Kan ik geld pinnen in Indonesië?

Kan ik met mijn gewone pinpas geld pinnen op Java of Bali?

Ja, in de meeste plekken kunt u een geldautomaat vinden waar u makkelijk kunt pinnen.

Met één bankpas kunt u per dag twee of driemaal geld opnemen. Afhankelijk van de geldautomaat is dit maximaal 500.000 rupiah tot 2.500.000 rupiah per keer (ongeveer 30 tot 150 euro). De bank brengt elke keer dat u geld opneemt kosten in rekening (ongeveer 3 euro). Dit is afhankelijk van het beleid van uw bank.

Om geld te kunnen pinnen in het buitenland heeft u een bankpas nodig voorzien van een Maestro, V PAY of Cirrus-logo.  Om fraude te voorkomen, blokkeren banken bankpassen preventief, zodat u hier niet mee buiten Europa kunt betalen. Let er dus op dat u uw bankpas op “wereldwijd” laat zetten voor vertrek. Dit kan vaak via internetbankieren gemakkelijk geregeld worden.

Voor de zekerheid is het verstandig niet afhankelijk te zijn van één bankpas. Veel gasten nemen ook hun creditcard mee. Hier kan je ook mee pinnen. Wel zijn de transactiekosten hoger, ongeveer 4 euro per keer.

Waar kan ik pinnen in Indonesië? 

Wilt u precies weten waar u een geldautomaat kunt vinden? Check de websites van Maestro (van Mastercard voor kaarten met het Maestro en Cirrus logo) en Visa (voor V PAY).

Bank- en creditcardkosten

Het opnemen van geld bij een geldautomaat in Indonesië, of het doen van een betaling met uw eigen bankpas of creditcard, brengt dus relatief hoge transactiekosten met zich mee. Naast de transactiekosten, zal uw bank of creditcardmaatschappij een percentage bij de wisselkoers optellen (de wisselkoersopslag) . Dus of je nu contant geld opneemt, met je bankpas of creditcard betaalt of het geld overmaakt naar een Indonesische bankrekening, de kosten zijn hoog bij uw eigen bank of creditcardmaatschappij.

Wise

Wil je besparen op de kosten, dan kun je overwegen om gebruik te maken van ​​Wise.
Wise is een online platform voor het internationaal verzenden en ontvangen van geld en is in 2011 opgericht in het United Kingdom.
Het werkt totaal anders dan gewone banken. Wise heeft in veel verschillende landen van de wereld binnenlandse bankrekeningen geopend. Deze binnenlandse bankrekeningen worden gebruikt voor de betalingen. Hierdoor bespaart u enorm op de internationale kosten.

Wise debit cardDebit card als creditcard

Voor wie?

De Wise debit card is beschikbaar voor inwoners van Europa, Singapore, Maleisië, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, de VS en Brazilië en kan in veel landen in de wereld worden gebruikt, waaronder Indonesië.

Wat is een Wise-debit card?

Een debitkaart betekent dat je geld op de kaart moet zetten voordat je hem kunt gebruiken (als er geld op de kaart wordt gezet, werkt de kaart als een creditcard, maar het is geen “credit” kaart waarop je geld kunt lenen. Bij een debitcard hoef je dus ook geen rente te betalen).

Je kunt het geld in je eigen valuta op de kaart zetten, maar ook in andere valuta, zoals de rupiah. Met een “rupiah account” betaalt u in Indonesië als een local. Niet voor niets gebruikt Wise de slogan: Go global, pay local!

Wise is lid van het Mastercard of Visa-netwerk, dus de Wise card wordt overal (winkels, hotels, pinautomaten) geaccepteerd waar een Mastercard of Visacard wordt geaccepteerd. Dit is bijna overal.
Check voor pinautomaten de websites van Maestro (van Mastercard voor kaarten met het Maestro en Cirrus logo) en Visa (voor V PAY).

Waarom een ​​Wise-debit card?

 • Realtime wisselkoers
  Wise verwerkt zoveel internationale betalingen dat ze realtime wisselkoersen (de middenkoers) kunnen gebruiken zonder een percentage toe te voegen. Daar waar uw bank onderscheid maakt tussen een wisselkoers voor de koper en een wisselkoers voor de verkoper (en u altijd het hoogste tarief betaalt), rekent Wise met de realtime wisselkoers. Dit scheelt u veel geld.
 • Lage kosten
  De transactiekosten zijn erg laag (of zelfs gratis) in vergelijking met gewone bankkaarten.
  Wil je dus geld besparen op de bankkosten, gebruik dan de Wise-debit card. Met Wise krijg je meer roepia voor je euro.

Hoe vraag je de kaart aan?

Eerst registreer je je bij Wise op je computer (later download je de Wise app op je telefoon).

Bij het registreren zal Wise je vragen om je te legitimeren, volgens de internationale afspraken om internationaal bankieren veilig te houden. De verificatieprocedure is eenvoudig en snel. Wanneer uw account is geverifieerd, kunt u de debit card aanvragen.
De website van Wise is erg duidelijk en makkelijk in gebruik. De kaart kost ongeveer 7 euro.

Hoe kan je de debit card gebruiken?

 • Wil je je diner afrekenen in een restaurant? Je kunt je Wise-betaalpas gebruiken zoals elke Mastercard of Visa-creditcard, maar dan zonder de hoge kosten.
 • Wil je geld opnemen bij een geldautomaat? Gebruik je Wise-betaalpas bij elke geldautomaat waar Mastercard of Visa card wordt geaccepteerd en ontvang uw geld gratis (of tegen een kleine vergoeding).

Transit
Wanneer u op doorreis bent in een ander land of een tussenstop maakt en graag wat eten of drinken wilt kopen op de luchthaven, kunt u uw Wise-betaalpas in de lokale valuta gebruiken. Geen gedoe met geldwisselen of hoge transactiekosten. Ook kleine bedragen kunt u zo makkelijk en goedkoop betalen met uw Wise-debit card.

Ja ik wil graag meer weten over de Wise debit card>>>

Wise money transfer

Soms wilt u voordat u op reis gaat al geld overmaken naar Indonesië. Vooral als u grotere bedragen wilt betalen is het geen doen het geld in Indonesië op te nemen bij een geldautomaat, vanwege de dagelijkse limiet. Ook is het niet prettig met grote contante bedragen over straat te moeten.

Bij een overboeking vanaf een reguliere bank betaal je administratiekosten die kunnen oplopen tot wel 20 euro, en de wisselkoers is niet in jouw voordeel (als koper). Daarnaast moet vaak de ontvanger ook nog een vergoeding betalen om het geld te ontvangen.
Naast de hoge kosten kan het lang duren voordat het geld op de Indonesische bankrekening staat.

Het verschil met Wise? Wise berekent de realtime wisselkoers en rekent slechts een kleine vergoeding voor administratiekosten (let op: gebruik de “low cost transfer”) , en de overdracht duurt vaak maar een paar uur.

Wise biedt u een goedkope en snelle manier om uw geld naar een bankrekening in Indonesië te sturen:

-Als de ontvanger een Wise-account heeft, kunt u het geld eenvoudig van uw bankrekening naar de lokale bankrekening van Wise sturen.

-Als de ontvanger geen Wise-account heeft, kunt u geld overmaken naar zijn of haar lokale bankrekening in Indonesië.

 • Als u de bankgegevens heeft, voegt u ze toe en Wise stuurt het geld naar die rekening.
 • Als u de bankgegevens niet heeft, vul dan gewoon hun e-mailadres in. Als de ontvanger Wise al gebruikt, vindt Wise de rekening waarop ze geld willen ontvangen. Als de ontvanger niet op Wise zit, stuurt Wise een e-mail met het verzoek de bankgegevens door te geven.

Makkelijker kan het niet.

Wat zeggen andere reizigers?

Wise heeft zeer goede recensies op Trustpilot en de website is makkelijk in gebruik.
Ook Pardi en Dwi maken naar volle tevredenheid gebruik van Wise.

Wise gebruiken om geld over te maken naar Indonesië>>>


Boek uw droomreis en houd zelf de regie: