Indonesië
9,8

Surabaya

Surabaya

Boek direct uw chauffeur in Surabaya >>>

Surabaya is na Jakarta de grootste stad van Indonesië en heeft 3,5 miljoen inwoners.

Het verhaal gaat dat de naam van de stad ontleend is aan een gevecht tussen een haai (sura) en een krokodil (baya), maar het is waarschijnlijker dat de naam afkomstig is van de zin “sura ing bhaya” wat betekent: “de moed om gevaar tegemoet te treden”.
De stad is niet heel populair bij toeristen, maar heeft zeker een aantal interessante plekken om te bezoeken. Veel Nederlanders hebben hun roots in Surabaya en waardoor het leuk is op zoek te gaan naar de geschiedenis.

High Tea in het Majapahit hotel

Hotel Majapahit

Het Majapahit hotel is meer dan een hotel. Het is een bekende ontmoetingsplek met een interessante geschiedenis. Het is hotel is gevestigd in een prachtig koloniaal pand. In 1910 is begonnen met de bouw en in 1936 is het hotel geopend. De Belgische kroonprins en Charlie Chaplin waren hier bij aanwezig.
Vroeger was dit het bekende Oranje hotel en tot 1969 was dit hotel in bezit van de Armeense Lucas Sarkies.
Het hotel komt voor in alle geschiedenisboeken op de Indonesische scholen. Tijdens de Japanse bezetting werd het hotel het hoofdkwartier van de Japanse troepen en na de capitulatie werd de Nederlandse vlag hier weer gehesen. In september 1945 werd de onderste blauwe strook van de Nederlandse vlag verwijderd en veranderde de Nederlandse vlag in de Indonesische vlag.Katholieke kerk Santa Perawan Maria

In het hotel kan je heerlijk eten en rondkijken en natuurlijk ook in stijl overnachten >>

Katholieke kerk Santa Perawan Maria

Deze kerk is gebouwd in 1899 in Nederlandse stijl. Sinds 1998 is het gebouw aangewezen als cultureel erfgoed. De kerk heeft mooie glas in loodramen.

Ereveld Kembang Kuning

Ereveld Surabaya

Op ereveld Kembang Kuning (letterlijk “gele bloem”) liggen meer dan 5000 oorlogsslachtoffers begraven, waaronder de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, en ook militairen. Het monument ter nagedachtenis aan de Slag in de Javazee staat centraal op de begraafplaats.
In februari 1942 verloren 915 marinemensen hun leven op de Javazee in een poging de Japanners tegen te houden. Slechts enkele slachtoffers van deze slag liggen hier begraven. De meesten kregen een zeemansgraf. Hun namen staan achterop het monument op bronzen platen.

Sampoerna museum

Een sigarettenmuseum is niet het eerst waar je aan denkt als je op vakantie gaat, maar het Sampoerna museum is een bijzonder museum, interessant, en met een bijzonder verhaal.

Het huis van Sampoerna is gebouwd in 1862 als weeshuis. Later is het omgebouwd tot theater en bioscoop waar ook Charlie Chaplin gast is geweest.
In 1932 is het gebouw aangekocht door de oprichter van de sigarettenfabriek Sampoerna. Sinds 2003 is het mogelijk het gebouw te bezoeken en te zien hoe de (ondermeer kretek) sigaretten worden gemaakt. Verder is er een museum en een winkeltje en een goed restaurant. Het museum is goed opgezet en goed onderhouden.

Bijzonder is dat het mogelijk is vanaf een balkon een blik te werpen in de fabriekshal waar de arbeidsters met een enorme snelheid handmatig sigaretten rollen. De snelste medewerksters rollen 4000 sigaretten per dag.

Museum Bank Indonesia

Het Museum Bank Indonesia is een museum in het oude gebouw van de Javansche bank in Surabaya. De Javansche bank was vanaf 1829 te vinden in Surabaya. In 1903 is een nieuw gebouw gebouwd door de architecten Cuypers en Marius J. Hulswit in een prachtige neo-renaissance stijl. Tot 1973 deed het gebouw dienst als bank. In 2012 is het gerestaureerd en is het nu een museum. Het is een bescheiden museum in een prachtig gebouw. Leuk zijn bijvoorbeeld de oude kluizen met de deuren van Lips uit Dordrecht.
(net als de meeste musea is het op maandag gesloten).

Bank Mandiri museum (Escompto)

Niet ver van de Javansche bank stond vroeger de Escompto bank (nu de  Bank Mandiri) Het gebouw is in 1928 gebouwd. Net als de Javansche bank is ook dit gebouw door de Nederlandse architect Marius J. Hulswit ontworpen.

De Escompto bank is opgericht op 22 augustus 1857.  De Indonesische regering nam deze bank in 1960 over en veranderde haar naam in Bank Dagang Negara, waarna Bank Dagang Negara op 9 oktober 1998 opging in Bank Mandiri.

Zangrandi ijssalon

Zangrandi ijssalon Surabaya
Krantenbericht 1952

Tussen 1930 en 1960 had Roberto Zangrandi een succesvolle ijssalon in Surabaya. Aan de Dijkermanstraat ( nu Jl. Yos Sudarso) maakte hij samen met zijn echtgenote zijn bezoekers blij met zijn befaamde Tutti Frutti ijs, Banana Split en ander klassieke smaken.

De lage tafels en de rood met beige stoelen zijn nog steeds hetzelfde en ook de recepten zijn gelijk gebleven. Toen het echtpaar Zangrandi in 1960 besloot terug te keren naar hun geboorteland verkochten ze de ijssalon. De oude recepten zijn gebleven en nieuwe smaken zijn toegevoegd. Een heerlijke plek om een ijsje te gaan eten.

Majid Al Akbar

Al Akbar Surabaya

Tussen 1995 en 2000 werd de Al Akbar moskee gebouwd. Het is de op een na grootste moskee van Indonesië. Het is een prachtig gebouw, groots en indrukwekkend met prachtige details. De minaret naast de moskee is 99 meter hoog, een ode aan de 99 namen van Allah en is te beklimmen.
Vanaf de minaret heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Er is een lift aanwezig dus ook als u slecht ter been bent, hoeft dit geen belemmering te zijn. Er zijn geen officiële rondleidingen.

Mpu Tantular Museum

Het Mpu Tantular Museum is opgericht door Godfried Hariowald von Faber in 1933 als  Stedelijk Historisch Museum Soerabaia. De huidige naam verwijst naar de Javaanse dichter en denker Mpu Tantular die in de 14e eeuw leefde. Het museum is gevestigd in een mooi gebouw en laat veel zien van de geschiedenis van Surabaya. Er zijn vaak interessante tentoonstellingen en bijeenkomsten.

Stadstour

Chinatown Surabaya

Surbaya wordt nog leuker met een gids. Ontdek de diversiteit binnen de stad. Zo is er in Surabaya een oude Europese wijk, een Arabische wijk en een Chinese wijk te vinden met een rijke geschiedenis en cultuur.

De inwoners zijn gastvrij en vriendelijk. Je kunt onderweg lekker eten bij de vele stalletjes langs de weg.


Favoriete hotels bij Surabaya:

Majapahit hotel in Surabaya

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Hotel Majapahit op booking.com in Surabaya >>>


Rumah Kertajaya

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Boek Rumah Kertajaya bij booking.com>>>