YOGYAKARTA

Royal Ambarrukmo

Heritage hotel in Jogjakarta Sultan's paleis
bron: booking.com

De Kedaton Ambarrukmo is gebouwd in 1857 door de sultan Hamengku Buwono VII. Het is oorspronkelijk gebouwd als “pesanggrahan”, een gastenverblijf met de naam Arjopurno. Arjopurno betekent “veilig”. Hier werden de gasten van de sultan ontvangen voordat ze officieel hun opwachting maakten in het sultanspaleis (de kraton).

Ambaroekmo Jogjakarta
bron: delpher.nl

In 1897 werd de pesanggrahan gerenoveerd door prins Mangkubumi op bevel van sultan Hamengkubuwono VII. De naam werd toen “Pesanggrahan Ambarrukmo”, wat “glorie” betekent. Toen de 7e sultant aftrad in begin 1921 werd dit zijn residentie tot hij eind 1921 stierf.

Gastenverblijf kraton
bron: delpher.nl

Het gebouw is een miniatuur van de kraton. In 1957 werd het moderne gedeelte van het hotel bijgebouwd en in 1966 ging het hotel open als eerste luxe hotel van Yogyakarta. In 1970 heeft prins Bernhard hier overnacht tijdens zijn bezoek aan Yogyakarta.
Je kan hier overnachten in luxe en de echte Javaanse gastvrijheid ervaren. Bedenk je dat de afgelopen 170 jaar op deze plek de belangrijke gasten van de Sultan gastvrij zijn ontvangen. Read more >>

YOGYAKARTA

Phoenix hotel Yogyakarta

splendid hotel jogja
Advertentie uit de krant van 1935 (bron: delpher.nl)

Heritage hotel in JogjakartaKwik Djoen Eng was een handelaar in specerijen en suiker die rond 1900 in Djokjakarta woonde. Zijn bijnaam was “Javaanse suikerkoning”. Hij was bestuurder bij de N.V. Kwik Hoo Tong Handelsmaatschappij. Deze handelsmaatschappij was rond 1860 begonnen met de huis-aan-huis verkoop van blikken drinkwater en was uitgegroeid tot een groot handelsimperium in onder meer suiker, thee en batik doeken. Kwik Djoen Eng die afkomstig was uit Formosa (Taiwan) deed veel voor de gemeenschap en is daarvoor gedecoreerd als ridder van Oranje Nassau.
In 1918 bouwde hij voor zichzelf in het centrum van Djokjakarta een prachtig huis in art deco-stijl met Javaans en Chinese elementen. Read more >>