Haven en oude stad Jakarta

haven jakarta warehouseWandelen door de oude stad en haven van Jakarta

Jakarta is een havenstad. De oude haven, Sunda Kelapa, is de oorspronkelijke locatie waar Jayakarta, Batavia en later Jakarta zijn ontstaan. Hier liggen nog steeds houten Buginese schoeners (traditionele zeilboten) uit vroegere tijden. In dit gedeelte van de haven lijkt het alsof de tijd stilstaat. De zeilschepen zijn met de hand vervaardigd in Sulawesi, en ook het laden en lossen gebeurt nog steeds op traditionele wijze.

Langs de haven liggen de overblijfselen van een oud fort, dat in 1617 werd gebouwd door Jan Pieterszoon Coen. In de voormalige pakhuizen van de VOC is nu het Maritiem Museum (Museum Bahari) gevestigd. Bij dit museum is ook een stukje van de oorspronkelijke stadsmuur van Batavia te zien.

De oude uitkijktoren “de Uytkijk” heeft nog steeds uitzicht over de haven. Ooit was deze toren het hoogste gebouw in Batavia en werd hij gebruikt om alle schepen die binnenkwamen en vertrokken te observeren. De toren werd in 1839 gebouwd. Na 77 traptreden heb je zelf ook een prachtig uitzicht over de haven. Onderaan de toren werden gevangenen opgesloten.

Kota Tua Jakarta bezoekenKota Tua, de oude stad

Na de haven lopen we door naar het  plein voor het oude stadhuis Hier genieten we van het uitzicht en de levendige sfeer. Bij Café Batavia, een historische plek die dateert uit 1830, genieten we van een kopje koffie.

De oude stad was vroeger volledig ommuurd. Het hart van de oude stad is het Fatahillah-plein (ook wel het Stadhuisplein genoemd). Rondom dit plein staan nog veel monumentale gebouwen uit de Nederlandse koloniale tijd. .Er zijn hier verschillende musea met veel informatie over de geschiedenis en cultuur.