Indonesië
9,8

Malang

City tour Malang

Malang

Boek direct uw chauffeur in Malang >>>

In Malang wonen ongeveer 1 miljoen mensen. De stad is relatief koel omdat de stad een paar honderd meter boven zeeniveau ligt. De stad is ruim opgezet met brede lanen en veel groen. Er zijn veel oude gebouwen in Art Deco stijl bewaard gebleven, wat de stad sfeer geeft.
Architect Karsten was als adviseur nauw betrokken bij de inrichting van de stad. Karsten was een architect die veel oog had voor alle mensen en het milieu. Hij had een grote liefde voor de Javaanse cultuur.

Er zijn verschillende markten en leuke plekken om te winkelen. In het centrum is een plein (alun-alun) waaraan een moskee, katholieke en protestantse kerk staan. In de wijk rondom het plein staan nog veel  huizen uit de koloniale tijd. Het oudste huis dat hier nog te vinden is, is gebouwd in 1870. Op de naambordjes van de straten, vind je naast de Indonesische naam ook de oude Nederlandse naam.

Malang cycling tourHeilige Hartkerk

De Heilige Hartkerk (Hati Kudus Yesus) wordt ook wel de Kayutangan kerk genoemd.

Kayutangan betekent letterlijk “houten hand” naar de oude naam van de wijk waar de kerk ligt.  Het verhaal gaat dat de naam van de wijk is gebaseerd op een oude houten richtingaanwijzer die hier ooit gestaan heeft in de vorm van een hand.

De kerk is in 1905 gebouwd door de Nederlandse architect Hulswit.

Immanuel Kerk

Aan de andere kant van het plein staat de Immanuel kerk, een protestantse kerk met een toren uit 1861. De kerk zelf is in 1912 herbouwd. In deze kerk zijn twee oude bijbels uit 1618 te vinden.

Moskee Agung Jami’

Naast de Immanuel kerk staat een moskee. Deze moskee is in 1890 gebouwd in Javaanse stijl. Later is de voorkant in Arabische stijl verbouwd. Op vrijdag rond één uur is het er erg druk vanwege het vrijdaggebed; soms bidden de gelovigen zelfs buiten.

En Ang Kiong tempel

Deze prachtige Chinese tempel is al in 1825 gebouwd door de Chinese gemeenschap in Malang. De naam van de tempel betekent letterlijk: Het paleis van verlossing in Gods eeuwigheid. Al eeuwen wonen er inwoners met een Chinese achtergrond op Java. Tot begin 20ste eeuw woonden ze verplicht in aparte wijken. Deze tempel is prachtig versierd met mooie details. Rood en geel hebben de overhand omdat deze kleuren geluk brengen. Zowel volgers van het Boeddhisme, Confucianisme en Taoïsme maken gebruik van deze tempel.

Kampung Pelangi

Kampung PelangiKampung Pelangi (regenboogdorp) ligt direct aan de oevers van de rivier de Brantas. Studenten kwamen in 2016 met het idee de kampung te verven in verschillende kleuren om zo niet alleen de kampung op te knappen maar ook om toeristen te trekken zodat de veelal arme bewoners meer mogelijkheden kregen wat geld bij te verdienen. Mede door Instagram werd het een groot succes. Een naastgelegen kampung heeft in navolging een aantal driedimensionale schilderijen op de muren van de huizen geschilderd. De twee kampungs worden verbonden via een  glazen hangbrug  over de Brantas-rivier. Deze twee wijken zijn zeker een bezoek waard.


-Tip-

Fietstour door het oude centrum

Fietsend door rustige straatjes en steegjes in de “kampungs” en parken in Malang leert u de stad op een heel andere manier kennen. Ontmoet vriendelijke mensen en bezoek de vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. U fietst langs de rivier en door de oude Nederlandse wijk. Deze tour kan met een Engelssprekende gids (en soms ook Nederlands sprekende gids).
Ook lopend of met de becak is het leuk om Malang te verkennen.


Terug in de geschiedenis

Toko Oen

Toko Oen in Malang bezoeken

Toko Oen in Malang werd in 1934 geopend en was in die tijd een favoriete ontmoetingsplek waar men heerlijk Nederlands kon eten.  Op dit moment wordt Toko Oen in Malang niet meer gerund door de nakomelingen van de familie Oen.
Op het menu staan nog steeds gerechten uit de Nederlandse tijd. Alleen wordt er nu vaak voor gekozen hier vooral te genieten van de sfeer en een kopje koffie.

Ingill restaurant

In dit restaurant kunt u lekker Javaans eten en ondertussen genieten van de inrichting, met veel historische foto’s en attributen. Het lijkt bijna een klein museum.

Hotel Tugu

In het hart van Malang ligt het bijzondere 5-sterren Tugu Hotel. Dit is niet zomaar een hotel. Het hotel is zeer stijlvol en is prachtig ingericht met kunstschatten. Het hotel is gevestigd in een oude koloniale villa. De eigenaar is een van de bekendste kunstverzamelaars van Indonesië. In het hotel is een schitterende collectie Javaans, Chinees, en Nederlands antiek te bewonderen.

Museum Panji

Dit museum is open sinds 2012 en was eerst in het centrum van de stad te vinden. Een lokale geschiedenisliefhebber heeft een interessant privémuseum met vele oude objecten opgericht. Wajangpoppen waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn, voorwerpen van de Javaanse adel in Malang en foto’s uit koloniale tijden zijn onderdeel van de collectie. Na een bezoek aan het museum kunt u lekker afkoelen in het bijbehorende zwembad in een prachtige ambiance of een wandeling maken door een beeldentuin langs de rivier.

D’Topeng Museum in Batu

Topeng betekent “masker” in het Indonesisch. De collectie van het museum gaat veel verder dan maskers. Hier zijn vele kunstvoorwerpen te vinden die al eeuwenoud zijn. De voorwerpen zijn vooral afkomstig uit Java maar ook uit andere delen van Indonesië. Het is een goed verzorgd museum. Voor grotere groepen is er een gids beschikbaar. Individuele groepen kunnen een self-guided tour via een app op je telefoon volgen (neem zelf oortjes mee).

Buiten de stad

Watervallen

Tumpak Sewu, Coban Pelangi en Madakaripura waterval

Waterval Tumpak Sewu
Coban Pelangi waterval Malang
Madakaripura waterval

Favoriete Hotels bij Malang:

Cozy Guest House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Cozy Guest House op booking.com >>>


Hotel Tugu

Tugu Malang booking
Bron: Booking.com

Hotel Tugu via booking .com>>>


Javana Homestay

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Javana Homestay op booking.com>>>