De Kedaton Ambarrukmo is gebouwd in 1857 door de sultan Hamengku Buwono VII. Het is oorspronkelijk gebouwd als “pesanggrahan”, een gastenverblijf met de naam Arjopurno. Arjopurno betekent “veilig”. Hier werden de gasten van de sultan ontvangen voordat ze officieel hun opwachting maakten in het sultanspaleis (de kraton).
In 1897 werd de pesanggrahan gerenoveerd door prins Mangkubumi op bevel van sultan Hamengkubuwono VII. De naam werd toen “Pesanggrahan Ambarrukmo”, wat “glorie” betekent. Toen de 7e sultant aftrad in begin 1921 werd dit zijn residentie tot hij eind 1921 stierf.
Het gebouw is een miniatuur van de kraton. In 1957 werd het moderne gedeelte van het hotel bijgebouwd en in 1966 ging het hotel open als eerste luxe hotel van Yogyakarta. In 1970 heeft prins Bernhard hier overnacht tijdens zijn bezoek aan Yogyakarta.
Je kan hier overnachten in luxe en de echte Javaanse gastvrijheid ervaren. Bedenk je dat de afgelopen 170 jaar op deze plek de belangrijke gasten van de Sultan gastvrij zijn ontvangen. Read more >>
Het oude gebouw is gebouwd op basis van oude Javaanse tradities en heeft filosofische betekenis. Zo staat de Pendopo Agung voor het feit dat de sultan open staat voor al zijn onderdanen.
Er is een klein gebouw, de “Bale Kambang” dat in het midden van een bad staat. Het is geïnspireerd op het waterpaleis. De sultan kon boven in het gebouwtje mediteren terwijl zijn vrouwen in het water konden relaxen.
De kamer waar Sultan VII is overleden wordt nog steeds als speciale plek gezien en wordt niet meer gebruikt, behalve als herinneringsplek.
Ook is er een klein museum.
Het oude prinsessenverblijf is nu de Spa van het hotel en wordt nog steeds geleid door de prinsessen.
Om oude tradities in ere te houden worden er elke week verschillende activiteiten georganiseerd voor de gasten: muziek, dans, boogschieten en yoga.
In het hotel kan je één keer per week van het diner genieten alsof je onderdeel bent van de koninklijke familie. Je wordt bediend door het paleispersoneel die het lievelingseten van de Sultan in een houten kist binnendragen. Dit wordt ook wel “Ladosan Dhahar”, de Javaanse rijsttafel genoemd.
Verder is er “Patehan”, de traditionele high tea die door het hof genoten wordt. Elke week kunnen de gasten aanschuiven.
Lijkt je het leuk om in alle luxe kennis te maken met de Javaanse gastvrijheid van het hof?
Kwik Djoen Eng was een handelaar in specerijen en suiker die rond 1900 in Djokjakarta woonde. Zijn bijnaam was “Javaanse suikerkoning”. Hij was bestuurder bij de N.V. Kwik Hoo Tong Handelsmaatschappij. Deze handelsmaatschappij was rond 1860 begonnen met de huis-aan-huis verkoop van blikken drinkwater en was uitgegroeid tot een groot handelsimperium in onder meer suiker, thee en batik doeken. Kwik Djoen Eng die afkomstig was uit Formosa (Taiwan) deed veel voor de gemeenschap en is daarvoor gedecoreerd als ridder van Oranje Nassau.
In 1918 bouwde hij voor zichzelf in het centrum van Djokjakarta een prachtig huis in art deco-stijl met Javaans en Chinese elementen. Read more >>
Nadat de oudste zoon van Kwik Djoen Eng overleed gingen de zaken slechter. In 1929 kocht een collega- ondernemer (de heer Liem Djoen Hwat) het huis van Kwik over en maakte er een hotel van. Liem Djoen Hwat had ook een autobusdienst. Het hotel kreeg als naam “Splendid”.
Tijdens de Japanse bezetting werd het het militaire hoofdkwartier van de Japanners hier gevestigd.
In 1951 werd het gebouw weer geopend als hotel met de naam “Merdeka”. Later werd de naam gewijzigd in Hotel “Phoenix”.
In 1996 is het hotel door het ministerie van Educatie en Cultuur aangewezen als “historical landmark”
De kamers zijn van alle luxe voorzien, al zijn de kamers niet erg groot. Het zwembad is stijlvol en vooral het uitgebreide ontbijt in de prachtige ontbijtzaal zal je niet snel vergeten. Lijkt het je wat om in deze prachtige historische ambiance uitgebreid te ontbijten en te genieten van de gastvrijheid?