Geschiedenis tour Yogyakarta

Geschiedenis tour Yogyakarta

Djokjakarta, 100 jaar geleden

Reis terug in de tijd

Herinner je je Jogjakarta nog van de verhalen van je familie? Heb je foto’s van jaren en jaren geleden?
Het is nu tijd om terug in de tijd te reizen en de sporen van het verleden terug te vinden. We laten je graag het Jogja van zo’n 100 jaar geleden zien en vertellen je de verhalen die nog steeds verbonden zijn met de straten waarin we lopen.

Ben je er klaar voor om het verleden te ontmoeten? Je wandelt door de oude straatjes waar je de oude gebouwen uit het verleden nog herkent. Soms nog trots en mooi, soms verborgen en oud en verweerd en getekend door de tijd. Voor de langere afstanden reizen we per becak.


Wat is het plan?

KITLV
Societeit De Vereeniging (met de drie puntdaken) en daarachter het gebouw van de Nederlandsch-Indische Levensverzekering en Lijfrente-Maatschappij (Nillmij) te Jogjakarta (Foto Zindler, Jogjakarta) (Creative Commons CC BY License)

  We beginnen in het centrum van Jogja en lopen door de oude straatjes op zoek naar sporen uit het verleden. De stad is druk en levendig, maar vertelt ons nog steeds de verhalen van jaren en jaren geleden.

Onderweg vertellen we je de verhalen die verbonden zijn met de gebouwen en plekken om ons heen. Tegenwoordig staat Jogja bekend als de enige stad in Indonesië die nog wordt geregeerd door een Sultan, Yogyakarta is een belangrijk centrum van kunst, onderwijs en cultuur.
Hoe zag Jogja er 100 jaar geleden uit? Kun je je dit voorstellen?

In deze tour richten we ons op Jogjakarta rond 1920. De Nederlanders waren de koloniale macht. We gaan op zoek naar de oude gebouwen die toen in gebruik waren. Waar was het machtscentrum? Hoe zit het met de kerken, scholen en ziekenhuizen? Wat waren de plaatsen waar de hogere klasse zich graag ophield?

Probeer de hapjes en drankjes die al favoriet waren bij onze voorouders. Wist je dat deze snacks nog steeds op dezelfde manier worden gemaakt als vroeger?

Bang om te moe te worden? Maak je geen zorgen, we gaan niet alleen wandelen, maar reizen ook per becak.
Een geweldige manier om alles te zien, zonder te moe of te warm te worden.


Een geweldige ervaring

3 uur vol geschiedenis en cultuur
Beweeg, snack en dwaal rond zoals ze 100 jaar geleden deden!


Goed om te weten ✔

 • Wij verwelkomen u graag in onze prachtige stad Yogyakarta
 • Geen extra kosten, de becaktour, hapjes en drankjes zijn inbegrepen
 • Door de tour te doen, maak je kennis met het verleden en begrijp je het heden beter 😉
 • Privé rondleiding
 • Heeft u allergieën of speciale wensen, laat het mij dan van tevoren weten
 • Voor alle leeftijden

Praktische informatie

Beschikbaarheid: elke dag
Duur: 3 uur.
Inbegrepen: becak, gids, snacks, drinken en water.
Taal: Engels
Beperkt aantal plaatsen: controleer beschikbaarheid


Wat neem je mee? ✔

Comfortabele kleding en schoenen

Zonnebrand/hoed of pet


Waarom mag je deze tour niet missen? ✔

– Een leuke rondleiding door het stadscentrum

– Interessante verhalen

– Maak kennis met het verleden

– Leer meer over geschiedenis en cultuur

– Probeer nieuwe dingen

– Deel onze passie

– Veel gezelligheid

– Vraag alles wat je wilt weten

– Foto’s en herinneringen


Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>

Stadstour of excursie in Bandung

Bandung oude gebouwen

Stadswandeling met gids in Bandung


Het verleden herleeft

Bandung geschiedenis

Zelf de stad ontdekken is leuk, maar een lokale gids maakt een stadswandeling nog leuker.
Door de verhalen en uitleg ziet u het verleden herleven. Kunt u zich voorstellen hoe de stad 100 jaar geleden bruiste? In de koloniale tijd ontmoette de elite die rijk geworden was van de theeplantages elkaar hier en werd er volop gewinkeld in de luxe winkelstraat.

We nemen je graag mee terug in de tijd. De statige art-deco gebouwen staan al op je te wachten.


Wat is het plan?

Kopi Aroma Bandung  We lopen door het centrum van Bandung, door de oude winkelstraat. De stad is modern en levendig, en trekt nog steeds vele mensen uit de omgeving naar de vele winkels. Alleen zijn het nu vooral mensen op koopjesjacht naar goedkope merkkleding.

Onderweg zijn de sporen uit het verleden nog duidelijk zichtbaar. De stad heeft veel art-deco gebouwen. Loop door dezelfde straten als Charlie Chaplin.  Bedenk je hoe de koetsen hier stopten voor de klassieke hotels, zodat de “heren van de thee” hier van een uitgebreide rijsttafel konden genieten of overnachtten in de oude hotels die tot de dag van vandaag gasten van over de hele wereld welkom heten.

kopi aroma bandung

De heerlijkste koffie wordt gemaakt bij “Kopi Aroma”. Al meer dan 90 jaar, volgens oud recept, verkoopt de oude familiebedrijf de lekkerste koffie. Kijk binnen en waan je terug in de tijd.

Sinds 1918 kun je heerlijk eten en koffiedrinken bij Maison Bogerijen, de oude patisserie van dhr L van Bogerijen.  Zelfs de gouverneur generaal kwam hier weleens eten! Schuif aan en proef van het oude Nederlandse gebak.


Terug in de tijd

3 uur vol geschiedenis en cultuur
Art-deco, koffie en Sundanese gastvrijheid


Goed om te weten ✔

 • Wij verwelkomen u graag in onze prachtige stad Bandung
 • Geen extra kosten
 • Door de tour te doen, maak je kennis met het verleden en begrijp je het heden beter 😉
 • Privé rondleiding
 • Heeft u allergieën of speciale wensen, laat het mij dan van tevoren weten
 • Voor alle leeftijden

Praktische informatie

Beschikbaarheid: elke dag
Duur: 3 uur.
Inbegrepen: gids
Taal: Engels
Beperkt aantal plaatsen: controleer beschikbaarheid


Koloniale gebouwen in BandungWat neem je mee? ✔

Comfortabele kleding en schoenen

Zonnebrand/hoed of pet


Waarom mag je deze tour niet missen? ✔

– Een leuke rondleiding door het stadscentrum

Bethel kerk Bandung

– Interessante verhalen

– Maak kennis met het verleden

– Leer meer over geschiedenis en cultuur

– Probeer nieuwe dingen

– Deel onze passie

– Veel gezelligheid

– Vraag alles wat je wilt weten

– Foto’s en herinneringen


Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>

Nostalgische geschiedenistour Semarang

theater semarang mata hari

semarang

Semarang privé tour met een gids

Uw gids brengt het oude Semarang weer tot leven. In Semarang zijn nog veel oude gebouwen met evenveel interessante verhalen uit de koloniale tijd.  Tijdens een excursie van ongeveer 1.5 uur (ongeveer 3 km) vertelt de gids in het Engels de verhalen achter de gebouwen en de oude stad.

Heeft u zin in iets meer actie? U kunt onder begeleiding van een gids ook per fiets of zelfs op een Vespa scooter de verschillende wijken van Semarang ontdekken.
Vraag naar de mogelijkheden en wij regelen het voor u!

Neem vrijblijvend contact op >>>

Tweede wereldoorlog excursie Semarang

Semarang Tweede Wereldoorlog tour

Tijdens deze dagexcursie reist u onder begeleiding van een deskundige gids die u meer kan vertellen over de periode rond de Tweede wereldoorlog.

Vrouwenkamp

Tijdens de Tweede wereldoorlog waren er in Semarang verschillende kampen waar burgers gevangen werden gehouden zoals in de wijk Halmaheira, het klooster Bangkong, Lampersari-Sompok of in Klooster Gedang.  We bezoeken een voormalig vrouwenkamp. In de oorlog werden hier vrouwen en kinderen onder zeer moeilijke omstandigheden vastgehouden.

Ereveld

Hierna gaan we naar het ereveld Kalibanteng waar meer dan 3100 oorlogsslachtoffers begraven liggen. de begraafplaats wordt onderhouden door de Stichting Oorlogsgraven Nederland. Hier zijn twee monumenten om de vrouwen en kinderen uit de kampen te herdenken. Ook is het mogelijk ereveld Candi te bezoeken. Hier liggen ongeveer 1000 Nederlandse militairen begraven.

Opvangkamp

Het is ook mogelijk een voormalig opvangkamp te bezoeken. Na de capitulatie van Japan ontstond er een machtsvacuüm en de situatie bleef gevaarlijk. Vanuit midden Java werden vele burgers naar Semarang gebracht om van daaruit door te reizen naar Batavia, Singapore of verder. Een van de opvangkampen was in de van Deventerschool, nu Kartinischool genoemd. Deze school heeft naast het feit dat het een opvangkamp was een bijzondere geschiedenis: Dit was een van de eerste scholen voor kansarme Indonesische meisjes.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>

Vrouwenkampen Ambarawa en Banjoebiroe bezoeken

Barak in Ambarawa vrouwenkamp

Excursie Tweede Wereldoorlog Ambarawa 

kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa
Het kerkje bij vrouwenkamp 8 en 9 Ambarawa

Voor veel Nederlanders zijn aan Ambarawa en Banyubiru (Banjoebiroe) herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog verbonden. Duizenden voornamelijk vrouwen en kinderen verbleven hier in Japanse gevangenschap in interneringskampen.
In Ambarawa waren de Jappenkampen  6, 7, 8 en 9 en het kamp Soemowono gevestigd, in Banyubiru de vrouwenkampen 10 en 11. Ook in Semarang waren Japanse gevangenkampen.

Onder de kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers bestaat een groeiende interesse om de plekken te bezoeken waarover zij hebben gehoord of gelezen.

Een excursie naar Ambarwa, Banjoebiroe of Soemowono

Banjoebiroe vrouwenkamp bezoekenEen deskundige gids neemt u mee naar het verleden. Luister naar de verhalen van vroeger.
We kunnen helaas niet alle locaties van dichtbij bezoeken, maar op sommige plekken vinden we nog herinneringen van vroeger. In Ambarawa zijn kampen 8 en 9 nog te bezoeken.

In Soemowono is nog het oude KNIL complex te vinden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werd gebruikt als interneringskamp.

Vrouwenkamp ambarawa bezoekenHet is mogelijk het reisschema deze dag aan te passen aan uw persoonlijke familiegeschiedenis of interesses. Laat van te voren weten waar uw interesse ligt of welke plekken verbonden zijn met uw familiegeschiedenis zodat de excursie hierop kan worden aangepast.


Bekend vanuit de Indah

In de Juli/Augustus editie van de Indah in 2023 wordt onze tour in Ambarawa beschreven:


Kracht

Binnen de kampen organiseerden de vrouwen zelf veel zaken”, zo meldt de gids. “Zo konden ze nog een beetje controle houden over hun eigen leven. In het begin, toen de regels het nog toelieten, organiseerden de vrouwen kerkdiensten en school voor de kinderen”, vertelt zij. “Maar ook toen het verboden werd, gingen ze hier in het geheim zo lang mogelijk mee door.”

Mijn oma die onderwijzeres was ging ook in het kamp door met lesgeven. Ik herinner mij het verhaal dat zij mijn vader, hoe klein hij ook was, altijd mee nam. Zo kwam het dat hij op vierjarige leeftijd al kon lezen en schrijven.
In kamp 6 hadden de vrouwen zelfs een bibliotheek georganiseerd en 300 boeken verzameld die geleend konden worden. Ook organiseerden ze “culturele avonden” met toneel en sprekers om toch afleiding te hebben van alle ellende om zich heen. Met verjaardagen knutselde de vrouwen kadootjes voor de kinderen of elkaar.
We zijn geraakt door deze verhalen. Zo knap om naast het zware werk, de honger en de uitzichtloosheid zo nog lichtpuntjes voor elkaar te creëren om niet te vergeten waar het in het leven werkelijk om draait.


De vrouwen putten hoop uit de mooie dingen die ze om zich heen zagen: het prachtige berglandschap van Ambarawa, de zonsopgang en het kerkje met de haan op de toren. Dit kerkje is heel vaak getekend op het weinige papier waar de vrouwen over konden beschikken en werd zelfs op kleding geborduurd. Het kerkje was in het kamp het symbool voor vrijheid.


Banjoebiroe en Ambarawa        Tour in een Jappenkamp

Ambarawa bezoeken