MALANG – LAWANG

Niagara hotel

Hotel Niagara. Een hotel met geschiedenis
Liem Sian Joe House Malang, 1922 “Hotel Niagara” (bron: Imam Santoso Chue via Wikimedia Commons)

Dit hotel is tussen 1905 en 1918 ontworpen door de Nederlander Fritz Joseph Pinédo.
Pinédo werd in 1884 geboren in Haarlem. Rond 1905 vestigde hij zich in Nederlands Indië, waar hij ging werken als architect en als ambtenaar hij bij het waterbeheer. In zijn bouwwerken combineerde hij de Javaanse en Nederlandse bouwstijlen.

In de jaren dertig heeft hij een aantal jaren in Japan gewoond en vervolgens heeft hij zich na de oorlog in Brazilië gevestigd waar hij in overleed in 1976. Vanuit Brazilië bleef hij betrokkene bij Indonesië. In 1970 was hij nog betrokken bij het ontwerp van het hotel Kartika Chandra in Jakarta.

Met het Niagara hotel in Lawang heeft hij een heel bijzonder gebouw ontworpen.

Het Hooge huis

Het Niagara hotel in Lawang stond vroeger bekend als “Het Hooge Huis”. Veel rijke inwoners van Surabaya lieten begin 20ste eeuw een villa bouwen in Lawang. In Lawang was het koeler en rustiger dan in de stad. De ene villa werd nog luxer en groter dan de andere. Tussen al deze luxe villa’s, die al de nodig aandacht kregen, was het Hooge Huis extra bijzonder. Het gebouw was maar liefst 35 meter hoog. Het was lange tijd het hoogste gebouw op Java. Direct na de bouw was het huis al een legende en vele verhalen en geruchten deden snel de ronde.Read more >>