Bosscha Sterrenwacht Lembang

Bosscha sterrenwacht Lembang

Sterrenwacht Bosscha

1920 Observatorium Lembang
De Sterrenwacht in 1928

In de bergen bij Lembang, op een helling in het groen, 15 km noord van Bandung, ligt al bijna 100 jaar de sterrenwacht van Bosscha.
Ru Bosscha was de zoon van een Duits-Nederlandse wetenschapper en zelf afgestudeerd in Delft. Hij had een grote belangstelling voor de wetenschap. Toen hij in 1887 op 22-jarige leeftijd naar Nederlands-Indie vertrok, was het laatste wat zijn vader voor vertrek tegen hem zei: „Als ge het zwaar hebt, daarginds, vindt dan kracht in je liefde voor de sterren”. Toen Ru Bosscha op 63-jarige leeftijd overleed, werd in de krant geschreven dat hij dit advies zeker had opgevolgd en dat zijn blik altijd omhoog was gericht.

In 1920 was Ru Bosscha de leidende kracht achter de oprichting van de Nederlandsch-Indische Sterrenkundige Vereniging. In het Homann hotel in Bandung kwam de vereniging voor het eerst samen en werd al snel besloten een sterrenwacht te bouwen. Tussen 1923 en 1928 werd het observatorium gebouwd. Helaas heeft Ru Bosscha nooit zelf van het resultaat van zijn inspanningen kunnen genieten, Kort nadat de bouw was voltooid, maar voordat de grote telescoop was geplaatst, overleed Ru Bosscha.

Observatorium Bosscha in LembangVoor de bouw werd voor de hoge heuvels bij Lembang gekozen, omdat het hier ‘s nachts nog echt donker was en de waarnemingen niet door licht vanuit de stad vervuild zouden worden.
De grote telescoop is gebouwd in Duitsland en in losse onderdelen naar Nederlands-Indië verscheept. In Lembang werd de telescoop weer in elkaar gezet. Dit duurde maar liefst 3 maanden. In die tijd was het de grootste telescoop op het zuidelijk halfrond. 

Nu wordt de telescoop nog steeds gebruikt. Studenten van de universiteit in Bandung gebruiken de telescoop tijdens hun studie en om foto’s te maken van het heelal.

Elke zaterdag worden er rondleidingen gehouden. Enthousiaste studenten vertellen over de zon, de maan de sterren en natuurlijk het observatorium. Het observatorium is goed onderhouden en is populair bij bezoekers; de rondleidingen zitten elke zaterdag vol. Op het terrein staat nog een herdenkingsteken voor Ru Bosscha.
Als hij kon zien hoe zijn erfenis na 100 jaar nog voortleeft, zou hij zeker trots zijn. Zijn liefde voor de sterren en het heelal wordt nog elke dag gevoeld en doorgegeven.

De Zeiss telescoop

sterrenwacht telescoopVOOR DE DR. K.A.R. BOSSCHA STERRENWACHT. -Bij de optische fabriek van Zeiss te Jena is de reusachtige astronomische kijker gereed gekomen, bestemd voor de Bosscha-sterrenwacht te Lembang op Java. Het machtige instrument, dat ruim 14.000 K.G. weegt bezit twee hoofd-objectieven, één voor visuele waarnemingen en één voor astrophotografische opnamen. Een electromotor laat de kijker, tezamen met den geheelen koepel, de dagelijksche omwenteling maken. – Links het instrument in de Zeiss-fabriek en rechts het bevestigen van een der groote lenzen, die ieder 300 K.G. wegen.
Sumatra Post, 31 december 1928 (bron: delpher.nl)


telescoop Bosscha sterrenwacht

Rondleiding

Tijdens de rondleiding neemt de Zeiss-telescoop een belangrijke rol in. De telescoop is tot in de puntjes onderhouden en het dak dat open kan en geroteerd kan worden, zodat elk stukje van het heelal bekeken kan worden, loopt letterlijk nog op rolletjes.
Het is heel inspirerend te zien hoe deskundig en vol liefde de jonge mensen die de tour verzorgen, hun kennis delen. Als je in de buurt bent, en geïnteresseerd bent in sterrenkunde of geschiedenis, dan is een bezoek aan de sterrenwacht zeker aan te raden.
De rondleidingen zijn alleen op zaterdagochtend en je moet je online opgeven >>> Wees er op tijd bij, want de rondleidingen zitten snel vol.

Vlakbij de sterrenwacht ligt de “floating market” van Lembang. Hier kan je lekker eten>>>

observatorium bandung
Een tekening van de plaatsing van de telescoop in 1928 (bron: delpher.nl)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

De drijvende markt in Lembang

lembang floating market

lekker eten in LembangDrijvende markt in Lembang

Ten noorden van Bandung ligt Lembang. Hier vind je de “floating market” van Lembang.

Nu ken je misschien het begrip “floating market” uit bijvoorbeeld Thailand, maar de floating market van Lembang kan je hier niet mee vergelijken.
Verwacht hier geen traditionele authentieke drijvende markt. Je vindt hier een mooi park dat een aantal jaren geleden is aangelegd rondom een meer. Het park richt zich vooral op lokale toeristen.

indonesisch eten op de marktJe kunt hier heerlijke Indonesische snacks eten en leuke souvenirs kopen, van de verschillende bootjes die hier zijn aangemeerd. De bootjes zijn niet authentiek en zijn niet gemaakt om daadwerkelijk mee te varen, maar als je van lekker eten houdt en het leuk vindt om verschillende gerechten uit verschillende delen van Indonesië te proeven, dan ga je hier genieten.
Bestel je eten van de verschillende bootjes en eet samen aan een van de vele tafels waar je kunt plaatsnemen.

Voor jonge kinderen is dit ook een leuk park. Er is een hoge glijbaan en je kunt zelf met een bootje of waterfiets het water op. De lucht is fris en het park staat vol met mooie bloemen en struiken.
Je komt hier vooral lokale toeristen tegen, en overal worden volop selfies gemaakt of “photo shoots” gehouden.

bootje varen Bandung

Vlakbij de Floating Market ligt de Bosscha sterrenwacht. Als je goed kijkt zie je de sterrenwacht in de heuvels naast het park liggen >>>