Indonesië
9,8

Veelgestelde vragen | Stel je Indonesië reis samen | Persoonlijk reisadvies

De beste tips en reisadvies voor uw vakantie in Indonesië

Hieronder ziet u de meest gestelde vragen over reizen naar Indonesië in het algemeen en het plannen van uw rondreis in het bijzonder.
Als u een vraag hebt die hier niet bij staat, laat het weten en wij beantwoorden uw vraag binnen een paar dagen.

Welke huurauto is geschikt voor u?

Een huurauto huren in Indonesië

U reist met uw chauffeur in een veilige, nette auto.
Alle auto’s zijn voorzien van airconditioning, zonwerende ramen en autogordels. Als u met kleine kinderen reist zijn er op aanvraag kinderstoeltjes beschikbaar.

Of u nu alleen reist, met uw gezin of in een groep (hoe groot dan ook) er is altijd een geschikte auto, busje of bus beschikbaar.

De meest gekozen auto’s zijn de Toyota Avanza, Toyota Innova, Elf Short, Toyota Hiace en de Elf Long, maar ook andere auto’s zijn beschikbaar.

Huurauto Indonesie Toyota Avanza

De Toyota Avanza is geschikt voor maximaal 2-3 passagiers met bagage.


Huurauto Java Bali Toyota Innova

De Toyota Innova is geschikt voor maximaal 2-4 passagiers, afhankelijk van de hoeveelheid bagage.


Auto huren Indonesië Elf short

De Elf Short is ideaal voor gezinnen en biedt plaats aan maximaal 6-8 passagiers met bagage


Auto huren Java Bali Toyota Hiace

De Toyota Hiace is extra luxe en geschikt voor maximaal 9 personen met bagage.


busje huren Indonesië Elf Long

De Elf Long biedt plaats aan maximaal 12 personen met bagage.

Met welke feestdagen moet ik rekening houden?

Met een aantal feestdagen moet u zeker rekening houden.

Indonesië kent vele bevolkingsgroepen en vele geloven. Met iedereen is rekening gehouden en daarom kent Indonesië veel officiële feestdagen. Het reizen op een feestdag kan lastig zijn, maar kan ook een bijzondere ervaring worden.

De belangrijkste vaste feestdagen zijn:

 • Op 1 januari Nieuwjaarsdag
 • Op 17 augustus Onafhankelijkheidsdag
 • Op 25 december Kerst

Verder zijn er nog veel feestdagen die ieder jaar op een andere datum vallen.

In 2023 zijn dit:

 • 21,22, 23 april 2023 Idul Fitri; het feest aan het einde van de vastenmaand Ramadan (de Ramadan is van 22 maart tot 21 april 2023)
  Tijdens de dagen dat Idul Fitri wordt gevierd is vrijwel alles is op Java gesloten. Iedereen heeft vrij.
  Lees meer over reizen tijdens de Ramadan >>>
 • Van 2 tot 4 juni 2023 Hari Raya Waisak; het Boeddhistisch nieuwjaar.
  De Borobudur is gesloten en de hotels bij de Borobudur zijn vrij vol en duur. Wel zijn er interessante festiviteiten rondom de tempels van de Borobudur.
  Ook bij de Bromo is het druk.

Waisak is een van de belangrijkste Boeddhistische feestdag die elk jaar wordt gevierd tijdens de eerste volle maan in mei. Tijdens dit feest worden de geboorte, verlichting en het heengaan van Boeddha herdacht.

 • Op 29 juni 2023 Hari Raya Idul Adha; het Islamitische offerfeest
  De datum van het offerfeest wordt bepaald aan de hand van de stand van de maan. Het kan hierdoor gebeuren dat de datum nog veranderd.
  De kraton (het sultans paleis in Yogyakarta) is gesloten. 

Tijdens het offerfeest wordt Ibrahim (Abraham) herdacht die bereid was zijn zoon te offeren voor God. Ter ere van Idul Adha worden schapen, geiten en koeien geslacht en het vlees wordt gedeeld met familie en vrienden en verdeeld onder de armen. Dit feest herinnert eraan dat je soms bereid moet zijn offers te brengen om het goede te bereiken.

Bij de Bromo:

 • Op 22 maart 2023 hari Nyepi;
  De Bromo is gesloten.
 • Het Yadnya Kasada Festival 6 en 7 juli 2023. De lokale Tengger-bevolking offert aan de Bromo. Deze jaarlijkse ceremonie trekt veel toeristen. Ook kan de Bromo tijdelijk voor een paar dagen gesloten worden in verband met de ceremonie.

Op Bali:

 • Op 21 maart 2023 oudejaarsavond op Bali: Ogoh-Ogoh
  Optochten met veel geluid op straat (met verkeersopstoppingen).
 • Op 22 maart 2023 Hari Raya Nyepi; Dag van stilte en bezinning.
  Iedereen moet binnen blijven (ook toeristen) de lichten blijven uit, alles is gesloten, zelfs het vliegveld (behalve voor medische noodgevallen).

De dag van stilte en zelfreflectie begint om 06.00 in de ochtend en duurt 24 uur. Het is de eerste dag van het Hindoestaanse jaar.

– De lichten blijven uit
– er wordt niet gewerkt
– er zijn geen activiteiten
– men blijft binnen

Omdat er niets te horen en te zien is deze dag, zullen de kwade geesten het eiland niet opmerken en aan Bali voorbij gaan

Aan de ene kant lijkt het vreselijk saai een hele dag in het hotel doorbrengen, maar steeds meer toeristen vinden het juist interessant om tijdens Nyepi op Bali te verblijven en de ceremonies van dichtbij mee te maken:

Mekiyis, Meki of Melasti
Twee dagen voor Nyepi worden de beelden uit de tempels naar het strand gebracht om gezuiverd en schoongemaakt te worden. Dit is een bijzondere gebeurtenis.

Ogoh-Ogoh
De avond voor Nyepi is het Ogoh-Ogoh en worden de geesten verjaagd door optochten met poppen (die slechte geesten) uitbeelden te houden en veel lawaai te maken. Deze avond is een groot feest.

Ngembak Geni
De dag na Nyepi zijn er nog verschillende rituelen om vergeving te vragen voor de zonden van het vorige jaar en het nieuwe jaar schoon en positief te beginnen.

 • Op 4 januari en 2 augustus 2023  Galungan
  Vrijwel alles is gesloten.
 • Op 14 januari en 12 augustus 2023 Kuningan
  Vrijwel alles is gesloten.
Bali feestdagen
Penjor

Tijdens Galungan komen de geesten van de voorouders weer even terug naar de aarde om hun familie en voormalige woonplaats te bezoeken. In elk dorp en stad verwelkomen de bewoners hun voorouders en bezoekt men de tempels in mooie traditionele kleding. De straten zijn versierd met “penjor” de gebogen bamboe stokken met offergaven aan het einde.
Precies 10 dagen na Galungan is het Kuningan. Op deze dag vertrekken de geesten van de voorouders weer naar het hiernamaals.

Tijdens Galungan en Kuningan zijn veel winkels en bezienswaardigheden gesloten. Het is wel een unieke gelegenheid om de prachtige cultuur en ceremonies van dichtbij mee te maken.

2024

Hari Raya Idul Fitri      10 en 11 april 2024 (Ramadan 10 maart – 9 april 2024)
Hari Raya Waisak         23 mei 2024
Hari Raya Idul Adha    17 juni 2024

Hari Nyepi                     11 maart 2024
Kasada Festival
Galungan                       28 februari en 25 september 2024
Kuningan                       9 maart 2024 en 5 oktober 2024

Boek uw droomreis en houd zelf de regie:

Kan ik geld pinnen in Indonesië?

Kan ik met mijn gewone pinpas geld pinnen op Java of Bali?

Ja, in de meeste plekken kunt u een geldautomaat vinden waar u makkelijk kunt pinnen.

Met één bankpas kunt u per dag twee of driemaal geld opnemen. Afhankelijk van de geldautomaat is dit maximaal 500.000 rupiah tot 2.500.000 rupiah per keer (ongeveer 30 tot 150 euro). De bank brengt elke keer dat u geld opneemt kosten in rekening (ongeveer 3 euro). Dit is afhankelijk van het beleid van uw bank.

Om geld te kunnen pinnen in het buitenland heeft u een bankpas nodig voorzien van een Maestro, V PAY of Cirrus-logo.  Om fraude te voorkomen, blokkeren banken bankpassen preventief, zodat u hier niet mee buiten Europa kunt betalen. Let er dus op dat u uw bankpas op “wereldwijd” laat zetten voor vertrek. Dit kan vaak via internetbankieren gemakkelijk geregeld worden.

Voor de zekerheid is het verstandig niet afhankelijk te zijn van één bankpas. Veel gasten nemen ook hun creditcard mee. Hier kan je ook mee pinnen. Wel zijn de transactiekosten hoger, ongeveer 4 euro per keer.

Waar kan ik pinnen in Indonesië? 

Wilt u precies weten waar u een geldautomaat kunt vinden? Check de websites van Maestro (van Mastercard voor kaarten met het Maestro en Cirrus logo) en Visa (voor V PAY).

Bank- en creditcardkosten

Het opnemen van geld bij een geldautomaat in Indonesië, of het doen van een betaling met uw eigen bankpas of creditcard, brengt dus relatief hoge transactiekosten met zich mee. Naast de transactiekosten, zal uw bank of creditcardmaatschappij een percentage bij de wisselkoers optellen (de wisselkoersopslag) . Dus of je nu contant geld opneemt, met je bankpas of creditcard betaalt of het geld overmaakt naar een Indonesische bankrekening, de kosten zijn hoog bij uw eigen bank of creditcardmaatschappij.

Wise

Wil je besparen op de kosten, dan kun je overwegen om gebruik te maken van ​​Wise.
Wise is een online platform voor het internationaal verzenden en ontvangen van geld en is in 2011 opgericht in het United Kingdom.
Het werkt totaal anders dan gewone banken. Wise heeft in veel verschillende landen van de wereld binnenlandse bankrekeningen geopend. Deze binnenlandse bankrekeningen worden gebruikt voor de betalingen. Hierdoor bespaart u enorm op de internationale kosten.

Wise debit cardDebit card als creditcard

Voor wie?

De Wise debit card is beschikbaar voor inwoners van Europa, Singapore, Maleisië, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de VS en Brazilië en kan in veel landen in de wereld worden gebruikt, waaronder Indonesië.

Wat is een Wise-debit card?

Een debitkaart betekent dat je geld op de kaart moet zetten voordat je hem kunt gebruiken (als er geld op de kaart wordt gezet, werkt de kaart als een creditcard, maar het is geen “credit” kaart waarop je geld kunt lenen. Bij een debitcard hoef je dus ook geen rente te betalen).

Je kunt het geld in je eigen valuta op de kaart zetten, maar ook in andere valuta, zoals de rupiah. Met een “rupiah account” betaalt u in Indonesië als een local. Niet voor niets gebruikt Wise de slogan: Go global, pay local!

Wise is lid van het Mastercard of Visa-netwerk, dus de Wise card wordt overal (winkels, hotels, pinautomaten) geaccepteerd waar een Mastercard of Visacard wordt geaccepteerd. Dit is bijna overal.
Check voor pinautomaten de websites van Maestro (van Mastercard voor kaarten met het Maestro en Cirrus logo) en Visa (voor V PAY).

Waarom een ​​Wise-debit card?

 • Realtime wisselkoers
  Wise verwerkt zoveel internationale betalingen dat ze realtime wisselkoersen (de middenkoers) kunnen gebruiken zonder een percentage toe te voegen. Daar waar uw bank onderscheid maakt tussen een wisselkoers voor de koper en een wisselkoers voor de verkoper (en u altijd het hoogste tarief betaalt), rekent Wise met de realtime wisselkoers. Dit scheelt u veel geld.
 • Lage kosten
  De transactiekosten zijn erg laag (of zelfs gratis) in vergelijking met gewone bankkaarten.
  Wil je dus geld besparen op de bankkosten, gebruik dan de Wise-debit card. Met Wise krijg je meer roepia voor je euro.

Hoe vraag je de kaart aan?

Eerst registreer je je bij Wise op je computer (later download je de Wise app op je telefoon).

Bij het registreren zal Wise je vragen om je te legitimeren, volgens de internationale afspraken om internationaal bankieren veilig te houden. De verificatieprocedure is eenvoudig en snel. Wanneer uw account is geverifieerd, kunt u de debit card aanvragen.
De website van Wise is erg duidelijk en makkelijk in gebruik. De kaart kost ongeveer 7 euro.

Hoe kan je de debit card gebruiken?

 • Wil je je diner afrekenen in een restaurant? Je kunt je Wise-betaalpas gebruiken zoals elke Mastercard of Visa-creditcard, maar dan zonder de hoge kosten.
 • Wil je geld opnemen bij een geldautomaat? Gebruik je Wise-betaalpas bij elke geldautomaat waar Mastercard of Visa card wordt geaccepteerd en ontvang uw geld gratis (of tegen een kleine vergoeding).

Transit
Wanneer u op doorreis bent in een ander land of een tussenstop maakt en graag wat eten of drinken wilt kopen op de luchthaven, kunt u uw Wise-betaalpas in de lokale valuta gebruiken. Geen gedoe met geldwisselen of hoge transactiekosten. Ook kleine bedragen kunt u zo makkelijk en goedkoop betalen met uw Wise-debit card.

Ja ik wil graag meer weten over de Wise debit card>>>

Wise money transfer

Soms wilt u voordat u op reis gaat al geld overmaken naar Indonesië. Vooral als u grotere bedragen wilt betalen is het geen doen het geld in Indonesië op te nemen bij een geldautomaat, vanwege de dagelijkse limiet. Ook is het niet prettig met grote contante bedragen over straat te moeten.

Bij een overboeking vanaf een reguliere bank betaal je administratiekosten die kunnen oplopen tot wel 20 euro, en de wisselkoers is niet in jouw voordeel (als koper). Daarnaast moet vaak de ontvanger ook nog een vergoeding betalen om het geld te ontvangen.
Naast de hoge kosten kan het lang duren voordat het geld op de Indonesische bankrekening staat.

Het verschil met Wise? Wise berekent de realtime wisselkoers en rekent slechts een kleine vergoeding voor administratiekosten (let op: gebruik de “low cost transfer”) , en de overdracht duurt vaak maar een paar uur.

Wise biedt u een goedkope en snelle manier om uw geld naar een bankrekening in Indonesië te sturen:

-Als de ontvanger een Wise-account heeft, kunt u het geld eenvoudig van uw bankrekening naar de lokale bankrekening van Wise sturen.

-Als de ontvanger geen Wise-account heeft, kunt u geld overmaken naar zijn of haar lokale bankrekening in Indonesië.

 • Als u de bankgegevens heeft, voegt u ze toe en Wise stuurt het geld naar die rekening.
 • Als u de bankgegevens niet heeft, vul dan gewoon hun e-mailadres in. Als de ontvanger Wise al gebruikt, vindt Wise de rekening waarop ze geld willen ontvangen. Als de ontvanger niet op Wise zit, stuurt Wise een e-mail met het verzoek de bankgegevens door te geven.

Makkelijker kan het niet.

Wat zeggen andere reizigers?

Wise heeft zeer goede recensies op Trustpilot en de website is makkelijk in gebruik.
Ook Pardi en Dwi maken naar volle tevredenheid gebruik van Wise.

Wise gebruiken om geld over te maken naar Indonesië>>>


Boek uw droomreis en houd zelf de regie:

Kan ik mijn medicijnen meenemen naar Indonesië?

Natuurlijk kunt u uw medicijnen meenemen naar Indonesië.

Wel is het nodig dit van te voren goed te regelen om problemen bij de douane te voorkomen.

 • Zorg voor vertrek voor een Europees Medisch Paspoort of een Engelstalige verklaring van uw arts. Uw huisarts kan dit voor u regelen. In het Medische paspoort of de Engelstalige verklaring geeft uw huisarts aan welke medicatie u gebruikt.
 • Neem uw medicijnen (voldoende voor uw hele reis) mee in de originele verpakking (met uw naam op het etiket).

Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (slaapmiddelen, pijnstillers, en kalmeringsmiddelen, zoals bijvoorbeeld oxazepam en ritalin) zijn er speciale regels. Voor deze medicatie heeft u een speciale verklaring met apostille nodig.

 • Deze verklaring kunt u, als u in Nederland woont, aanvragen bij het CAK.
 • U vraagt uw huisarts deze verklaring in te vullen en om op elke pagina een handtekening en een stempel te zetten
 • U stuurt de verklaring op naar het CAK
 • Het CAK stuurt de goedgekeurde verklaring aan u terug
 • U vraagt de dichtstbijzijnde rechtbank in Nederland om een apostille stempel  op deze verklaring te zetten

Deze verklaring is 1 jaar geldig, en moet minimaal 4 weken voor vertrek worden aangevraagd.

Let er op dat u van deze medicatie niet meer meeneemt dan dat u volgens het voorschrift van uw arts voor uw reisduur nodig heeft.

Check voor de zekerheid de laatste regelgeving bij de Indonesische ambassade.


Boek uw droomreis en houd zelf de regie


Lees verder en vind de antwoorden op uw vragen:

Lees meer over de betaalmogelijkheden in Indonesië >>>

Met welke feestdagen in Indonesië moet u rekening houden met uw planning? –>>

Kan ik Whatsappen met een Indonesische SIM-kaart?

Ja, u kunt gewoon blijven Whatsappen met een Indonesische SIM-kaart.

Whatsapp geeft de mogelijkheid om op uw eigen nummer te blijven Whatsappen, ook al heeft u een Indonesische simkaart in uw telefoon. Zo blijft u makkelijk (en goedkoop) bereikbaar voor uw familie en vrienden.

Zorg ervoor dat u bij aankomst op de luchthaven een Indonesische sim-kaart installeert. Op de luchthaven kan uw toestel gedeblokkeerd worden voor het Indonesische netwerk. Het is moeilijk andere plekken in Indonesië te vinden waar dit mogelijk is.

Lees verder voor antwoord op uw vragen:

Lees ook over de betaalmogelijkheden in Indonesië >>>


 

Ontdek het gemak van een privéchauffeur.

Boek uw droomreis en houd zelf de regie.

Lees meer >>>


Hoe is het met corona in Indonesië? kan ik alweer op vakantie?

Corona in Indonesië

Net als in de rest van de wereld was ook Indonesië getroffen door het COVID 19 virus. Hoe zit het met uw vakantie? Wat is het reisadvies voor Indonesië? Zijn er reisbeperkingen en coronamaatregelen?

Indonesië is weer open voor toeristen!

Met ingang van 9 juni 2023 zijn alle corona-inreisvoorwaarden opgeheven.

U hoeft dus geen vaccinatiebewijs meer te laten zien. Iedereen is weer welkom.

Heb ik inentingen nodig voor Indonesië?

Behalve de vaccinaties voor Covid zijn inentingen niet verplicht voor Indonesië, wel worden sommige vaccinaties voor Indonesië aangeraden.

Het advies of vaccineren verstandig is, verschilt van persoon tot persoon. Laat u ongeveer 4 maanden voor vertrek  door de GGD of door een andere instantie (zie de website van het LCR) gespecialiseerd in reisvaccinaties adviseren over uw persoonlijk situatie en keuzes.

Alleen als u vanuit Zuid-Amerika of Afrika Indonesië binnen reist, kunnen onder bepaalde omstandigheden vaccinaties verplicht zijn.

Lees het antwoord op alle vragen:

Kan ik reizen tijdens de Ramadan? –>>

Is WiFi beschikbaar in Indonesië?

Ja, maar het mobiele netwerk is vaak beter en veiliger.

In veel hotels en restaurants is wifi beschikbaar, maar de kwaliteit is niet altijd even goed.
Het 3G en 4G netwerk in Indonesië is daarentegen prima en vaak sneller (en veiliger) dan de gemiddelde wifi-verbinding.

Als u beschikt over een simlockvrij telefoontoestel is het aan te raden een Indonesische prepaid simkaart in uw telefoon te gebruiken. In Indonesië kunt u vrij goedkoop een simkaart met een databundel kopen. Laat op de luchthaven al een Indonesische sim-kaart in uw toestel zetten. Hier kunnen ze uw toestel deblokkeren en geschikt maken voor het Indonesische netwerk. Het is moeilijk een andere plek te vinden in Indonesië waar ze u hiermee kunnen helpen.

Zo kunt u goedkoop en snel gebruik blijven maken van het internet, zoals u dit gewend bent.


Lees verder en krijg antwoord op al uw vragen:

Hoe bezoek ik de Borobudur bij zonsopgang? –>>


Ontdek het gemak van een privéchauffeur.

Boek uw droomreis en houd zelf de regie.

Lees meer >>>


Wat is de beste manier om de Bromo te bezoeken?

De Bromo is op verschillende manieren te bereiken:

De Bromo vanaf Malang

De mooiste manier om naar de vulkaan de Bromo te reizen is de route vanaf Malang. De reistijd tussen Malang en de Bromo is ongeveer 5 uur per auto.
Je kan de tocht korter maken door in Tumpang over te stappen in een jeep (apart te huren; uw eigen chauffeur rijdt met de bagage over de verharde wegen door naar de Bromo).
De tocht per jeep is avontuurlijk en u ervaart het bijzondere Tengger-landschap in al zijn aspecten. U rijdt over een smalle bergkam waar de jeeps elkaar vrijwel niet kunnen passeren. Als u wilt kunt u een korte wandeling naar een waterval maken, vervolgens rijdt u door een mistig bos en langs de dorpjes en akkers van de Tengger bevolking. Uiteindelijk komt u bij het woestijnlandschap van de Tengger aan.
Als u aan het einde van de dag aankomt is het relatief rustig op de Bromo. Een goed moment om alvast de Bromo te beklimmen.

Vanaf Surabaya of Probolinggo

Vanaf Surabaya is het 4 uur rijden. Vanaf Probolinggo is het ongeveer 2 uur rijden. Met uw chauffeur rijdt u naar de Bromo vulkaan.

Vanaf Yogyakarta of Denpasar 

Vanaf Yogyakarta is het met de auto ongeveer 11 uur rijden. Ook vanaf Denpasar op Bali is het ongeveer 11 uur rijden. Deze lange reis ervaren de meesten als erg vermoeiend en dit kan zwaar vallen. Kijk dus goed of u niet meer ruimte in uw reisschema hebt voor een meer relaxt bezoek.

Wat is de beste manier om de Bromo te bezoeken?

Zonsopgang

Overnachten kan in Cemoro Lawang, een dorpje aan de rand van de grote oude Tengger-krater waarbinnen de Bromo gelegen is.
’s Ochtends vroeg rijdt u in het donker met een jeep (apart te huren) naar een hoger gelegen uitkijkpunt waar u de zon achter de Bromo kunt zien opkomen. Een spectaculair uitzicht, wat bijna niemand wil missen.

Bij de Bromo is het koud, ongeveer 5 tot 10 C graden. Neem dus warme kleding mee.

Toegangsprijs

Voor een bezoek aan het nationaal park waar de Bromo ligt betaalt u een toegangsprijs (ongeveer 25 euro per persoon in het weekend of op feestdagen en ongeveer 18 euro door de week). Daarnaast betaalt u ook voor het huren van de jeep (verplicht als u tot aan de Bromo wilt rijden).

Let op

Op sommige Hindoeïstische feestdagen is de omgeving van de Bromo verboden voor gemotoriseerd verkeer. Het blijft wel mogelijk de Bromo te bezoeken. De auto kan geparkeerd worden aan de rand van de oude Tengger-krater en men kan te voet, per paard of per fiets in alle rust de Bromo en de oude Tengger-krater bewonderen.

Op de Hindoeïstische feestdag hari Nyepi is de Bromo gesloten.

Elk jaar op een andere datum vindt het Kasada festival plaats. De lokale Tengger-bevolking brengt dan offers aan de Bromo. Een indrukwekkend gebeuren, dat ook veel toeristen trekt.

Meer informatie over een bezoek aan de Bromo >>>


Of vraag direct een offerte voor uw tour >>>


Favoriete hotels bij de Bromo:

Gubuk Ndeso Homestay

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Gubuk Ndeso op booking.com>>>


Bromo Otix Guest House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Bromo Otix Guest house op booking.com>>>


Cafe Lava Hostel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Cafe Lava Hostel op booking.com>>>

Hoe bezoek ik de Borobudur bij zonsopgang?

Heel eenvoudig

U wordt om 3.45 uur opgehaald vanaf uw hotel in Yogyakarta.

Na ongeveer één tot anderhalf uur rijden (u kunt nog even slapen onderweg) komt u bij de Borobudur aan. Als u van te voren uw toegangsbewijs via uw chauffeur hebt geregeld, kunt u direct doorlopen en genieten van de zonsopgang, het uitzicht op de Merapi en de ochtendgeluiden uit de omliggende dorpen. Door het licht van de opkomende zon verandert uw uitzicht steeds.

Als de zon op is, staat een eenvoudig ontbijt op u te wachten in het naast gelegen hotel. Ook na het ontbijt is uw toegangsbewijs nog geldig en kunt u nogmaals de Borobudur bezoeken en nu bij daglicht foto’s nemen.

De Borobudur is indrukwekkende tempel vol met verhalen en symboliek. Een gids kan u meer achtergrond informatie geven en al uw vragen beantwoorden. Als u van een gids gebruik wilt maken, reserveert u dit een dag van te voren via uw chauffeur.

Lees verder de meest gestelde vragen:

Hoe regel ik mijn verzekeringen als ik zelf een rondreis plan? –>>

Heb ik een visum nodig?

Ja, je kun eenvoudig een visum voor 30 dagen aanvragen, met de mogelijkheid het te verlengen met nog eens 30 dagen

Voor toeristen uit 43 landen waaronder Nederland en België is het mogelijk bij aankomst een visum te krijgen (visa on arrival of visitor visa) als je Indonesië binnen reist via de luchthaven op Bali, Jakarta, Surabaya, Menado, Yogyakarta of Medan. Het visum kost 500.000 IDR.

Het gemak van een online aanvraag

Het is mogelijk het visum vanaf 14 dagen tot 48 uur voor vertrek online te regelen. Dit scheelt tijd bij aankomst. Een ander voordeel is dat het visum (dat standaard voor 30 dagen wordt afgegeven) ook online verlengd kan worden met 30 dagen.

Online een visum aanvragen doe je hier >>>

Wil je nog meer tijd besparen? Vul dan online ook alvast het douane formulier in. Dit bespaart je veel tijd aan de grens:

De laatste informatie kun je checken op de website van de Indonesische ambassade:

of op de website van de Nederlandse ambassade in Jakarta


Let op: Je paspoort moet op de dag dat je in Indonesië aankomt nog minimaal 6 maanden geldig zijn!


Voor meer informatie over de corona-regels lees meer >>>


Hoe regel ik mijn verzekeringen als ik mijn reis zelf samenstel?

Uw verzekeringen kunt u het beste afsluiten bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.

Veel reisbureaus bieden aan ook de verzekeringen voor u te regelen, maar vaak is dit duurder dan een verzekering bij uw eigen verzekeringsagent.
Verder voorkomt u problemen door uw reisverzekering en ziektekostenverzekering bij dezelfde maatschappij af te sluiten; Als u de verzekeringen bij verschillende maatschappijen hebt afgesloten kunnen ze naar elkaar verwijzen, op het moment dat u kosten wilt claimen.

Reisverzekering

Deze verzekering vergoedt de extra kosten als er sprake is van een onverwachte gebeurtenis. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld de extra kosten die ontstaan als u medische hulp nodig zou hebben tijdens uw terugreis, mee te verzekeren. Ook is uw bagage verzekerd. Overleg met uw verzekeringsmaatschappij welke dekking bij u past.

Annuleringsverzekering

Deze verzekering vergoedt de kosten die u heeft gemaakt als u onverhoeds uw reis vanwege dringende omstandigheden zou moeten afzeggen. Deze verzekering wordt bijna altijd aangeboden als u uw reis boekt, maar is ook meestal goedkoper bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.
Als u uw reis zelf organiseert is het het meest praktisch één verzekering af te sluiten voor alle reserveringen die u maakt, in plaats van elke boeking apart te verzekeren.

Lees verder voor een antwoord op al uw vragen:

Heb ik een visum nodig? –>>

Is reizen tijdens de Ramadan mogelijk?

Reizen is mogelijk, maar houd er op Java wel rekening mee bij het plannen.

Tijdens de Ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Dit betekent dat zij niet mogen drinken, eten en roken. De meeste mensen op Java zijn moslim en vasten.
Op Bali zijn de meeste inwoners Hindoeïstisch. Hierdoor merk je op Bali weinig tot niets van de Ramadan.

Ramadan op Java

De Ramadan duurt ongeveer een maand. Elk jaar begint de Ramadan op een andere datum, omdat dit samenhangt met de stand van de maan. De Ramadan is een maand van bezinning, liefdadigheid en verdraagzaamheid. Door het vasten wordt men zich meer bewust.

Tijdens de Ramadan zijn sommige restaurants overdag gesloten, andere restaurants hebben bijvoorbeeld gordijnen opgehangen om de vastende gelovigen niet te confronteren met etende mensen.
Probeer zelf ook overdag op straat, in het zicht van anderen, roken, eten en drinken te vermijden.
Na zonsondergang (rond 18.00 uur) wordt het gezellig op straat, met veel eetkraampjes waar men samen het vasten breekt.

Het leven is ook wat soberder. Zo zijn er gedurende de Ramadan bijvoorbeeld geen dansvoorstellingen bij de Kraton.
Een voordeel van reizen tijdens de Ramadan is dat er minder lokaal toerisme is waardoor het rustiger is bij toeristische plekken en hotels soms goedkoper zijn.

Als de Ramadan voorbij is wordt gedurende een aantal dagen feest gevierd (Idul Fitri). Pas aan het einde van de Ramadan wordt bepaald wat exact de laatste dag van de Ramadan is en wanneer het Idul Fitri is. Iedereen gaat bij familie op bezoek en vanuit de grote steden trekken veel mensen naar hun geboortedorp om als familie bij elkaar te kunnen zijn. Dit kun je vergelijken met het vieren van kerst in Europa.
Aan het einde van de Ramadan is het hierdoor erg druk op de wegen. Treinen en vliegtuigen zijn volgeboekt. Als u aan het einde van de Ramadan reist, is het erg belangrijk om uw reserveringen en boekingen op tijd te maken. Prijzen kunnen hoger zijn dan normaal. Veel personeel neemt vrij rond Idul Fitri, en daarom zijn sommige toeristische plekken rond deze tijd gesloten.

De Ramadan valt:

 • in 2023 van 22 maart tot 21 april
 • in 2024 van 10 maart tot 9 april
 • in 2025 van 28 februari tot 30 maart

Boek uw droomreis en houd zelf de regie:

Hoeveel fooi geef je in Indonesië?

In Indonesië is het gebruikelijk uw waardering te laten blijken door het geven van een fooi.

Dit is wordt gezien als normaal onderdeel van het beloningssysteem. Het is handig hiervoor wat kleingeld (briefjes van 5.000 en 10.000 rupiah) in uw  zak te hebben.
Het geven van een fooi natuurlijk nooit verplicht, maar wordt zeker gewaardeerd.

De volgende bedragen zijn algemene richtlijnen; de fooi zal natuurlijk voornamelijk afhangen van uw tevredenheid:

 • Bij het hotel wordt uw koffer vaak voor u naar uw kamer gedragen. Het is gebruikelijk ongeveer 5000 tot 10.000 rupiah per koffer aan fooi te geven.
 • Op het station is 10.000 rupiah per gedragen koffer normaal.
 • In restaurants zit de fooi vaak al bij de prijs inbegrepen, of je betaalt hier automatisch extra voor bij het afrekenen. Als de fooi nog niet in de rekening is verwerkt, is 10% normaal.
 • Voor gidsen bij bezienswaardigheden is het normaal ongeveer 30.000 rupiah te geven (of 100.000 rupiah voor de hele dag).

Als u twijfelt of een fooi in een bepaalde situatie gepast is, kunt ook altijd uw chauffeur om advies vragen.

In Indonesië is er geen sociaal vangnet. Op het moment dat men niet terug kan vallen op familie bij ziekte of werkloosheid, heeft men geen inkomen. Juist de kleine dienstverlenende taken worden dan aangegrepen om het hoofd boven water te kunnen houden. Houd dit in uw achterhoofd als u een foto van iemand maakt, of als iemand u helpt bij het oversteken, maar voel u nooit verplicht een fooi te geven:
De meeste mensen in Indonesië zijn hartelijk en ze helpen u graag, of u nu een fooi geeft of niet.


Lees het antwoord op alle vragen:

Heb ik inentingen nodig voordat ik op reis ga? –>>


Boek uw droomreis en houd zelf de regie.


 

Wat is de beste tijd om naar Indonesië te gaan?

Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen:

Op Java en Bali ligt het regenseizoen tussen oktober en april. De meeste reizigers kiezen er voor om Java en Bali in het droge seizoen te bezoeken. Ook omdat het dan zomervakantie is in Europa en Noord-Amerika.

Op Bali is het in december en januari ook druk. Australië heeft dan zomervakantie en ook uit Europa en Noord-Amerika komen toeristen die het koude noorden ontvluchten.

De voordelen van reizen in het laagseizoen (regenseizoen):

 • de prijzen van bijvoorbeeld vliegtickets en hotels zijn lager
 • het is rustiger op de toeristische plekken.
 • de natuur groener en mooier.

In het regenseizoen regent het niet altijd. Vaak regent het elke dag maar kort (maar hevig) . 
Ook tijdens het regenseizoen zijn Java en Bali dus prima te bezoeken.

Lees verder voor de beste antwoorden op al uw vragen:

Wat is de belangrijkste tip voor uw vakantie in Indonesië? –>>

Wat zijn de beste tips voor een vakantie in Indonesië?

Creëer mooie herinneringen!

Naast alle praktische en organisatorische tips is dit eigenlijk de enige tip die echt belangrijk is.

 • Ontmoet de lokale bevolking.
 • Neem uw tijd en geniet niet alleen van alle geplande activiteiten maar sta ook open voor ongeplande ontmoetingen en leef in het moment.
 • Bedenk van te voren wat u echt leuk vindt, waar liggen uw interesses, wat heeft u altijd nog een keer willen doen?
  Met uw eigen chauffeur zijn er zo veel mogelijkheden, maak hier gebruik van!

Lees verder voor veel meer antwoorden op al uw vragen:

Hoe neemt u uw medicatie mee op vakantie? –>>