Bromo

Bromo Java Indonesia

Bromo jeep tour

Bromo Tengger Semeru Nationaal Park

Boek direct uw chauffeur voor uw bezoek aan de Bromo vulkaan >>>

Al meer dan 100 jaar is de vulkaan de Bromo een populaire en indrukwekkende toeristische bestemming.
De vulkaan is 2329 meter hoog en ligt midden in een hele grote oude slapende krater. Deze grote krater, de Tengger, is 10 km bij 8,5 km groot.
De oude Tengger-krater ziet er uit als een grote woestijnachtige zandvlakte omringd door een steile kraterwand en ligt op 2000 meter hoogte.

In de oude krater bevinden zich vijf vulkanen, waaronder de Bromo. De vulkaan Semeru (3676 meter hoog) ligt net buiten de oude Tengger krater. De Bromo en de Semeru zijn de enige die nog roken.

Als er veel activiteit gemeten wordt bij de Bromo, geeft de overheid een waarschuwing af en mag men niet dichter dan op 2 km afstand van de Bromo komen. Dit gebeurt niet vaak, maar het is niet te voorspellen wanneer dit gebeurt.
Gezamenlijk vormen de vulkanen het “Bromo Tengger Semeru National Park”.

De Tengger-bevolking

Sinds ongeveer 500 jaar woont de Tengger-bevolking in dit gebied. Deze bevolkingsgroep is hindoeïstisch en er wordt gedacht dat zij de afstammelingen zijn van het oude Hindoerijk Majapahit. Zij zijn de bergen ingetrokken toen de Islam zich over Java verspreidde.

De Bromo neemt een belangrijke plek in hun geloof in. De naam van de Bromo staat voor een van hun belangrijkste goden: Brahma.
Aan de voet van de Bromo staat een hindoetempel. Hier worden bloemen verkocht om te offeren om de god van de vulkaan tevreden te houden.
Een keer per jaar (op de 14e dag van de hindoeïstische maand Kasada) is er een feestdag waarbij grotere offergaven (bloemen, fruit en kippen) aan de Bromo worden geofferd. Uit de hooglanden komen rond middernacht 28 priesters samen om wierook te branden. De volgende dag ondernemen de dorpelingen de klim naar de top van de Bromo om de offers in de krater te gooien. Er is een verassing. Terwijl de dorpelingen de goederen offeren en over de rand van de krater gooien, staan aan de andere kant van de steile kraterhelling  mensen om de omlaag gegooide offers op te vangen. Zo zijn de goden tevreden gesteld en wordt er niks verspild.
Die dag is er geen gemotoriseerd vervoer toegestaan vlakbij de Bromo.


Dewa Kusuma

“Vele jaren geleden leefde er een jonge man en jonge vrouw vlakbij de Bromo. Ze heetten Joko Seger en Rara Anteng.
Ze werden verliefd, trouwden en leefden samen gelukkig in de bergen. Helaas werd hun geluk niet gezegend met kinderen. Deze wens bleef onvervuld. Samen trokken ze daarom de berg Penanjakan op, met het uitzicht op de Bromo, en hier mediteerden ze zes jaar lang. Het eerste jaar met hun gezicht naar het oosten, toen een jaar met hun gezicht naar het zuiden, vervolgens een jaar richting het westen, het vierde jaar richting het noorden, het vijfde jaar keken ze naar de aarde en het laatste jaar keken ze naar de hemel.
In hun meditatie beloofden ze aan de Bromo dat als zij gezegend zouden worden met 25 kinderen,  zij terug zouden komen om hun jongste kind aan de Bromo te offeren. Direct na deze belofte kwam er een sterke vlam uit de Bromo.

Het echtpaar keerde huiswaarts en al snel werd hun eerste kind geboren, het ene na het andere kind kwam ter wereld en uiteindelijk leefde het echtpaar gelukkig in de bergen met hun 25 kinderen.
Tot op een nacht Rara in haar droom de geest van de Bromo zag die haar herinnerde aan hun belofte. Bang geworden en uit liefde voor haar jongste kind vluchtte ze met al haar 25 kinderen de bossen in.
Op dat moment begon de aarde te schudden en een enorme vlam nam haar jongste kind (Dewa Kusuma) mee. Direct werd de aarde weer stil en de stem van Dewa Kusuma klonk luid: “Vandaag verlaat ik jullie zodat jullie in vrede kunnen leven. Eén ding vraag ik van jullie: kom elk jaar terug en breng mij fruit en water, als je dit doet zal je in overvloed oogsten en vele kinderen krijgen. Dit is het enige wat ik van jullie vraag.”
Om deze reden komen de Tengger bewoners samen op de 14de dag van de maand Kasada samen op de Bromo om offers te brengen.”


Overnachten

Overnachten kan in Cemoro Lawang, een dorpje aan de rand van de grote oude krater de Tengger. De hotels en restaurants zijn hier eenvoudig, verwacht hier dus geen luxe.

Je kunt er ook voor kiezen te overnachten in Probolinggo een wat grotere plek op ongeveer 2 uur rijden vanaf de Bromo ligt.

De hotels zijn niet altijd goed online te boeken. We helpen u graag. Informeer naar de mogelijkheden.

Tengger peopleBereikbaarheid

Vanaf Surabaya

Vanaf Surabaya is het 4 uur rijden. Surabaya is goed per trein of vliegtuig te bereiken. Vanaf Surabaya kan uw chauffeur u ophalen en naar de Bromo brengen.

Vanaf Yogyakarta of Denpasar 

Vanaf Yogyakarta is het met de auto ongeveer 11 uur rijden. Ook vanaf Denpasar op Bali is het ongeveer 11 uur rijden. Deze lange reis ervaren de meesten als erg vermoeiend en vooral als je vervolgens Bromo bij zonsopgang wilt bewonderen, dan kan dit zwaar vallen. Kijk dus goed of je niet meer ruimte in je reisschema hebt voor een tussenstop en een meer relaxt bezoek.

Vanaf Malang (ook leuk per Jeep)

Vanaf Malang is het ongeveer 5 uur rijden.
Het laatste stuk van de tocht (als je via Tumpang rijdt) kun je overstappen in een jeep en langs de Bromo rijden door de woestijnachtige zandvlakte van de Tengger.
De reisduur is dan korter en een stuk avontuurlijker.
Je rijdt over een smalle bergkam waar de jeeps elkaar vrijwel niet kunnen passeren. Als je wilt kun je hier een korte wandeling naar een waterval maken. Vervolgens rijdt je door een mistig bos en langs de dorpjes waar de Tengger bevolking woont. Je ziet hun akkers op de hellingen. Uiteindelijk kom je bij het woestijnlandschap van de Tengger aan. Als het waait stuift het zand rond, dus neem een mondkapje of sjaal mee om je gezicht te kunnen bedekken als het nodig is.
Terwijl jij het laatste stuk per jeep aflegt, rijdt je chauffeur met de bagage door over de verharde wegen. Hij doet er veel langer over om Cemoro Lawang te bereiken. Omdat de Tengger hoog ligt kan het hier fris zijn. Zorg er dus voor dat je warme kleding meeneemt voor onderweg.

Sunrise of niet?

Vaak wordt er voor gekozen de Bromo net na zonsopgang te beklimmen, waardoor het vooral ‘s ochtends vroeg erg druk kan zijn bij de Bromo. Overdag is het iets rustiger. In de middag is er vaak meer bewolking.

Bromo Tengger SemeruOm de Bromo te zien bij zonsopgang gaan er ‘s ochtends vroeg (rond 3.00 uur)  jeeps naar het uitkijkpunt op de berg Penanjakan aan de rand van de oude Tengger krater. Deze berg is 400 meter hoger dan de Bromo. Deze tocht duurt een klein uurtje. Vooral in het hoogseizoen is het erg druk en zijn er veel jeeps die in rijen de berg op rijden. Door de ijle lucht is het soms naar adem happen.

Ook op het uitkijkpunt zelf kan het erg druk zijn: genieten van de Bromo bij zonsopgang is erg populair en dit heeft een reden: uit uitzicht is fantastisch.

Vanaf de Penanjakan zie je de Bromo, Kursi en Batok (de Bromo rookt) en op de achtergrond de grote rokende vulkaan de Semeru (de hoogste berg van Java). Hoe druk het ook is, dit uitzicht blijft erg indrukwekkend.
Door de hoogte is het hier -anders dan u in Indonesië gewend bent- ’s ochtends erg fris (rond de 5 graden). Vergeet niet een warme jas mee te nemen!

paardrijden bij de BromoAls de zon is opgekomen gaat de jeeptocht vanaf de het uitzichtpunt op de Penanjakan verder door het maanlandschap van de Tenggerkrater, naar de Bromo. Soms hangt ‘s ochtends nog een lage mist in de Tengger. Dit maakt het landschap nog mysterieuzer dan het al is.
Het laatste stuk naar de Bromo kan je lopen maar het is ook mogelijk dit laatste stukje per paard af te leggen. Best prettig, door de ijle lucht en de kou is je conditie niet wat je gewend bent. Uiteindelijk kun je de Bromo beklimmen via een lange trap. Boven op de Bromo kun je in de krater kijken. Je ziet de bloemen liggen die eerder zijn geofferd.

Houd je niet van vroeg op staan of zie je op tegen de drukte? Dan kunt je er ook voor kiezen na zonsopgang op je gemak de Bromo te bezoeken.

Bromo kraterHandig om te weten en een paar tips

  • Zorg dat je van te voren genoeg cash geld meeneemt. Pinnen gaat niet in het park.
  • Het huren van een jeep is door de autoriteiten verplicht als u de Bromo of het uitkijkpunt op de Penanjakan per auto wilt te bereiken, dit kan niet met gewoon vervoer.
  • Neem warme kleding mee. Ter plekke kunt u ook handschoenen of een muts kopen.

Voor het nationaal park moet u, net als op de meeste plekken in Indonesië tickets kopen. De overheid streeft er naar deze tickets zoveel mogelijk online te verkopen, om zo het maximaal aantal tickets dat per dag wordt verkocht in de gaten te houden.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Combineer de Bromo met een bezoek aan een indrukwekkende waterval

Tumpak Sewu, Coban Pelangi en Madakaripura waterval

Waterval Tumpak Sewu
Coban Pelangi waterval Malang
Madakaripura waterval


Favoriete hotels bij de Bromo:

Gubuk Ndeso Homestay

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Gubuk Ndeso op booking.com>>>


Bromo Otix Guest House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Bromo Otix Guest house op booking.com>>>


Cafe Lava Hostel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Cafe Lava Hostel op booking.com>>>

Sukuh en Gunung Lawu

Gunung Lawu

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek  >>>

Gunung Lawu

De berg Lawu is 3265 meter hoog en is een mooie berg om te beklimmen.

De berg Lawu is een heilige plek en wordt vaak door pelgrims bezocht. Hier is, rond het jaar 1500, de laatste koning Prabu Brawijaya V van het Majapahit rijk overleden. Zijn lichaam is nooit gevonden. bergbeklimmen indonesie Er wordt gezegd dat hij direct is overgegaan naar de hemel.  Nadat de vorst was verdwenen veranderde een van zijn volgelingen een spreeuw.
Tot op de dag van vandaag zie je de spreeuwen op de berg. Mensen met goede bedoelingen worden er door gesteund, mensen met slechte bedoelingen zullen worden getroffen door pech.
Om deze bijzondere plek in ere te houden is het belangrijk de berg met veel respect te behandelen. Er bestaat de gewoonte de berg om toestemming te vragen voordat men iets doet op de berg. Verder is het advies respectvol met elkaar om te gaan zodat de berg niet boos wordt. 


-Tip-

Lawu bergtocht IndonesieMaak en 2-daagse tocht op de berg Lawu

Maak een 2-daagse tocht op de berg Lawu onder begeleiding van een gids en overnacht op de top van de berg in een tentje.

Het is een pittige tocht die ook voor sportieve beginners met doorzettingsvermogen goed te doen is.

De tocht begint in het basiskamp en bestaat uit vijf verschillende etappen.

overnachten op een berg IndonesieBoven bij station 5 is de warung (eettentje) van Mbok Yem. Hier brandt een vuurtje en kan je warm drinken krijgen en simpel eten. Je overnacht hier in een tentje. De volgende ochtend loop je het laatste stukje naar de top om te genieten van een prachtige zonsopgang. Het kan vriezen dus neem warme kleding mee! Een winddicht jack, een warm vest, een lange broek, goede schoenen, en genoeg drinkwater zijn absoluut noodzakelijk.
De gids maakt onderweg heerlijke warme hapjes en eten voor je klaar en helpt je met het dragen van de tent en slaapzak. Een avontuur om nooit te vergeten!


Sukuh tempel

De Sukuh tempel is een bijzondere tempel gelegen op 910 meter hoogte op de helling van Gunung Lawu ongeveer 40 kilometer vanaf Solo.

De tempel is gebouwd in de 15e eeuw en in 1815 herontdekt nadat de tempel eeuwen lang overwoekerd was door de natuur. Deze tempel is een hele bijzondere tempel en lijkt totaal niet op de andere tempels die op Java en Bali te vinden zijn.

De bouwstijl van deze tempel lijkt op de bouwstijl van de Maya’s in Zuid-Amerika. De tempel bestaat uit drie terrassen. Het hoofdgebouw staat op het hoogste terras en heeft de vorm van een afgetopte piramide. Via een smalle steile trap kun je het hoofdgebouw beklimmen voor een prachtig uitzicht. Onderaan de trap vind je beelden van draken, slangen en grote schildpadden. De schildpadden werden waarschijnlijk als offerplaats gebruikt

De tempel is verder bijzonder door de vele erotische -niet abstracte- afbeeldingen en beelden die staan voor vruchtbaarheid.

De tempel wordt nog steeds gezien als heilige plek.

Sukuh tempel

Ceto tempel

Op ongeveer 5 km vanaf de Sukuh tempel staat de Ceto tempel. Slingerend, tussen de theeplantages bereikt u deze tempel die op 1495 meter hoogte ligt op de top van een heuvel. Het is de laatste Hindoeïstische tempel die gebouwd is op Java, rond 1451-1475. Door de hoogte is het er vaak mistig wat een mysterieuze sfeer creëert. Het uitzicht is prachtig. De hoge toegangspoort is gebouwd in een stijl die je vooral op Bali tegenkomt.


-Tip-

Wandelen bij Tawangmangu

Maak een wandeling onder begeleiding van een ervaren gids.
De natuur is hier prachtig. Je kan hier mooie wandelingen maken. Lopend tussen de heuvels met sawa’s, dorpjes en natuur met prachtige uitzichten. De gids kan veel uitleggen over alles wat u tegenkomt onderweg en alles wat verbouwd wordt.  theeplantages, groenten, rijstvelden. Een bezoek aan de waterval van 81 meter hoog (de Grojogan Sewu) maakt de wandeling compleet.


Gunung Lawu beklimmen:


Favoriete hotels bij Gunung Lawu

Sukuh Cottages

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Sukuh Cottages op booking.com>>>

Ijen

ijen mountain tour

Ijen vulkaan met blauw vuur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Ijen vulkaan >>>

De vulkaan Ijen is 2250 meter hoog en heeft een kratermeer met een zeer hoog zwavelgehalte waardoor het water turqoise kleurt. Het is met een diameter van 1 kilometer en een diepte van 200 meter het grootste zure kratermeer ter wereld.

’s Nachts is in de krater van de vulkaan soms een blauw vuur te zien. Het is het grootste blauwe-vuur-gebied op aarde. De vlammen kunnen wel vijf meter hoog worden en een temperatuur bereiken van 600 graden Celsius. Het blauwe vuur ontstaat doordat zwavelzuur, dat uit de bodem ontsnapt, ontvlamt nadat het in contact is gekomen met de zuurstof uit de lucht.

Praktische informatie

Ijen blue fire tourDe overheid verplicht toeristen om met een jeep naar het begin van het park te rijden. Vanaf de ingang van het park is het ongeveer 2 uur lopen naar het kratermeer. Voor toeristen is het verplicht dit onder toezicht van een gids te doen. De klim naar boven is best pittig. Door de hoogte is het fris (neem zeker een jas mee). Voor de zwaveldampen kan je een gasmasker huren.

Aan de rand van het meer wordt sinds 1968 zwavel gewonnen De gestolde zwavel wordt in stukken gehakt en in manden door ongeveer 300 dragers naar beneden gedragen. De dragers dragen tussen de 75kg en 90 kg eerst naar boven vanuit de krater en dan vervolgens 3 km naar beneden. Ze maken de tocht twee keer per dag.

Achtergrond

Aan de westkant van het kratermeer bevindt zich een dam die rond 1920 is aangelegd om te voorkomen dat het giftige water uit het meer over de lager gelegen landbouwgronden stroomt. Deze dam zelf is moeilijk te bereiken.

Sinds National Geographic, the BBC en Al Jazeera documentaires over het bijzondere blauwe vuur hebben uitgezonden is het toerisme naar de vulkaan toegenomen. In het hoog seizoen en dan vooral in het weekend kan het druk zijn.


Favoriete Hotels en Resorts bij Ijen:


Kunang Kunang Tent Resort

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie

 

 

 

 

 

 

Kunang Kunang Tent Resort op booking.com >>>


Ketapang Indah Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Ketapang Indah Hotel op booking.com>>>


Ijen Resorts and Villas

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Ijen Resorts and Villas bij booking.com>>>