Goa Gajah
Goa Gajah, ook bekend als de Olifantengrot, ligt in de buurt van Ubud op Bali. De oorsprong van de site gaat terug tot de 11e eeuw. Het complex diende waarschijnlijk als meditatieruimte voor priesters of monniken en stond onder zowel hindoeïstische als boeddhistische invloeden.
De ingang van de grot is uitgehouwen in een rotswand en toont een gezicht. Door de open mond kan je naar binnen. Binnenin bevinden zich een kleine ruimte en enkele beelden. Nabij de grot zijn ook overblijfselen van badplaatsen en waterbekkens te vinden, die vroeger vermoedelijk werden gebruikt voor rituele reiniging.
Bezoekers komen naar Goa Gajah om het historische karakter van de plek te ervaren. De locatie wordt nog steeds onderhouden en bezocht voor religieuze doeleinden. Hoewel de grot niet groot is, speelt het een grote rol in het culturele erfgoed van Bali.
Lang geleden, toen de bossen van Bali nog donker en dicht waren, leefde er een reus met de naam Kebo Iwa. Hij was groter dan een boom en zo sterk dat hij met één hand een berg kon splijten. Ondanks zijn kracht was hij geen wrede reus. Hij hield van rust en zocht een plek om zich terug te trekken, ver weg van het lawaai van de mensen. Op een nacht besloot hij een grot te maken in een heuvel bij de rivier. Met zijn vingers kraste hij de rots open en boetseerde hij een ingang in de vorm van een gezicht, zodat geesten zouden denken dat de grot al bezet was en hem met rust zouden laten. Nog voor de zon opkwam, was het werk gedaan. Hij trok zich terug in de grot om te mediteren en te luisteren naar het ruisen van het water. De mensen uit het nabijgelegen dorp vonden de plek en noemden het Goa Gajah — de Olifantengrot. Sommigen zeggen dat ze ’s nachts nog steeds het diepe gegrom van Kebo Iwa horen, alsof hij nog altijd waakt over zijn schuilplaats. Sindsdien wordt de grot gezien als een heilige plek, vol kracht en geheimen van vroeger.De grot van de reus
Olifanten?
Hoewel de tempel “olifantengrot” (Goa Gajah) wordt genoemd, vind je hier geen olifanten. Er wordt gezegd dat de naam afkomstig is van de oude naam van de Petanu rivier, “Lwa Hajah” wat sterkt lijkt op “gajah”wat olifant betekent. Anderen denken dat de naam verwijst naar Ganesha, de hindoegod die wordt afgebeeld met een olifantenhoofd. Binnenin de grot van Goa Gajah staat een stenen beeld van Ganesha in een nis. Hoewel het beeld door de eeuwen heen wat beschadigd is, zijn het olifantenhoofd en de houding van de god nog goed herkenbaar.
Oudjavaans gedicht
De Goa Gajah grot wordt in 1365 al genoemd in de een belangrijk Oudjavaans gedicht (de Desawarnana), geschreven door de dichter Mpu Prapanca. Het beschrijft het koninkrijk Majapahit zoals het was op het hoogtepunt van zijn macht.
In het gedicht worden allerlei heilige plaatsen en tempels op Java en Bali genoemd. Goa Gajah wordt genoemd als een belangrijke heilige site op Bali, wat betekent dat de plek al in de 14e eeuw bekend en van religieus belang was.
Herontdekking
In 1954 werden, na eeuwen van bedekking, de oude badplaatsen en fonteinen in de buurt van de grot herontdekt. Beelden van vrouwen die water schenken, zijn onderdeel van de fonteinen en vertegenwoordigen waarschijnlijk de symboliek van zuivering en ritueel reinigen. In de oudheid werden zulke beelden vaak gebruikt op heilige plekken om de band tussen de mens en de goden te versterken. Het water dat uit de fonteinen komt, was bedoeld om de gelovigen te reinigen en hen te helpen zich voor te bereiden op de meditatie in de grot.