Sukamade

Schildpadden bezoeken in Sukamade

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Sukamade >>>

Sukamade is een klein dorpje in het nationaal park “Meru Betiri” aan de zuidkust van Java. Het ligt midden in het oerwoud afgezonderd van de bewoonde wereld.

Schildpadden

‘s Avonds na zonsondergang komen hier zeeschildpadden aan om hun eieren op het strand te leggen. U kunt hier getuige van zijn. Een indrukwekkend gezicht hoe de grote schildpadden (100kg-350 kg) die in de oceaan leven, zich aan land sloom voortbewegen en zorgzaam een kuil graven voor de eieren (rond de 100) die ze gaan leggen. Als u het geluk heeft om de schildpadden aan wal te zien komen is dit een onvergetelijke en unieke ervaring om nooit te vergeten!

Gemiddeld komen er ‘s nachts 2 tot 5 schildpadden aan, om eieren te leggen. De kans om de schildpadden te kunnen zien is het grootst in de maanden juli en augustus maar er is natuurlijk geen 100% garantie. De hele trip is sowieso een hele bijzondere ervaring.

Rangers

In Sukamade wonen de rangers die het beschermen van de kwetsbare schildpadden als hun taak hebben. De rangers zorgen ervoor dat de eieren die de schildpadden op het strand begraven, beschermd worden tegen zowel roofdieren als stropers. Het project bestaat nu bijna 50 jaar en is succesvol.

Zodra de schildpad de eieren gelegd heeft en teruggekeerd is naar de zee worden de eieren door de rangers opgegraven en meegenomen naar een speciaal daarvoor afgeschermde plek waar ze veilig zijn totdat de kleine schildpadjes na ongeveer 55 dagen uitkomen.

Het uitzetten van de schildpadjes

Omdat er bijna dagelijks eieren worden opgegraven, komen er ook bijna dagelijks kleine schildpadjes uit. Deze kleine schildpadjes worden vervolgens weer uitgezet in de zee. U kunt hierbij helpen!

Het is echt heel bijzonder om te zien hoe de schildpadjes instinctief op de zee af rennen om later, als ze zelf groot zijn -en soms meer op dan 2600 kilometer afstand leven- terug te keren naar hetzelfde strand van Sukamade om zelf eieren te gaan leggen. De schildpadden die hun eieren leggen aan het strand in Sukamade leven normaal aan de oostkust van Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en zelfs de zuidelijke stille oceaan.
Wonderbaarlijk hoe deze schildpadden generatie op generatie de weg terugvinden naar hetzelfde strand. De schildpadden kunnen wel 100 jaar worden. Bedenk wat zij al hebben gezien in hun leven.

Het oerwoud

De tocht naar Sukamade is erg avontuurlijk. Met een 4WD jeep rijdt u met uw chauffeur door dorpjes, bossen en plantages. Onderweg kunt u zien hoe palmsuiker wordt gemaakt en aan de kust stopt u bij een baai waar de typische houten prauwen rustig wachten op hun volgende tocht over zee.

Vervolgens vervolgt u uw weg door het oerwoud over een hobbelige weg en moet u zelfs per jeep de rivier oversteken. Onderweg kunt u reuze vleermuizen, apen, herten, boskatten, prachtige vogels en grote leguanen (1,5 tot 2 meter) tegenkomen. Soms hoort u het geluid van een vreemde stoomlocomotief….dit is het klapwieken van de vleugels van de neushoornvogel. In dit beschermde stuk oerwoud leven verder zwarte panters, en naar men zegt de laatste overgebleven Javaanse tijgers.

Rust en eenvoud

U overnacht in een eenvoudige accommodatie. Een grote kamer met een aantal bedden en ook de badkamer is erg eenvoudig. Om 22.00 uur gaat de generator uit en is er dus geen elektriciteit meer en alleen nog petroleumlampen.

Vlak voor zonsondergang vliegen er honderden vleermuizen over het oerwoud. In de verte hoort u dierengeluiden en verder alleen maar rust. Hier bent u echt weg van de bewoonde wereld.

Een ervaring om nooit te vergeten.

Zo laat je een schildpadje vrij in de oceaan… als het schildpadje volwassen is zal het terugkeren naar dit zelfde strand: