Go Local | Het echte authentieke Indonesië

go local indonesie

Go Local Indonesië

Pardi & Dwi, ons verhaal

Go local is de nieuwe manier van vakantie-vieren. Niet met zevenmijlslaarzen van de ene toeristische attractie naar de andere reizen, maar Indonesië écht leren kennen.

Maak kennis met de lokale bevolking en ervaar hoe zij leven.

1. Kookworkshop
2. Traditioneel handwerk
3. Verborgen wijken

Cultuur

Java heeft een rijke culturele geschiedenis. Tot op de dag van vandaag is de Javaanse cultuur sterk verbonden met het alledaagse leven. Op Java herken je invloeden vanuit het Hindoeïsme, Boeddhisme, de Islam en het Christendom, maar de cultuur heeft toch een heel herkenbare eigenheid met batik, gamelan-muziek, Jogja-zilver, het wayang poppenspel, dans en lekker eten.
Tolerantie, wederzijds respect en zorg voor elkaar staan centraal.

Kleinschaligheid

Gastvrijheid, vriendelijkheid en gezelligheid zijn overal in Indonesië aanwezig. Hoe moeilijk men het misschien ook heeft, je zult iedereen zien lachen en je welkom heten. Dit maakt het makkelijk echt in contact te komen met de Javaanse bevolking.
Kleinschalige excursies en persoonlijke ontmoetingen leiden vaak tot de mooiste herinneringen.

 

De passie en inspiratie van Pardi & Dwi

Go local Java Pardi & DwiPardi -zelf afkomstig uit een dorp in de regio Yogyakarta- kent het echte Javaanse leven van huis uit. Met zijn vrouw, Dwi Hapsari, heeft hij de afgelopen jaren, door hard te werken en met veel enthousiasme, zijn eigen (kleine) familiebedrijf opgebouwd.
Pardi heeft een brede interesse die verder gaat dan de wereld om hem heen. Als jongen droomde hij er van de wereld te zien en andere culturen te ontmoeten. Zijn hart was (en is) sterk verbonden met het dorp en de gemeenschap, maar zijn nieuwsgierigheid en leergierigheid lieten hem dromen van verre streken.
Door zijn werk kan hij gasten uit alle delen van de wereld welkom heten en andere culturen leren kennen, zonder dat hij het prachtige Indonesië hoeft te verlaten.

Dwi is opgegroeid in het centrum van Yogyakarta vlakbij het paleis van de Pakualaman (een van de lokale vorsten) in het hart van de Javaanse cultuur. Zij heeft een grote passie om de Javaanse traditie te delen en ook voor de volgende generaties levend te houden. Binnen hun wijk, in het hart van de stad, deelt ze haar talent en zet zich in bij cursussen, voorstellingen, en kinderactiviteiten op het gebied van traditionele muziek, handwerken en dans. Zij organiseert de kooklessen en batikworkshops.

Vanuit deze passie en verbondenheid genieten Pardi en Dwi elke dag van hun ontmoetingen met andere culturen. Hun trouw aan hun omgeving zorgt ervoor dat de gemeenschap meedeelt in hun succes. Zij zijn hun eigen baas en hebben een duidelijke visie waar zij met hun bedrijf heen willen.

Expertise 

Go local Javaanse traditie

Pardi heeft meer dan 25 jaar ervaring in het rondleiden en rijden van toeristen uit de hele wereld. Door zijn jarenlange ervaring is hij als geen ander in staat een brug te slaan tussen zijn gasten en de lokale bevolking. Door zijn ervaring, zijn vermogen te leren vanuit de praktijk en zijn organisatietalent is hij uitgegroeid tot een expert in zijn werkveld.
Dwi heeft toerisme gestudeerd in Yogyakarta en heeft hierdoor niet alleen veel kennis maar beheerst ook de Engelse taal uitstekend. Zij vindt het leuk haar creativiteit ook binnen het bedrijf tot uiting te laten komen.

Samen vullen Pardi en Dwi elkaar goed aan. Vanuit hun familiebedrijf laten zij u met veel plezier en trots kennismaken met hun eigen cultuur; de Javaanse cultuur.

Vanuit hun achtergrond, hun filosofie en persoonlijke benadering zijn Pardi en Dwi als geen ander in staat u de echte “go local” ervaring te geven. Wat past er nu beter bij “go local” dan direct contact met een enthousiast en ervaren zelf opgezet familiebedrijfje in Yogyakarta, in het hart van de Javaanse cultuur?

Uw interesses, wensen en feedback zijn erg belangrijk voor hen.
Aarzel niet contact op te nemen met al uw vragen of opmerkingen–>

Betrokken met zorg voor elkaar

Go local Bali vissers

Pardi en Dwi vinden het vanuit hun Javaanse achtergrond van groot belang dat hun familiebedrijf niet alleen ten goede komt aan hen zelf maar ook aan de gemeenschap. Dit zit in het DNA van hun bedrijf.

Zij onderhouden nauw contact met andere kleine ondernemers op Java en Bali en werken graag met bedrijven die vanuit een zelfde persoonlijke en betrokken benadering zijn georganiseerd.
Kwaliteit is hierbij voor hen leidend. Door deze benadering is er ook aandacht voor eerlijke beloning van alle medewerkers, gelijke kansen voor vrouwen en zorg voor het milieu. Zij zijn ervan overtuigd dat tevreden medewerkers zorgen voor tevreden gasten.

Dit onderstreept het unieke karakter van hun bedrijf en staat garant voor gasttevredenheid.

De gemeenschap

Go local Jogjakarta

Pardi en alle chauffeurs waarmee wordt gewerkt, zijn lid van de organisatie voor chauffeurs in de toeristensector op Java en Bali. Deze organisatie is belangrijk voor de onderlinge informatie uitwisseling, om de kennis te vergroten en om elkaar te helpen. Zo worden er cursussen georganiseerd (bijvoorbeeld om een tweede taal te leren) of lezingen over de Javaanse cultuur gegeven. Bij langdurige ziekte of tegenspoed ontvangen de leden vanuit de organisatie steun.

Naast de zorg voor elkaar, worden vanuit deze organisatie, door de bijdragen van leden, goede doelen gesteund. De afgelopen jaren zijn zo bijvoorbeeld dorpen gesteund met waterleveringen in de droge periode, zijn prullenbakken aangeschaft bij toeristische attracties, en zijn schoolspullen gekocht voor arme kinderen. Pardi is actief binnen deze organisatie en probeert ook op deze wijze een bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Ook hier schuilt de kracht weer in de persoonlijke benadering en de lokale kennis: Het toerisme komt zo ten goede aan iedereen in de gemeenschap.

Tips en advies

Vanuit deze achtergrond kunnen Pardi en Dwi u het volgende aanraden als u op zoek bent naar de echte “go local” ervaring:

Lekker eten

kooktour Yogyakarta

Een bezoek aan Java kan eigenlijk niet zonder lekker eten. Als u behalve van lekker eten ook van koken houdt en het leuk vindt om nieuwe recepten te leren is een kookworkshop bij een familie thuis heel leuk om te doen. In de middag gaat u samen met de familie naar de markt om de verse ingrediënten te kopen. Samen bereiden jullie de maaltijd. U krijgt letterlijk een kijkje in de keuken. Daarna gaan jullie gezamenlijk lekker eten. Na deze ontmoeting bent u nieuwe recepten en een mooie ervaring rijker. ‘s Avonds wordt u weer bij uw hotel gebracht.

Als u van lekker eten houdt, maar het ook wel prima vindt even niet in de keuken te staan, is een proeverij-tour een goed idee. Samen met een gids gaat u lopend, achterop de motor of in de becak langs de meest populaire eettentjes. Ook hier krijgt u uitleg over de bereiding als u dit leuk vindt. U proeft het echte Indonesische eten en komt op plaatsen die u zelf nooit had kunnen vinden.

Traditioneel handwerk

In Indonesië bestaat het traditionele handwerk nog. Handwerkers maken veel producten die nog dagelijks gebruikt worden met de hand. Deze zijn niet alleen praktisch maar tevens goed voor het milieu omdat met originele grondstoffen, in plaats van plastic wordt gewerkt. Het zijn vaak kleine kunstwerkjes; elk product is uniek. Maak een tour waarbij u een rondleiding krijgt in een batik-werkplaats of volg een workshop en maak uw eigen batik. Niet alleen het eeuwenoude batik-proces is interessant, maar ook bijvoorbeeld de zilversmeden, bamboe-verwerkers of leerlooiers leiden u graag rond en leren u hun vaardigheden. Zo heeft u niet alleen een unieke ervaring, maar maakt u ook uw eigen souvenir.

Verborgen wijken

Go local dorpsleven in de desaAls toerist kom je niet snel in de verborgen buurten, waar de “gewone” Indonesiërs wonen. Voor wie geïnteresseerd is in het echte Indonesië is een rondleiding door deze buurten een echte aanrader. Anders dan u op het oog misschien zou denken zijn de buurten in de steden, net als de dorpen op het platteland, goed georganiseerd. Vanuit de overheid zijn er vrijwel geen sociale voorzieningen. Het is daarom belangrijk dat men zorg heeft voor elkaar. In het Javaans heet dit “Gotong royong”: samen vrijwilligerswerk doen binnen de lokale gemeenschap, voor het belang van allen. Ook vindt u veel thuiswerk; bewoners die thuis producten maken. U zult versteld staan van alle activiteiten, en het vrijwilligerswerk dat hier verzet wordt. De gids geeft u uitleg en laat u de plekken zien waar u anders nooit zou komen. U hoeft zich niet opgelaten te voelen. In Indonesië is men erg gastvrij en men ziet u graag. Wel wordt afgeraden om cadeautjes aan de kinderen uit te gaan delen. Binnen de buurten probeert men van uit eigen kracht en respect iedereen een bijdrage te laten leveren aan de gemeenschap. Als u iets zou willen bijdragen (voel u niet verplicht) kan dit via de organisaties die actief zijn in deze wijken.

Het dorpsleven

Solo go local

Net als in de stad, zijn ook de dorpen zeker een bezoek waard. In sommige dorpen heeft de gemeenschap samen een toeristische attractie gecreëerd, om een bijdrage te kunnen leveren aan het inkomen in het dorp. Het is leuk om te zien hoe creatief men deze plekken aantrekkelijk maakt en dit echt vanuit de gemeenschap zelf wordt georganiseerd. Het gaat om bijvoorbeeld uitzichtpunten, watervallen of grotten die goed worden onderhouden en waar soms leuke extra’s bij zijn gebouwd (schommels, “selfie-spots” of hutjes waar gepicknickt kan worden).

Naast deze lokale toeristische plekken kunt u een rondleiding krijgen in het dorp en hier kennismaken met de lokale keuken en gebruiken. Verder is er natuurlijk aandacht voor de natuur, de oogst, de vruchten en krijgt u uitleg hoe allerlei natuurproducten worden gebruikt in het dagelijks leven. Goede verhalen die in het dorp van generatie op generatie zijn doorverteld kunnen worden gedeeld. Vaak kan deze tour gecombineerd worden met lekker eten bij een familie thuis.

Waar en hoe?

Deze “go local” tours zijn beschikbaar op diverse plaatsen op Java en Bali (soms ook op de fiets). Als u geïnteresseerd bent, laat dit weten, het is altijd mogelijk om, afhankelijk van uw reisschema en beschikbare tijd een lokale tour in te passen. Een echte aanrader. (De tours kunnen afhankelijk van de locatie, enigszins verschillen.) Ook als u bijzondere wensen heeft, laat het weten, (bijna) alles kan geregeld worden. Deze lokale tours worden vaak, juist vanwege de persoonlijke ontmoetingen, een blijvende herinnering.

Neem contact op –>


Leuke voorbeelden van lokale activiteiten:

Naast het boeken van een rondreis over Java en Bali kunt u ook leuke dagexcursies en activiteiten boeken bij Pardi en Dwi.

Nglanggeran vulkaan Yogyakarta
Ramayana ballet
Fietstour in Yogyakarta
Indonesische kookcursus
Streetfood tour Yogyakarta

Water

Op Java en Bali is het kraanwater niet drinkbaar. Om elke dag genoeg te kunnen drinken wordt veel water in plastic flessen verkocht. Plastic flessen zijn een grote veroorzaker van het afvalprobleem in Indonesië. In de rivieren en in de zee is steeds meer plastic afval te vinden.

Om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het afvalprobleem, wordt vanaf 2023 begonnen onze huurauto’s te voorzien van een watercontainer, waardoor u onderweg geen water meer hoeft te kopen. Dit scheelt veel lege plastic flesjes, en hierdoor helpt u de afvalberg te verminderen.

refill my bottleBent u even niet in de buurt van de auto maar wilt u uw flesje toch bijvullen? Download dan de app van Refill My Bottle en vindt alle plaatsen waar u uw flesje gratis of tegen een kleine vergoeding kunt bijvullen. Dit kan een winkel, café of bijvoorbeeld een museum zijn. RefillMyBottle streeft er naar reizigers en lokale bedrijven samen te laten werken tegen het afvalprobleem.

Samen zorgen we voor een schonere wereld!


Pardi & Dwi:

Go local Java Indonesie

Onze principes:

Hoge kwaliteit – Eerlijk – Gefocust

Hoge kwaliteit: Ons belangrijkste doel is om uw vakantie tot een succes te maken, en om u de best mogelijke service te bieden. We kiezen voor een persoonlijke benadering waar uw wensen centraal staan. Uw feedback is belangrijk voor ons.

Eerlijk: Wij zorgen ervoor dat alle mensen die bij ons werk betrokken zijn, plezier hebben in hun werk. Echte zorg voor elkaar en een eerlijk aandeel in succes, is de basis van ons bedrijf.

Gefocust: Wij zijn gespecialiseerd in het aanbieden van privétours (rondreizen en dagtours) over Java en Bali. Deze specialisatie maakt dat wij over exclusieve kennis beschikken en exclusieve service kunnen bieden. Deze exclusieve kennis is opgebouwd door vele jaren ervaring, het openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en door altijd te blijven leren.