SEMARANG
Hotel Bellevue
Rond 1920 werd in Semarang een nieuwe wijk gebouwd, ontwikkeld door de architect Thomas Karsten. Deze wijk, Nieuw Tjandi (lettelijk nieuw tempel) lag op een heuvel met uitzicht over de stad. In 1919 is hier een villa gebouwd voor de Nederlandse aristocraat Van Diemen. Later werd dit omgevormd tot een hotel genaamd Hotel Bellevue, en kwam het onder leiding van de heer in der Maur te staan. De wijk Gajahmungkur was vroeger een koel en schaduwrijk gebied vol met oude huizen. De afstand tussen de huizen was vrij groot, niet zo klein als nu.
Hotel Bellevue stond op een plek met een prachtig uitzicht. Vroeger kon men heel Semarang zien. Nu reikt het uitzicht niet meer zo ver door alle hoge gebouwen.
Het huis met den olifant
Wat interessant is, is het olifantenbeeld op de binnenplaats van het hotel. Deze was er al in 1927 (zie de advertentie waarin gesproken wordt van “het huis met den olifant”) en waarschijnlijk al eerder.
Aan deze olifant werd door omwonenden bijzondere krachten toegekend. Vanuit de buurt werden hier op vrijdagavond na zonsondergang soms bloemen, eieren en wierook gebracht, die vergezeld gingen met het doen van een wens. Het verhaal gaat dat de olifant ooit afkomstig was uit Gedung Gajah in Cirebon. De olifant stond vroeger wat achteraf en keek richting Cirebon.De olifant is in 2007 verplaatst vanwege de bouw van het Black Canyon Coffee cafe. De wijk Gajahmungkur (gajah is olifant, mungkur is “achteraan staan”) is naar deze olifant vernoemd.
Verborgen schat
Ook is er nog een gerucht dat de Nederlanders nog ergens in het pand een schat hebben verstopt.
Verschillende namen
Tijdens de Japanse bezetting heette het Hotel Sakura. Na de oorlog werd het weer hotel Bellevue en was het eigendom van een sigarettenfabrikant. Rond 1960 is het hotel weer van naam veranderd en nu heet het Hotel Candi Baru.
Art-deco
In de lobby en de eetzaal zijn nog mooie art-deco elementen te vinden. De glas-in-loodramen, oude houten deuren, tegelvloeren en vele andere ornamenten zijn nog goed bewaard gebleven. Ook zijn veel oude meubels in het hotel te vinden.
Het hotel is redelijk onderhouden en niet erg duur.
Er zijn 30 kamers. Vraag om een ruime kamer met uitzicht.
In de omgeving van het hotel is het gezellig met restaurants en andere eetgelegenheden. In 1992 werd het Candi Baru hotel door de stadsregering van Semarang aangewezen als cultureel erfgoed.