Het Savoy Homann hotel bestaat al sinds het einde van de 20ste eeuw en was geliefd vanwege de heerlijke rijsttafel van mw, Homann. Mensen kwamen van verre om hier te eten en te overnachten. Het hotel ligt aan de oude Postweg. (Nu is dit de Jalan Asia Afrika.)
De start in 1862
De weduwe Jacoba van Gent-van Hogezand was in 1862 een pension in Bandung begonnen.
Ze ontmoette de Duitse immigrant August Heinrich Homann die een hotel had in Semarang en in 1874 trouwden ze. August verkocht zijn hotel in Semarang en samen gingen ze verder met het uitbaten van het pension in Bandung. Ze kregen samen een dochter: Louise. In 1889 verhuisden ze het pension, dat inmiddels een hotel was geworden, naar de huidige plek. De gasten waren erg te spreken over het nieuwe hotel. Read more >>
Mevrouw Jacoba Homann-van Hogezand
Mw Homann bleef het gezicht van het hotel. Ze werd door veel gasten “moeder” genoemd. Ze was erg zorgzaam en sprak vloeiend Nederlands, Duits, Frans en Engels. Voor het hotel stonden prachtige bloemen in bloembakken.
In mei 1896 overleed de heer Homann op 68-jarige leeftijd. Mw Homann besloot het hotel onder te brengen in een naamloze vennootschap, de N.V. Hotel Homann. Ze bleef wel de leiding houden. Kort na het overlijden van haar man ontving ze de koning van Siam in haar hotel:
Mw. Homann ging toen ze bijna 70 jaar oud was met pensioen en kocht een mooie villa in Lembang. Ze kon niet goed stilzitten en al snel werd deze villa ook een hotel (hotel Montagne) , dat gerund werd door haar zoon de heer van Gent. Mw Homann hield erg van reizen. In 1917 overlijdt Mw Homann op de terugweg van een reis naar Nederland. Ze is dan 79 jaar oud.
Steeds luxer
In 1897 wordt het hotel weer verbouwd. Er worden 7 kamers toegevoegd. De badkamers worden voorzien van marmeren vloeren en wanden en warm water. De stallen worden naar achteren verplaatst. Er komt een zwembad en voor de kinderen worden er op het voorplein ringen, een zweefrek, schommels en een wipplank geplaatst. Het hotel deed alles om het de gasten naar de zin te maken. In 1930 beschikte het hotel zelfs over een eigen orkest.
Modern gebouw in 1939
Tussen 1937 en 1939 is het oude hotel geheel vervangen door een nieuw en voor die tijd erg modern gebouw, geheel in de stijl van “Het nieuwe bouwen”. Het is ontworpen door architect Albert Aalbers. De buitenkant van het gebouw is sinds 1939 niet veranderd en ook binnen het hotel zijn de authentieke elementen (art-deco vloertegels en glas in-loodramen) nog aanwezig.
De heer van Es werd de manager van het nieuwe gebouw. In deze tijd is de naam “Savoy” toegevoegd en werd het “Homann hotel” het “Savoy Homann hotel”, vernoemd naar het beroemde Savoy hotel in Londen. Met deze naam werd de ambitie uitgesproken net zo veel luxe te bieden en gastvrijheid uit te stralen als het Savoy hotel in Londen.
In het hotel hebben verschillende beroemde mensen geslapen: Charlie Chaplin, Soekarno, Ho Chi Minh, en Willem- Alexander.
De schrijver F. Springer schreef hier zijn boek Bandoeng-Bandung.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hotel in gebruik bij het Japanse leger. Na de Tweede Wereldoorlog werd het hotel gebruikt door het Rode Kruis.
In 1946 kwam het hotel weer onder de leiding van de heer van Es. Toen hij in 1952 overleed besloot zijn weduwe, nadat zij het hotel nog korte tijd leidde, terug te keren naar Nederland. Het hotel werd toen verkocht aan Mr. R.H.M. Saddak.
Je kunt hier nog steeds heerlijk overnachten.