Kleding

kleding vakantie indonesieWat pak je in?

Als je je koffer pakt voor een vakantie naar Indonesië lijkt het logisch al je leuke hemdjes, tanktops en korte broeken bij elkaar te zoeken. Toch is het verstandig rekening te houden met het volgende:

Ben je van plan bergen te beklimmen? Of bijvoorbeeld de Bromo te bezoeken? In de bergen kan het erg koud zijn. Neem daarom ook warme kleding mee. Een thermo-shirt is niet zwaar en neemt niet veel ruimte in. Pak daarnaast een fleecetrui of vest in en een windjack of goede regenjas. Zo blijf je ook in de bergen warm en droog.
Verder kan in sommige winkelcentra of bijvoorbeeld de bioscoop de airco zo koel zijn dat je het koud krijgt zonder vest.

Bescherm jezelf goed tegen de zon en hitte. Dunne losse kleding die je lichaam bedekt, beschermt beter dan korte strakke kleding.

Rekening houden met lokale gebruiken

In Indonesië kleedt men zich graag netjes. Je kleding geeft je positie in de maatschappij aan en met kleding kun je een boodschap afgeven. Dit gaat zelfs zo ver dat verschillende batikpatronen verschillende betekenissen hebben en bij verschillende gelegenheden gedragen worden.
Het wordt gewaardeerd als je kleding draagt die je schouders en bovenbenen bedekt (voor zowel mannen als vrouwen). Op bepaalde plekken (tempels, kerken en moskeeën) is dit zelfs verplicht.
Als je je een beetje aanpast aan de lokale gebruiken, haal je meer uit je vakantie.

Paklijst

Wil je weten wat je allemaal mee moet nemen naar Indonesie? En wat je moet regelen voor vertrek? We hebben een handige checklist en paklijst voor je gemaakt.
Voor een checklist en paklijst kijk je hier>>>

Aan tafel ✅

Aan tafel IndonesieVerbaas je niet als in een restaurant niet al het eten tegelijk aan tafel wordt geserveerd. Als de keuken een gerecht klaar heeft, wordt het gebracht. Zo kan het voorkomen dat de ene helft van je reisgezelschap de bestelling al heeft gekregen, terwijl de andere helft nog zit te wachten. Begin gewoon met eten zodat het eten niet koud wordt.

Wat ook voorkomt is dat er soms gerechten op de menukaart staan, die op dat moment al uitverkocht zijn of niet beschikbaar zijn. De serveerster zal dan bij de bestelling aangeven dat je iets anders moet kiezen.

Eet je bij mensen thuis? Je bord wordt telkens weer opgeschept en je gastvrouw en heer vinden het fijn als je lekker eet.
Zeg het als je genoeg hebt gehad. Men zal nog even aandringen, maar overeet je niet.
Als al het eten opgaat en er niks overblijft, zal de gastvrouw zich schamen: ze heeft niet genoeg klaargemaakt.
Zorg dus dat er nog wat eten overblijft.


sambalEten ✅

Sambal hoort bij Indonesië. Vaak wordt een gerecht minder pittig gemaakt voor Europeanen. Geef het daarom aan als je van pittig eten houdt.
Hou je van koken en lekker eten? Kom dan lekker bij mensen thuis koken (en eten):
Kookworkshop bij mensen thuis >>>

Schoenen ✅

Als je een huis binnen gaat, trek je altijd je schoenen uit. Je sokken mag je aanhouden.

Schoenen uit in Indonesië als je een huis binnengaat

Water ✅

refill my bottle

Water dat uit de kraan komt, kun je niet drinken, tenzij het 3 minuten goed wordt doorgekookt.
In hotels staat vrijwel altijd een flesje water op je te wachten. Gebruik dit water bij het tandenpoetsen. Zorg ervoor dat je altijd genoeg drinkwater bij je hebt. In een warm klimaat is het verstandig om per dag 2 liter water te drinken.

Om plastic afval te voorkomen kan er een 19 liter tank gekocht worden die steeds kan worden bijgevuld, of download de app van Refill My Bottle en vindt alle plaatsen waar je je flesje gratis of tegen een kleine vergoeding kunt bijvullen.
Dit kan een winkel, café of bijvoorbeeld een museum zijn. RefillMyBottle streeft er naar reizigers en lokale bedrijven samen te laten werken tegen het afvalprobleem.

Leer een paar woorden Indonesisch om het ijs te breken ✅

Indonesië kent meer dan 700 talen. Bij meer dan 600 van deze talen zijn er minder dan 100.000 sprekers.
Om elkaar te kunnen verstaan is er de nationale taal “Bahasa Indonesia”(Indonesisch). Slechts 8% van de bevolking heeft deze taal als moedertaal. De overige 92% spreekt Bahasa Indonesia als tweede taal.

De volgende woorden zul je zeker horen tijdens je vakantie:

terima kasih = bedankt

sama sama = graag gedaan

selamat siang = goede middag

selamat makan = eet smakelijk

selamat datang = welkom

Wil je een goede indruk maken? Leer een paar woorden en je zult merken dat het gewaardeerd wordt.
De Indonesische taal kent nog veel woorden uit het Nederlands. Zoals wasbak, handuk, knalpot, en spanduk. Kijk tijdens je vakantie om je heen en je komt nog veel meer woorden tegen.

kopi

Indonesische achternamen ✅

Java

namen op Java en BaliDe meeste mensen op Java hebben geen achternaam of familienaam. Kinderen krijgen bij de geboorte een unieke naam (of namen) van hun ouders.
Veel mensen hebben een bijnaam of gebruiken een andere naam dan hun geboortenaam.

Je zult veel mensen ontmoeten wiens naam begint met “Su-“. Dit voorvoegsel betekent “goed”.

Bali

Ben je niet zo goed in het onthouden van namen? Dan heb je een goede reden om naar Bali te gaan. Op Bali kom je maar 8 verschillende namen tegen. Het is dus geen toeval als je aan meerdere Wayan’s of Made’s wordt voorgesteld:

In elk gezin heet het oudste kind Wayan, Putu of  Gede,
het tweede kind heet Made of Kadek,
het derde kind heet Nyoman of Komang,
en het vierde kind heet Ketut.

Als er meer kinderen komen, begint men weer van voor af aan.
De namen zijn voor mannen en vrouwen gelijk. Bij mannen komt de letter i voor de naam, bij vrouwen “Ni”.
Wordt dit niet vreselijk verwarrend? Daar is iets op gevonden: iedereen heeft een bijnaam.


Blenduk kerk Semarang

Tolerantie ✅

Indonesië ken vele culturen en geloven die vreedzaam samenleven. Hierbij hoort tolerantie en respect. Doe geen negatieve uitlatingen over geloof en cultuur, ook niet als het grappig bedoeld is. Een uitgesproken mening mag, maar hoeft niet altijd geuit te worden.

Oleh Oleh ✅

Als je mensen thuis bezoekt, is het gebruikelijk een kadootje (oleh oleh) mee te nemen. Het leukst is natuurlijk iets uit je eigen land, maar je kan ook bijvoorbeeld iets lekkers meenemen. Anders dan in veel Westerse landen is het niet gebruikelijk een kado onder het oog van iedereen open te maken. Wees dus niet teleurgesteld als je kado onuitgepakt wordt weggelegd. Als je weg bent, wordt het zeker met enthousiasme opengemaakt.

WC ✅

mandibak hoe gebruik je die?

mandi bak met emmertje

In hotels vind je vrijwel altijd een westerse douche en WC.
Kom je bij mensen thuis of ga je bijvoorbeeld bij een tankstation naar de WC, dan tref je vaak een hurk-WC en mandi-bak aan.

Een “mandi-bak” is grote bak met water. Bij deze bak met water zie je een emmertje met een steel. Het water in de mandi-bak moet schoon blijven.  Daarom pak je het water uit de mandi-bak met dit emmertje. (De mandibak wordt dus niet gebruikt als bad, ga er nooit in zitten). Het emmertje (gayung) houd je vast met je rechterhand en je giet het water langs het lichaamsdeel dat je wilt schoonmaken. Met je linkerhand was je je. Hier heb je zelfs een apart woord voor: cebok. Bij Indische Nederlanders zie je om deze reden naast de wc  vaak een fles water staan: de “botol tjebok”.

Durf je dit niet aan? Op toeristische plekken is er gelukkig ook wc-papier. Je gebruikt het water uit de gayung vaak ook om door te spoelen.

met je rechterhand eet je

Rechterhand ✅

Gebruik je rechterhand als je eet, of als je iets geeft of ontvangt. Je linkerhand wordt als onrein gezien (die gebruik je op de wc).
Je mag dus lekker met je handen eten, maar geen zorgen als je dit niet ziet zitten: er is altijd bestek aanwezig en dan gebruik je natuurlijk gewoon beide handen.

Contact ✅

Het stellen van allerlei persoonlijke vragen is in Indonesië de gewoonste zaak van de wereld. Zo vraagt men graag waar je heen gaat, of je al getrouwd bent en hoe je heet. Zoek hier niet teveel achter. Men vindt het gezellig met je te kletsen, en de Engelse taal te oefenen, dus maak gezellig een praatje als je hier zin in hebt.


Koloniaal verleden ✅

De Onafhankelijkheidsdag (17 augustus) wordt ieder jaar gevierd met bijvoorbeeld parades en het hijsen van de vlag. Voor de kinderen zijn er spelletjes (zoals zaklopen en een variant op koekhappen: kroepoekhappen), die in Nederland vroeger bij Koninginnedag werden gespeeld. Hoewel Nederland pas laat excuses heeft gemaakt voor de misstanden, zul je geen negatieve gevoelens ten opzichte van Nederlanders ervaren.  Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je op de koloniale geschiedenis wordt aangekeken.

cultuur en gewoontes in Indonesie

Foto’s ✅

Niet alleen vindt men het leuk om een praatje te maken, ook wil men vaak samen met je op de foto. In het begin voel je je misschien een beroemdheid, maar de kans is groot dat je er na een tijdje flauw van wordt. Geef beleefd aan dat je het liever niet hebt, maar helemaal voorkomen lukt waarschijnlijk niet.

Omgekeerd: vraag zelf altijd wel netjes om toestemming. Meestal vinden mensen het leuk dat je een foto wilt nemen. Vooral als ze hun mooiste kleding aan hebben, bij bijvoorbeeld een bruiloft of ceremonie. Op sommige plekken wordt het gewaardeerd als je hier een fooi voor geeft.

Indonesie cultuur

Vriendelijk en geduldig ✅

De meeste mensen in Indonesië zijn vriendelijk en gastvrij. Men zal niet snel nee zeggen of iets te weigeren.
Probeer zelf ook vriendelijk en geduldig te zijn en uit kritiek niet openlijk. Zo verloopt de communicatie het beste en uiteindelijk het meest efficiënt.


Glimlach ✅

In Indonesië zie je mensen altijd lachen. Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, men blijft optimistisch en lachen. Ook waar je zelf misschien als je pech hebt de behoefte voelt om even te vloeken, beginnen Indonesiërs vaak te lachen. Wat is er nu leuker op vakantie dan omringd worden door mensen met een glimlach op hun gezicht? Doe gerust mee, en ga lachend je vakantie door.

Indonesische regels ✅

Ben je bang dat je niet alle “regels” kunt onthouden? en dat je misschien een foutje maakt? Geen zorgen. In Indonesië zijn veel regels, en de belangrijkste regel is (net als in het verkeer) dat je je niet altijd aan de regels kunt houden.

Goede intenties en respect is waar het uiteindelijk omdraait. Dus gaat er iets fout in een sociale situatie?
Niks aan de hand, volgende keer beter (en vergeet je glimlach niet).