Karimunjawa

Karimunjawa

Karimunjawa

Snorkelen en BBQ >
Schildpadjes >
Mangrovebos >
Hotels >

Wit zand, koraal en schoon water

Karimunjawa is een eilandengroep die bestaat uit 27 eilandjes ten noorden van Semarang, Na 80 km varen in de Javazee kom je aan in het haventje op het hoofdeiland.

De naam “Karimunjawa” is afgeleid van de Javaanse zin: “kremun kremun saking tanah jawi” vrij vertaald: “Ik zie iets vaags vanaf Java”.

Het water is hier schoon, het zand is wit en de eilandjes zijn ideaal om te snorkelen of te duiken tussen het koraal. Bij duikers is een schip dat in 1960 gezonken is (het Indonor wrak) populair. Je kunt hier ook heerlijk wandelen of een bromfiets huren. De eilandjes zijn nog niet te toeristisch.

Karimunjawa is een heerlijk alternatief voor Bali als je op zoek bent naar rust, strand en zee, en liever toeristische plekken mijdt.


-Tip-

Huur een bootje van een van de lokale vissers voor een dag. Ze nemen u graag mee voor een onvergetelijke boottocht. Samen bezoek je de meest prachtige snorkelplekken waar je zonder plastic vervuiling in alle rust de meest bijzondere vissen ziet tussen het ongerepte koraal.

Je vaart naar een onbewoond eiland waar de lunch (gebakken vis) voor je wordt klaargemaakt. De zee rustig en aan boord kun je voorop lekker in de zon liggen, of als je aan schaduw toe bent kan je achter op de boot onder het afdakje zitten. De wind waait door je haren en je geniet van de rust en het geweldige uitzicht.


 Schildpadjes

Op Karimunjawa is het mogelijk het strand te bezoeken waar ‘s nachts de zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen. De eieren worden verzameld en beschermd totdat ze uitkomen in een speciaal aangelegd hutje. Als de schildpadjes een paar dagen oud zijn en sterk genoeg zijn worden ze vrijgelaten in de zee. Je kunt hier bij helpen. Een unieke gebeurtenis.

Mangrovebos

Op het grootste eiland vind je een heus mangrovebos. Je kan hier wandelen over houten vlonders en aan het einde van de dag zie je de zon prachtig ondergaan. Ook de muggen hebben het prima naar hun zin in het mangrovebos, bescherm jezelf goed.

Nationaal park

De onbewoonde eilandjes en de zee erom heen zijn tot nationaal park verklaard, zodat deze prachtige natuur bewaard en beschermd blijft. Op Karimunjawa wonen niet veel mensen en de meeste eilanden zijn onbewoond. De eilanden zijn nog niet erg toeristisch waardoor je er nog heerlijk op ontdekking kunt.

Praktische informatie

Vanuit de haven van Jepara kunt je de ferry of snelboot nemen. Met de ferry doe je er vijf uur over, met de snelboot ongeveer twee uur. De boot gaat niet iedere dag, dus let goed op bij het plannen.

Op het grootste eiland vind je homestay’s en hotels en leuke restaurantjes. Vooral in het dorp bij de haven vind je de meeste toeristische mogelijkheden. Op het grootste eiland verplaats je je het beste met de bromfiets, die overal te huur zijn.


Favoriete hotels op Karimunjawa:

Alam Kita ResortKarimunjawa Alam Kita

Alam Kita op booking.com >>>


 

 

Merapi

Merapi beklimmen

Merapi beklimmen YogyakartaMerapi

Merapi beklimmen >
Jeep tour >
Spirituele betekenis >

“Merapi” betekent “berg van vuur”, een toepasselijke naam voor deze prachtige vulkaan. De vulkaan is 2968 meter hoog. Yogyakarta ligt aan de voet van de vulkaan.
Op de Merapi kan je spectaculaire jeeptours maken en genieten van de natuur.


De Merapi beklimmen

De Merapi is een van de actiefste vulkanen van Indonesië. Je kan de Merapi alleen beklimmen als de vulkaan niet actief is en in het droge seizoen (tussen maart en oktober). De tocht is best pittig. Er zijn steile stukken en de ondergrond is soms niet stabiel door kleine steentjes. De tocht begint ‘s nachts zodat je bij zonsopgang de top hebt bereikt en kunt genieten van het prachtige uitzicht.
Wil je een iets makkelijkere klim? Probeer dan Gunung Andong > of Gunung Lawu >

Op pad met een gids

Beklim de Merapi onder begeleiding van een professionele gids en ga het avontuur aan!
Je wordt in de avond opgehaald bij je hotel en naar Selo (een dorp tussen de vulkanen Merapi en Merbabu) gebracht. Rond middernacht begint de klim naar de top. ‘s Nachts heb je geen last van de hitte en na een klim van ongeveer 5 uur wacht je op de top van de Merapi op de zonsopkomst. Rond half zeven in de ochtend begin je weer aan de afdaling. Na ongeveer 3 uur bereik je Selo weer en geniet je samen van een simpel traditioneel ontbijt en word je teruggebracht naar je hotel. Een herinnering voor je leven!


Jeep tour

jeeptocht merapi

In 2010 werd Yogyakarta na een uitbarsting met as bedekt. Veel mensen die op de vulkaan woonden, moesten worden geëvacueerd. Je kunt nog steeds de getroffen dorpen bezoeken en onder de indruk raken van de kracht van de berg.
De mensen die vroeger in de verwoeste dorpen woonden, runnen nu het museum en de jeeptours op de berg. Door deze plekken te bezoeken, geniet je niet alleen van de schoonheid van de vulkaan, maar steun je ook de lokale bevolking die tijdens de uitbarsting alles verloren wat ze bezaten .


Praten met de berg

Merapi tour YogyakartaTot 2010 was Mbah Maridjan de spirituele bewaker van de Merapi. Hij was aangesteld door de Sultan van Yogyakarta en woonde bijna op de top van de vulkaan. Voor zijn werk kreeg hij een symbolische beloning van $ 1 per maand. Hij had contact met de geesten van de berg en leidde ceremonies om de geesten van de vulkaan te sussen door rijst en bloemen te offeren in en rond de krater. Hij beschreef zijn werk als: “Ik laat de vulkaan ademen, niet hoesten.” In 2010, toen duizenden mensen moesten worden geëvacueerd en meer dan 300 mensen omkwamen bij een uitbarsting, vond Mbah Maridjan het zijn plicht om op de berg te blijven. Zo werd hij -helaas- op 83-jarige leeftijd een van de slachtoffers.


Neem contact op voor een tour >>>

 

Pekalongan

Pekalongan things to do

Pekalongan

Pekalongan ligt aan de noordkust van Java en staat bekend voor de batik. Pekalongan is de eerste stad in Zuidoost Azie die lid is geworden van “UNESCO’s World’s Creative Cities Network”.

mijlpaal Pekalongan De naam PEKALONGAN komt waarschijnlijk van het woord “A-PEK-HALONG-AN”, wat “inkomen uit de zee” betekent.

De stad bestaat al sinds 1622. In 1753 is hier een fort gebouwd bij de rivier. Dit fort stond bekend als Fort Peccalongan. Het fort bestaat niet meer.
De stad ligt aan de Grote Postweg (Jalan Raya Pos) een weg van ongeveer 1000 km lang die Daendels, toen Nederland door Frankrijk werd bezet, binnen een jaar op Java heeft laten aanleggen. Een weg die vele doden heeft gekost. Een mijlpaal van deze weg uit 1808 is nog terug te vinden.

Museum of Batik Pekalongan

museum batik Pekalongan

Het batik museum stelt prachtige batikdoeken uit heel Indonesië tentoon. Hier kan je ook zelf leren batikken. Een prachtig souvenier.

Eind 19e eeuw bloeide de batikindustrie. Een bekende Nederlandse batik ontwerpster uit Pekalongan was Eliza van Zuylen (1863-1947).

Kauman batik village

In de wijk Kauman zijn verschillende batikwerkplaatsen en batikwinkeltjes te vinden. Hier koop je de mooiste doeken voor een mooie prijs.

batik

Kampung Canting

In de wijk Landungsari wordt het gereedschap waarmee wordt gebatikt gemaakt. Bij het batikken wordt bijenwas met een “canting” aangebracht op een katoenen doek. De canting wordt gemaakt van koper met een bamboo handvat. In bijna alle steegjes in de wijk Landungsari zijn ambachtslieden te vinden.

becak tour Lemonade factory

Vlakbij het batikmuseum is een oude limonadefabriek te vinden uit 1920. In die tijd was deze limonade een echte luxe. Ook nu wordt de limonade nog gemaakt naar het oude recept. De fabriek is op vrijdag gesloten.

Becak tour

Wat is leuker dan het ontdekken van de stad met een becak? Laat je lekker rondfietsen met de wind in je haren. Becakrijders kennen alle leuke plekjes in de stad en weten de leukste eettentjes te vinden. Pekalongan kent nog veel oude gebouwen met een verhaal. Zo zie je de stad van dichtbij zonder moe te worden.

Nostalgisch Heritage hotel (met gym en zwembad)

historisch heritage hotel pekalonganHet huis dat in 1918 door Hoo Tong Koey en Tan Seng Nio is gebouwd, is nu een hotel. De lobby van het hotel is het oude huis. Hun voorouders waren in de 18e eeuw vanuit het zuiden van China naar Pekalongan getrokken. Hoo Tong Koey was de vierde generatie van Chinese komaf (Peranakan). Vanuit hun huis begonnen zij batik te maken en verkopen.
In 1927 werd Tong Koey door de Nederlanders benoemd tot “Lieutenant der Chinezen”. Naast deze prachtige geschiedenis heeft het hotel moderne kamers die van alle luxe zijn voorzien.
Je kunt hier ook fietsen huren.

Yogyakarta

Bezoek Yogyakarta

  1. Kraton
  2. Malioboro
  3. Must see’s
  4. Go Local
  5. In de avond
  6. In de omgeving
  7. Hotels

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Yogyakarta >>>

Yogyakarta wordt gezien als de culturele hoofdstad van Java. De relaxte studentenstad heeft weinig hoogbouw en de bewoners vallen op door hun vriendelijkheid en beleefdheid. Midden in stad staat de kraton, het paleis van de Sultan. Vlakbij de kraton is het oude waterpaleis (Taman Sari) te vinden. Verder is een bezoek aan fort Vredenburg leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Yogyakarta.

Bij Jogjakarta zijn de wereldberoemde Borobudur en Prambanan te vinden die door de UNESCO op de werelderfgoedlijst zijn gezet. Deze indrukwekkende plekken mag u niet missen.
Houdt u van natuur en lekker actief zijn, dan heeft de omgeving van Jogjakarta u veel te bieden.

Jogja stad

Kraton

Jogjakarta is een van de weinige steden in Indonesië waar de sultan nog steeds belangrijke functie heeft in het dagelijks leven. Zijn paleis, de kraton, is tussen 1755 en 1766 gebouwd en de huidige sultan woont hier nog altijd.

De kraton is een mythische plek die op een speciale plek gebouwd is. De kraton is gebouwd op een denkbeeldige lijn die begint bij het Parangtritis strand , en dan via de kraton, Malioboro straat, het Tugu monument, uiteindelijk eindigt bij de Merapi. Alle belangrijke plekken van Yoyakarta liggen zo op een rechte lijn. De geesteswereld van de zee is door deze lijn verbonden met de geesteswereld van de Merapi-vulkaan.

De kraton is het culturele hart van Jogjakarta en kan elke ochtend bezocht worden. Hier kan men met een aan de kraton verbonden gids een rondleiding krijgen en het museum bezoeken. Verder zijn er, afhankelijk van de dag van de week, verschillende voorstellingen zoals dans, poppenspel en gamelanmuziek.

MalioboroMalioboro

De Malioboro straat ligt midden in Jogjakarta en is de bekendste winkelstraat van de stad. Hier vind je veel winkeltjes en verkoopkraampjes met kleding, souvenirs, handgemaakte producten tassen etc. Ook zijn er veel restaurantjes en eetgelegenheden. Straatmuzikanten en kunstenaars laten hun talenten horen en zien.


-tip-

leerbewerking go local Yogyakarta

Maak kennis met de gastvrijheid en het echte leven van Yogyakarta. Ga met een gids op pad en beleef de stad als een local. De mensen in Jogja vinden het oprecht leuk u te leren kennen en zijn trots op hun stad. Zij delen dit graag met u.

Walking tour door het centrum 

Het centrum van Jogjakarta is rijk aan culturen geschiedenis en het is hier ook heerlijk winkelen. Een gids vertelt u over de achtergrond van alles wat u ziet en deelt de leukste wetenswaardigheden. Hij of zij brengt u naar authentieke winkeltjes, zodat u niets mist en alle geheimen van de stad leert kennen.


WaterpaleisWaterpaleis

Het waterpaleis is een bijzondere plek. Dit paleis is gebouwd in de 18e eeuw. Het complex bestaat uit zwembaden en tuinen. Ook is er een bijzondere ondergrondse moskee. In de kleine straatjes rondom het complex zijn veel kunstenaars actief, die hier ook hun kunst verkopen.

Fort Vredenburg YogyakartaVredenburg

In 1760 werd door de Nederlanders een fort gebouwd in Jogjakarta. Dit fort heette Fort Rustenburg. Nadat het fort door de aardbeving van 1867 was verwoest werd het opnieuw opgebouwd en kreeg het een nieuwe naam: Fort Vredenburg. Vanaf 1992 wordt het fort gebruikt als museum waarin de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië centraal staat.


Must see’s bij Yogyakarta

Prambanan

Borobudur Java

Borobudur

Een bezoek aan de Borobudur mag niet ontbreken bij een bezoek aan Indonesië.  In 1991 heeft UNESCO de Borobudur als Werelderfgoed erkend.

De Borobudur ligt 40 km vanaf Jogjakarta en is overdag te bezoeken, maar ook prachtig bij zonsopgang.

Prambanan

Ook de Prambanan is door UNESCO als werelderfgoed aangewezen.
Het is een bijzondere tempel met een bijzonder verhaal.

Klik tweemaal op de foto voor meer informatie

Borobudur
Borobudur Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Borobudur >>> De Borobudur is de grootste en oudste boeddhistische tempel ter wereld. UNESCO heeft de Borobudur als Werelderfgoed erkend. Meer dan 1000 jaar geleden bouwden Javaanse heersers een enorme tempel van meer dan één miljoen grijze blokken andesiet, een geschenk van de vulkanen van ... Lees meer
Prambanan
Prambanan Hoe plan je je bezoek aan de Prambanan tempel? Hoe bezoek je de Borobudur en Prambanan tempel op één dag?  Hoe regel je een bezoek aan het Ramayana ballet? Kies de meest eenvoudige en relaxte oplossing: een privéchauffeur! Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Prambanan en Borobudur>>> Het verhaal achter de ... Lees meer

Go Local

Fietstocht

Jogjakarta zelf is net iets te druk voor een relaxte fietstour. Ten zuiden van de stad is er meer ruimte. De fietstocht leidt u door sawah’s en kleine dorpjes. U ziet de voor deze streek typische activiteiten zoals het bakken van rode bakstenen. Voordat de kraton van het oude Mataram-rijk (het paleis) naar Jogjakarta verhuisde lag het hier tussen de sawah’s. Regelmatig worden hier nog voorwerpen teruggevonden uit deze tijd.

Kookworkshop

Doe mee met een kookworkshop en leer de Indonesische keuken (beter) kennen. U wordt gastvrij ontvangen bij een gezin thuis en samen gaan jullie een heerlijke verse Indonesische maaltijd koken. Een unieke kans om een echt kijkje in de keuken te krijgen. Na het koken eten we samen het resultaat van onze kookkunsten. Deze workshop is leuk voor iedereen, met of zonder kookervaring. Ook kinderen zijn van harte welkom!

Geschiedenis tour

Ben je klaar om het verleden te ontmoeten? Je wandelt door de oude straatjes van Yogyakarta waar je de oude gebouwen terug zult vinden. Soms nog trots en mooi, soms verborgen en oud en verweerd en getekend door de tijd. De langere afstanden reizen we per becak.

Klik tweemaal op de foto voor meer informatie

Geschiedenis tour Yogyakarta
Becak tour
Fietstour in Yogyakarta
Indonesische kookcursus

-tip-

In de avond

Plan ook leuke activiteiten in de avond. Juist in de avond als het koeler wordt komt de stad tot leven.

Ramayana Ballet

Meer dan 200 professionele dansers beelden het eeuwenoude verhaal van Ramayana uit. Van november tot april is de uitvoering te bewonderen in een overdekt theater. In de droge periode (april -november) wordt de dansvoorstelling in de open lucht opgevoerd, met als achtergrond de verlichte Prambanan tempel. De verhaallijn is tijdens de voorstelling goed te volgen. In het theater wordt een samenvatting van het Ramayana verhaal in verschillende talen uitgedeeld. Ook op schermen is het verhaal tijdens de voorstelling te volgen zodat u niet alleen geniet van de prachtige dans in de prachtige kostuums, maar u ook het verhaal kunt volgen. Een magische avond.

Streetfood tour

Ontdek de eetcultuur en tradities van Jogja tijdens deze populaire tour. Proef het lekkerste eten en ga naar de meest favoriete eettentjes van Jogja.

Streetfood tour Yogyakarta
Ramayana ballet

De omgeving van Jogjakarta

Niet alleen de stad is mooi, ook de omgeving van Jogjakarta is prachtig. De dorpen zijn trots op wat zij te bieden hebben en onderhouden de voor toeristen interessante plekken goed. Geniet van de gastvrijheid en draag bij aan de lokale economie.

Wandelen in de bergen

Klik tweemaal op de foto voor meer informatie

Nglanggeran vulkaan Yogyakarta
Nglanggeran; Een oude vulkaan Op ongeveer een uur rijden van Yogyakarta ligt de oude Vulcano Nglangeran. De oude vulkaan Nglanggeran was actief tot 60 miljoen jaar geleden en is een van de oudste vulkanen in Midden-Java. De berg werd gevormd door oud vulkanisch materiaal en heeft twee toppen namelijk de westelijke en oostelijke piek met ... Lees meer
Merapi
Merapi Merapi beklimmen > Jeep tour > Spirituele betekenis > “Merapi” betekent “berg van vuur”, een toepasselijke naam voor deze prachtige vulkaan. De vulkaan is 2968 meter hoog. Yogyakarta ligt aan de voet van de vulkaan. Op de Merapi kan je spectaculaire jeeptours maken en genieten van de natuur. De Merapi beklimmen De Merapi is ... Lees meer

Spectaculaire zonsopgang met uitzicht op de Borobudur

Setumbu hill uitkijkpunt

Strand

Yogyakarta beachYogyakarta heeft veel mooie stranden, die niet zo bekend zijn bij buitenlandse toeristen. Geniet van de rustige en kalme stranden om te ontspannen en af te koelen in de zeebries en het water. Maar wees voorzichtig, Ratu Kidul (de koningin van de Zuidzee) regeert hier en zelfs goed getrainde zwemmers kunnen niet te diep gaan vanwege de sterke stroming. Check de kleur van je kleding voor je vertrekt… het verhaal gaat dat Ratu Kidul, de kleur groen niet mooi vindt..

Yogyakarta area

Cave Tubing in de Pindul Grot

Ten zuiden van de stad kan je op avontuur in de natuur. Op een opblaasbare band laat je je door de rivier meevoeren tot in een grot waar je zwaluwen en vleermuizen kunt bewonderen. Deze tour heeft alles: actie, natuur en gezelligheid. De omgeving is hier schitterend. Om bij de rivier te komen ga je eerst achter op een auto door de bossen richting de rivier. Op feestdagen kan het hier druk zijn.


Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Favoriete Hotels in Jogjakarta

De meest favoriete hotels van onze gasten in Jogjakarta zijn:


Ada Waktu

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Ada Waktu op booking.com>>>


Java Villas Boutique Hotel

Villas Hotel Jogjakarta Booking.com
bron: booking.com

Java Villas Boutique Hotel op booking.com>>>


 Of boek een écht heritage hotel in Yogyakarta – Lees meer >>>

Heritage hotels Yogyakarta
bron: booking.com

Prambanan

Prambanan

Prambanan YogyakartaPrambanan

Hoe plan je je bezoek aan de Prambanan tempel? Hoe bezoek je de Borobudur en Prambanan tempel op één dag?  Hoe regel je een bezoek aan het Ramayana ballet? Kies de meest eenvoudige en relaxte oplossing: een privéchauffeur!

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Prambanan en Borobudur>>>


Het verhaal achter de tempel

De Prambanan is een hindoeïstisch tempelcomplex dat in 1991 werd erkend als UNESCO-werelderfgoed. De Prambanan in is in de 9e eeuw, in 30 jaar tijd, door de heerser van het Mataram rijk gebouwd. De Prambanan is gebouwd in dezelfde periode als de Borobudur (rond het jaar 850), wat bewijst dat op Java het boeddhisme en het hindoeïsme vreedzaam naast elkaar leefden.

Het Prambanan-complex bestaat uit drie hoofdtempels (tot 47 meter hoog) en drie kleinere tempels.
De drie belangrijkste tempels stellen de hindoegoden Brahma (schepper), Shiva (vernietiger) en Vishnu (instandhouder) voor en de drie kleinere tempels zijn opgedragen aan de dieren die deze goden voor hun vervoer gebruikten: een gans, een stier en een adelaar.

Naast de zes grotere tempels zijn er nog vele kleinere tempels. Tot op heden zijn nog niet alle 224 tempeltjes gerestaureerd. Je kunt nog steeds tussen de ruïnes en stenen van de kleinere tempels lopen. Stel je voor hoe het complex er 1250 jaar geleden uit zou hebben gezien!

De Prambanan-tempel heeft een lange geschiedenis en is gehuld in mystiek.
Lokaal staat Prambanan bekend als “Roro Jonggrang” naar een legende die Javanen over de tempel vertellen.


Verliefd

Prambanan 2022 YogyakartaEr was eens een man genaamd Bandung Bondowoso die verliefd werd op Roro Jonggrang.
Roro Jonggrang was hier niet van gediend, en om zijn liefde beleefd te kunnen weigeren, vroeg ze hem iets te doen dat onmogelijk leek: Ze vroeg hem voor haar een tempel te bouwen met maar liefst 1000 beelden, in slechts één nacht.

Bandung Bondowoso’s liefde voor haar was zo echter zo sterk, dat hij alles op alles zette aan haar opdracht te voldoen. Hij riep een leger djinns (geesten) op hem te helpen. Toen aan het einde van de nacht leek het er op dat hij zijn doel zou gaan behalen. Bang dat ze haar belofte moest houden, vroeg Roro Jonggrang de dorpelingen om rijst te stampen (een ochtendactiviteit) en een vuur aan te steken (om de zonsopgang na te bootsen) om te doen alsof de ochtend was aangebroken.
De djinns trapten er in en gingen er van door omdat ze dachten dat de ochtend was aangebroken. Op dat moment waren 999 standbeelden voltooid. Toen Bandung Bondowoso erachter kwam dat hij was bedrogen vervloekte hij Jonggrang tot het duizendste standbeeld.


paneel uit de tempel

De Prambanan tempel heeft reliëfpanelen die het verhaal van Ramayana beschrijven. Experts zeggen dat het reliëf vergelijkbaar is met het verhaal van Ramayana dat van generatie op generatie mondeling is doorverteld.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Ramayana ballet (avond)

‘s Avonds komt het Ramayana-verhaal tot leven. Meer dan 200 professionele dansers en muzikanten treden op in de stad Yogyakarta of in het openluchttheater met de verlichte Prambanan-tempels als achtergrond.

Ramayana ballet

Favoriete hotels bij Prambanan:

Sumberwatu Heritage hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Sumberwatu Heritage hotel op booking.com>>>

Ambarawa

ambarawa sawah

Ambarawa

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Ambarawa >>>

Excursie Tweede Wereldoorlog 

kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa
Het kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa

Voor veel Nederlanders zijn aan Ambarawa en Banyubiru (Banjoebiroe) herinneringen  aan de Tweede Wereldoorlog verbonden. Duizenden voornamelijk vrouwen en kinderen verbleven hier in Japanse gevangenschap in interneringskampen.
In Ambarawa waren de Jappenkampen  6,7, 8 en 9 en het kamp Soemowono gevestigd, in Banyubiru de vrouwenkampen 10 en 11. Ook in Semarang waren Japanse gevangenkampen.

Onder de kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers bestaat een groeiende interesse om de plekken te bezoeken waarover zij hebben gehoord of gelezen. Een deskundige gids neemt u mee naar het verleden.
We kunnen helaas niet alle locaties van dichtbij bezoeken, maar op sommige plekken vinden we nog herinneringen va vroeger. Bezoek een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van de in de oorlog omgekomen nonnen op de begraafplaats bij het kerkelijk centrum.

Vrouwenkamp ambarawa bezoekenIn Soemowono is nog het oude KNIL complex te vinden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werd gebruikt als interneringskamp en de gebouwen die hier later bij zijn gebouwd.

Het is mogelijk het reisschema deze dag aan te passen aan uw persoonlijke familiegeschiedenis of interesses. Laat van te voren weten waar uw interesse ligt of welke plekken verbonden zijn met uw familiegeschiedenis zodat de excursie hierop kan worden aangepast.

Lees meer over de prive-excursie naar het vrouwenkamp >>>


Spoorwegmuseum

Het oude treinstation van Ambarawa is gebouwd  in 1873 en kreeg de naam “Willem I”.  Het station werd vooral gebruikt voor militair transport en het transport van exportgoederen naar de haven van Semarang. Na de aanleg van het eerste spoor op Java in 1867 werd het spoorwegnet door de Nederlandsch Indische Spoorweg Maatschappij (NISM) steeds verder uitgebreid. In 1907 is het stationsgebouw gerenoveerd en is veel hout en bamboe vervangen door bakstenen. Tot 1976 heeft het station dienst gedaan en is vervolgens als museum verder gegaan. Het is nu het grootste spoorwegmuseum van Zuidoost-Azië. Bij het oude station in koloniale stijl zijn ongeveer 25 oude treinen (stoomtreinen, diesellocomotieven en rijtuigen) te bewonderen.

In het weekend en op feestdagen is het mogelijk om een speciale vintage treinrit te maken tussen Ambarawa en Tuntang. Met een antieke locomotief waant u zich terug in de tijd. Deze treinreis is erg gewild. Vanaf 8.00 uur ’s ochtends kunnen de kaartjes aan het loket gekocht worden en meestal zijn alle tickets binnen 2 uur uitverkocht.
Voor de echte treinliefhebbers of grotere groepen is het zelfs mogelijk een hele trein af te huren voor een nostalgische treinreis.


Rubber- en Koffieplantage

Ambarawa plantage

In de buurt van Ambarawa zijn verschillende rubber-en koffieplantages. Hier kunt u een rondleiding krijgen en uitleg krijgen over het productieproces. Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Veel gebeurt nog op precies dezelfde manier als 80 jaar geleden. Het is mogelijk om bij de plantage te overnachten. Heerlijk relaxt. De producten die op de plantage worden gemaakt zijn te koop zodat u hier thuis ook nog van kunt genieten.


Sepakung

In het dorp Sepakung bij Banyubiru is een aantal jaar geleden een toeristische attractie gecreëerd. Langs de berg is op 45 meter hoogte een spectaculair looppad gebouwd (Ondo Langit) met fantastische uitzichten. Voor wie dit nog niet genoeg is bestaat ook de mogelijkheid boven de vallei te schommelen. Natuurlijk veilig gezekerd, maar een beetje moed is vereist.


Gedong Songo tempels

Ambarawa

Deze tempels behoren tot de oudste hindoeïstische tempels die op Java zijn gebouwd. Ze zijn ouder dan de Prambanan en Borobudur en zijn rond het jaar 750 gebouwd ter ere van Shiva.

Gedong Songo betekent “negen bouwwerken”. Van de 9 tempels zijn er nog 5 over.  De tempels liggen 100 tot 200 meter van elkaar verspreid op zes heuvels op de helling van de berg Gunung Ungaran. Het hoogste punt van het tempelcomplex ligt op op 1308 meter. Bij het complex vind je ook een warm waterbron met zwavel. Je kunt hier baden als je wilt.

Het uitzicht is prachtig. In de middag is het vaak mistig, wat het tempelcomplex mysterieus maakt. Het complex is het beste in de ochtend te bezoeken en voor wie vroeg op kan staan is de zonsopgang ook echt de moeite waard. Door de hoge ligging is het hier lekker koel.

Bij het complex kunt u een paard huren en onder begeleiding van een gids gedurende 1 of 2 uur per paard de tempels en de warmwaterbron bezoeken. De paarden zijn niet erg groot, maar wel goed verzorgd en luisteren goed.

Deze plek is nog niet erg toeristisch, met alleen in het weekend wat meer lokale toeristen.


Goa Rong uitzichtpunt

Geniet van een prachtige zonsopgang bij Goa Rong. Fris in de koele berglucht wordt het uitzicht steeds adembenemender als het lichter wordt.

Goa Rong view Ambarawa


Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Favoriete hotels bij Ambarawa

Banaran 9 Resort Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Banaran op booking.com>>>


Oase van Java

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Oase van Java op booking.com>>>

Solo (Surakarta)

Solo of Surakarta

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Solo >>>

Surakarta (ook Solo genoemd) ligt aan de oosthelling van de vulkaan Merapi bij de rivier Bengawan Solo. De stad heeft zo’n 580.000 inwoners en is dichtbevolkt.

Samen met Yogyakarta wordt Surakarta beschouwd als het het hart van Javaanse cultuur, vol met met tradities en kunst.
Na de opsplitsing van het Mataramrijk in 1755  ontstonden er  twee vorstendommen: één in Surakarta en één in Yogyakarta. De naam van de stad Solo is toen gewijzigd in Surakarta.

Bij de onafhankelijkheid van Indonesië koos de Sunan van Surakarta, anders dan de Sultan van Yogyakarta, de kant van de Nederlanders, waardoor de Sunan van Surakarta zijn politieke macht verloor.
Het Sultanaat in Surakarta richt zich vooral op de Javaanse kunst zoals de batikkunst, de Javaanse dans en de wajang kulit (schaduwpoppenspel).

Binnen Surakarta zijn er twee vorstenhuizen: De kraton van Susuhunan Paku Buwono (kraton Hadiningrat gebouwd in 1745) en de kraton van sultan Mangkunegaran (gebouwd in 1787).

Kraton Solo Palace; Kraton Hadiningrat

De kraton van Susuhunan Paku Buwono lijkt een beetje op de kraton van Yogyakarta die tien jaar eerder is gebouwd. Ook hier is de kraton “een stad in een stad”. De binnenplaats heeft zand van het zuidelijke strand van Java en symboliseert de verbintenis tussen de kraton en de koningin van de Zuidzee (Ratu Loro Kidul). Ook de rest van het paleis is vol met symboliek  De gebouwen, vormen en de kleuren alles heeft een symbolische betekenis. Dit maakt een een rondleiding met een gids heel speciaal.

Chauffeur Java SoloMangkunegaran Palace

De kraton van Mangkunagara is helemaal van teakhout gebouwd zonder een spijker te gebruiken. In het museum in de hal van de kraton is de privéverzameling van Mangkunegara IV te vinden: antiek,  juwelen, munten, wayangpoppen en prachtige kerissen. Het paleis Mangkunagaran is goed bewaard gebleven.
De kraton komt tot leven met een gids die u met mooie verhalen de achtergrond van alle voorwerpen kan uitleggen.

Gladak

In de wijk Gladak bevinden zich de belangrijkste koloniale gebouwen van Surakarta. Er staat een oud fort (Vastenburg) en verder zijn er kazernes, kerken, oude Europese huizen en hotels.

Antiek Markt

Pasar Triwindhu is een bekende antiek- en vlooienmarkt. De markt bestaat al sinds 1939 en is toen opgericht ter ere van de inauguratie van de nieuwe Soesoehoenan (Sultan) van Solo.

Alles wat ouder is dan 50 jaar wordt als antiek gezien, maar ook veel producten zijn vakkundig nagemaakte replica die nauwelijks te onderscheiden zijn van echt antiek; gewild bij bezoekers vanwege de lagere prijs. De replica zijn mooi gemaakt. Ideaal als originele souvenirs.

Pasar Gede Surakarta

Het is hier heerlijk rondscharrelen. Oefen uzelf in glimlachen en afdingen.
Soms worden er op de markt culturele evenementen georganiseerd.

Pasar Gede 

Pasar Gede Hardjonagoro is een warenmarkt en ligt in de oude Chinese wijk. Pasar Gede betekent “grote markt”. De markt bevindt zich in een complex in art-decostijl met Javaanse invloeden en werd in 1923 ontworpen door de Nederlandse architect Karsten. Het gebouw is zo ontworpen dat het er koel blijft en biedt ruimte aan ruim 1000 handelaren. Het is al twee keer herbouwd na een brand en telkens in oorspronkelijk staat hersteld. Hier vindt u groente, fruit, kruiden en ook lokale traditionele lekkernijen.

China town SurakartaChina Town

De Chinese wijk in Solo bestaat al sinds 1745. Nu wonen er ongeveer 4000 mensen in deze wijk, waarvan de helft een Chinese oorsprong heeft. De Chinese feestdagen, bijvoorbeeld Chinees nieuwjaar worden hier uitgebreid gevierd. Er zijn dan parades en de straten worden versierd met duizenden lantaren. Tien Kak Sie tempel is de oudste Chinese tempel van Surakarta en is gewijd aan Kwam-Im, godin van de barmhartigheid.

Grand Mosque

De grote moskee (Masjid Agung) is gebouwd tussen 1763 en 1768 en is verbonden aan de kraton. De moskee is geheel gebouwd aan de hand van voorschriften uit de oude Javaanse architectuur.


-Tip-

Of u nu meer van geschiedenis, cultuur of fietsen houdt er is altijd een geschikte tour. Juist door het maken van een tour leer je de stad echt kennen, of beter gezegd: door een tour ervaar je de stad.

Historische excursie door oud Solo

Maak het u zelf gemakkelijk en maak een rondleiding door het oude Solo met een gids die u alles kan vertellen over de historische gebouwen ontworpen door architect Karsten, de paleizen van de lokale vorsten, de antiek markt en grote markt, de moskee en China Town. Met een gids komt het verleden tot leven en door de achtergrondverhalen ziet u de stad met andere ogen.

Verborgen cultuur tour

Kraton Solo bezoeken

Surakarta is samen met Yogyakarta het centrum van de Javaanse cultuur. De cultuur is nog levendig aanwezig in het dagelijks leven van de bewoners van de stad. Ga mee met een gids door de stad en laat u verassen. Bezoek de werkplaatsen van bijvoorbeeld een keris-maker, bekijk hoe een gamelan (muziekinstrument) wordt gemaakt, kijk hoe de leren poppen van het poppenspel tot leven komen, en  hoe batik wordt vervaardigd. Bezoek een dans- en muziekschool en de plaats waar edelstenen (met ieder hun eigen symbolische betekenis) worden verhandeld.

fietsen door de sawahFietsen door de dorpen

Een hele leuke tour om kennis te maken met de lokale cultuur is deze fietstour door in omgeving van Surakarta. U fietst door de rijstvelden terwijl u onderweg stopt bij kleine familiebedrijfjes waar traditionele producten worden gemaakt zoals tofu, tempe, gamelan, dakpannen, en arak (sterke drank).
Onderweg wordt de Bengawan rivier (de langste rivier van Java en bezongen door vele zangers en zangeressen) overgestoken met een pontje. Na de excursie krijgt u een lunch aangeboden met lokale gerechten. Uiteraard gemaakt door de lokale bevolking.


Stoomtrein

In de oude stoomtrein met houten wagons waant u zich 100 jaar terug in de tijd.  De Jaladara stoomtrein maakt elke ochtend een ritje door de stad. De tocht begint bij het treinstation van Purwosari en eindigt bij station Sangkrah.  In het Engels krijgt u onderweg een uitleg over wat er te zien is.

Musea

Wayang bezoekenRadya Pustaka Museum

Dit museum is  het op een na oudste museum in Indonesië en opgericht in 1890. U vindt hier literatuur in het Oud-Javaans maar ook in het Nederlands, antieke voorwerpen, zoals gamelan, krissen, en wayangpoppen,  Het is museum is klein en eenvoudig, maar vol met interessante voorwerpen.

Het Nationale Persmuseum

Dit museum geeft inzicht in de geschiedenis van Indonesische media van de koloniale tijd tot nu. Het bevindt zich in een koloniaal gebouw uit 1918.

Danar Hadi BatikmuseumBatik Pisan Bali

In dit museum dat gevestigd is in een prachtig traditioneel Javaans gebouw, kunt u alles te weten komen over batik. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van antiek textiel. En de museumstukken komen niet alleen uit Indonesië, maar ook uit andere delen van Azië. Het laat precies zien hoe batik gemaakt wordt.

Keris Museum

Het museum bezit 350 antieke kerissen uit verschillende delen van Indonesië. Verder zijn er in het museum speren (tombak) zwaarden (pedang) en messen (badik) te bewonderen. De oudste kris in de collectie komt uit de 7de eeuw. Het museum in in 2017 geopend door president Joko Widido, nadat de Keris door de Verenigde Naties (UNESCO) was erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

(intangible cultural heritage of humanity)

Sangiran Museum of Early Man

Sangiran wordt al anderhalf miljoen jaar lang bewoond. Opgravingen in Sangiran tussen 1936 en 1941 leidden tot de ontdekking van een eerste mensachtig fossiel. Sindsdien zijn hier nog 50 fossielen gevonden. Dit is de helft van alle in de wereld bekende mensachtige fossielen. Deze vondsten zijn erg belangrijk om de geschiedenis van de evolutie te begrijpen. In 1996 is Sangiran door UNESCO erkend als werelderfgoed.


Favoriete hotels bij Solo:

Warisan Heritage Boutique Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Warisan Heritage Boutique op Booking.com>>>


Rumah Turi Eco Boutique Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Rumah Turi op booking.com>>>


Adhiwangsa hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Adhiwangsa hotel op booking.com>>>

Sukuh en Gunung Lawu

Gunung Lawu

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek  >>>

Gunung Lawu

De berg Lawu is 3265 meter hoog en is een mooie berg om te beklimmen.

De berg Lawu is een heilige plek en wordt vaak door pelgrims bezocht. Hier is, rond het jaar 1500, de laatste koning Prabu Brawijaya V van het Majapahit rijk overleden. Zijn lichaam is nooit gevonden. bergbeklimmen indonesie Er wordt gezegd dat hij direct is overgegaan naar de hemel.  Nadat de vorst was verdwenen veranderde een van zijn volgelingen een spreeuw.
Tot op de dag van vandaag zie je de spreeuwen op de berg. Mensen met goede bedoelingen worden er door gesteund, mensen met slechte bedoelingen zullen worden getroffen door pech.
Om deze bijzondere plek in ere te houden is het belangrijk de berg met veel respect te behandelen. Er bestaat de gewoonte de berg om toestemming te vragen voordat men iets doet op de berg. Verder is het advies respectvol met elkaar om te gaan zodat de berg niet boos wordt. 


-Tip-

Lawu bergtocht IndonesieMaak en 2-daagse tocht op de berg Lawu

Maak een 2-daagse tocht op de berg Lawu onder begeleiding van een gids en overnacht op de top van de berg in een tentje.

Het is een pittige tocht die ook voor sportieve beginners met doorzettingsvermogen goed te doen is.

De tocht begint in het basiskamp en bestaat uit vijf verschillende etappen.

overnachten op een berg IndonesieBoven bij station 5 is de warung (eettentje) van Mbok Yem. Hier brandt een vuurtje en kan je warm drinken krijgen en simpel eten. Je overnacht hier in een tentje. De volgende ochtend loop je het laatste stukje naar de top om te genieten van een prachtige zonsopgang. Het kan vriezen dus neem warme kleding mee! Een winddicht jack, een warm vest, een lange broek, goede schoenen, en genoeg drinkwater zijn absoluut noodzakelijk.
De gids maakt onderweg heerlijke warme hapjes en eten voor je klaar en helpt je met het dragen van de tent en slaapzak. Een avontuur om nooit te vergeten!


Sukuh tempel

De Sukuh tempel is een bijzondere tempel gelegen op 910 meter hoogte op de helling van Gunung Lawu ongeveer 40 kilometer vanaf Solo.

De tempel is gebouwd in de 15e eeuw en in 1815 herontdekt nadat de tempel eeuwen lang overwoekerd was door de natuur. Deze tempel is een hele bijzondere tempel en lijkt totaal niet op de andere tempels die op Java en Bali te vinden zijn.

De bouwstijl van deze tempel lijkt op de bouwstijl van de Maya’s in Zuid-Amerika. De tempel bestaat uit drie terrassen. Het hoofdgebouw staat op het hoogste terras en heeft de vorm van een afgetopte piramide. Via een smalle steile trap kun je het hoofdgebouw beklimmen voor een prachtig uitzicht. Onderaan de trap vind je beelden van draken, slangen en grote schildpadden. De schildpadden werden waarschijnlijk als offerplaats gebruikt

De tempel is verder bijzonder door de vele erotische -niet abstracte- afbeeldingen en beelden die staan voor vruchtbaarheid.

De tempel wordt nog steeds gezien als heilige plek.

Sukuh tempel

Ceto tempel

Op ongeveer 5 km vanaf de Sukuh tempel staat de Ceto tempel. Slingerend, tussen de theeplantages bereikt u deze tempel die op 1495 meter hoogte ligt op de top van een heuvel. Het is de laatste Hindoeïstische tempel die gebouwd is op Java, rond 1451-1475. Door de hoogte is het er vaak mistig wat een mysterieuze sfeer creëert. Het uitzicht is prachtig. De hoge toegangspoort is gebouwd in een stijl die je vooral op Bali tegenkomt.


-Tip-

Wandelen bij Tawangmangu

Maak een wandeling onder begeleiding van een ervaren gids.
De natuur is hier prachtig. Je kan hier mooie wandelingen maken. Lopend tussen de heuvels met sawa’s, dorpjes en natuur met prachtige uitzichten. De gids kan veel uitleggen over alles wat u tegenkomt onderweg en alles wat verbouwd wordt.  theeplantages, groenten, rijstvelden. Een bezoek aan de waterval van 81 meter hoog (de Grojogan Sewu) maakt de wandeling compleet.


Gunung Lawu beklimmen:


Favoriete hotels bij Gunung Lawu

Sukuh Cottages

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Sukuh Cottages op booking.com>>>

Borobudur

borobudur chauffeur

Stoepa BorobudurBorobudur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Borobudur >>>

De Borobudur is de grootste en oudste boeddhistische tempel ter wereld. UNESCO heeft de Borobudur als Werelderfgoed erkend.

Meer dan 1000 jaar geleden bouwden Javaanse heersers een enorme tempel van meer dan één miljoen grijze blokken andesiet, een geschenk van de vulkanen van Java. Werklui bouwden hiervan in de verzengende hitte de grootste Boeddhistische tempel ter wereld. Met de tempel werd de Meru, de kosmische berg uit de mythologie geëerd.

Nadat de tempel eeuwenlang onder as en vegetatie verborgen lag, deden onderzoekers in 1814 een verbluffende ontdekking. Ze vonden de verloren beschaving terug onder een laag van as. Een van de opmerkelijkste monumenten ter wereld, de Borobudur werd herontdekt. De tempel is nog steeds vol mysteries.

Karma 

Steeds kwamen bij restauraties nieuwe geheimen aan het licht. Op de onderste rand van de Borobudur, die nog lange tijd onder de grond lag, werden gebeeldhouwde reliëfs gevonden. In deze reliëfs op “de verborgen voet” van de stoepa is de Wet van Karma uitgebeeld. Deze reliëfs laten zien dat goede daden beloond worden en slechte daden bestraft worden.

Borobudur beautiful temple

Bijzondere plek

De plek waar de Borobudur gebouwd is, is zorgvuldig uitgekozen. De tempel is dichtbij de plek waar de rivieren Ello en Progo samenkomen en de heuvel genaamd “Tidar” gebouwd. Ongeveer 1250 jaar geleden werd deze plek als de meest gunstige plek gezien. De heuvel Tidar is de plek is waar de goden het eiland Java aan de aarde vastmaakten, om te voorkomen dat het eiland zou zinken of wegdrijven.

Symboliek

Borobudur tempelDe Borbudur heeft de vorm van een stoepa en is gebouwd rond een heuvel. Als je goed telt, kun je 504 Boeddhabeelden tellen. De muren bestaan ​​uit 2672 gebeeldhouwde reliëfs. In totaal hebben deze sculpturen, indien op een rij gerangschikt, een lengte van 5 km.

borobudur things to do Jogja

Er zijn 72 klokvormige stoepa’s die de centrale stoepa omringen. Sommige van deze stoepa’s bevatten een Boeddhabeeld, sommige zijn leeg en sommige beelden zijn onthoofd. In de afgelopen eeuwen zijn enkele beelden en boeddhahoofden gestolen en belandden ze in musea ver weg, of in de huizen van de rijken.
Er is een legende dat als je de Boeddha met gekruiste benen kunt aanraken, elke wens die je hebt zal worden ingewilligd.

De centrale stoepa op de top van de Borobudur is alleen toegankelijk voor boeddhistische monniken. Wees niet bang, je zult niet veel missen; deze stoepa staat voor de eeuwigheid en is daarom leeg.

Pawon en Mendut

Borobudur kosten privechauffeurDicht bij de Borobudur zijn er nog twee andere tempels genaamd Pawon en Mendut tempel. Deze tempels maken ook deel uit van het werelderfgoed Borobudur. De drie tempels zijn in een rechte lijn gebouwd. Tijdens het boeddhistische Vesak-festival lopen boeddhisten in Indonesië vanaf de Mendut-tempel, langs de Pawon-tempel en eindigen bij de Borobudur om Boeddha’s verjaardag te vieren.

In de Mendut-tempel staan we drie grote boeddhistische beelden uit de 9e eeuw.
In deze tempel bidden echtparen die graag kinderen willen hebben om geluk. Hier is ook een boeddhistische klooster te vinden waar monniken hun religie bestuderen.
Bij de Pawon tempel vinden we alleen de tempel, er staan ​​geen beelden in. Naast de tempel staat een prachtige waringin boom.


Praktische informatie 2023/2024

Je bezoekt de Borobudur onder leiding van een gids die werkt voor de Borobudur. De gids vertelt je alles over de achtergrond van de Borobudur en beantwoordt al je vragen.

Als je de Borobudur bezoekt kan je kiezen uit twee tickets:

  • Een ticket voor het park rondom de Borobuder. Hier kan je de Borobudur van dichtbij zien, maar niet beklimmen
  • Een ticket voor het park én om de Borobudur te kunnen beklimmen

De tickets kunnen een week van te voren (niet eerder) online besteld worden bij de officiële website van de Borobudur >>>

Bij het bestellen van de tickets kan je kiezen uit de volgende tijden:

1.         Aanwezig om 08.30   (bezoek van 09.00 – 10.00 uur)
2.         Aanwezig om 09.30    (bezoek van 10.00 – 11.00 uur)
3.         Aanwezig om 10.30    (bezoek van 11.00 – 12.00 uur)
4.         Aanwezig om 11.30    (bezoek van 12.00 – 13.00 uur)
5.         Aanwezig om 12.30    (bezoek van 13.00 – 14.00 uur)
6.         Aanwezig om 13.30    (bezoek van 14.00 – 15.00 uur)
7.         Aanwezig om 14.30    (bezoek van 15.00 – 16.00 uur)
8.         Aanwezig om 15.30    (bezoek van 16.00 – 17.00 uur)

Vooral tickets voor de eerste sessie zijn populair en snel uitverkocht.


Let op: Op maandag is de Borobudur gesloten.


Werelderfgoed

Borobudur speciale slippersOm de Borobudur als Werelderfgoed goed te kunnen bewaren voor het nageslacht is het maximale aantal bezoekers vastgesteld op 1200 per dag. Je schoenen en slippers moet je verwisselen voor speciale zachte slippers die je krijgt bij de entree. (Deze slippers zijn inbegrepen in de toegangsprijs.)

Per sessie worden er 150 kaartjes verkocht. Elke 10 tot 15 bezoekers worden vergezeld door een gids die in het Engels uitleg geeft over de achtergrond van de tempel.

De Borobudur bij zonsopgang

Op dit moment is het niet mogelijk de Borobudur te beklimmen voordat de zon op gaat. Het is wel mogelijk om op de nabijgelegen heuvel, de Dagi-heuvel te ontbijten en om 06.00 hier de zon te zien opkomen. Hier geniet je van het uitzicht en de ochtendgeluiden uit de omliggende dorpen. Door het licht van de opkomende zon verandert het uitzicht steeds.

Na het ontbijt ga je met de eerste sessie mee de Borobudur op.


Tip

Het is ook prachtig de Borobudur te bewonderen bij zonsopgang vanaf Setumbu hill en de Borobudur langzaam te voorschijn zien komen vanuit de ochtendnevel. Lees meer  Setumbu hill uitkijkpunt>>>

Borobudur bij zonsopgang


Favoriete Hotels bij de Borobudur:

Villa Borobudur Resort

hotel borobudur
source: booking.com

Villa Borobudur Resort op booking.com>>>


Hotel le Temple

hotel bij Borobudur op booking
bron: booking.com

Hotel le Temple op booking.com>>>

Semarang

Semarang things to do

Semarang city tourSemarang

Boek direct uw chauffeur in Semarang >>>

Semarang is een grote handel- en havenstad. Een smeltkroes van verschillende culturen. In 1547 is de stad officieel gesticht door de Islamitische missionaris Kyai Pandan Arang. Aan het begin van de vijftiende eeuw  bezocht admiraal Cheng Ho Zhenghe, een gezant uit China (de Ming-dynastie) de regio met een grote vloot en probeerde diplomatieke en handelsbetrekkingen aan te gaan.

Brug de Brug

Fort Vijfhoek SemarangIn 1678 kwam Semarang in handen van de VOC. De VOC bouwde een fort met 5 bastions met de naam “De Vijfhoek”, dat tot 1824 heeft bestaan. Het fort en later de oude binnenstad was alleen bereikbaar via de Berok-brug. De brug dankt zijn naam aan het Nederlandse woord “brug”. Omdat dit moeilijk uit te spreken was, noemden de Javanen de brug Berok. De Berok brug is dus letterlijk de Brug brug.

UNESCO Werelderfgoed

Door de haven groeide Semarang uit tot een groot handelscentrum. Nu heeft de stad meer dan 1,5 miljoen inwoners.

Semarang Oude stad

Nog steeds kunt u overal de invloed zien van de verschillende culturen.
Na verval in de jaren tachtig en negentig wordt de oude stad nu weer opgeknapt en is inmiddels voorgedragen aan de UNESCO als werelderfgoed.
In het oude deel van de stad, de Kota Lama kunt u rond wandelen om de nog vele overgebleven historische en unieke gebouwen te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Marabunta gebouw, de oude schouwburg herkenbaar aan de grote rode mieren op het dak, waar Mata Hari, de exotische danseres en vermeende spionne, nog heeft opgetreden en waar ze nu vereeuwigd is in de oude glas-in-loodramen.

Veel gebouwen in het oude Semarang zijn ontworpen door architect Karsten. Karsten vertrok in 1914 naar Nederlands-Indië en werd adviseur van de gemeente Semarang, Hij ontwierp vele grote, monumentale gebouwen met art deco elementen. Hij was in zijn latere jaren voorstander van zelfbestuur voor de Indonesiërs en was bevriend met Soekarno.

Blenduk kerk SemarangBlenduk kerk

In het centrum van de oude stad ligt de Blenduk kerk. Deze kerk is gebouwd in 1753 en is de oudste Protestantse kerk in Midden-Java De kerk werd in 1894 verbouwd. De koperen koepel zou gebouwd zijn naar het voorbeeld van de St. Peter Basilica in Vaticaanstad.

Lawang SewuLawang Sewu

Lawang Sewu betekent “duizend deuren” in het Javaans en dit koloniale gebouw wordt inderdaad gekenmerkt door de vele deuren. Het werd gebouwd tussen 1904 en 1919 voor de Nederlands Indische Spoorwegmaatschappij. Tijdens de Japanse bezetting werd het gebruikt als gevangenis. Er zijn nog glas-in-loodramen te vinden met daarin afbeeldingen van Amsterdam Rotterdam en Den Haag. Ooit was er een ondergrondse tunnel naar het kantoor van de gouverneur en de haven. Er wordt gezegd dat het spookt in de kelders van het gebouw. In 2007 is hier een horrorfilm over gemaakt.

Marba SemarangKota Jamu

Semarang heeft als bijnaam “Kota Jamu”  (kruidendrankjesstad) vanwege de vele fabriekjes voor kruidendrankjes die de stad rijk was.  Een van deze fabriekjes was de kruidenfabriek “Nyonya meneer”.

Nyonya Meneer (1895-1978) was de bijnaam van mevrouw Lauw Ping Nio. Zij was afkomstig uit Oost-Java en heeft haar eigen bedrijf gedurende 50 jaar geleid.

Toko Oen

Semarang koloniale bank

Toko Oen is meer dan 100 jaar geleden (1910) begonnen als de koekjeswinkel van het echtpaar Oen in Yogyakarta. In 1922 werd de winkel getransformeerd in een ijssalon, en later in een restaurant gebaseerd op de Javaanse, Chinese en Nederlandse keuken. In de jaren 30 van de vorige eeuw opende het echtpaar Oen ook filialen in Jakarta, Malang en Semarang.

Toko Oen is niet meer te vinden in Jakarta en Yogyakarta. Alleen in Semarang wordt Toko Oen nog gerund door de nakomelingen van het echtpaar Oen en is de menukaart nog gebaseerd op de oude recepten. Net als vroeger is het restaurant bekend om de typische Nederlandse gerechten als uitsmijter, huzarensalade en kaasstengels. Ook kan je hier nog koekjes kopen zoals speculaas en mokka schuimpjes. U kunt hier heerlijk eten.


-Tip-

Maak een tour door Semarang met een gids

Een gids brengt het oude Semarang weer tot leven. 

Tweede wereldoorlog excursie Semarang
Nostalgische geschiedenistour Semarang

Gedung Batu tempel

Chinese tempel SemarangDe Gedung Tempel is gebouwd op de plaats waar de Ming-admiraal Zheng He aan wal kwam in 1406. Zheng He was moslim en afkomstig uit Yunnan (China).
Toen Zheng He 10 jaar was nam het Ming-leger Yunnan in. Zheng He werd gevangengenomen en moest het leger in. Hij deed zijn werk zo goed dat hij adviseur van de keizer werd benoemd en als ontdekkingsreiziger de wereld over is gevaren met honderden schepen en 28.000 bemanningsleden. Zheng He heeft vele landen bezocht en het gerucht gaat dat hij zelfs Amerika heeft ontdekt (zeventig jaar voor Columbus).

Na zijn aankomst op Java vond Zheng He een grot om in te bidden. Bij deze grot bouwde hij een tempel. Toen hij later weer uit Java vertrok bleven een groot aantal van zijn bemanningsleden op Java achter. Zij trouwden met Javaanse vrouwen en het verhaal gaat dat hun nakomelingen nog steeds in dit gebied wonen.
Bijzonder aan de tempel is dat hier zowel moslims als boeddhisten samenkomen (etnisch Javanen en Chinezen) om hun geloof te belijden.

De tempel bestaat uit een aantal altaren rondom een grot. Rechts van de grot bevindt zich het graf van Kyai Juru Mudi Dampoawang, de islamitische geestelijke van Zheng He. De gelovigen slapen graag bij zijn graf om zijn zegen te ontvangen.

Zheng He SemarangChinatown tour

Chinatown is een belangrijk onderdeel van Semarang. Vanuit het verleden kent Semarang een grote Chinese minderheid. Hier vindt u tempels, sfeervolle winkeltjes en lekker eten. Wandel door Chinatown en proef de echte Chinese sferen.

Bij de Tay Kak Sie tempel ligt een replica van het schip waarmee admiraal Zheng He naar Java is gevaren. In de avond in het weekend (van vrijdag tot zondag van 18.00 tot 23.00) is er een levendige markt met veel en heerlijk eten. De ideale plek om al het verschillende authentieke street food te proberen. Het is ook mogelijk Chinatown met een gids te ontdekken. Hierdoor komt de stad nog meer tot leven.

Mosque SemarangMasjid Agung

De moskee Agung (letterlijk vertaald “grote moskee”) is gebouwd in Javaanse en Arabische stijl. Binnen is de moskee geheel in Javaanse stijl. In de moskee bevindt zich een koran van maar liefst 145 cm bij 95 cm groot en handgeschreven door een Javaanse kalligraaf. Naast de moskee staat een toren van 99 meter hoog. Hier vindt u een klein museum over de geschiedenis van de Islam en hoe de Islam zich over Java heeft verspreid. Het is mogelijk met de lift naar boven te gaan waar u een prachtig uitzicht heeft over de stad. Zeker ook bij zonsondergang.

Rainbow village/Kampung Pelangi

Kampung Pelangi is een wijk in Semarang  die in 2017 in een maand tijd is omgetoverd tot een toeristische attractie. De voorheen vervallen wijk kwam in aanmerking voor geld om de wijk op te knappen. De huisjes werden in regenboogkleuren geverfd in de hoop toeristen aan te trekken. Binnen drie weken was het al een enorm succes. Zowel vanaf een afstandje als van dichtbij is het een prachtig gezicht. De kleurrijke wijk is erg fotogeniek. Niet alleen zijn de huisjes gekleurd, ook hebben lokale schilders muren voorzien van kunstwerken. De bewoners van deze gemeenschap doen hun best om hun eenvoudig wijk zo vrolijk, schoon en mooi mogelijk te maken. Men is blij u hier te zien.

Karimunjawa

Zo’n 80 km boven Semarang ligt de eilandengroep Karimunjawa. Een prachtig tropisch paradijs.

Karimunjawa

Favoriete Hotels in Semarang:

Grand Edge Hotel Semarang

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Grand Edge Hotel in Semarang op Booking.com >>>


Java Go Residence

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Java Go Residence op booking.com>>>


Djajanti House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Djajanti House op booking.com >>>

Dieng

Dieng Plateau day trip driver

Dieng Plateau

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan het Dieng Plateau>>>

Het Dieng Plateau is een hoogvlakte tussen vulkanen op 2300 meter hoogte. Het landschap is heel bijzonder. Door de geisers en zwavelbronnen en soms vlagen van mist, doet het landschap bijna bovennatuurlijk aan. Het klimaat is door de hoogte koel. In Juli en Augustus kan er zelfs sprake zijn van nachtvorst. Dieng betekent “huis van de goden”.

Sikidang

Dieng Plateau

Sikidang is een vulkanische krater met bubbelende modder, stoom en geisers en de geur van zwavel. Bij de vele kraampjes kun je een zelfgemaakte snack halen of een souvenir kopen. Ook zijn er “selfie-spots” gemaakt waar je leuke foto’s kunt nemen.


Het verhaal gaat dat de naam “Sikidang” is afgeleid van het woord “kidang” een soort hert. De krater gedraagt zich het zelfde als een hertje: het springt van hot naar her en verplaatst zich voortdurend.

Een ander verhaal verklaart de naam op een andere manier.
Shinta Dewi woonde eeuwen geleden in de streek en vele mannen vroegen haar ten huwelijk. Zij vroeg echter zo’n hoge bruidsschat dat niemand succes had. Toen uiteindelijk prins Kidang Garungan de prijs wel kon betalen accepteerde Shinta zijn aanzoek. Toen ze er achter kwam dat hij het hoofd van een hert had schrok ze en had ze spijt dat ze zijn aanbod had aanvaard. Shinta Dewi vroeg hem toen, om van het huwelijk af te komen, om in 1 nacht een meer voor haar te graven. Toen Shinta erachter kwam dat hij zou slagen liet ze hem levend begraven. Nu nog beweegt de aarde waar hij begraven ligt.


De Arjuna tempels

Arjuna tempels

Het Arjuna complex bestaat uit vijf tempels die gewijd zijn aan Shiva. De tempels zijn vernoemd naar karakters uit het Wayang-poppenspel: Arjuna, Puntadewa, Srikandi, Sembadra and Semar. Het zijn de oudste Hindoe tempels op Java en stammen uit de 7de of 8ste eeuw. Vroeger zou dit tempelcomplex uit meer dan 400 tempels hebben bestaan.

In 1814 zijn de tempels herontdekt door een Engelse soldaat. De tempels stonden in een meer gedeeltelijk onder water. In 1856 is het meer drooggelegd om de tempels weer te kunnen bewonderen.

Telega Warna

Dieng day trip from Yogya Telega Warna

Telega Warna is een zwavelmeer omringd door wandelpaden waar je met of zonder gids omheen kunt lopen.
Door de zwavel heeft het water een bijzondere kleur. Afhankelijk van het licht en de concentratie van de zwavel is het water turquoise, groen of geel. Op sommige plekken borrelt het.

Door het hoge zwavel gehalte is het meer giftig. Het ziet er prachtig uit, maar zwemmen of zelfs pootje baden is onmogelijk.
In het bos aan de rand van het meer kun je een mooie wandeling maken met prachtige uitzichten over het meer. Hier vind je ook grotten.

In een van deze grotten heeft de Australische premier Whitlam 1974 met Soeharto besprekingen gevoerd over de toekomst van Timor. In Dieng is ook nog het Suharto-Whitlam House te vinden, als herinnering aan het verblijf van deze leiders in 1974.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>