Prambanan

Prambanan

Prambanan YogyakartaPrambanan

Hoe plan je je bezoek aan de Prambanan tempel? Hoe bezoek je de Borobudur en Prambanan tempel op één dag?  Hoe regel je een bezoek aan het Ramayana ballet? Kies de meest eenvoudige en relaxte oplossing: een privéchauffeur!

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Prambanan en Borobudur>>>


Het verhaal achter de tempel

De Prambanan is een hindoeïstisch tempelcomplex dat in 1991 werd erkend als UNESCO-werelderfgoed. De Prambanan in is in de 9e eeuw, in 30 jaar tijd, door de heerser van het Mataram rijk gebouwd. De Prambanan is gebouwd in dezelfde periode als de Borobudur (rond het jaar 850), wat bewijst dat op Java het boeddhisme en het hindoeïsme vreedzaam naast elkaar leefden.

Het Prambanan-complex bestaat uit drie hoofdtempels (tot 47 meter hoog) en drie kleinere tempels.
De drie belangrijkste tempels stellen de hindoegoden Brahma (schepper), Shiva (vernietiger) en Vishnu (instandhouder) voor en de drie kleinere tempels zijn opgedragen aan de dieren die deze goden voor hun vervoer gebruikten: een gans, een stier en een adelaar.

Naast de zes grotere tempels zijn er nog vele kleinere tempels. Tot op heden zijn nog niet alle 224 tempeltjes gerestaureerd. Je kunt nog steeds tussen de ruïnes en stenen van de kleinere tempels lopen. Stel je voor hoe het complex er 1250 jaar geleden uit zou hebben gezien!

De Prambanan-tempel heeft een lange geschiedenis en is gehuld in mystiek.
Lokaal staat Prambanan bekend als “Roro Jonggrang” naar een legende die Javanen over de tempel vertellen.


Verliefd

Prambanan 2022 YogyakartaEr was eens een man genaamd Bandung Bondowoso die verliefd werd op Roro Jonggrang.
Roro Jonggrang was hier niet van gediend, en om zijn liefde beleefd te kunnen weigeren, vroeg ze hem iets te doen dat onmogelijk leek: Ze vroeg hem voor haar een tempel te bouwen met maar liefst 1000 beelden, in slechts één nacht.

Bandung Bondowoso’s liefde voor haar was zo echter zo sterk, dat hij alles op alles zette aan haar opdracht te voldoen. Hij riep een leger djinns (geesten) op hem te helpen. Toen aan het einde van de nacht leek het er op dat hij zijn doel zou gaan behalen. Bang dat ze haar belofte moest houden, vroeg Roro Jonggrang de dorpelingen om rijst te stampen (een ochtendactiviteit) en een vuur aan te steken (om de zonsopgang na te bootsen) om te doen alsof de ochtend was aangebroken.
De djinns trapten er in en gingen er van door omdat ze dachten dat de ochtend was aangebroken. Op dat moment waren 999 standbeelden voltooid. Toen Bandung Bondowoso erachter kwam dat hij was bedrogen vervloekte hij Jonggrang tot het duizendste standbeeld.


paneel uit de tempel

De Prambanan tempel heeft reliëfpanelen die het verhaal van Ramayana beschrijven. Experts zeggen dat het reliëf vergelijkbaar is met het verhaal van Ramayana dat van generatie op generatie mondeling is doorverteld.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Ramayana ballet (avond)

‘s Avonds komt het Ramayana-verhaal tot leven. Meer dan 200 professionele dansers en muzikanten treden op in de stad Yogyakarta of in het openluchttheater met de verlichte Prambanan-tempels als achtergrond.

Ramayana ballet

Favoriete hotels bij Prambanan:

Sumberwatu Heritage hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Sumberwatu Heritage hotel op booking.com>>>

Sukuh en Gunung Lawu

Gunung Lawu

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek  >>>

Gunung Lawu

De berg Lawu is 3265 meter hoog en is een mooie berg om te beklimmen.

De berg Lawu is een heilige plek en wordt vaak door pelgrims bezocht. Hier is, rond het jaar 1500, de laatste koning Prabu Brawijaya V van het Majapahit rijk overleden. Zijn lichaam is nooit gevonden. bergbeklimmen indonesie Er wordt gezegd dat hij direct is overgegaan naar de hemel.  Nadat de vorst was verdwenen veranderde een van zijn volgelingen een spreeuw.
Tot op de dag van vandaag zie je de spreeuwen op de berg. Mensen met goede bedoelingen worden er door gesteund, mensen met slechte bedoelingen zullen worden getroffen door pech.
Om deze bijzondere plek in ere te houden is het belangrijk de berg met veel respect te behandelen. Er bestaat de gewoonte de berg om toestemming te vragen voordat men iets doet op de berg. Verder is het advies respectvol met elkaar om te gaan zodat de berg niet boos wordt. 


-Tip-

Lawu bergtocht IndonesieMaak en 2-daagse tocht op de berg Lawu

Maak een 2-daagse tocht op de berg Lawu onder begeleiding van een gids en overnacht op de top van de berg in een tentje.

Het is een pittige tocht die ook voor sportieve beginners met doorzettingsvermogen goed te doen is.

De tocht begint in het basiskamp en bestaat uit vijf verschillende etappen.

overnachten op een berg IndonesieBoven bij station 5 is de warung (eettentje) van Mbok Yem. Hier brandt een vuurtje en kan je warm drinken krijgen en simpel eten. Je overnacht hier in een tentje. De volgende ochtend loop je het laatste stukje naar de top om te genieten van een prachtige zonsopgang. Het kan vriezen dus neem warme kleding mee! Een winddicht jack, een warm vest, een lange broek, goede schoenen, en genoeg drinkwater zijn absoluut noodzakelijk.
De gids maakt onderweg heerlijke warme hapjes en eten voor je klaar en helpt je met het dragen van de tent en slaapzak. Een avontuur om nooit te vergeten!


Sukuh tempel

De Sukuh tempel is een bijzondere tempel gelegen op 910 meter hoogte op de helling van Gunung Lawu ongeveer 40 kilometer vanaf Solo.

De tempel is gebouwd in de 15e eeuw en in 1815 herontdekt nadat de tempel eeuwen lang overwoekerd was door de natuur. Deze tempel is een hele bijzondere tempel en lijkt totaal niet op de andere tempels die op Java en Bali te vinden zijn.

De bouwstijl van deze tempel lijkt op de bouwstijl van de Maya’s in Zuid-Amerika. De tempel bestaat uit drie terrassen. Het hoofdgebouw staat op het hoogste terras en heeft de vorm van een afgetopte piramide. Via een smalle steile trap kun je het hoofdgebouw beklimmen voor een prachtig uitzicht. Onderaan de trap vind je beelden van draken, slangen en grote schildpadden. De schildpadden werden waarschijnlijk als offerplaats gebruikt

De tempel is verder bijzonder door de vele erotische -niet abstracte- afbeeldingen en beelden die staan voor vruchtbaarheid.

De tempel wordt nog steeds gezien als heilige plek.

Sukuh tempel

Ceto tempel

Op ongeveer 5 km vanaf de Sukuh tempel staat de Ceto tempel. Slingerend, tussen de theeplantages bereikt u deze tempel die op 1495 meter hoogte ligt op de top van een heuvel. Het is de laatste Hindoeïstische tempel die gebouwd is op Java, rond 1451-1475. Door de hoogte is het er vaak mistig wat een mysterieuze sfeer creëert. Het uitzicht is prachtig. De hoge toegangspoort is gebouwd in een stijl die je vooral op Bali tegenkomt.


-Tip-

Wandelen bij Tawangmangu

Maak een wandeling onder begeleiding van een ervaren gids.
De natuur is hier prachtig. Je kan hier mooie wandelingen maken. Lopend tussen de heuvels met sawa’s, dorpjes en natuur met prachtige uitzichten. De gids kan veel uitleggen over alles wat u tegenkomt onderweg en alles wat verbouwd wordt.  theeplantages, groenten, rijstvelden. Een bezoek aan de waterval van 81 meter hoog (de Grojogan Sewu) maakt de wandeling compleet.


Gunung Lawu beklimmen:


Favoriete hotels bij Gunung Lawu

Sukuh Cottages

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Sukuh Cottages op booking.com>>>

Borobudur

borobudur chauffeur

Stoepa BorobudurBorobudur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Borobudur >>>

De Borobudur is de grootste en oudste boeddhistische tempel ter wereld. UNESCO heeft de Borobudur als Werelderfgoed erkend.

Meer dan 1000 jaar geleden bouwden Javaanse heersers een enorme tempel van meer dan één miljoen grijze blokken andesiet, een geschenk van de vulkanen van Java. Werklui bouwden hiervan in de verzengende hitte de grootste Boeddhistische tempel ter wereld. Met de tempel werd de Meru, de kosmische berg uit de mythologie geëerd.

Nadat de tempel eeuwenlang onder as en vegetatie verborgen lag, deden onderzoekers in 1814 een verbluffende ontdekking. Ze vonden de verloren beschaving terug onder een laag van as. Een van de opmerkelijkste monumenten ter wereld, de Borobudur werd herontdekt. De tempel is nog steeds vol mysteries.

Karma 

Steeds kwamen bij restauraties nieuwe geheimen aan het licht. Op de onderste rand van de Borobudur, die nog lange tijd onder de grond lag, werden gebeeldhouwde reliëfs gevonden. In deze reliëfs op “de verborgen voet” van de stoepa is de Wet van Karma uitgebeeld. Deze reliëfs laten zien dat goede daden beloond worden en slechte daden bestraft worden.

Borobudur beautiful temple

Bijzondere plek

De plek waar de Borobudur gebouwd is, is zorgvuldig uitgekozen. De tempel is dichtbij de plek waar de rivieren Ello en Progo samenkomen en de heuvel genaamd “Tidar” gebouwd. Ongeveer 1250 jaar geleden werd deze plek als de meest gunstige plek gezien. De heuvel Tidar is de plek is waar de goden het eiland Java aan de aarde vastmaakten, om te voorkomen dat het eiland zou zinken of wegdrijven.

Symboliek

Borobudur tempelDe Borbudur heeft de vorm van een stoepa en is gebouwd rond een heuvel. Als je goed telt, kun je 504 Boeddhabeelden tellen. De muren bestaan ​​uit 2672 gebeeldhouwde reliëfs. In totaal hebben deze sculpturen, indien op een rij gerangschikt, een lengte van 5 km.

borobudur things to do Jogja

Er zijn 72 klokvormige stoepa’s die de centrale stoepa omringen. Sommige van deze stoepa’s bevatten een Boeddhabeeld, sommige zijn leeg en sommige beelden zijn onthoofd. In de afgelopen eeuwen zijn enkele beelden en boeddhahoofden gestolen en belandden ze in musea ver weg, of in de huizen van de rijken.
Er is een legende dat als je de Boeddha met gekruiste benen kunt aanraken, elke wens die je hebt zal worden ingewilligd.

De centrale stoepa op de top van de Borobudur is alleen toegankelijk voor boeddhistische monniken. Wees niet bang, je zult niet veel missen; deze stoepa staat voor de eeuwigheid en is daarom leeg.

Pawon en Mendut

Borobudur kosten privechauffeurDicht bij de Borobudur zijn er nog twee andere tempels genaamd Pawon en Mendut tempel. Deze tempels maken ook deel uit van het werelderfgoed Borobudur. De drie tempels zijn in een rechte lijn gebouwd. Tijdens het boeddhistische Vesak-festival lopen boeddhisten in Indonesië vanaf de Mendut-tempel, langs de Pawon-tempel en eindigen bij de Borobudur om Boeddha’s verjaardag te vieren.

In de Mendut-tempel staan we drie grote boeddhistische beelden uit de 9e eeuw.
In deze tempel bidden echtparen die graag kinderen willen hebben om geluk. Hier is ook een boeddhistische klooster te vinden waar monniken hun religie bestuderen.
Bij de Pawon tempel vinden we alleen de tempel, er staan ​​geen beelden in. Naast de tempel staat een prachtige waringin boom.


Praktische informatie 2023/2024

Je bezoekt de Borobudur onder leiding van een gids die werkt voor de Borobudur. De gids vertelt je alles over de achtergrond van de Borobudur en beantwoordt al je vragen.

Als je de Borobudur bezoekt kan je kiezen uit twee tickets:

  • Een ticket voor het park rondom de Borobuder. Hier kan je de Borobudur van dichtbij zien, maar niet beklimmen
  • Een ticket voor het park én om de Borobudur te kunnen beklimmen

De tickets kunnen een week van te voren (niet eerder) online besteld worden bij de officiële website van de Borobudur >>>

Bij het bestellen van de tickets kan je kiezen uit de volgende tijden:

1.         Aanwezig om 08.30   (bezoek van 09.00 – 10.00 uur)
2.         Aanwezig om 09.30    (bezoek van 10.00 – 11.00 uur)
3.         Aanwezig om 10.30    (bezoek van 11.00 – 12.00 uur)
4.         Aanwezig om 11.30    (bezoek van 12.00 – 13.00 uur)
5.         Aanwezig om 12.30    (bezoek van 13.00 – 14.00 uur)
6.         Aanwezig om 13.30    (bezoek van 14.00 – 15.00 uur)
7.         Aanwezig om 14.30    (bezoek van 15.00 – 16.00 uur)
8.         Aanwezig om 15.30    (bezoek van 16.00 – 17.00 uur)

Vooral tickets voor de eerste sessie zijn populair en snel uitverkocht.


Let op: Op maandag is de Borobudur gesloten.


Werelderfgoed

Borobudur speciale slippersOm de Borobudur als Werelderfgoed goed te kunnen bewaren voor het nageslacht is het maximale aantal bezoekers vastgesteld op 1200 per dag. Je schoenen en slippers moet je verwisselen voor speciale zachte slippers die je krijgt bij de entree. (Deze slippers zijn inbegrepen in de toegangsprijs.)

Per sessie worden er 150 kaartjes verkocht. Elke 10 tot 15 bezoekers worden vergezeld door een gids die in het Engels uitleg geeft over de achtergrond van de tempel.

De Borobudur bij zonsopgang

Op dit moment is het niet mogelijk de Borobudur te beklimmen voordat de zon op gaat. Het is wel mogelijk om op de nabijgelegen heuvel, de Dagi-heuvel te ontbijten en om 06.00 hier de zon te zien opkomen. Hier geniet je van het uitzicht en de ochtendgeluiden uit de omliggende dorpen. Door het licht van de opkomende zon verandert het uitzicht steeds.

Na het ontbijt ga je met de eerste sessie mee de Borobudur op.


Tip

Het is ook prachtig de Borobudur te bewonderen bij zonsopgang vanaf Setumbu hill en de Borobudur langzaam te voorschijn zien komen vanuit de ochtendnevel. Lees meer  Setumbu hill uitkijkpunt>>>

Borobudur bij zonsopgang


Favoriete Hotels bij de Borobudur:

Villa Borobudur Resort

hotel borobudur
source: booking.com

Villa Borobudur Resort op booking.com>>>


Hotel le Temple

hotel bij Borobudur op booking
bron: booking.com

Hotel le Temple op booking.com>>>