De wijk Menteng in Jakarta is een wijk vol met geschiedenis. Menteng is gebouwd tussen 1910 en 1918 als een groene en ruim opgezette wijk voor de rijken. Er zijn nog steeds veel parken in dit gebied, al is de wijk nu meer volgebouwd dan aanvankelijk de bedoeling was.
In deze wijk woonde ooit Soekarno, Hatta, Soeharto en ook de Amerikaanse president Obama. Als kind heeft hij in deze wijk gewoond en hij is hier naar school gegaan. Read more >>
In deze wijk bevindt zich het Hermitage hotel in een klassiek oud gebouw uit het begin van de 20ste eeuw. Rond 1920 is dit gebouw gebouwd voor het “Departement voor Onderwijs en Eeredienst”.
Na de Japanse bezetting was het Indonesische Republikeinse ministerie van voorlichting hier gevestigd en had de eerste premier van Indonesië, Soetan Sjahrir hier zijn kantoor. In 1947 werd het ministerie van Onderwijs hier weer gevestigd. Na 1949 is het pand door verschillende diensten gebruikt.
De begraafplaats Menteng Pulo ligt vlakbij. Hier liggen de Nederlanders uit de koloniale tijd begraven.
De wijk kent ook een aantal luxe restaurants.
Op het dak is nu een zwembad aangelegd en hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.
Het is nu een heel mooi en chique hotel in de hoge prijsklasse.
Wil je de oude grandeur ervaren gecombineerd met hedendaagse luxe?
De Poentjak pas ligt op een hoogte van 1485 meter. Het klimaat is hierdoor heerlijk koel. Dit, in combinatie met de fantastische uitzichten, zorgde er voor dat ongeveer 100 jaar geleden de Nederlandse elite uit Batavia hier graag vakantie vierde of de weekenden doorbracht.
Het Puncak Pass resort is het oudste resort in het gebied van Cianjur-Cipanas.
In 1933 begon Mw Coelijn hier een restaurant met de naam “Poentjak-pas”.
In 1936 werd een bungalowbedrijf toegevoegd zodat men ook kon blijven overnachten. De huisjes werden gebouwd naar het voorbeeld van Zwitserse houten chalets. Door het gebruik van hout had men het gevoel echt buiten te zijn.
Rond 1948 werd de naam veranderd in “Wapen van Zeeland”. Mw van Schaik werd nu uitbaatster. Read more >>
Op 2 juli 1973 veranderde het “Wapen Van Zeeland” van eigenaar en veranderde de naam weer in “Puncak Pass”. De blokhut-sfeer en de prachtige uitzichten bleven hetzelfde.
De rijken uit Batavia hielden zich tijdens hun verblijf vooral bezig met tennissen en zwemmen. Ver van de hitte was dit de ideale plek om een sport te beoefenen.
Wil je ook genieten van het uitzicht en de frisse berglucht? en verblijven in een klassieke bungalow? Het is nu drukker dan vroeger, maar je zult zeker het verleden nog herkennen.
Rond 1860 was Bandung nog een kleine plaats. Er waren maar een paar stenen gebouwen. De meeste huizen waren gebouwd van hout of bamboe. Er waren drie winkels. Een van deze winkels was de kruidenierszaak van Loheijde gevestigd aan de Tamblongweg, een zijweg van de Grote Postweg (nu Jl. Asia Afrika). Loheijde was geboren in Duitsland en naar Nederlands-Indië geëmigreerd. Hij had zijn winkel sinds 1862. Planters en hun personeel uit de theeplantages rond Bandung kwamen graag naar Bandung om inkopen te doen. Voor de mensen die van ver kwamen was er ook een mogelijkheid bij de winkel te overnachten. Het was een eenvoudig houten gebouw. Read more >>
Toen de heer Thiem, ook een Duitse immigrant, rond 1875, na het overlijden van de heer Loheijde de zaak overnam, brak hij het houten gebouw af en bouwde hij een nieuwe winkel met logement van steen.
Rond 1880 begon Bandung te groeien en toen Bandung een treinverbinding kreeg met Batavia (Jakarta) werd Bandung al heel snel groter en groter. Vanuit de omliggende plantages kwamen de planters en hun personeel nog steeds graag naar Bandung voor de weekenden. De planters verdienden goed en zochten steeds meer luxe.
Van woonhuis tot hotel
In 1887 werd de komst van het Preanger hotel in de krant aangekondigd (zie het bericht hieronder). De naam Preanger is afgeleid van het woord “Parahyangan” een nabij gelegen gebergte. Het betekent “de woonplaats van de goden”. Hoewel de officiële naam toen al “Preanger” was, noemde de meeste mensen het hotel “Thiem”.
Door de treinverbinding zijn er niet alleen meer klanten gekomen, maar is de concurrentie ook gegroeid. De heer Thiem redt het niet met alleen de winkel en het bescheiden logement. Zijn inkomsten dalen. Om tegemoet te komen aan de vraag naar luxe overnachtingsmogelijkheden en om zijn hoofd boven water te houden, besluit de heer Thiem zijn eigen woonhuis te verbouwen tot hotel. Hij slaagt hier goed in.
In 1887 wordt over het nieuwe hotel van de heer Thiem geschreven:
“Het was oorspronkelijk een der grootste, fraaiste en elegantst ingerichte woonhuizen van deze plaats en stelt zelfs de overdreven eischen van Indische mopperaars, zoowel wat comfort als tafel betreft in allen deele tevreden.”
Tegenover hotel Thiem ligt het hotel Homann. Er is altijd sprake geweest van concurrentie tussen deze twee hotels. Nadat de heer Thiem zijn woonhuis tot hotel had gemaakt, zag de heer Homann zich genoodzaakt de inrichting van zijn hotel helemaal te vernieuwen om te kunnen concurreren met de heer Thiem.
Naast hotel Preanger bleef tot 1906 ook de winkel (toko Thiem) bestaan.
De zaken gingen goed. Bandung bruiste en de hotels zaten bijna altijd vol. Er werden veel bijeenkomsten en vergaderingen gehouden en ook de weekenduitjes van de planters uit de omgeving bleven populair.
Een triest einde
De heer Thiem stierf in 1901 en zijn echtgenote in 1904. Hun zoon is het helaas niet gelukt het bedrijf voort te zetten. In 1907 was hij op zoek naar een nieuwe hypotheek om zijn schulden te kunnen betalen. Hij klopte aan bij de bank en kreeg een hypotheek aangeboden. Omdat hij ook nog andere financieringsmogelijkheden wilde onderzoeken accepteerde hij het hypotheekaanbod niet direct. Toen hij uiteindelijk toch besloot de hypotheek af te sluiten, weigerde de bank plotseling. Hij kon geen hypotheek meer krijgen. De weigering van de bank kwam vlak voor de geplande openbare verkoop en omdat niemand had verwacht dat het succesvolle bedrijf van de familie Thiem geen hypotheek zou kunnen krijgen waren er geen serieuze bieders op de verkoop afgekomen.
Het hotel is bij openbare verkoop toen verkocht voor 39.600 gulden. Dit was de helft van de werkelijke waarde. Er wordt gefluisterd dat dit doorgestoken kaart was en dat de nieuwe eigenaar connecties had bij de bank. Door het plotseling weigeren van de hypotheek kon het hotel voor deze veel te lage prijs gekocht kon worden. Voor de inventaris werd nog 8000 gulden betaald. Direct na de veiling bood de nieuwe eigenaar het hotel aan voor 70.000 gulden. Deze prijs kreeg hij hier vrij snel voor van de heer Heijnneman. Zo werd de nieuwe eigenaar binnen een paar weken rijk en bleef de heer Thiem met lege handen en grote schulden achter. De heer Heijnneman verkocht het hotel snel weer door aan de heer de Roever. De heer de Roever knapte het hotel nog hetzelfde jaar helemaal op. Later werd het hotel in een N.V. ondergebracht
Het nieuwe gebouw 1929
In 1925 -29 heeft architect ir. Wolff Schoemaker een nieuw hotel ontworpen en werd een geheel nieuw hotel gebouwd. Het oorspronkelijke gebouw werd afgebroken. Schoemaker ontwierp vele gehouwen in Bandung waaronder sociëteit Concordia (nu Gedung Merdeka). Hij was geboren in Nederlands-Indië en was van 1924 tot 1939 hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Bandung.
Soekarno studeerde aan deze Hogeschool en is door Schoemaker gevraagd hem te helpen bij het ontwerp. Er zijn art-deco elementen en Sundanese elementen in het hotel terug te vinden. Het nieuwe gebouw werd gebouwd in de toen populaire stijl “het Nieuwe Bouwen”. Deze stijl was functioneel, strak met veel beton en steen.
Bij de opening in 1929 werd het gebouw alsvolgt omschreven in de krant:
“Het frontgebouw, bestaande uit parterre en twee verdiepingen, is voorzien van alle denkbare gemakken, die het verblijf in het hotel tot een genot maken. De kamers zijn ruim. licht en luchtig. Zij bestaan uit een portaal, waarop aan de eene zijde de badkamer (met douche en zitbad, voorzien van warm en koud water) en de W. C. uitkomt, een groot slaapvertrek en een voorgalerij. Deze kan aan de straatzijde afgesloten worden door groote schuiframen, zoodat men geen hinder van het straatrumoer ondervindt. In de deur, die op de gang uitkomt, is een brievenbus aangebracht, zoodat gebroken is met de ouderwetsche manier om de brieven, couranten enz, onder de deur door te schuiven.
Een lift, een unicum in het hotelwezen in Indie, voert de gasten naar de verdiepingen. Een breede en gemakkelijke trap is aangebracht voor het naar boven brengen van koffers en andere bagage. Op iedere verdieping is een afgeschoten ruimte, waar de bedienden verblijven en waar de kasten staan voor liet opbergen van de hotel-benoodigdheden en waar ook een stopcontact voor een electrisch strijkijzer aangebracht is. Parterre vindt men de groote lobby, en aan de linkerzijde van den ingang de administratie: en de telephooncentrale. Hieronder en onder de parterre gelegen logeervertrekken bevindt zich een groote wijnkelder. Op zij van de lobby is een bar, waarvoor men, op hooge stoeltjes gezeten, een koelen dronk kan nuttigen.”
Modern en historisch gecombineerd
In 1989 werd een moderne vleugel gebouwd aan de Jalan Tamblong. De straat waar het hotel vroeger is begonnen. (Deze straat is vernoemd naar de Chinese timmerman die hier ooit woonde).
Er zijn nu twee vleugels: De Asia Afrika vleugel (gebouwd in 1929) en de Naripan vleugel (gebouwd in 1989). De twee vleugels komen samen bij de lobby van het hotel.
Je kunt een deluxe kamer boeken in het hoogbouwgedeelte in de Naripan vleugel of een executive kamer in de historische vleugel.
In de Asia Afrika vleugel is een klein museum ingericht met foto’s uit het verleden. Naast het museum is nog de oude bar, entree, receptie en lift aanwezig.
Je kan hier goed overnachten. maar ook heerlijk lunchen in de oude art-deco stijl.
Het Savoy Homann hotel bestaat al sinds het einde van de 20ste eeuw en was geliefd vanwege de heerlijke rijsttafel van mw, Homann. Mensen kwamen van verre om hier te eten en te overnachten. Het hotel ligt aan de oude Postweg. (Nu is dit de Jalan Asia Afrika.)
De start in 1862
De weduwe Jacoba van Gent-van Hogezand was in 1862 een pension in Bandung begonnen.
Ze ontmoette de Duitse immigrant August Heinrich Homann die een hotel had in Semarang en in 1874 trouwden ze. August verkocht zijn hotel in Semarang en samen gingen ze verder met het uitbaten van het pension in Bandung. Ze kregen samen een dochter: Louise. In 1889 verhuisden ze het pension, dat inmiddels een hotel was geworden, naar de huidige plek. De gasten waren erg te spreken over het nieuwe hotel. Read more >>
Mevrouw Jacoba Homann-van Hogezand
Mw Homann bleef het gezicht van het hotel. Ze werd door veel gasten “moeder” genoemd. Ze was erg zorgzaam en sprak vloeiend Nederlands, Duits, Frans en Engels. Voor het hotel stonden prachtige bloemen in bloembakken.
In mei 1896 overleed de heer Homann op 68-jarige leeftijd. Mw Homann besloot het hotel onder te brengen in een naamloze vennootschap, de N.V. Hotel Homann. Ze bleef wel de leiding houden. Kort na het overlijden van haar man ontving ze de koning van Siam in haar hotel:
Mw. Homann ging toen ze bijna 70 jaar oud was met pensioen en kocht een mooie villa in Lembang. Ze kon niet goed stilzitten en al snel werd deze villa ook een hotel (hotel Montagne) , dat gerund werd door haar zoon de heer van Gent. Mw Homann hield erg van reizen. In 1917 overlijdt Mw Homann op de terugweg van een reis naar Nederland. Ze is dan 79 jaar oud.
Steeds luxer
In 1897 wordt het hotel weer verbouwd. Er worden 7 kamers toegevoegd. De badkamers worden voorzien van marmeren vloeren en wanden en warm water. De stallen worden naar achteren verplaatst. Er komt een zwembad en voor de kinderen worden er op het voorplein ringen, een zweefrek, schommels en een wipplank geplaatst. Het hotel deed alles om het de gasten naar de zin te maken. In 1930 beschikte het hotel zelfs over een eigen orkest.
Modern gebouw in 1939
Tussen 1937 en 1939 is het oude hotel geheel vervangen door een nieuw en voor die tijd erg modern gebouw, geheel in de stijl van “Het nieuwe bouwen”. Het is ontworpen door architect Albert Aalbers. De buitenkant van het gebouw is sinds 1939 niet veranderd en ook binnen het hotel zijn de authentieke elementen (art-deco vloertegels en glas in-loodramen) nog aanwezig.
De heer van Es werd de manager van het nieuwe gebouw. In deze tijd is de naam “Savoy” toegevoegd en werd het “Homann hotel” het “Savoy Homann hotel”, vernoemd naar het beroemde Savoy hotel in Londen. Met deze naam werd de ambitie uitgesproken net zo veel luxe te bieden en gastvrijheid uit te stralen als het Savoy hotel in Londen.
In het hotel hebben verschillende beroemde mensen geslapen: Charlie Chaplin, Soekarno, Ho Chi Minh, en Willem- Alexander.
De schrijver F. Springer schreef hier zijn boek Bandoeng-Bandung.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hotel in gebruik bij het Japanse leger. Na de Tweede Wereldoorlog werd het hotel gebruikt door het Rode Kruis.
In 1946 kwam het hotel weer onder de leiding van de heer van Es. Toen hij in 1952 overleed besloot zijn weduwe, nadat zij het hotel nog korte tijd leidde, terug te keren naar Nederland. Het hotel werd toen verkocht aan Mr. R.H.M. Saddak.
Je kunt hier nog steeds heerlijk overnachten.
Het hotel Mexolie in Kebumen heeft een bijzondere geschiedenis.
Dit hotel is gebouwd op de plek van de oude oliefabriek “NV Oliefabrieken Insulinde”. Dit bedrijf was meer dan 100 jaar geleden het grootste bedrijf dat oliefabrieken exploiteerde in Nederlands-Indië. NV Insulinde was opgericht in 1913 en was in verschillende steden op Java actief. In de fabrieken van NV Insulinde werd olie uit kopra (gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot) gehaald.
In 1916 opende NV Insulinde een oliefabriek in Kebumen. In de krant werd vermeld dat dit zonder feestelijkheden gebeurde omdat daar de tijd niet naar was (waarschijnlijk vanwege de Eerste Wereldoorlog).
De fabriek bracht samen met een suikerfabriek en een aantal steenbakkerijen relatieve welvaart in Kebumen.
De eerste jaren liep de fabriek goed en werd er veel winst gemaakt. De boeren uit de omgeving verkochten hun kokosnoten graag aan de oliefabriek. In 1919 begon een andere onderneming vlakbij ook een oliefabriek. Het werd hierdoor moeilijk om aan genoeg kokosnoten te komen. Read more >>
Om concurrerend te blijven wordt de fabriek in Keboemen in 1919 efficiënter gemaakt. Er werd een grote tank gebouwd om de olie te kunnen opslaan als het transport naar Cilecap per trein op zich zou laten wachten. Ook werd er een weegbrug vanuit Amerika aangeschaft.
Er werkten ongeveer 200 mensen bij de fabriek. De fabriek bracht veel werkgelegenheid en bedrijvigheid. In 1920 brak er een staking uit omdat (zo schrijven de kranten) de eerste machinist zijn handen niet had thuisgehouden en een inlander had ontslagen. Toen deze machinist werd overgeplaatst ging het personeel weer aan het werk. Later in het jaar werd er opnieuw gestaakt, nu om meer loon.
In 1921 lag de fabriek noodgedwongen maanden stil vanwege een gebrek aan kopra. Dit heeft ook gevolgen voor de spoorwegen die nu geen olie naar de haven kunnen vervoeren. Ook de concurrerende fabriek ligt stil.
In plaats van olie wordt nu de grondstof kopra naar Europa vervoerd om daar tot olie te worden verwerkt. Eind 1921 zijn alleen de Europese werknemers nog in dienst bij de oliefabriek, de rest van de werknemers is ontslagen. Begin 1922 begint de fabriek weer met de productie.
in 1923 wordt de fabriek overgenomen door de “NV tot exploitatie van Oliefabrieken Mexolie”. Mexolie neemt 300 werknemers in dienst.
Men richt zich nu op de binnenlandse markt. De salarissen van het Europese personeel in Nederlands-Indië zijn hoog in verhouding tot de salarissen in Duitsland en met de transportkosten erbij (er ging onderweg olie verloren door lekkage) is het goedkoper om de kopra in Duitsland tot olie te laten verwerken.
Men rekent uit dat door de onregelmatige toevoer van kokosnoten een oliefabriek voor de export eigenlijk alleen rendabel kan zijn als de fabriek zelf de kokospalmen op grote schaal verbouwt.
Na de onafhankelijkheid is de oliefabriek Mexolie genationaliseerd en kreeg een nieuwe naam: Sari Nabati.
In 1989 is de oliefabriek gestopt. Het fabrieksgebouw is nog korte tijd gebruikt voor de productie van kretek sigaretten en heeft daarna nog een aantal andere functies gehad, waarna het leeg kwam te staan.
Het is nu omgebouwd tot hotel. Er is een nieuw gebouw bijgebouwd. De oude gebouwen ademen nog de sfeer van vroeger.
De Kedaton Ambarrukmo is gebouwd in 1857 door de sultan Hamengku Buwono VII. Het is oorspronkelijk gebouwd als “pesanggrahan”, een gastenverblijf met de naam Arjopurno. Arjopurno betekent “veilig”. Hier werden de gasten van de sultan ontvangen voordat ze officieel hun opwachting maakten in het sultanspaleis (de kraton).
In 1897 werd de pesanggrahan gerenoveerd door prins Mangkubumi op bevel van sultan Hamengkubuwono VII. De naam werd toen “Pesanggrahan Ambarrukmo”, wat “glorie” betekent. Toen de 7e sultant aftrad in begin 1921 werd dit zijn residentie tot hij eind 1921 stierf.
Het gebouw is een miniatuur van de kraton. In 1957 werd het moderne gedeelte van het hotel bijgebouwd en in 1966 ging het hotel open als eerste luxe hotel van Yogyakarta. In 1970 heeft prins Bernhard hier overnacht tijdens zijn bezoek aan Yogyakarta.
Je kan hier overnachten in luxe en de echte Javaanse gastvrijheid ervaren. Bedenk je dat de afgelopen 170 jaar op deze plek de belangrijke gasten van de Sultan gastvrij zijn ontvangen. Read more >>
Het oude gebouw is gebouwd op basis van oude Javaanse tradities en heeft filosofische betekenis. Zo staat de Pendopo Agung voor het feit dat de sultan open staat voor al zijn onderdanen.
Er is een klein gebouw, de “Bale Kambang” dat in het midden van een bad staat. Het is geïnspireerd op het waterpaleis. De sultan kon boven in het gebouwtje mediteren terwijl zijn vrouwen in het water konden relaxen.
De kamer waar Sultan VII is overleden wordt nog steeds als speciale plek gezien en wordt niet meer gebruikt, behalve als herinneringsplek.
Ook is er een klein museum.
Het oude prinsessenverblijf is nu de Spa van het hotel en wordt nog steeds geleid door de prinsessen.
Om oude tradities in ere te houden worden er elke week verschillende activiteiten georganiseerd voor de gasten: muziek, dans, boogschieten en yoga.
In het hotel kan je één keer per week van het diner genieten alsof je onderdeel bent van de koninklijke familie. Je wordt bediend door het paleispersoneel die het lievelingseten van de Sultan in een houten kist binnendragen. Dit wordt ook wel “Ladosan Dhahar”, de Javaanse rijsttafel genoemd.
Verder is er “Patehan”, de traditionele high tea die door het hof genoten wordt. Elke week kunnen de gasten aanschuiven.
Lijkt je het leuk om in alle luxe kennis te maken met de Javaanse gastvrijheid van het hof?
Kwik Djoen Eng was een handelaar in specerijen en suiker die rond 1900 in Djokjakarta woonde. Zijn bijnaam was “Javaanse suikerkoning”. Hij was bestuurder bij de N.V. Kwik Hoo Tong Handelsmaatschappij. Deze handelsmaatschappij was rond 1860 begonnen met de huis-aan-huis verkoop van blikken drinkwater en was uitgegroeid tot een groot handelsimperium in onder meer suiker, thee en batik doeken. Kwik Djoen Eng die afkomstig was uit Formosa (Taiwan) deed veel voor de gemeenschap en is daarvoor gedecoreerd als ridder van Oranje Nassau.
In 1918 bouwde hij voor zichzelf in het centrum van Djokjakarta een prachtig huis in art deco-stijl met Javaans en Chinese elementen. Read more >>
Nadat de oudste zoon van Kwik Djoen Eng overleed gingen de zaken slechter. In 1929 kocht een collega- ondernemer (de heer Liem Djoen Hwat) het huis van Kwik over en maakte er een hotel van. Liem Djoen Hwat had ook een autobusdienst. Het hotel kreeg als naam “Splendid”.
Tijdens de Japanse bezetting werd het het militaire hoofdkwartier van de Japanners hier gevestigd.
In 1951 werd het gebouw weer geopend als hotel met de naam “Merdeka”. Later werd de naam gewijzigd in Hotel “Phoenix”.
In 1996 is het hotel door het ministerie van Educatie en Cultuur aangewezen als “historical landmark”
De kamers zijn van alle luxe voorzien, al zijn de kamers niet erg groot. Het zwembad is stijlvol en vooral het uitgebreide ontbijt in de prachtige ontbijtzaal zal je niet snel vergeten. Lijkt het je wat om in deze prachtige historische ambiance uitgebreid te ontbijten en te genieten van de gastvrijheid?
De Losari koffieplantage ligt op een hoogte van 700 meter en is sinds 1928 in gebruik. De plantage is prachtig gelegen tussen vijf hoge bergen, te weten de Telomoyo, Andong, Sindoro, Merapi en Merbabu en is nu ook nog steeds in gebruik.
De eerste ondernemer was Gustav Van der Swan. Er is niet veel bekend over hem. Er wordt gezegd dat hij bekend stond als de man met twee vrouwen; een Nederlandse vrouw en een Indonesische vrouw. Na de oorlog zou hij met zijn Nederlandse vrouw naar Nederland zijn vertrokken, terwijl zijn Indonesische vrouw achterbleef. Read more >>
In 1946 werd de plantage overgenomen door Cokro Aminoto en 45 jaar later, in 1991 werd de plantage verkocht aan Gabriella Teggia, een Italiaanse die al langer in Indonesië woonde. Zij bouwde tussen 1998 en 2003 22 villas op het plantageterrein. Deze villa’s zijn de opgeknapte gebouwen van de Losari koffieplantage, zoals het plantershuis of het zijn gebouwen die in zijn geheel vanuit andere delen van Java naar de koffieplantage zijn verhuisd.
De receptie is gevestigd in het stationsgebouw uit Majong (vlakbij Kudus) dat opnieuw is opgebouwd op de plantage. De lobby is een voormalige treinhangar en van een oud pakhuis is een bar gemaakt. Verder zijn er joglo-gebouwen (tradionele Javaanse woningen) afkomstig uit Bawen, Semarang, Demak, Kudus, Jepara, Surakarta en Yogyakarta.
In 2008 is de plantage weer van eigenaar veranderd.
De koffieplantage is nog steeds in gebruik. Er wordt heerlijke Robusta koffie verbouwd. Ook is er een moestuin en een boomgaard. Het resort is hierdoor grotendeels zelfvoorzienend.
Je kunt een interessante rondleiding krijgen door de tuinen en over de plantage. Ook kan je naar de Hammam & Spa en is er een prachtig zwembad. De historische gebouwen zorgen voor een geweldige sfeer en zijn goed onderhouden. Je waant je hier in het verleden met de luxe van vandaag.
Midden in Solo bevindt zich een oud prinsenverblijf van de kraton. De zoon van Pakubuwono X, bekend onder de naam Haryo Kusumoyudho kreeg van zijn vader het paleis dat in 1909 was overgekocht van de Kraton Mangkunegaran.
Het paleis is toen gerestaureerd op basis van Nederlandse en Javaanse architectuur. In dit paleis hebben veel recepties, feesten en officiële ontvangsten plaatsgevonden.
Na de dood van de prins werd het paleis Ndalem Khusumoyudhan bewoond door zijn erfgenamen.
In 1961 werd het paleis verkocht en uiteindelijk werd het in 1977 geopend als hotel onder de naam “Kusuma Sahid Prince Hotel”.
Het hotel is van alle moderne gemakken voorzien, maar is ook nog duidelijk te herkennen als paleis. Al is het hotel al oud, met wat inlevingsvermogen lukt het zeker om je voor een nacht prins of prinses te voelen.
Hotel Tugu in Blitar is een mooi sfeervol hotel in het centrum van Blitar. Het gebouw is oud en klassiek. “Tugu” betekent “monument” en de hotels uit de Tugu-keten zijn zeker monumentaal en heerlijk om in te overnachten.
Familie Gan Kian Kie
In oude reisgidsen wordt het hotel ongeveer 60 jaar geleden genoemd als hotel “Sri Lestari”. De weduwe van de heer Gan Kian Kie runde het hotel. Hotel “Sri Lestari” is waarschijnlijk begonnen door weduwe Gan Kian Kie in haar eigen huis nadat haar man was overleden.
Gan Kian Kie was voor de oorlog een goede tennisspeler. Hij was bekend binnen de Chinese gemeenschap en had voor de oorlog verschillende functies binnen de Chinese vereniging Chung Hsioh (later veranderde de naam in: Hsing Chung Hui) CHTH in Blitar. Deze vereniging was een gezelschapsvereniging voor de Chinese gemeenschap en steunde ook de leden die dit nodig hadden. Read more >>
Soekarno
Soekarno heeft in Blitar gewoond en ligt hier ook begraven. In zijn voormalige woning is nu een museum en bibliotheek gevestigd (Istana Gebang).
Ook in Hotel Tugu is een speciale kamer aan Soekarno gewijd. De Sang Fajar Suite. Dit is een prachtige kamer om in te overnachten. In deze suite zijn veel foto’s van hem te vinden en het bed is gemaakt met prachtig houtsnijwerk.
Overnachten in het Tugu hotel
Wil je genieten van luxe? In een klassieke atmosfeer? Boek dan een Tugu suite. De suites zijn ingericht met prachtige antieke meubels en hebben grote houten deuren. De kamers in het oude Lestari hotel zijn eenvoudiger.
In 1933 werd in Malang het nieuwe sociëteitsgebouw en vrijmetselaarsloge gebouwd in de “Nieuwe Bouwen” stijl. Kenmerkend voor deze stijl is de functionaliteit en het ontbreken van versieringen. De filosofie van deze stijl was het bouwen met “zuivere vormen”. De architect was Ir. W. Mulder. Read more >>
Tijdens de Japanse bezetting werd het gebouw als interneringskamp gebruikt. In 1947 is het tijdens de gevechten afgebrand, maar gelukkig niet geheel verloren gegaan.
Vanaf 1964 was de Radio Republiek Indonesia hier gevestigd. Later zijn er bijgebouwen bijgekomen.
In 1993 deed het gebouw dienst als Hotel Malang Inn. In 1995 werd de naam gewijzigd in Graha Cakra. In 2011 slaagde het hotel erin om een vijfsterrenhotel te worden en in 2015 werd het omgedoopt tot The Shalimar Boutique Hotel.
Het hotel bevindt zich in een hoge kwaliteits- en prijsklasse.
Het gebouw ademt nog steeds een klassieke sfeer. De grote zaal die vroeger voor dansavonden werd gebruikt heeft nog steeds de oude zwart-witte tegelvloer.
Deze vloer is kenmerkend voor de vrijmetselarij en wordt bij vrijmetselaarloges over de hele wereld aangetroffen. De zwart-witte tegels staan symbool voor gelijkheid, ook al zijn we allemaal verschillend. Vanuit deze verschillen vullen we elkaar aan. Je kunt dit vergelijken met de symboliek van Yin en Yang.
Geniet van deze mooie plek met een unieke geschiedenis.
Het oudste hotel in Malang is het Pelangi Hotel. In 1860 bouwde de Nederlander Abraham Lapidoth dit hotel. Het had 50 kamers.
De naam van dit hotel is vele malen veranderd In 1870 veranderde de naam “Lapidoth Hotel” in “Hotel Malang” en vervolgens in “de Concurrent” in 1900 werd de naam van het hotel “Hotel Jensen”. Enkele jaren later werd het hotel verkocht en werden enkele gebouwen afgebroken. Read more >>
In 1915 herbouwde de nieuwe eigenaar het hotel en gaf het de naam “Palace Hotel” Het vernieuwde hotel kreeg 125 kamers. Ook de architectuur van het gebouw werd gewijzigd. Links en rechts van het hoofdgebouw werden twee hoge torens gebouwd.
Het gebouw is een mix van de Nederlandse koloniale stijl en Javaanse bouwstijl. Het hotel heet nu Hotel Pelangi: ‘het Regenbooghotel’.
Aan de buitenkant is de geschiedenis nog goed te herkennen. Binnen moet je hier wat meer moeite voor doen. Op de foto kun je zien dat de vloer in de zaal is nog hetzelfde is als in de jaren 30 toen er een houtvesterscongres werd gehouden (zie foto’s).
Dit hotel is tussen 1905 en 1918 ontworpen door de Nederlander Fritz Joseph Pinédo.
Pinédo werd in 1884 geboren in Haarlem. Rond 1905 vestigde hij zich in Nederlands Indië, waar hij ging werken als architect en als ambtenaar hij bij het waterbeheer. In zijn bouwwerken combineerde hij de Javaanse en Nederlandse bouwstijlen.
In de jaren dertig heeft hij een aantal jaren in Japan gewoond en vervolgens heeft hij zich na de oorlog in Brazilië gevestigd waar hij in overleed in 1976. Vanuit Brazilië bleef hij betrokkene bij Indonesië. In 1970 was hij nog betrokken bij het ontwerp van het hotel Kartika Chandra in Jakarta.
Met het Niagara hotel in Lawang heeft hij een heel bijzonder gebouw ontworpen.
Het Hooge huis
Het Niagara hotel in Lawang stond vroeger bekend als “Het Hooge Huis”. Veel rijke inwoners van Surabaya lieten begin 20ste eeuw een villa bouwen in Lawang. In Lawang was het koeler en rustiger dan in de stad. De ene villa werd nog luxer en groter dan de andere. Tussen al deze luxe villa’s, die al de nodig aandacht kregen, was het Hooge Huis extra bijzonder. Het gebouw was maar liefst 35 meter hoog. Het was lange tijd het hoogste gebouw op Java. Direct na de bouw was het huis al een legende en vele verhalen en geruchten deden snel de ronde.Read more >>
Geïnspireerd door wolkenkrabbers
Er wordt gezegd dat de heer Liem, die opdracht gaf tot de bouw, eerder in Amerika was geweest in verband met de houthandel en daar enorm onder de indruk was van de wolkenkrabbers die daar verrezen. Hij vond het fascinerend om in deze pas gebouwde wolkenkrabbers met de lift op en neer te gaan en besloot daarom dat hij wilde wonen in een hoog gebouw met een lift. In Nederlands Indië waren er nauwelijks hoge gebouwen en al helemaal geen gebouwen met een lift. Met het “Hooge Huis” bouwde de heer Liem zijn droomhuis en realiseerde hij het eerste gebouw in Nederlands Indië met een lift.
De eerste lift in Indonesië
Het verhaal ging dat hij eerst een lift aanschafte en hier vervolgens een huis omheen liet bouwen. Of we dit letterlijk moeten nemen is de vraag, maar de lift nam zeker een centrale plaats in, in het huis. Het was een houten lift die gemaakt was in Zweden.
De heer Liem Sian Joe was een Chinese handelaar en de directeur van de NV “Handelsmaatschappij San Liem”. Hij was rijk geworden met de handel in hout en rubber.
Hij liet zijn initialen LSJ (Liem Sian Joe) graveren in elk raam van zijn “Hooge Huis”.
Het huis was rond 1918 af. De één vond het huis decadent en veel te hoog, de ander keek met veel bewondering naar alle luxe. De lift was natuurlijk het onderwerp van vele gesprekken.
Er wordt gezegd dat de heer Liem zelf nooit in het huis heeft gewoond. Ook zijn er geruchten dat hij kort nadat hij het huis heeft betrokken op de vijfde etage is overleden.
Uit de overlijdensadvertentie blijkt dat het gezin in Soerabaia woonde toen de heer Liem in 1919 op 51 jarige leeftijd overleed. Helaas heeft hij dus niet van zijn droomhuis kunnen genieten.
Na zijn overlijden heeft zijn familie nog wel in de weekenden en vakantie gebruik gemaakt van het huis, maar zij hebben er nooit permanent gewoond.
Soms werd het huis voor kortere periodes verhuurd aan mensen die in het weekend de stad wilden ontvluchten en graag hun tijd doorbrachten in dit unieke gebouw. Het bleef een echte bezienswaardigheid.
Het huis trok ook de belangstelling van veel belangrijke personen, zoals de landvoogd (die een bezoek bracht in 1922) en de Soenan van Solo (die in 1924 de lift kwam bewonderen).
De Soenan te Lawang
De Soesoehoenan van Solo, zijn echtgenote, zes bijvrouwen en een gevolg, bestaande uit 25 personen, bracht in 1924 een bezoek aan Lawang.
Omstreeks 10 uur arriveerden de hoge gasten in Lawang in zes auto’s. Zij reden direct door naar het “Hooge Huis” met de vijf verdiepingen. De krant schrijft hier in 1924 over:
“Alles was hier zoveel mogelijk voor de komst van het gezelschap in gereedheid gebracht. De tocht ging direct naar een der verdiepingen, waar gepauzeerd werd. Evenals de voortbrengselen der nieuwe techniek steeds de verwondering gaande maken van degene, die er voor het eerst mee kennis maakt, evenzo verging het dit gezelschap bij het aanschouwen van de lift.
De Soenan informeerde zeer belangstellend naar verschillende bijzonderheden en vond er een waar genoegen in, iedereen proef te laten nemen met de lift, bediend door een nieuw model liftboy, gestoken in een zwart pak, dat het midden hield tussen een rok en een geklede jas. Hij deed echter trouw zijn plicht en stond aan niet meer dan drie personen toe, tegelijk in het wonderlijke toestel plaats te nemen.
Bij iedere terugreis der dames werd door den Soesoehoenan zeer belangstellend geïnformeerd, of het een aangenaam gevoel gaf, met evenveel verzekeringen, dat het prettiger was, dan in een auto. Het was werkelijk een amusement en nadat ieder het eens beproefd had, kon de Soenan er eindelijk toe besluiten het waagstuk zélf eens te ondernemen. Vergezeld van zijn echtgenote werd de geheimzinnige tocht aanvaard en daarna kondigde een blij geroep aan, dat de vijfde verdieping bereikt was.”
(bron: delpher.nl)
Ook het bestuur huurde het huis soms voor festiviteiten. In 1939 werd het Oranjefeest ter ere van de geboorte van prinses Irene hier gehouden.
Hotel
Pas in 1964 werd het Hooge Huis een hotel. Voor de oorlog waren er verschillende hotels in Lawang. De bekendste waren hotel ‘Dennenheuvel’ (later “Bloemhove”) die ook een Chinese eigenaar had en hotel “Het Witte Huis”. Bij hotel Dennenoord hoort een mythe over een Nederlandse vrouw die door zelfmoord om het leven kwam (dit was in 1929) en soms nog te zien zou zijn. In de verhalen worden de hotels soms verward en wordt de mythe ten onrechte verteld over hotel Niagara.
Het Hooge Huis bleef in bezit van de familie Liem en stond bekend als het “Hooge Huis” of het “Hooge Chinese huis” in Lawang,
De erfgenaam van de familie Liem Sian Joe verkocht de villa in 1960 aan een zakenman uit Surabaya genaamd Ong Kie Tjay. Zijn zoon, Ongko Budiharto, is nog steeds de trotse eigenaar en algemeen directeur van Hotel Niagara.
Het hotel heeft nog veel oude elementen. De sfeer is heel bijzonder en klassiek met prachtige ornamenten. Lijkt het je leuk in dit bijzondere hotel te overnachten?
Aan het begin van de 20ste eeuw was er een grote behoefte aan een goed hotel in Soerabaja. De planters en ander gasten die voor de handel in Soerabaja moesten zijn moesten overnachten in “bedompte hotelkamertjes met rood plavuizen vloeren en zwart berookte zolderingen.” (zo werd dit beschreven in de krant in 1950). Er was een grote behoefte aan een luxe hotel in de stad.
De planters wisten de heer Sarkies, die toen nog een drankwinkel had, te overtuigen een hotel te bouwen. Ze hadden een goede reden hem hiervoor te vragen: De heer Sarkies was afkomstig uit een bekende familie in het hotelwezen. Zijn vader en ooms beheerden luxe hotels in Birma, Maleisië en Singapore. Hij was van Armeense afkomst en woonde sinds jonge leeftijd in Nederlands-Indië. Read more >>
Aanvankelijk was het moeilijk de financiering rond te krijgen, maar in 1910 werden twee villa’s gekocht (één van een advocaat, de ander van een dokter) en begon de bouw van het Oranje hotel.
De begroting werd op 300.000 gulden gesteld. De architect was de heer G. Nijssen.
De zoon van de heer Sarkies, die toen 7 jaar oud was, mocht de eerste steen leggen. Hij mocht een opgerolde beschreven oorkonde in een busje in de muur metselen. Waarschijnlijk bevindt dit busje zich nog altijd in een van de muren.
In 1911 ging het hotel open. Het werd geopend door de resident. Er waren toen 80 kamers. (40 boven en 40 beneden). Door de suikerhandel, die vooral plaatsvond via de haven van Soerabaja, bleven planters vaak overnachten in Soerabaja en werd dit het favoriete plantershotel. Vaak vonden hier plantersvergaderingen of het “suikercongres” plaats. Het was een luxe hotel voor de rijke bovenlaag in Nederlands-Indië.
Reizigers op zoek naar luxe
In 1920 werd het hotel verkocht aan de heer Gani Ahmad, maar de heer Sarkies bleef als pachter de scepter zwaaien.
Het hotel was niet alleen een zakenhotel, maar probeerde ook een goede sfeer te creëren voor vakantiegangers en mensen die er een weekendje op uit trokken. Uit een “circulaire” uit 1920 blijkt dat het hotel hier goed in slaagde. Men vond het erg gezellig in het hotel. Zó gezellig dat de leiding van het hotel het nodig vond om in de krant aan te kondigen dat men niet onbeperkt kon natafelen. Er werd een eindtijd ingesteld voor het ontbijt, de lunch en het avondeten.
In 1924 werd er reclame gemaakt voor een speciaal “candle light dinner”.
Het werd het beste hotel in de verre omgeving en ook reisbureaus sloten contracten voor overnachtingen. Toeristen op grote schepen (soms met 2000 toeristen tegelijk) de haven binnen voeren, brachten nog meer levendigheid en klandizie. In 1928 werd het hotel daarom uitgebreid en in 1933/1934 werd de lobby verbouwd.
Beroemde gasten
Het hotel heeft veel beroemde gasten gekend. De keizerin van Siam is hier, toen ze ziek werd tijdens haar verblijf in Soerabaja, verzorgd. Verder hebben hier de Belgische kroonprins ,Charlie Chaplin, de Sultan van Yogyakarta, generaal Booth van het Leger de Heils overnacht. Ook de Soesoehoenan van Solo verbleef graag in het Oranjehotel. In 1950 was het Amerikaanse consulaat in het hotel gevestigd.
In 1941 overleed de heer Sarkies op 77 jarige leeftijd. Hij ligt begraven op de begraafplaats Kembang Kuning. Zijn zoon (die advocaat was) nam het hotel van hem over. Na de oorlog heeft het hotel tot 1969 nog “Lucas Martin Sarkies hotel” geheten. Daarna kreeg het hotel een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam: Het hotel heet nu Majapahit hotel.
Geschiedenis geschreven
Het hotel komt voor in alle geschiedenisboeken op de Indonesische scholen. Tijdens de Japanse bezetting werd het hotel het hoofdkwartier van de Japanse troepen en na de capitulatie werd de Nederlandse vlag hier weer gehesen. In september 1945 werd de onderste blauwe strook van de Nederlandse vlag eraf gescheurd en veranderde de Nederlandse vlag in de Indonesische vlag.
Volledig gerenoveerd
In 1993 is het volledig gerenoveerd en van alle moderne luxe voorzien.
In het hotel kan je heerlijk eten en rondkijken en genieten van alle luxe.
Het Inna Bali Hotel is het eerste en oudste hotel op Bali. De bouw begon in 1926 en het hotel opende rond het jaar 1927. De eerste eigenaar was een Nederlandse cruise line, de Koninklijke Paketvaartmaatschappij. Het hotel kreeg de naam Bali-hotel.
In 1956 is het hotel verkocht aan het toeristenbureau Nitour en werd de naam van het hotel veranderd in Nitour. Later werd dit het Inna Bali Hotel.
Veel bekende mensen hebben in dit hotel overnacht waaronder Queen Elizabeth, Gandhi, Charlie Chaplin en Soekarno. Aan de oostzijde van het hotel, in kamersuite nr. 77, heeft de 1e president van de Republiek Indonesië, Ir Soekarno overnacht. Kamer nummer 77 is ook gebruikt voor de andere beroemde gasten. Read more >>
De lobby is prachtig in deco stijl ingericht. Er zijn verschillende soorten kamers te boeken.
Het hotel is klassiek in de koloniale stijl ingericht met donker hout en mooie tegelvloeren.
Het hotel ligt midden in het centrum Den Pasar. Er is een zwembad en twee restaurants.
In 2019 is het hotel aangewezen als cultureel erfgoed.
Hotel Tjampuhan & Spa in Ubud is het op twee na oudste hotel op Bali. Het bestaat al sinds 1928 als een koninklijk gasthuis. Het hotel lag op het land dat toebehoorde aan de koninklijke familie van Puri Ubud. Al voordat Bali door toeristen werd ontdekt werden hier gasten ontvangen. Een van deze gasten was de Duitse kunstenaar Walter Spies.
Walter Spies verbleef tussen 1927 en 1940 op Bali en heeft veel gedaan voor de Balinese kunstwereld.
In 1940 is hij vanwege zijn nationaliteit als Duitser gevangen gezet door het Nederlandse overheid en na 20 maanden gevangenschap is hij per schip gedeporteerd uit Nederlands Indië. Het schip is geraakt door een Japanse torpedo en Walter Spies is verdronken. Hij was toen 47 jaar oud. In Ubud is er een gedenkteken voor hem opgericht. Read more >>
In het hotel kun je logeren in traditionele bungalows. Ook is het mogelijk te verblijven in het huisje waar Walter Spies vroeger heeft gewoond. Dit wordt het Walter Spies House genoemd.
Het hotel ligt op een prachtige en bijzondere plek. Op een oud palmblad staat een verhaal beschreven dat verbonden is met deze unieke plek: In de 8ste eeuw kwam een wijze man van uit India op bezoek op Bali. Zijn naam was Rsi Markaneya. Hij vertelde de bevolking over het Hindoeïsme.
Bij de aftakking van de Wos rivier en onder aan de heuvels, voelde hij een bijzondere kracht. Dit is de plek Campuhan bij Ubud.
Hij bouwde hier de Pura Gunung Lebah tempel. Deze tempel ligt naast het hotel aan de overkant van de rivier. In het Campuhan gebied staan veel soorten planten die als medicijn gebruikt kunnen worden. Om deze reden heet Ubud “Ubud”. Dit betekent “medicijn”.
Het hotel is prachtig gelegen en goed onderhouden.