Bezoek een Koffieplantage op Bali
Bali staat niet alleen bekend om zijn prachtige stranden en culturele rijkdom, maar ook om zijn uitstekende koffie. Het klimaat, met zijn hoge luchtvochtigheid, tropische temperaturen en vruchtbare vulkanische grond, biedt ideale omstandigheden voor de teelt van koffiebessen. De koffie wordt op Bali vaak handmatig geoogst, wat zorgt voor een hoge kwaliteit van de bonen.
Er zijn veel koffieplantages en de meest verbouwde koffiesoort is “Kopi Bali”.
Rondleiding
Koffieplantages zijn een leuke bestemming om de oorsprong van ons favoriete drankje te ontdekken en meer te leren over de fascinerende processen achter de productie van koffie. Vooral koffie Luwak, een van de duurste koffiesoorten ter wereld, kent een uniek productieproces, dat je niet mag missen.
Naast koffie wordt op de plantage vaak ook fruit, specerijen, en bijvoorbeeld cassave of cacao verbouwd. Loop met een gids over de plantage, luister naar alle verhalen en geniet van al het groen om je heen.
Proeverij
Als de koffiebonen rijp zijn worden ze geschild en in de zon te drogen gelegd. Als ze droog genoeg zijn worden ze geroosterd boven het vuur.
Veel plantages bieden een “koffieproeverij” aan, waarbij je de kans krijgt om een assortiment van lokale koffies te proeven. Bali produceert een breed scala aan koffiesoorten, variërend van rijke, volle smaken tot milde en zoetere varianten.
Luwak Koffie
Wat de koffieplantages op Bali echt speciaal maakt, is de beroemde Luwak koffie. Luwak koffie wordt op een heel bijzondere manier geproduceerd. De koffiebessen worden gegeten door de civetkat (de “luwak”), een klein dier dat voorkomt in de regio. Het vruchtvlees van de bessen wordt verteerd, maar de pitten blijven intact. Deze pitten reizen door het maag-darmkanaal van de kat en komen uiteindelijk weer naar buiten. Koffieboeren verzamelen de pitten uit de ontlasting van het dier, wassen en drogen ze. Daarna wordt de schil verwijderd en de pitten licht geroosterd. De koffie is nu klaar voor gebruik.
Kopi Luwak heef een bijzonder smaakprofiel: het heeft een mildere, minder zure smaak met aardse en karamelachtige tonen.