Paspoort en visa

Paspoort

Let op dat je paspoort nog tenminste 6 maanden geldig is op het moment dat je na je vakantie weer vanuit Indonesië vertrekt. Als je paspoort minder lang geldig is, wordt je niet toegelaten.

Visum

De meeste nationaliteiten kunnen bij aankomst een visa-on-arrival aanvragen. Dit visum kan je online al regelen voor vertrek. Zo hoef je niet meer zolang in de rij te staan op het vliegveld in Indonesië.
Een visa-on-arrival is het makkelijkste visum voor de meeste toeristen. Soms is een ander visum geschikter.

Via onderstaande link vraag je het visum online aan en kun je checken welk visum het beste bij je past:

Naar het online formulier>>>

Wanneer? Een visa-on-arrival kan je niet eerder dan 90 dagen voor vertrek aanvragen

Douane

Net als in elke ander land, mag je niet elk product meenemen naar Indonesië. De douane controleert hier op bij binnenkomst.
Weet je hoeveel alcohol of sigaretten je mee kan nemen naar Indonesië?
En wist je bijvoorbeeld dat het verboden is tweedehands kleding in te voeren?

Lees wat de regels zijn op de officiële website van de Indonesische douane.

Om te kunnen controleren of je de regels volgt, word je na aankomst gevraagd online een douaneformulier in te vullen.  Om tijd te besparen kan je dit formulier ook voor vertrek online al invullen.

Klik hier voor het online formulier>>>

Wanneer? Niet eerder dan 3 dagen voor vertrek

wat je moet regelen voor een vakantie

Mpox gezondheidscheck

Vanwege de uitbraak van Mpox in Afrika heeft de World Health Organisation van de VN een plan gemaakt om verspreiding te voorkomen.

Ook de Indonesische overheid heeft maatregelen getroffen en een gezondheidscheck ingevoerd aan de grens. Ieder reiziger wordt gevraagd een formulier in te vullen. Dit formulier kan je online invullen.
Nadat je het formulier hebt ingevuld krijg je een QR-code die aan de grens wordt gescand. Als er zorgen zijn, word je temperatuur gemeten aan de grens en krijg je een aanvullende test.

Klik hier voor het formulier>>>

Wanneer? De online vragenlijst moet je niet eerder dan 48 uur voor vertrek invullen

Telefoon

Lokale SIM-kaart

e-simcard indonesie

Met je Nederlandse telefoonabonnement kom je niet ver in Indonesië. Als je je Nederlandse SIM-kaart blijft gebruiken voor je mobiel internet, bellen en SMS-en, dan lopen de kosten snel enorm op.

Tot een paar jaar geleden was het de ideale oplossing je Nederlandse SIM-kaart te laten vervangen door een lokale Indonesische simkaart (toeristen simkaart), maar tegenwoordig is dit wat lastiger geworden:

  • Je moet je lokale SIM-kaart laten registreren en je toestel hiervoor aanpassen
  • De registratie is alleen nog maar mogelijk op een beperkt aantal plekken in Indonesië
  • Op de luchthaven sta je in lange rijen te wachten op je nieuwe SIM-kaart
  • Je toestel moet SIMlockvrij zijn

Een bijkomend probleem is dat veel accounts op het internet alleen nog via tweestapsverificatie te bereiken zijn, en als je je Nederlandse SIM-kaart hebt vervangen, ontvang je geen SMS-jes meer op je Nederlandse nummer.
Nu kan je natuurlijk een Indonesisch toestel kopen of een dual-SIM-toestel meenemen, maar er is inmiddels een veel makkelijkere en goedkopere oplossing: De eSIM-card.

Esim settings phoneE-simcard

Het is niet meer nodig een plastic SIM-card te gebruiken. De meeste telefoons zijn geschikt voor een eSIM-card, die je makkelijk zelf downloadt op je toestel.
Geen lange rijen meer, geen risico dat je je Nederlandse SIM-kaart kwijtraakt en geen gedoe met telefoons en hoesjes die beschadigen bij het openen. Je kunt nu al voor vertrek een eSIMcard op je telefoon downloaden die geschikt is voor Indonesië. Bij aankomst in Indonesië zet je in de instellingen van je telefoon, je Nederlandse SIM-card uit en je eSIMcard aan en je kunt gelijk gebruik maken van het mobiele internet.
Check of je telefoon geschikt is voor een eSIMcard>>>

Nomad

nomad eSIM

Nomad biedt online digitale eSim kaarten voor verschillende landen, waaronder Indonesië. De reviews zijn goed en in Indonesië maakt Nomad gebruik van betrouwbare Indonesische netwerken. Je kan op de website van Nomad het pakket kiezen dat het beste aansluit bij jouw plannen. De eSIM-kaart installeer je makkelijk via de app of een QR-code.

Bereken hier hoeveel GB je nodig hebt, en welk pakket voor jou het voordeligst is >>>

Nomad heeft als motto: No contract, no hidden fees, no unexpected roaming charges

Bestel direct je eSIMcard online bij Nomad>>>

Let op:

  • Het is alleen een internet bundel. Bellen kan niet via de eSIM-kaart, maar je kan natuurlijk altijd via internet (bijvoorbeeld Whatsapp) bellen.

Wanneer?
1.  Kies
     Koop je data en eSIM-card niet eerder dan 30 dagen voor vertrek
2.  Installeer
     Voor het installeren van de eSIM heb je stabiel internet nodig. Doe dit dus voor vertrek.
3.  Activeer
     Activeer je eSIM direct na aankomst in Indonesië (niet eerder).
     Als je bijvoorbeeld een plan van 14 dagen hebt gekocht, begint de termijn van 14 dagen na de activatie te lopen.

Auto met Chauffeur

In Indonesië is het verkeer chaotisch. Je rijdt links en zelfs als je denkt dat je in Nederland aan fietsers gewend bent, dan nog schrik je van chaos van alle motoren en bromfietsen die aan alle kanten langs rijden. Een auto huur je daarom mét chauffeur.

rondreis met auto met chauffeur in IndonesieJe kan dagtochtjes maken, maar ook voor langere afstanden is een auto met chauffeur een heerlijke manier om rond te reizen. Je chauffeur reist met je mee. ’s Avonds regelt hij zelf zijn overnachtingen en ’s ochtends staat hij op het afgesproken tijdstip weer voor je klaar.

Je kan met je rondreis starten en eindigen op elke plek die je uitkomt. Je stelt je eigen reis samen, reist op je eigen tempo, stopt waar je wilt, veilig met je bagage achterin. Natuurlijk heeft je auto AC.

Als je bij Pardi boekt krijg je een chauffeur die goed Engels spreekt (of Nederlands) zodat hij voor je kan tolken en hij je veel kan vertellen over de rijke cultuur en achtergronden van Java en Bali. Hij denkt met je mee en geeft goede adviezen zodat je voor 100% kunt genieten van je rondreis.

Hoe werkt het?  >>

Wanneer? Vooral in het hoogseizoen (juli en augustus) is het druk, dus als je zeker wilt zijn van een auto met chauffeur, boek dan op tijd.

Verzekeringen

Reisverzekering

Het is verstandig om aanvullend aan je gewone ziektekostenverzekering een reisverzekering af te sluiten die eventuele extra kosten (bijvoorbeeld van repatriëring) vergoedt.
Univé biedt een goede reisverzekering aan >>>

Univé onderscheidt zich van andere verzekeringsmaatschappijen om dat het geen winstoogmerk heeft. Het is een coöperatie en werkt op basis van solidariteit. Niet het maken van winst, maar het belang van de verzekerden staat voorop.

Je kan de reisverzekering zelf samenstellen en kiezen of je “bagage en geld”, “medische kosten” en “ongevallendekking” mee wilt verzekeren.

De meeste verzekeringen, en ook Univé maakt onderscheid tussen “werelddekking” en “Europa-dekking”. Let op dat je voor Indonesië een werelddekking nodig hebt.

Wanneer? De reisverzekering kan je tot vlak voor vertrek aanvragen

Annuleringsverzekering

Ook als je je vakantie helemaal zelf regelt en boekt, is het mogelijk (en verstandig) een annuleringsverzekering af te sluiten. Je kunt er voor kiezen om bij elke boeking apart een annuleringsverzekering af te sluiten (wat ook vaak wordt aangeboden bij bijvoorbeeld het boeken van een hotel), maar het is voordeliger één annuleringsverzekering af te sluiten voor de gehele reis.
Ook dit kun je makkelijk regelen bij Unive >>>

Je kiest tot welk bedrag je je vakantie wilt verzekeren (maximaal 5000 euro per persoon) en bewaart alle nota’s van alle reserveringen.
Op het moment dat je vakantie niet door kan gaan vanwege onvoorziene omstandigheden (zie voor de voorwaarden de website van Unive >>>), kan je de kosten die je hebt gemaakt declareren.

Sluit de annuleringsverzekering af vanaf het moment dat je kosten gaat maken; binnen 7 dagen nadat je de eerste boeking hebt gemaakt. Je loopt immers het risico dat er ook voor vertrek zich al onvoorziene omstandigheden kunnen voordien die roet in het eten gooien. Ook als je je vakantie halverwege moet afbreken vanwege onvoorziene omstandigheden kan je een beroep doen op je annuleringsverzekering.
Zo regel je met een gerust hart je hele vakantie zelf.

Wanneer? Sluit de annuleringsverzekering af binnen 7 dagen nadat je de eerste boeking hebt gemaakt. Sluit je de verzekering later af? Dat kan alleen als de vertrekdatum later dan 1 maand na het afsluiten van de verzekering is.

Internationaal rijbewijs

In Indonesië rijdt men aan de linkerkant van de weg. Het verkeer is chaotisch en de regels worden niet altijd nageleefd. Het is niet aan te raden zelf te gaan auto rijden. Boek eenvoudig een auto met chauffeur>>

Ook als je van plan bent een scooter te huren let dan goed op. De meeste scooters in Indonesië worden in Nederland beschouwd als motor, niet als bromfiets.
Je hebt hier dus een motorrijbewijs voor nodig >>>
Misschien wordt hier in Indonesië niet streng op gecontroleerd als je een scooter huurt, maar bedenk je, als er iets mis gaat, dit grote gevolgen heeft voor de verzekering. De verzekering dekt dan immers de schade niet.

Zorg daarom voor een internationaal rijbewijs (in Nederland kan je deze bij de ANWB aanvragen) en kijk goed of je een bromfiets of motor huurt. Naast een internationaal rijbewijs heb je ook je Nederlandse rijbewijs nodig. Neem die dus ook mee.

Informatie over de aanvraag van een internationaal rijbewijs>>>

Wanneer? Vlak voor de zomer kan het erg druk zijn bij de ANWB winkels, kijk of je een rustiger tijdstip langs kunt gaan

Naar Schiphol

Met de auto

Het is altijd weer een gepuzzel wat de beste manier is om naar Schiphol te reizen. Als je dichtbij woont en je wordt gebracht ben je snel klaar. Als je wat verder weg woont, of met een grote familie op pad gaat is het vaak de keuze tussen de trein of de auto. Met hoeveel mensen ga je op pad? Hoeveel bagage hebt je?

Als je met de auto gaat is het de vraag: waar laat je je auto veilig achter, zonder dat je teveel betaalt? Bij Parkos kun je snel alle aanbieders vergelijken en zie je wat voor jou de beste optie is.
Parkos is een vergelijkingssite waar je alle parkeermogelijkheden op en nabij vliegvelden in Nederland, België en Duitsland kunt vergelijken. Dit bepaart je tijd. Je vult eenvoudig de luchthaven in waar je vertrekt, je vertrekdatum en de datum dat je weer op Schiphol aankomt en Parkos zet de mogelijkheden voor je op een rijtje >>>

Wanneer? Je kan al ruim van te voren boeken. Je kan tot 24 uur voor aankomst gratis annuleren of wijzigen

parkeren op het vliegveld

Met de trein 

Afhankelijk van de tijd dat je vliegt, kan de trein ook een goede manier zijn om Schiphol makkelijk te bereiken. Je stapt uit in hartje Schiphol en bent dus zo waar je wezen moet. Wist je dat als met meerdere mensen reist de kosten helemaal niet hoog hoeven zijn? Vooral als je in de daluren vertrekt en aankomt kan de prijs enorm meevallen. Check wat de treinreis kost >>> 

Wanneer? Je kan maximaal 2 maanden van te voren tickets boeken

Geld en betalingen

rupiah geld mee IndonesieContant geld mee?

In Indonesië wordt betaald met de rupiah. Het is niet nodig om voor vertrek naar Indonesië geld te wisselen. Je kan prima geld pinnen na aankomst op de luchthaven in Indonesië. Met één bankpas kan je per dag twee of driemaal geld opnemen. Afhankelijk van de geldautomaat is dit per keer maximaal 500.000 rupiah tot 2.500.000 rupiah (ongeveer 30 tot 150 euro).
Om geld te kunnen pinnen in Indonesië heb je een bankpas nodig voorzien van een Maestro, V PAY of Cirrus-logo. Met je bankpas kan je vaak ook in winkels en in hotels betalen.
Neem voor de zekerheid wel wat cash (in euro’s) mee voor noodgevallen.

Je pas op “wereldwijd” zetten

Let op dat je je bankpas op “wereldwijd” laat zetten voor vertrek. Dit kan via internetbankieren gemakkelijk geregeld worden.

Wanneer? Afhankelijk van je bank kan je dit vlak voor vertrek online regelen

Voor de zekerheid is het verstandig niet afhankelijk te zijn van één bankpas. Veel gasten nemen ook hun creditcard mee. Hier kan je ook mee pinnen. Wel zijn de transactiekosten hoger. Ongeveer 4 euro per keer.

(Tip) Wil je besparen op de kosten?

Dan kun je overwegen om gebruik te maken van de debet card van ​Wise.
Wanneer je met je Nederlandse bankpas of creditkaart wilt pinnen in het buitenland dan heb je te maken met een ongunstige wisselkoers en hoge transactiekosten.
Wise heeft hier een oplossing voor bedacht: Je kunt niet alleen geld in je eigen valuta op de Wise debetkaart zetten, maar ook in andere valuta, zoals de rupiah. Dit heeft als groot voordeel dat je met je “rupiah account” in Indonesië niet per transactie voor het wisselen van valuta hoeft te betalen. Ook zijn er geen of lage transactiekosten. Dit bespaart je veel geld.

De Wise debet card is beschikbaar voor inwoners van Europa, Singapore, Maleisië, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de VS en Brazilië en kan in veel landen in de wereld worden gebruikt, waaronder Indonesië.

Een debetkaart is net als een creditcard, alleen moet je geld op de kaart zetten voordat je hem kunt gebruiken. De debetkaart van Wise bespaart je niet alleen geld maar ook zorgen: Als je op krediet koopt raak je snel het overzicht kwijt, maak je schulden en betaal je hier een hoge rente over. Met een debet kaart houd je je uitgaven beter bij, sta je niet in de min en hoef je dus ook geen rente te betalen.

Wise is lid van het Mastercard of Visa-netwerk, dus de Wise card wordt overal (winkels, hotels, pinautomaten) geaccepteerd waar een Mastercard of Visacard wordt geaccepteerd. Dit is bijna overal in Indonesië.
Ja ik wil graag meer weten over de Wise debet card>>>

Wanneer? Het duurt ongeveer 7 dagen voordat je de kaart in huis hebt. Neem voor de zekerheid meer tijd en bestel de kaart iets eerder.

Wise money transfer

Bank ATM JakartaHet is verstandig hogere rekeningen al voor je vakantie over te maken. Vanwege de dagelijkse limiet bij geldautomaten is het immers lastig grote bedragen cash op te nemen. Ook is het niet prettig met grote contante bedragen over straat te moeten.

Bij een overboeking vanaf een reguliere bank betaal je administratiekosten die kunnen oplopen tot wel 40 euro, en de wisselkoers is niet in jouw voordeel (als koper). Daarnaast moet vaak de ontvanger ook nog een vergoeding betalen om het geld te ontvangen. Naast de hoge kosten kan het lang duren voordat het geld op de Indonesische bankrekening staat.

Ook hier biedt Wise biedt een goedkope en snelle oplossing: Het geld staat vaak al na een paar uur (of zelfs minuten) op de rekening en Wise berekent de realtime wisselkoers en  slechts een kleine vergoeding voor administratiekosten (let op: gebruik de “low cost transfer”).
Ook aanbetalingen kan je makkelijk en snel via Wise overmaken>>>

Medicatie, inentingen en EHBO

Indonesië ligt in de tropen. Ga daarom voorbereid op reis.

Inentingen

Als je vanuit Nederland of België naar Indonesië reist zijn vaccinaties niet verplicht.
Wel wordt aangeraden je te laten inenten tegen Buiktyfus, DTP, Hepatitis A, Mazelen en Rabiës. In bepaalde omstandigheden worden vaccinaties tegen Encefalitis, Gele koorts, Hepatitis B, Dengue en Tuberculose ook aanbevolen. Vraag een persoonlijk advies zodat je een goede keuze kunt maken.

Wanneer?  Maak 4 tot 8 weken vóór vertrek een afspraak. Gebruik je medicijnen die de afweer onderdrukken? Of overweeg je je te laten vaccineren tegen Dengue? Maak dan meer dan 3 maanden voor vertrek een afspraak (misschien heb je meerder vaccinaties nodig.)

O.R.S.
Als je ziek wordt (bijvoorbeeld buikgriep) heb je in de tropen een groter risico op uitdroging. ORS is een mengsel van mineralen (zouten) en glucose (suiker) dat opname van water door de darmen vergemakkelijkt.
ORS is verpakt in kleine zakjes en is gemakkelijk mee te nemen. Zo ga je veilig op reis.

Insecten
Gelukkig is het niet nodig op Bali en Java preventief medicatie tegen malaria te gebruiken, maar als er veel muggen zijn, is het toch verstandig je goed te beschermen.
DEET biedt 10 uur bescherming tegen muggen en tot 5 uur tegen teken. DEET is geschikt vanaf 18 jaar. Ga je op reis met kinderen, of hou je meer van natuurlijke ingrediënten, gebruik dan een milder middel tegen muggen, bijvoorbeeld Care Plus® Anti-Insect Natural Spray. Klik hier voor DEET of natuurlijke anti-insecten spray van CarePlus® >>>

Reispakket
Bij Care Plus® kan je een “Azie-reispakket” bestellen >>>, zo heb je alles direct in huis.
Het pakket bestaat uit:

    • Anti-Insect Natural Spray, 60ml
    • Anti-Insect 50% DEET Spray, 60ml
    • Insect SOS Gel, 20ml
    • O.R.S. Sachets, 10st
    • Bio Soap, 100ml

EHBO-setje
Op zich zijn pleisters, betadine en andere EHBO-spullen makkelijk verkrijgbaar in Indonesië. Het kan handig zijn wat basisproducten (pleisters, pincet etc) mee te nemen voor je-weet-maar-nooit.
Neem ook Diacure mee of een ander middel met de werkzame stof loperamide. Even “afkloppen”, maar dit middel stopt acute diarree snel.

Wanneer? Bestel de producten niet te laat, houd rekening met de verzendtijd.

Medicijnen 

europees medisch paspoortAls je medicijnen meeneemt naar Indonesië, gelden er speciale voorwaarden.
Regel daarom voor vertrek bij je huisarts een Europees Medisch Paspoort of een Engelstalige verklaring waarin je huisarts je medicijnen vermeldt.
Neem je medicijnen -voldoende voor de hele reis- mee in de originele verpakking (met je naam op het etiket).

Opiumwet

In Indonesië zijn -net als in veel andere landen- erg strenge wetten tegen drugs.
Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (slaapmiddelen, pijnstillers, en kalmeringsmiddelen, zoals bijvoorbeeld oxazepam en ritalin) is om deze reden een Medisch paspoort niet voldoende. Je hebt voor deze medicatie een speciale verklaring nodig. Deze regels gelden ook als je met je medicatie terug wilt reizen naar Nederland. Vraag bij je apotheek of huisarts na welke medicijnen onder de Opiumwet vallen, of check dit op de website van het CAK>>>

Neem voor de laatste informatie contact op met de Indonesische ambassade in Den Haag.

Medicijnen die cannabis bevatten zijn altijd verboden in Indonesië, ook met een verklaring van een arts of het CAK.

Hoe regel je deze speciale verklaring?

    1. medicatie meer op reis indonesieDe verklaring kan je, als je in Nederland woont, aanvragen bij het CAK
      GroupsVia deze link kan je de verklaring downloaden Verklaring van het CAK >>>
    2. Je huisarts vult deze verklaring in en zet op elke pagina een handtekening en stempel.
    3. Je stuurt de verklaring naar het CAK.
      (Lees hier meer over de procedure >>>)
    4. Het CAK stuurt de goedgekeurde verklaring aan je terug.
    5. Je vraagt de dichtstbijzijnde rechtbank in Nederland om een apostillestempel op deze verklaring te zetten >>>.

Van de medicatie die onder de Opiumwet valt, mag je niet meer meenemen dan dat je volgens het voorschrift van je arts nodig hebt voor de duur van je reis.

Wanneer ? Deze verklaring is 1 jaar geldig, en moet minimaal 4 weken voor vertrek worden aangevraagd, maar het is beter iets eerder aan te vragen.

Excursies

Een vakantie is geen vakantie zonder leuke excursies. Blijf ‘s avonds niet in het hotel hangen, maar ontdek de stad.
Bezoek de highlights zoals de Borobudur, en ga koken met locals. Of maak met een gids een fietstocht door een dorp. Er is zoveel te doen.

Ga mee op avontuur en leer Indonesië (nog beter) kennen!


LET OP: De Borobudur, Prambanan, de kraton in Yogyakarta en ook veel musea zijn op maandag gesloten!


Gunung Andong
Borobudur
Prambanan
Tangkuban Perahu vulkaan
Cimahi waterval
Nglanggeran vulkaan Yogyakarta
Ramayana ballet
Vrouwenkampen Ambarawa en Banjoebiroe bezoeken
Tweede wereldoorlog excursie Semarang
Nostalgische geschiedenistour Semarang
Geschiedenis tour Yogyakarta
Setumbu hill uitkijkpunt
Becak tour
Waterval Tumpak Sewu
Coban Pelangi waterval Malang
Madakaripura waterval
Merapi
Fietstour in Yogyakarta
Indonesische kookcursus
Theeplantage
De drijvende markt in Lembang
Bosscha Sterrenwacht Lembang
Fort van den Bosch Ngawi
Kawah Putih (Witte Krater) Sunan Ibu en de Patuha vulkaan
Streetfood tour Yogyakarta
Stadstour of excursie in Bandung

Wanneer? In het hoogseizoen, in de zomervakantie zijn sommige excursies niet meer beschikbaar als je er niet op tijd bij bent. Boek op tijd.

Hotels

We hebben de leukste hotels voor je op een rijtje gezet. De hotels die onze gasten aanbevelen, en ook de hotels met een verhaal. Als je van geschiedenis houdt is het sowieso leuk de verhalen bij deze hotels te lezen.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis, lees dan over de hotels met een verhaal:

Wanneer?
Als je alleen reist buiten het hoogseizoen is het goed mogelijk ter plekke een hotel te boeken. Misschien is het niet altijd het hotel van je eerste keuze, maar over het algemeen is er nog wel een plek te vinden. In het hoogseizoen of als je met een groter reisgezelschap reist, is het aan te raden de hotels ruim van te voren te boeken.
Ook tijdens de Indonesische feestdagen zijn veel hotels al snel volgeboekt. Check hier met welke dagen je rekening moet houden >>>

Douane en souvenirs; weer terug naar Nederland

Aan het einde van je vakantie zit je koffer vol met leuke kadootjes voor het thuisfront.
Let op: De Nederlandse douane kan je bagage controleren als je Nederland weer binnen reist en zelfs boetes opleggen.
Bepaalde goederen zijn verboden om in te voeren en kunnen in beslag worden genomen.

Zo zijn alle producten die gemaakt zijn van beschermde dieren verboden (slangenleer, krokodillenleer, ivoor, of veren van beschermde vogels). Ook is het verboden stukjes koraal mee te nemen. Zelfs stukjes koraal die op het strand zijn gevonden mogen de Europese Unie niet in. Ook vlees en zuivel zijn verboden. Voor wapens, planten, groenten, fruit, bloemen en ook schelpen gelden speciale regels.

Hoeveel sigaretten mag je meenemen vanuit Indonesië? Ga je de kretek sigaretten missen? In principe mag je 1 slof (200 sigaretten) per persoon van 17 jaar of ouder mee naar Nederland nemen. Als je meer meeneemt moet je hier belasting over betalen, na aankomst in Nederland.  Lees meer>>>

Bezoek de website van de Douane voor meer informatie:

Of download de Reisapp van de Douane en Buitenlandse Zaken >>>

Kleding

Indonesië is een land in de tropen. Het is vaak (erg) warm. Bescherm jezelf goed tegen de zon en hitte. Dunne losse kleding die je lichaam bedekt, beschermt beter dan korte strakke kleding.

Rekening houden met lokale gebruiken

In Indonesië kleedt men zich graag netjes. Je kleding geeft je positie aan in de maatschappij. Het wordt gewaardeerd als je kleding draagt die je schouders en bovenbenen bedekt (voor zowel mannen als vrouwen). Op bepaalde plekken (tempels, kerken en moskeeën) is dit zelfs verplicht.
Als je je een beetje aanpast aan de lokale gebruiken, haal je meer uit je vakantie.

Koud

Houd er bij het inpakken ook rekening mee dat het in de bergen fris kan zijn. Ook staat soms de airconditioner (bijvoorbeeld in een shopping mall) zo laag dat je het koud krijgt zonder vest. Neem daarom ook warme kleding mee. Een thermo-shirt en fleecetrui zijn niet zwaar en nemen niet veel ruimte in. Neem ook een regenjas of windjack mee.

Paklijst en checklist

We hebben een checklist en paklijst voor je gemaakt. Zo vergeet je niets >>>

Informatie voor de achterblijvers

Documenten

Het is verstandig om de thuisblijvers een kopie te geven van je belangrijkste documenten.  Zo kan je er makkelijk bij als je ze onverhoopt kwijt zou raken.
Denk hierbij aan een kopie (of foto) van je:

    • paspoort,
    • verzekeringspapieren,
    • bankpas,
    • creditcard of debit card,
    • ticket,
    • alarmnummers van je verzekering, creditcard en pinpassen,
    • IMEI-nummer van je telefoon.

Je kan het IMEI-nummer achterhalen door *#06# in te typen op je telefoon. Deze 15 cijfers zijn voor ieder toestel uniek. Aan de hand van het IMEI-nummer kan je provider bijvoorbeeld het toestel blokkeren.

of bewaar een kopie van deze documenten op een veilige plek op het internet.

ICE

Wist je dat je een ICE (In Case of Emergency) contact kan instellen op je telefoon? Dit contact kan je zien zonder dat je telefoon ontgrendeld hoeft te worden (Als je op “noodoproep” klikt.) Je kan hier ook je medische gegevens bewaren, zodat artsen in een noodsituatie snel toegang hebben tot je medische gegevens.

Polar Steps

Het thuisfront is natuurlijk erg nieuwsgierig naar alles wat je gaat beleven op vakantie in Indonesië. Als je van schrijven houdt is de Polar Steps app misschien iets voor jou. In deze app maak je eenvoudig digitaal een mooi reisverslag en kan je vrienden en familie machtigen om mee te lezen. Zo genieten ze de hele reis met je mee.
Voordeel is dat je het verhaal nu maar 1x hoeft te schrijven. De app volgt automatisch je route. Maak zelf stops aan en voeg daaraan tekst en foto’s toe. Zo krijg je een prachtig digitaal reisdagboek. Als je weer thuis bent kun je er een fotoboek van laten maken. Ideaal.

Vakantie is pas vakantie met een goed boek

Wat is relaxter dan in de rustige uurtjes naast het zwembad bij het hotel, aan het strand, of onderweg heerlijk weg te duiken in een boek?
We hebben de leukste titels op een rijtje gezet van de beste boeken over Indonesië.
Deze boeken zijn ook ideaal om voor vertrek al in de stemming te komen.

Natuurlijk ga je niet met een boodschappentas vol met boeken het vliegtuig in. Verwen jezelf en schaf een goede e-reader aan>>>  of lees je e-boeken via de Kobo-app op je tablet of mobiele telefoon. Met Kobo Plus kun je alleen boeken lezen op Kobo-e-readers. Niet op die van andere merken.

Als je meerdere e-boeken wilt aanschaffen dan is een Kobo-plus abonnement al snel een voordelige oplossing. Voor 9,99 euro per maand (voor e-boeken) en 12,99 per maand (e-boeken én luisterboeken) ben je heel voordelig uit. De eerste 30 dagen krijg je een gratis proefperiode, en je mag opzeggen wanneer je wilt (dus ook direct na deze gratis 30 dagen). Met een Kobo Plus-abonnement heb je toegang tot meer dan 270.000 e-books en zo’n 20.000 luisterboeken, zolang je abonnee bent. Dit is  abonnement is een  samenwerking tussen de e-readerfabrikant Kobo en Bol.com.

Wil je blijvend toegang tot je ebook? Dan kan je het e-boek kopen.

De volgende e-boeken kan je gratis downloaden met een Kobo-plus abonnement:

               

Boek 1 Achter de Eeuwige glimlach >> 

Tussen 2004 en 2014 heeft Elisabeth Riphagen de ontmoetingen beschreven die ze had met honderd mensen in Indonesië. Ze beschrijft wat hen bezig hield, hoe hun leven eruit zag, wat hen gelukkig maakte en wat religie voor hen betekende. Dit boek geeft een inkijkje in de Indonesische cultuur, godsdienst en samenleving.

Boek 2 Langs de straten van Jakarta >>

Ben Knapen en fotograaf Ahmad de Ny Salman hebben twee jaar lang inwoners van Jakarta geportretteerd en geïnterviewd: Wat houdt mensen bezig, waar maken ze zich druk over. Hoe verloopt hun dag, wat hebben ze voor smaak? Jonge mensen op hun werk, steenrijke families thuis en arme venters op straat vertellen hun verhaal en poseren voor de foto.
Read more >>

Indonesische sferen voor als je niet kunt wachten

Kan je niet wachten totdat je op vakantie gaat? of mis je Indonesië te erg? Ook in Nederland vind je kleine stukjes Indonesië terug.

Batikstudio Jasmine

Batik hoort bij Indonesië. Wie houdt er niet van prachtige batik doeken? Door het aanbrengen van was voordat de doeken worden geverfd ontstaan de kleurrijke patronen. De doeken zijn niet alleen mooi; Batik heeft ook een betekenis.

De batikpatronen vertellen een verhaal en geven een boodschap mee aan de drager: Wil je iemand sterkte wensen? Mis je je geliefde? Of wil je iemand steunen tijdens ziekte? Voor elke situatie is er een passend batikmotief.
Lokale vruchten, dieren, bloemen en bergen zijn in de patronen terug te vinden. Soms duidelijk herkenbaar en soms in meer abstracte patronen.

Wist je dat er ook verboden batik bestaat? Sommige batikpatronen mochten niet door iedereen gedragen worden. Lees meer op de website van Stichting Jasmine. Ook ontdek je hier meer over de betekenis van de patronen. Bestel mooie batikproducten die in Yogyakarta gemaakt zijn. Verwen jezelf of maak iemand blij met een uniek cadeau.
Met de opbrengst worden sociale projecten in Indonesië ondersteund.

Hier vind je de mooiste batikproducten en patronen>>>


indo food tour den haag

Food tour

Wist je dat Den Haag de Indofood hoofdstad van Nederland is? Er zijn hier heel veel leuke en lekkere restaurants, waroengs, en eettentjes. Samen met een gids ga  je lopend of op de fiets langs verschillende culinaire stops. Hier proef je de zoete en hartige specialiteiten uit de Indische/Indonesische/Molukse keuken.
De gids weet precies waar je wezen moet en vertelt je leuke achtergrondverhalen en geeft informatie over de gerechten.  De tour laat je kennis maken met nieuwe smaken, maar is vooral ook erg gezellig.

Ga mee op een foodtour in Den Haag >>>


Taman Indonesia

Vlakbij Steenwijk in Overijssel vind je een klein stukje Indonesië terug. Dit dierenparkje is geheel in Indonesische sferen. Het park herbergt dieren uit Indonesië, met name vogels en kleine zoogdieren. Je vindt hier bijvoorbeeld de zeldzame Balispreeuw. Deze spreeuw werd met uitsterven bedreigd maar is door een fokprogramma binnen dierentuinen gered. Op Bali zelf zijn er nog maar een paar exemplaren over.

Je vindt hier ook de Loewak, een civetkat-achtige die bekend staat voor zijn aandeel bij het produceren van de duurste koffie ter wereld. Loewak koffie wordt gemaakt van koffiebonen die door de Loewak na het eten van koffiebessen zijn uitgepoept. Het fermentatieproces in de maag van de Loewak, zorgt voor de specifieke smaak van de koffie.

Het park is heel leuk voor kinderen die hier lekker kunnen spelen en ontdekken. Elk hoekje van het park ademt Indonesië. Je kan hier natuurlijk ook lekker eten en snacken.

In de expositieruimte vindt je batik, wayang, krissen en houtsnijwerk. Er worden vaak evenementen georganiseerd zoals kookcursussen, muziek, dans en culturele evenementen. In de toko kan je heerlijk shoppen en rondneuzen tussen de Indonesische spulletjes.

In  juli & augustus: elke dag geopend
In de mei-, zomer- en herfstvakantie: elke dag geopend
In september en oktober:  zaterdag t/m woensdag geopend van 10.00-17.00
In november tot februari: Gesloten

Bezoek Taman Indonesia >>>