Jakarta

Jakarta

Boek direct uw chauffeur in Jakarta >>>

Jakarta is een miljoenenstad met grote tegenstellingen. Het is de hoofdstad en ook de meest dichtbevolkte stad van Indonesië. Na Tokyo is het de grootste metropool ter wereld met 30 miljoen inwoners. Ongeveer 40% van de stad ligt onder zeeniveau en in deze delen van de stad zijn er regelmatig overstromingen in het regenseizoen. Het verkeer is druk en Jakarta staat bekend om verkeersopstoppingen.

Jakarta is voor veel toeristen geen stad om lang te verblijven en is niet de beste plek voor een eerste kennismaking met Indonesië. Vaak wordt een rondreis over Java en Bali gestart in Bogor, Bandung of Yogyakarta en wordt Jakarta overgeslagen.

Toch kent ook Jakarta een aantal mooie plekken die zeker de moeite waard zijn en die je eigenlijk niet mag missen.

Jakarta oude stadHet oude Batavia

Soms is het even zoeken, maar stukjes oud Batavia zijn zeker terug te vinden in Jakarta. Oude grachten en ophaalbruggen zijn nog duidelijk herkenbaar aanwezig in de oude stad. Bezoek de oude haven voor een korte rondvaart en slenter rond op het oude stadsplein en waan je weer terug in het oude Batavia. De musea zijn leuk om te bezoeken en de oude sfeer te kunnen opsnuiven.

De meeste musea zijn op maandag gesloten.

Sunda Kelapa, de oude haven

Jakarta oude haven

In het noorden van Jakarta bevindt zich de oude haven.  De oude haven heet Sunda Kelapa en is de naam van de oorspronkelijke plaats waaruit Jayakarta, Batavia en later Jakarta is ontstaan.
De houten Buginese schoeners (traditionele zeilboten) uit oude tijden liggen nog altijd in de haven en worden nog steeds gebruikt. In dit stukje van de haven lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De zeilschepen zijn met de hand gemaakt in Sulawesi. Ook het laden en lossen gebeurt nog met de hand.
Bij de haven liggen de resten van een oud fort dat in 1617 door Jan Pieterszoon is gebouwd. In de oude pakhuizen van de VOC is nu het maritiem museum (museum Bahari)  gevestigd. Bij dit museum staat nog een laatste stukje van de oude stadsmuur van Batavia.
In de ochtend is er vismarkt in de oude haven.

De Uytkijk

Uitkijktoren haven JakartaDe oude uitkijktoren “de Uytkijk” kijkt nog altijd over de haven uit. Vroeger was deze toren het hoogste gebouw in Batavia en werd gebruikt om alle schepen die binnenkwamen en vertrokken in de gaten te houden. Deze uitkijktoren is gebouwd in 1839. Na 77 traptreden heeft kunt u ook de haven afspeuren naar de schepen die komen en gaan. Onder aan de toren werden gevangenen opgesloten. Er is nog een oude tunnel naar de oude stad (naar het historisch museum aan het Fatahillahplein) en deze tunnel zou zelfs nog doorlopen helemaal tot het voormalige Fort Frederik Hendrik (de plek van de huidige Istiqlal moskee). Helaas is de tunnel niet meer veilig en daarom afgesloten. Verder lopend richting de oude stad komen we langs een oude ophaalbrug uit 1628.


-Tip-

Bezoek de oude stad samen met een gids. Verlies geen tijd met zoeken.  Met een lokale gids mist u niets, hoort u de mooiste verhalen en leert u makkelijk het echte Jakarta kennen.


Kota Tua, de oude stad

Kota Tua Jakarta bezoekenVlakbij de oude haven ligt de oude stad (Kota Tua)  (ongeveer 15 minuten lopen). De oude stad was vroeger geheel ommuurd. Het centrum van de oude stad is het Fatahillah plein (het Stadhuisplein), Rondom het Fatahillah plein staan nog veel monumentale gebouwen uit de Nederlandse tijd. Sommige gebouwen, zoals het postkantoor zijn nog in gebruik.
Aan dit plein zijn verschillende musea in de oude monumentale panden te vinden.

Museum Sejarah (in het oude stadhuis van Batavia)

In het oude stadhuis is het Museum Sejarah (het historisch museum) van Jakarta gevestigd. In de kelder zitten nog kerkers waar onder andere prins Diponegoro (de leider van de opstand tegen de Nederlanders rond 1825) gevangen heeft gezeten.
Voor het oude stadhuis staat een oud Portugees kanon. Een oud bijgeloof is dat vrouwen sneller zwanger worden als ze op het kanon gaan zitten. Of dit klopt blijft een mysterie; het is nu niet meer toegestaan op het kanon te gaan zitten.

Wayang museum (op de plek van de oude kerk)

Op de plek van de oude kerk bevindt zich het Wayang museum. Hier zijn oude wayangpoppen te bewonderen. Ook de herdenkplaat voor het graf van Jan Pieterszoon Coen bevindt zich in dit museum.

Oude centrum Jakarta tour bezoekenKunst en keramiekmuseum (in het oude gerechtsgebouw)

In het voormalig gerechtsgebouw zit nu een kunst- en keramiekmuseum (Balai Seni Rupa).

Museum Bank (in de oude Javaansche bank)

Net naast het Fatahillahplein ligt het “Museum Bank”. Het bankmuseum is gevestigd in het gebouw van de oude Javaansche bank. Hier zie je de geschiedenis van handel, geld en financiën. Omdat het een oud bankgebouw is kan je ook een kijkje nemen bij de oude kluizen waar vroeger de rijken van de stad hun kostbaarheden bewaarden.

In café Batavia, ook aan het Fatahillahplein, kan je even uitrusten en in koloniale sferen een kopje koffie drinken.


-Tip-

Als u van geschiedenis houdt is het leuk voor uw bezoek aan Jakarta in Nederland het Westfries museum in Hoorn te bezoeken. Hier is het mogelijk via een 3D bril het Batavia van 1627  te bezoeken. Wat een verschil met het huidige Jakarta!


Monas monument

Monas monument Jakarta bezoekenHet Monumen Nasional (afgekort Monas) is gebouwd als symbool van de onafhankelijkheid van Indonesië. Het monument ligt in het midden van de stad op het plein Medan Merdeka (het vroegere Koningsplein) en is 137 meter hoog. Vroeger lag rond het Koningsplein de villawijk Weltevreden, een wijk voor de welgestelde Nederlanders. Op de top van het monument staat een bronzen vlam die bedekt is met 35 kg goud. Toen in 1995 gevierd werd dat Indonesië 50 jaar onafhankelijkheid was, is dit aangevuld tot 50 kg goud. Het monument staat voor een mortar en pestle (de beker en stamper van de vijzel), en voor Yoni en Lingga (begrippen voor mannelijke en vrouwelijke energie uit de Kamasutra) als symbool voor balans, vruchtbaarheid en eeuwig leven.

Vanaf het monument heb je (als het weer en de smog meezit) een mooi uitzicht. De bouw heeft bijna 14 jaar geduurd (van 1961 tot 1975). In het monument is een museum met informatie over de onafhankelijkstrijd. Het monument is elke dag en ook ‘s avonds te bezoeken. Omdat het druk kan zijn en er niet veel mensen tegelijk naar boven kunnen, ontstaan er soms lange rijen.

Istiqlal Moskee en de katholieke kathedraal

Istiqal moskee jakarta bezoeken

De Istiqlal moskee is indrukwekkend groot. Met gepaste kleding mag je naar binnen.
Het is de grootste moskee van Zuid-Oost Azië en werd gebouwd tussen 1961 en 1978 in opdracht van Soekarno. Tegenover de moskee staat de katholieke kathedraal. Deze kathedraal is gebouwd tussen 1891 en 1901 en ook zeker een bezoekje waard.

Chinese wijk Glodok

Glodok is de Chinese wijk van Jakarta. In november 1740 heeft de VOC (Dutch East Indies Company) Glodok aan gewezen als woonplaats voor de Chinese inwoners van Jakarta. De inwoners van Jakarta vinden hun oorsprong in vele werelddelen. Deze oorsprong is ook terug te vinden in de lokale taal van Jakarta, het Betawi (Batavian). In deze taal zijn woorden uit het Portugees, Nederlands, Arabisch en Chinees terug te vinden.

Het woord Glodok komt waarschijnlijk van het Soendanese woord “Golodog” dat ingang betekent. Ook wordt gezegd dat Glodok het geluid van het water is als het uit de waterfontein voor het oude stadhuis komt (grojok, grojok). In de Chinese wijk vindt u een traditionele markt, en natuurlijk lekker eten. In de Chinese wijk kunt u ook een Chinese boeddhistische tempel bezoeken.

Nationaal archiefmuseum

Jakarta nationaal museum

Dit museum is gevestigd in de in 1760 gebouwde gerestaureerde residentie van de 18e-eeuwse Gouverneur generaal Reinier de Klerk. Het nationaal archief is hier niet meer te vinden. Dit is verhuisd naar een moderner pand elders in Jakarta.
Reinier de Klerk was getrouwd met een rijke vrouw en heeft zijn residentie zelf laten bouwen. Hij had meer dan 100 slaven. In 1997 is het pand geheel gerenoveerd met geld dat bijeengebracht is als gift van Nederlandse bedrijven voor de 50 jaar onafhankelijkheid van Indonesië.

Nationaal museum

Het Nationale museum ligt vlakbij het Monumen Nasional en geeft een goede indruk van de rijke geschiedenis en cultuur van Indonesië. Het bestaat al sinds 1778. Het gebouw wordt ook “olifantgebouw” genoemd, naar het standbeeld van een olifant dat voor het gebouw staat en ooit door de koning van Siam geschonken is.

Kinderen

Taman mini Indonesia

Als u wat langer in Jakarta blijft en kinderen heeft is ook het “Taman mini Indonesia” leuk om te bezoeken. In dit grote park zijn de cultuur en tradities van de vele verschillende etnische bevolkingsgroepen te bezichtigen. U vindt hier architectuur, kleding, dans en andere tradities uit alle provincies van Indonesië. Op verschillende paviljoens komen de verschillende delen van Indonesië aanbod.

De traditionele gebouwen uit de 33 provincies zijn rondom een meer gebouwd in de vorm van de Indonesische archipel.

Verder is er een bioscoop en zijn er speelmogelijkheden voor de kinderen.

Ancol Dreamland

Ancol Dreamland is een enorm attractiepark aan de noordkant van Jakarta. In het park zijn een groot aantal attracties, waaronder een IMAX bioscoop.  Ancol Seaworld met een groot zoutwater aquarium ligt vlakbij. Een dag is eigenlijk niet voldoende om alle attracties te bezoeken.

Streetfood of lokale markten

lokale markt bezoeken JakartaJakarta is een smeltkroes van vele culturen en kent veel verschillende keukens. Eet lekker met je handen en probeer alle verschillende smaken. Om de beste plekjes te kunnen vinden kun je het beste op stap gaan met een lokale gids. Dit is de ideale manier om het beste streetfood van Jakarta te leren kennen. Deze food tour is geschikt voor iedereen (kinderen, vegetariërs) en is ideaal aan het einde van de dag en het begin van de avond. Neem contact op en wij regelen de beste gids voor u.

Haalt u thuis altijd graag uw eten op de markt? Dan zult u ook zeker genieten van een bezoekje aan de verschillende markten die Jakarta kent. Kijk u uw ogen uit, proef wat u wilt en koop leuke kadootjes voor de achterblijvers. Met een gids ziet u veel meer en ontdekt u de leukste markten zonder tijd te verliezen. We kunnen een tour voor u regelen langs de verschillende markten, met een ervaren gids. Stuur ons een berichtje en we regelen het voor u.

Tips en advies voor uw verblijf in Jakarta

Jakarta is leuk om te verblijven, maar bereid je voor op een drukke miljoenenstad. Jakarta wordt wel vergeleken met een durian; een sterk-ruikende vrucht waar je óf van houdt óf haat, maar die zeker speciaal is en die je niet snel vergeet.


-Tip-

Plan uw bezoek aan Jakarta vooraf. Als u maar kort in Jakarta bent is het verstandig uw bezoek van te voren al in te plannen. Laat ons weten wat u leuk lijkt en we stellen in overleg met u een leuk programma samen. Omdat wij direct feedback krijgen van onze gasten zijn wij goed op hoogte. Wij kennen de leukste lokale gidsen, restaurants en plekken om te bezoeken en zijn u graag van dienst.


Neem geheel vrijblijvend contact op voor advies over al de  mogelijkheden >>>


Stadhuis Jakarta Batavia tour excursie
Het oude stadhuis is de tropische variant op het paleis op de Dam in Amsterdam

Favoriete hotels in Jakarta:

Mercure Batavia hotel in Jakarta

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Mercure Batavia op Booking.com>>>

 

Heritage hotel in Jakarta

Of boek een hotel met een geschiedenis, lees meer>>>