Vakantie is pas vakantie met een goed boek ✅
Wat is relaxter dan in de rustige uurtjes naast het zwembad bij het hotel, aan het strand, of onderweg heerlijk weg te duiken in een boek?
We hebben de leukste titels op een rijtje gezet van de beste boeken over Indonesië.
Deze boeken zijn ook ideaal om voor vertrek al in de stemming te komen.
Natuurlijk ga je niet met een boodschappentas vol met boeken het vliegtuig in. Verwen jezelf en schaf een goede e-reader aan>>> of lees je e-boeken via de Kobo-app op je tablet of mobiele telefoon. Met Kobo Plus kun je alleen boeken lezen op Kobo-e-readers. Niet op die van andere merken.
Als je meerdere e-boeken wilt aanschaffen dan is een Kobo-plus abonnement al snel een voordelige oplossing. Voor 9,99 euro per maand (voor e-boeken) en 12,99 per maand (e-boeken én luisterboeken) ben je heel voordelig uit. De eerste 30 dagen krijg je een gratis proefperiode, en je mag opzeggen wanneer je wilt (dus ook direct na deze gratis 30 dagen). Met een Kobo Plus-abonnement heb je toegang tot meer dan 270.000 e-books en zo’n 20.000 luisterboeken, zolang je abonnee bent. Dit is abonnement is een samenwerking tussen de e-readerfabrikant Kobo en Bol.com.
Wil je blijvend toegang tot je ebook? Dan kan je het e-boek kopen.
De volgende e-boeken kan je gratis downloaden met een Kobo-plus abonnement:
Tussen 2004 en 2014 heeft Elisabeth Riphagen de ontmoetingen beschreven die ze had met honderd mensen in Indonesië. Ze beschrijft wat hen bezig hield, hoe hun leven eruit zag, wat hen gelukkig maakte en wat religie voor hen betekende. Dit boek geeft een inkijkje in de Indonesische cultuur, godsdienst en samenleving.
Ben Knapen en fotograaf Ahmad de Ny Salman hebben twee jaar lang inwoners van Jakarta geportretteerd en geïnterviewd: Wat houdt mensen bezig, waar maken ze zich druk over. Hoe verloopt hun dag, wat hebben ze voor smaak? Jonge mensen op hun werk, steenrijke families thuis en arme venters op straat vertellen hun verhaal en poseren voor de foto.
Read more >>
In dit boek uit 1873 beschrijft Mina Kruseman het leven van een dochter van een rijke koopman. Haar ouders hebben het plan haar op jonge leeftijd uit te huwelijken aan een oudere resident. Het boek was een aanklacht tegen de ondergeschikte maatschappelijke positie van vrouwen. Het boek geeft een goede indruk van het leven in de 19e eeuw in Nederlands Indie.
Martin Bossenbroek heeft dit magistraal epos geschreven waarin hij in twee bedrijven over de bloedstollende krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië) beschrijft. Het eerste deel gaat over de Java-oorlog (1825-1830) en de mystieke prins Diponegoro. Het tweede deel gaat over de onafhankelijkheidstrijd en de charismatische leider Soekarno.
Philip Dröge vertelt op meeslepende wijze over Jakarta en de sporen van Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad. Tijdens zijn zoektocht legt hij de historie van de stad én zijn eigen familiegeschiedenis bloot. Uit het verleden duiken de meest verrassende voorvaders en -moeders op. Samen vertellen ze het verhaal van de Moederstad. Het boek is een kroniek over dik drie eeuwen liefde, geweld, slavernij, seks, onderdrukking en hoop.
Deze roman is gebaseerd op historische feiten. Reggie Baay heeft dit boek geschreven over de jonge en intelligente Nyoman Darma, zoon van een verbannen Balinese edelman. In 1879 komt hij aan in Amsterdam. De koloniale machthebbers zien hem als een gevaar voor de stabiliteit van Nederlands-Indië.
Om deze reden is hij naar Nederland gestuurd. Zijn privéleraar heeft de opdracht gekregen hem te ‘bleken’ en hem te ontdoen van zijn inheemse identiteit. Eenmaal terug in zijn geboorteland maakt vertwijfeling zich van hem meester: hij is te blank voor zijn landgenoten, en te donker voor de blanke elite. Wie is hij eigenlijk? En aan welke kant staat hij? De keuzes die hij dan maakt leiden uiteindelijk tot een dramatische ontknoping.
David Van Reybrouck heeft dit boek geschreven over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Als Belg werpt hij een ander licht op de gebeurtenissen van die tijd. Hij is de eerste die de onafhankelijkheidsstrijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan plaatst in de wereldgeschiedenis.
Rosa groeit op in voorspoed, in een vooraanstaande familie in Nederlands-Indië. Als de Japanners de kolonie bezetten leert de dan zeventienjarige Rosa dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat afkomst ertoe doet. Haar leven neemt een onverwachte wending als haar vriend John zich als piloot bij het leger aanmeldt en ze zich met haar familie moet melden in een interneringskamp. Het is de liefde die haar op de been houdt, maar zal ze John ooit weer zien?
Reggie Baay heeft dit boek geschreven over de gruwelijkheden van de oorlog, maar ook over de veerkracht van de mens. Na de Japanse bezetting, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en de vlucht naar Nederland is het leven van een jonge man getekend door herinneringen en trauma’s. Het verleden blijft zichtbaar door de ogen van zijn zoon.
Moemie, is een meisje dat dingen ziet die anderen ontgaan. Dat is haar gave en haar noodlot. Moemie verliest haar ouders en familie door de rituele zelfmoord van het vorstenhuis op Bali in 1906. Ze wordt opgenomen in een gezin dat haar helderziendheid nodig heeft om geesten uit hun huis te verjagen. Dit rijke boek voert de lezer langs honderd jaar geschiedenis: van het koloniale verleden, wereldoorlogen, Japanse gevangenenkampen en het onafhankelijke Indonesië .
Asta’s ogen is het verhaal van een Indische familie die in 1955 vanuit Surabaya naar Nederland vertrekt. In het voormalige Indië leidden zij een welvarend leven met een groot huis en bediendes, in Nederland komen ze in een contractpension terecht. Van een warm welkom is geen sprake, maar Asta is vastberaden: ze gaan het redden in Nederland. Ze moeten ook wel, want er is geen weg terug.
In de geschiedschrijving van de VOC en Nederlands Indie staan nog altijd de Europese mannen centraal, terwijl de (veelal slaafgemaakte) Aziatische vrouwen, die een cruciale rol speelden, nauwelijks ter sprake komen. Suze Zijlstra beschrijft het leven van de vrouwen uit haar familiegeschiedenis en laat je hierdoor kennismaken met een onbekende kant van de geschiedenis.