surabaya kan uw chauffeur u ophalen en naar de Bromo brengen.

Vanaf Yogyakarta of Denpasar 

Vanaf Yogyakarta is het met de auto ongeveer 11 uur rijden. Ook vanaf Denpasar op Bali is het ongeveer 11 uur rijden. Deze lange reis ervaren de meesten als erg vermoeiend en vooral als je vervolgens Bromo bij zonsopgang wilt bewonderen, dan kan dit zwaar vallen. Kijk dus goed of je niet meer ruimte in je reisschema hebt voor een tussenstop en een meer relaxt bezoek.

Vanaf Malang (ook leuk per Jeep)

Vanaf Malang is het ongeveer 5 uur rijden.
Het laatste stuk van de tocht (als je via Tumpang rijdt) kun je overstappen in een jeep en langs de Bromo rijden door de woestijnachtige zandvlakte van de Tengger.
De reisduur is dan korter en een stuk avontuurlijker.
Je rijdt over een smalle bergkam waar de jeeps elkaar vrijwel niet kunnen passeren. Als je wilt kun je hier een korte wandeling naar een waterval maken. Vervolgens rijdt je door een mistig bos en langs de dorpjes waar de Tengger bevolking woont. Je ziet hun akkers op de hellingen. Uiteindelijk kom je bij het woestijnlandschap van de Tengger aan. Als het waait stuift het zand rond, dus neem een mondkapje of sjaal mee om je gezicht te kunnen bedekken als het nodig is.
Terwijl jij het laatste stuk per jeep aflegt, rijdt je chauffeur met de bagage door over de verharde wegen. Hij doet er veel langer over om Cemoro Lawang te bereiken. Omdat de Tengger hoog ligt kan het hier fris zijn. Zorg er dus voor dat je warme kleding meeneemt voor onderweg.

Sunrise of niet?

Vaak wordt er voor gekozen de Bromo net na zonsopgang te beklimmen, waardoor het vooral ‘s ochtends vroeg erg druk kan zijn bij de Bromo. Overdag is het iets rustiger. In de middag is er vaak meer bewolking.

Bromo Tengger SemeruOm de Bromo te zien bij zonsopgang gaan er ‘s ochtends vroeg (rond 3.00 uur)  jeeps naar het uitkijkpunt op de berg Penanjakan aan de rand van de oude Tengger krater. Deze berg is 400 meter hoger dan de Bromo. Deze tocht duurt een klein uurtje. Vooral in het hoogseizoen is het erg druk en zijn er veel jeeps die in rijen de berg op rijden. Door de ijle lucht is het soms naar adem happen.

Ook op het uitkijkpunt zelf kan het erg druk zijn: genieten van de Bromo bij zonsopgang is erg populair en dit heeft een reden: uit uitzicht is fantastisch.

Vanaf de Penanjakan zie je de Bromo, Kursi en Batok (de Bromo rookt) en op de achtergrond de grote rokende vulkaan de Semeru (de hoogste berg van Java). Hoe druk het ook is, dit uitzicht blijft erg indrukwekkend.
Door de hoogte is het hier -anders dan u in Indonesië gewend bent- ’s ochtends erg fris (rond de 5 graden). Vergeet niet een warme jas mee te nemen!

paardrijden bij de BromoAls de zon is opgekomen gaat de jeeptocht vanaf de het uitzichtpunt op de Penanjakan verder door het maanlandschap van de Tenggerkrater, naar de Bromo. Soms hangt ‘s ochtends nog een lage mist in de Tengger. Dit maakt het landschap nog mysterieuzer dan het al is.
Het laatste stuk naar de Bromo kan je lopen maar het is ook mogelijk dit laatste stukje per paard af te leggen. Best prettig, door de ijle lucht en de kou is je conditie niet wat je gewend bent. Uiteindelijk kun je de Bromo beklimmen via een lange trap. Boven op de Bromo kun je in de krater kijken. Je ziet de bloemen liggen die eerder zijn geofferd.

Houd je niet van vroeg op staan of zie je op tegen de drukte? Dan kunt je er ook voor kiezen na zonsopgang op je gemak de Bromo te bezoeken.

Bromo kraterHandig om te weten en een paar tips

  • Zorg dat je van te voren genoeg cash geld meeneemt. Pinnen gaat niet in het park.
  • Het huren van een jeep is door de autoriteiten verplicht als u de Bromo of het uitkijkpunt op de Penanjakan per auto wilt te bereiken, dit kan niet met gewoon vervoer.
  • Neem warme kleding mee. Ter plekke kunt u ook handschoenen of een muts kopen.

Voor het nationaal park moet u, net als op de meeste plekken in Indonesië tickets kopen. De overheid streeft er naar deze tickets zoveel mogelijk online te verkopen, om zo het maximaal aantal tickets dat per dag wordt verkocht in de gaten te houden.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Combineer de Bromo met een bezoek aan een indrukwekkende waterval

Tumpak Sewu, Coban Pelangi en Madakaripura waterval

Waterval Tumpak Sewu
Coban Pelangi waterval Malang
Madakaripura waterval


Favoriete hotels bij de Bromo:

Gubuk Ndeso Homestay

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Gubuk Ndeso op booking.com>>>


Bromo Otix Guest House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Bromo Otix Guest house op booking.com>>>


Cafe Lava Hostel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Cafe Lava Hostel op booking.com>>>

Sukuh en Gunung Lawu

Gunung Lawu

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek  >>>

Gunung Lawu

De berg Lawu is 3265 meter hoog en is een mooie berg om te beklimmen.

De berg Lawu is een heilige plek en wordt vaak door pelgrims bezocht. Hier is, rond het jaar 1500, de laatste koning Prabu Brawijaya V van het Majapahit rijk overleden. Zijn lichaam is nooit gevonden. bergbeklimmen indonesie Er wordt gezegd dat hij direct is overgegaan naar de hemel.  Nadat de vorst was verdwenen veranderde een van zijn volgelingen een spreeuw.
Tot op de dag van vandaag zie je de spreeuwen op de berg. Mensen met goede bedoelingen worden er door gesteund, mensen met slechte bedoelingen zullen worden getroffen door pech.
Om deze bijzondere plek in ere te houden is het belangrijk de berg met veel respect te behandelen. Er bestaat de gewoonte de berg om toestemming te vragen voordat men iets doet op de berg. Verder is het advies respectvol met elkaar om te gaan zodat de berg niet boos wordt. 


-Tip-

Lawu bergtocht IndonesieMaak en 2-daagse tocht op de berg Lawu

Maak een 2-daagse tocht op de berg Lawu onder begeleiding van een gids en overnacht op de top van de berg in een tentje.

Het is een pittige tocht die ook voor sportieve beginners met doorzettingsvermogen goed te doen is.

De tocht begint in het basiskamp en bestaat uit vijf verschillende etappen.

overnachten op een berg IndonesieBoven bij station 5 is de warung (eettentje) van Mbok Yem. Hier brandt een vuurtje en kan je warm drinken krijgen en simpel eten. Je overnacht hier in een tentje. De volgende ochtend loop je het laatste stukje naar de top om te genieten van een prachtige zonsopgang. Het kan vriezen dus neem warme kleding mee! Een winddicht jack, een warm vest, een lange broek, goede schoenen, en genoeg drinkwater zijn absoluut noodzakelijk.
De gids maakt onderweg heerlijke warme hapjes en eten voor je klaar en helpt je met het dragen van de tent en slaapzak. Een avontuur om nooit te vergeten!


Sukuh tempel

De Sukuh tempel is een bijzondere tempel gelegen op 910 meter hoogte op de helling van Gunung Lawu ongeveer 40 kilometer vanaf Solo.

De tempel is gebouwd in de 15e eeuw en in 1815 herontdekt nadat de tempel eeuwen lang overwoekerd was door de natuur. Deze tempel is een hele bijzondere tempel en lijkt totaal niet op de andere tempels die op Java en Bali te vinden zijn.

De bouwstijl van deze tempel lijkt op de bouwstijl van de Maya’s in Zuid-Amerika. De tempel bestaat uit drie terrassen. Het hoofdgebouw staat op het hoogste terras en heeft de vorm van een afgetopte piramide. Via een smalle steile trap kun je het hoofdgebouw beklimmen voor een prachtig uitzicht. Onderaan de trap vind je beelden van draken, slangen en grote schildpadden. De schildpadden werden waarschijnlijk als offerplaats gebruikt

De tempel is verder bijzonder door de vele erotische -niet abstracte- afbeeldingen en beelden die staan voor vruchtbaarheid.

De tempel wordt nog steeds gezien als heilige plek.

Sukuh tempel

Ceto tempel

Op ongeveer 5 km vanaf de Sukuh tempel staat de Ceto tempel. Slingerend, tussen de theeplantages bereikt u deze tempel die op 1495 meter hoogte ligt op de top van een heuvel. Het is de laatste Hindoeïstische tempel die gebouwd is op Java, rond 1451-1475. Door de hoogte is het er vaak mistig wat een mysterieuze sfeer creëert. Het uitzicht is prachtig. De hoge toegangspoort is gebouwd in een stijl die je vooral op Bali tegenkomt.


-Tip-

Wandelen bij Tawangmangu

Maak een wandeling onder begeleiding van een ervaren gids.
De natuur is hier prachtig. Je kan hier mooie wandelingen maken. Lopend tussen de heuvels met sawa’s, dorpjes en natuur met prachtige uitzichten. De gids kan veel uitleggen over alles wat u tegenkomt onderweg en alles wat verbouwd wordt.  theeplantages, groenten, rijstvelden. Een bezoek aan de waterval van 81 meter hoog (de Grojogan Sewu) maakt de wandeling compleet.


Gunung Lawu beklimmen:


Favoriete hotels bij Gunung Lawu

Sukuh Cottages

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Sukuh Cottages op booking.com>>>

Ijen

ijen mountain tour

Ijen vulkaan met blauw vuur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Ijen vulkaan >>>

De vulkaan Ijen is 2250 meter hoog en heeft een kratermeer met een zeer hoog zwavelgehalte waardoor het water turqoise kleurt. Het is met een diameter van 1 kilometer en een diepte van 200 meter het grootste zure kratermeer ter wereld.

’s Nachts is in de krater van de vulkaan soms een blauw vuur te zien. Het is het grootste blauwe-vuur-gebied op aarde. De vlammen kunnen wel vijf meter hoog worden en een temperatuur bereiken van 600 graden Celsius. Het blauwe vuur ontstaat doordat zwavelzuur, dat uit de bodem ontsnapt, ontvlamt nadat het in contact is gekomen met de zuurstof uit de lucht.

Praktische informatie

Ijen blue fire tourDe overheid verplicht toeristen om met een jeep naar het begin van het park te rijden. Vanaf de ingang van het park is het ongeveer 2 uur lopen naar het kratermeer. Voor toeristen is het verplicht dit onder toezicht van een gids te doen. De klim naar boven is best pittig. Door de hoogte is het fris (neem zeker een jas mee). Voor de zwaveldampen kan je een gasmasker huren.

Aan de rand van het meer wordt sinds 1968 zwavel gewonnen De gestolde zwavel wordt in stukken gehakt en in manden door ongeveer 300 dragers naar beneden gedragen. De dragers dragen tussen de 75kg en 90 kg eerst naar boven vanuit de krater en dan vervolgens 3 km naar beneden. Ze maken de tocht twee keer per dag.

Achtergrond

Aan de westkant van het kratermeer bevindt zich een dam die rond 1920 is aangelegd om te voorkomen dat het giftige water uit het meer over de lager gelegen landbouwgronden stroomt. Deze dam zelf is moeilijk te bereiken.

Sinds National Geographic, the BBC en Al Jazeera documentaires over het bijzondere blauwe vuur hebben uitgezonden is het toerisme naar de vulkaan toegenomen. In het hoog seizoen en dan vooral in het weekend kan het druk zijn.


Favoriete Hotels en Resorts bij Ijen:


Kunang Kunang Tent Resort

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie

 

 

 

 

 

 

Kunang Kunang Tent Resort op booking.com >>>


Ketapang Indah Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Ketapang Indah Hotel op booking.com>>>


Ijen Resorts and Villas

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Ijen Resorts and Villas bij booking.com>>>


Gunung Andong

Andong Magelang

Gunung Andong

basecamp Pendem gunung andong

Vlakbij Magelang ligt de Andong berg. Deze berg is uitermate geschikt om te beklimmen. Je hebt ongeveer 3 uur nodig om bij de top te komen en ongeveer 2 uur voor de afdaling.

De tocht begint bij “basecamp Pendem”.  Hier is een parkeerplaats, een kleine warung (kraampje) waar je nog wat snacks en drinken kunt kopen en hier betaal je een klein bedrag voor het onderhoud van de natuur en wandelpaden. Het eerste stuk wandel je door het naaldwoud. Hoe hoger je komt hoe lager de begroeiing totdat je een prachtig uitzicht krijgt.

Andong heeft twee pieken: Puncak Alap-alap en Puncak Andong. Als je de eerste piek hebt bereikt loop je over de bergkam naar de tweede top. Aan beide kanten heb je een prachtig uitzicht. Hoe vroeger je gaat hoe meer kans je hebt dat de toppen nog niet door de wolken zijn ingesloten. Op Puncak Andong staat een warung (kraampje) waar je voor een klein bedrag thee en koffie en eenvoudig eten kunt kopen. De houder  van deze warung gaat één keer per week naar beneden. De overige dagen overnacht hij op de berg.

Houd er rekening mee dat het koud is op de top van Gunung Andong. Neem een warm vest mee.


Favoriet Resort in de buurt van Gunung Andong

Sunsetfalls Gardens and Resort

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Sunsetfalls Gardens and Resort op booking.com>>>