Surabaya
Boek direct uw chauffeur in Surabaya >>>
Surabaya is na Jakarta de grootste stad van Indonesië en heeft 3,5 miljoen inwoners.
Het verhaal gaat dat de naam van de stad ontleend is aan een gevecht tussen een haai (sura) en een krokodil (baya), maar het is waarschijnlijker dat de naam afkomstig is van de zin “sura ing bhaya” wat betekent: “de moed om gevaar tegemoet te treden”.
De stad was lange tijd niet heel populair bij toeristen, maar heeft zeker een aantal interessante plekken om te bezoeken. Veel Nederlanders hebben hun roots in Surabaya en waardoor het leuk is op zoek te gaan naar de geschiedenis. Steeds meer oude panden zijn de laatste jaren mooi opgeknapt en de stad is nu absoluut interessant om te verblijven.
High Tea in het Majapahit hotel
Het Majapahit hotel is meer dan een hotel. Het is een bekende ontmoetingsplek met een interessante geschiedenis. Het is hotel is gevestigd in een prachtig koloniaal pand. In 1910 is begonnen met de bouw en in 1936 is het hotel geopend. De Belgische kroonprins en Charlie Chaplin waren hier bij aanwezig.
Vroeger was dit het bekende Oranje hotel en tot 1969 was dit hotel in bezit van de Armeense Lucas Sarkies.
Het hotel komt voor in alle geschiedenisboeken op de Indonesische scholen. Tijdens de Japanse bezetting werd het hotel het hoofdkwartier van de Japanse troepen en na de capitulatie werd de Nederlandse vlag hier weer gehesen. In september 1945 werd de onderste blauwe strook van de Nederlandse vlag verwijderd en veranderde de Nederlandse vlag in de Indonesische vlag.
In het hotel kan je heerlijk eten en rondkijken en natuurlijk ook in stijl overnachten >>
Katholieke kerk Santa Perawan Maria
Deze kerk is gebouwd in 1899 in Nederlandse stijl. Sinds 1998 is het gebouw aangewezen als cultureel erfgoed. De kerk heeft mooie glas in loodramen.
Ereveld Kembang Kuning
Op ereveld Kembang Kuning (letterlijk “gele bloem”) liggen meer dan 5000 oorlogsslachtoffers begraven, waaronder de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, en ook militairen. Het monument ter nagedachtenis aan de Slag in de Javazee staat centraal op de begraafplaats.
In februari 1942 verloren 915 marinemensen hun leven op de Javazee in een poging de Japanners tegen te houden. Slechts enkele slachtoffers van deze slag liggen hier begraven. De meesten kregen een zeemansgraf. Hun namen staan achterop het monument op bronzen platen.
Museum Bank Indonesia
Het Museum Bank Indonesia is een museum in het oude gebouw van de Javansche bank in Surabaya. De Javansche bank was vanaf 1829 te vinden in Surabaya. In 1903 is een nieuw gebouw gebouwd door de architecten Cuypers en Marius J. Hulswit in een prachtige neo-renaissance stijl. Tot 1973 deed het gebouw dienst als bank. In 2012 is het gerestaureerd en is het nu een museum. Het is een bescheiden museum in een prachtig gebouw. Leuk zijn bijvoorbeeld de oude kluizen met de deuren van Lips uit Dordrecht.
(net als de meeste musea is het op maandag gesloten).
Bank Mandiri museum (Escompto)
Niet ver van de Javansche bank stond vroeger de Escompto bank (nu de Bank Mandiri) Het gebouw is in 1928 gebouwd. Net als de Javansche bank is ook dit gebouw door de Nederlandse architect Marius J. Hulswit ontworpen.
De Escompto bank is opgericht op 22 augustus 1857. De Indonesische regering nam deze bank in 1960 over en veranderde haar naam in Bank Dagang Negara, waarna Bank Dagang Negara op 9 oktober 1998 opging in Bank Mandiri.
Zangrandi ijssalon
Tussen 1930 en 1960 had Roberto Zangrandi een succesvolle ijssalon in Surabaya. Aan de Dijkermanstraat ( nu Jl. Yos Sudarso) maakte hij samen met zijn echtgenote zijn bezoekers blij met zijn befaamde Tutti Frutti ijs, Banana Split en ander klassieke smaken.
De lage tafels en de rood met beige stoelen zijn nog steeds hetzelfde en ook de recepten zijn gelijk gebleven. Toen het echtpaar Zangrandi in 1960 besloot terug te keren naar hun geboorteland verkochten ze de ijssalon. De oude recepten zijn gebleven en nieuwe smaken zijn toegevoegd. Een heerlijke plek om een ijsje te gaan eten.
Majid Al Akbar
Tussen 1995 en 2000 werd de Al Akbar moskee gebouwd. Het is de op een na grootste moskee van Indonesië. Het is een prachtig gebouw, groots en indrukwekkend met prachtige details. De minaret naast de moskee is 99 meter hoog, een ode aan de 99 namen van Allah en is te beklimmen.
Vanaf de minaret heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Er is een lift aanwezig dus ook als u slecht ter been bent, hoeft dit geen belemmering te zijn. Er zijn geen officiële rondleidingen.
Mpu Tantular Museum
Het Mpu Tantular Museum is opgericht door Godfried Hariowald von Faber in 1933 als Stedelijk Historisch Museum Soerabaia. De huidige naam verwijst naar de Javaanse dichter en denker Mpu Tantular die in de 14e eeuw leefde. Het museum is gevestigd in een mooi gebouw en laat veel zien van de geschiedenis van Surabaya. Er zijn vaak interessante tentoonstellingen en bijeenkomsten.
Stadstour
Surbaya wordt nog leuker met een gids. Ontdek de diversiteit binnen de stad.
Het wijkenstelsel
Tijdens het Nederlandse koloniale tijdperk werd de stad opgedeeld in verschillende wijken. De inwoners leefden op basis van hun afkomst gedwongen bij elkaar. Chinezen en Arabieren mochten alleen met een vergunning buiten “hun” wijk wonen. Ook moest elke bevolkingsgroep zich kleden naar hun eigen “landsaard”.
Zo is er in Surabaya een oude Europese wijk, een Arabische wijk en een Chinese wijk te vinden met een rijke geschiedenis en cultuur.
Europese Wijk
In de Europese wijk staan nog veel oude koloniale gebouwen die de afgelopen jaren mooi zijn opgeknapt. Op het centrale plein is het ‘s avonds heel gezellig. Bij veel oude gebouwen staan bordjes met informatie over de herkomst. Op de straatnaambordjes staan onder de huidige straatnamen ook de oude Nederlandse namen nog vermeld.
Ampel
Ampel is de Arabische wijk in Surabaya.De mensen die hier wonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het gebied wat nu Jemen is.
De winkeltjes in deze wijk worden veel Arabische producten verkocht en je proeft hier een Arabische sfeer. Midden in de wijk ligt de moskee die in de 15e eeuw gebouwd is.Deze moskee en ook de wijk is vernoemd naar Sunan Ampel. Sunan Ampel was afkomstig uit het gebied dat nu Vietnam is en kwam in 1443 naar Java. Zijn tante was getrouwd met de koning van Majapahit, het machtige rijk dat toen over een groot deel van Java heerste. Sunan Ampel is een van de Wali Songo (de negen verspreiders van de Islam op Java).
De inwoners zijn gastvrij en vriendelijk. Je kunt onderweg lekker eten bij de vele stalletjes langs de weg.
Chinese wijk
De Chinese wijk ligt rond de Kembang Jepun straat, die in het Chinees de “Kya Kya” straat wordt genoemd. Kya Kya betekent “rondwandelen” en dat kan je hier heerlijk doen.
Je ziet de straat liggen achter de Chinese poort met draken, als je op de de Roode Brug staat. In de wijk kan je oude Chinese tempels bezoeken.
Favoriete hotels bij Surabaya:
Majapahit hotel in Surabaya
Hotel Majapahit op booking.com in Surabaya >>>