Waterval Tumpak Sewu

Tumpak Sewu waterfall Malang Bromo

Waterval Tumpak Sewu

Tumpak Sewu bezoeken vanuit MalangTumpak Sewu betekent “duizend bij elkaar” en dat is ook precies wat je te zien krijgt: in een halve cirkel valt vanaf ongeveer 120 meter hoogte overal water naar beneden: duizend watervallen naast elkaar. De meest spectaculaire waterval van Indonesië.

Vanaf de parkeerplaats van tot aan de waterval Tumpak Sewu is het een stevige wandeling van een uur. De waterval is erg indrukwekkend en ligt midden in de natuur. Niet voor niets kan het hier in de weekenden druk zijn.

Bij de waterval is het mogelijk om via vele steile trappen en ladders helemaal naar beneden te klimmen om de waterval ook vanaf beneden te bewonderen.

Hier kan je in ongeveer 45 minuten langs het water naar Goa Tetes te lopen. Goa Tetes is een andere waterval die via verschillende rotspartijen langs de helling naar beneden stroomt. Hier vind je grotten met stalagmieten en stalactieten.
Vanaf Goa Tetes kan je via een minder steile trap naar boven klimmen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen de tocht bij Goa Tetes te laten beginnen. Overleg met uw chauffeur wat het handigste is.

Door de hoogte is het hier koel. In de ochtend kan er nog een vlaagje mist hangen. Goede schoenen en een regenponcho of handdoek zijn geen overbodige luxe.

Een bezoek aan de Tumpak Sewu waterval is goed te combineren met een bezoek aan de Bromo of Ijen vulkaan.

Boek een privé tour voor meerdere dagen zodat je heerlijk op je eigen tempo Oost-Java ontdekt. Aansluitend kun je naar Bali of verder over Java reizen. Informeer naar alle mogelijkheden voor vervoer op maat >>>


Favoriete hotels bij Tumpak Sewu

Artha Cottages

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Artha cottages op booking.com >>>


Tumpak Sewu Homestay

Tumpak Sewu Homestay op booking.com>>>

Bromo

Bromo Java Indonesia

Bromo jeep tour

Bromo Tengger Semeru Nationaal Park

Boek direct uw chauffeur voor uw bezoek aan de Bromo vulkaan >>>

Al meer dan 100 jaar is de vulkaan de Bromo een populaire en indrukwekkende toeristische bestemming.
De vulkaan is 2329 meter hoog en ligt midden in een hele grote oude slapende krater. Deze grote krater, de Tengger, is 10 km bij 8,5 km groot.
De oude Tengger-krater ziet er uit als een grote woestijnachtige zandvlakte omringd door een steile kraterwand en ligt op 2000 meter hoogte.

In de oude krater bevinden zich vijf vulkanen, waaronder de Bromo. De vulkaan Semeru (3676 meter hoog) ligt net buiten de oude Tengger krater. De Bromo en de Semeru zijn de enige die nog roken.

Als er veel activiteit gemeten wordt bij de Bromo, geeft de overheid een waarschuwing af en mag men niet dichter dan op 2 km afstand van de Bromo komen. Dit gebeurt niet vaak, maar het is niet te voorspellen wanneer dit gebeurt.
Gezamenlijk vormen de vulkanen het “Bromo Tengger Semeru National Park”.

De Tengger-bevolking

Sinds ongeveer 500 jaar woont de Tengger-bevolking in dit gebied. Deze bevolkingsgroep is hindoeïstisch en er wordt gedacht dat zij de afstammelingen zijn van het oude Hindoerijk Majapahit. Zij zijn de bergen ingetrokken toen de Islam zich over Java verspreidde.

De Bromo neemt een belangrijke plek in hun geloof in. De naam van de Bromo staat voor een van hun belangrijkste goden: Brahma.
Aan de voet van de Bromo staat een hindoetempel. Hier worden bloemen verkocht om te offeren om de god van de vulkaan tevreden te houden.
Een keer per jaar (op de 14e dag van de hindoeïstische maand Kasada) is er een feestdag waarbij grotere offergaven (bloemen, fruit en kippen) aan de Bromo worden geofferd. Uit de hooglanden komen rond middernacht 28 priesters samen om wierook te branden. De volgende dag ondernemen de dorpelingen de klim naar de top van de Bromo om de offers in de krater te gooien. Er is een verassing. Terwijl de dorpelingen de goederen offeren en over de rand van de krater gooien, staan aan de andere kant van de steile kraterhelling  mensen om de omlaag gegooide offers op te vangen. Zo zijn de goden tevreden gesteld en wordt er niks verspild.
Die dag is er geen gemotoriseerd vervoer toegestaan vlakbij de Bromo.


Dewa Kusuma

“Vele jaren geleden leefde er een jonge man en jonge vrouw vlakbij de Bromo. Ze heetten Joko Seger en Rara Anteng.
Ze werden verliefd, trouwden en leefden samen gelukkig in de bergen. Helaas werd hun geluk niet gezegend met kinderen. Deze wens bleef onvervuld. Samen trokken ze daarom de berg Penanjakan op, met het uitzicht op de Bromo, en hier mediteerden ze zes jaar lang. Het eerste jaar met hun gezicht naar het oosten, toen een jaar met hun gezicht naar het zuiden, vervolgens een jaar richting het westen, het vierde jaar richting het noorden, het vijfde jaar keken ze naar de aarde en het laatste jaar keken ze naar de hemel.
In hun meditatie beloofden ze aan de Bromo dat als zij gezegend zouden worden met 25 kinderen,  zij terug zouden komen om hun jongste kind aan de Bromo te offeren. Direct na deze belofte kwam er een sterke vlam uit de Bromo.

Het echtpaar keerde huiswaarts en al snel werd hun eerste kind geboren, het ene na het andere kind kwam ter wereld en uiteindelijk leefde het echtpaar gelukkig in de bergen met hun 25 kinderen.
Tot op een nacht Rara in haar droom de geest van de Bromo zag die haar herinnerde aan hun belofte. Bang geworden en uit liefde voor haar jongste kind vluchtte ze met al haar 25 kinderen de bossen in.
Op dat moment begon de aarde te schudden en een enorme vlam nam haar jongste kind (Dewa Kusuma) mee. Direct werd de aarde weer stil en de stem van Dewa Kusuma klonk luid: “Vandaag verlaat ik jullie zodat jullie in vrede kunnen leven. Eén ding vraag ik van jullie: kom elk jaar terug en breng mij fruit en water, als je dit doet zal je in overvloed oogsten en vele kinderen krijgen. Dit is het enige wat ik van jullie vraag.”
Om deze reden komen de Tengger bewoners samen op de 14de dag van de maand Kasada samen op de Bromo om offers te brengen.”


Overnachten

Overnachten kan in Cemoro Lawang, een dorpje aan de rand van de grote oude krater de Tengger. De hotels en restaurants zijn hier eenvoudig, verwacht hier dus geen luxe.

Je kunt er ook voor kiezen te overnachten in Probolinggo een wat grotere plek op ongeveer 2 uur rijden vanaf de Bromo ligt.

De hotels zijn niet altijd goed online te boeken. We helpen u graag. Informeer naar de mogelijkheden.

Tengger peopleBereikbaarheid

Vanaf Surabaya

Vanaf Surabaya is het 4 uur rijden. Surabaya is goed per trein of vliegtuig te bereiken. Vanaf Surabaya kan uw chauffeur u ophalen en naar de Bromo brengen.

Vanaf Yogyakarta of Denpasar 

Vanaf Yogyakarta is het met de auto ongeveer 11 uur rijden. Ook vanaf Denpasar op Bali is het ongeveer 11 uur rijden. Deze lange reis ervaren de meesten als erg vermoeiend en vooral als je vervolgens Bromo bij zonsopgang wilt bewonderen, dan kan dit zwaar vallen. Kijk dus goed of je niet meer ruimte in je reisschema hebt voor een tussenstop en een meer relaxt bezoek.

Vanaf Malang (ook leuk per Jeep)

Vanaf Malang is het ongeveer 5 uur rijden.
Het laatste stuk van de tocht (als je via Tumpang rijdt) kun je overstappen in een jeep en langs de Bromo rijden door de woestijnachtige zandvlakte van de Tengger.
De reisduur is dan korter en een stuk avontuurlijker.
Je rijdt over een smalle bergkam waar de jeeps elkaar vrijwel niet kunnen passeren. Als je wilt kun je hier een korte wandeling naar een waterval maken. Vervolgens rijdt je door een mistig bos en langs de dorpjes waar de Tengger bevolking woont. Je ziet hun akkers op de hellingen. Uiteindelijk kom je bij het woestijnlandschap van de Tengger aan. Als het waait stuift het zand rond, dus neem een mondkapje of sjaal mee om je gezicht te kunnen bedekken als het nodig is.
Terwijl jij het laatste stuk per jeep aflegt, rijdt je chauffeur met de bagage door over de verharde wegen. Hij doet er veel langer over om Cemoro Lawang te bereiken. Omdat de Tengger hoog ligt kan het hier fris zijn. Zorg er dus voor dat je warme kleding meeneemt voor onderweg.

Sunrise of niet?

Vaak wordt er voor gekozen de Bromo net na zonsopgang te beklimmen, waardoor het vooral ‘s ochtends vroeg erg druk kan zijn bij de Bromo. Overdag is het iets rustiger. In de middag is er vaak meer bewolking.

Bromo Tengger SemeruOm de Bromo te zien bij zonsopgang gaan er ‘s ochtends vroeg (rond 3.00 uur)  jeeps naar het uitkijkpunt op de berg Penanjakan aan de rand van de oude Tengger krater. Deze berg is 400 meter hoger dan de Bromo. Deze tocht duurt een klein uurtje. Vooral in het hoogseizoen is het erg druk en zijn er veel jeeps die in rijen de berg op rijden. Door de ijle lucht is het soms naar adem happen.

Ook op het uitkijkpunt zelf kan het erg druk zijn: genieten van de Bromo bij zonsopgang is erg populair en dit heeft een reden: uit uitzicht is fantastisch.

Vanaf de Penanjakan zie je de Bromo, Kursi en Batok (de Bromo rookt) en op de achtergrond de grote rokende vulkaan de Semeru (de hoogste berg van Java). Hoe druk het ook is, dit uitzicht blijft erg indrukwekkend.
Door de hoogte is het hier -anders dan u in Indonesië gewend bent- ’s ochtends erg fris (rond de 5 graden). Vergeet niet een warme jas mee te nemen!

paardrijden bij de BromoAls de zon is opgekomen gaat de jeeptocht vanaf de het uitzichtpunt op de Penanjakan verder door het maanlandschap van de Tenggerkrater, naar de Bromo. Soms hangt ‘s ochtends nog een lage mist in de Tengger. Dit maakt het landschap nog mysterieuzer dan het al is.
Het laatste stuk naar de Bromo kan je lopen maar het is ook mogelijk dit laatste stukje per paard af te leggen. Best prettig, door de ijle lucht en de kou is je conditie niet wat je gewend bent. Uiteindelijk kun je de Bromo beklimmen via een lange trap. Boven op de Bromo kun je in de krater kijken. Je ziet de bloemen liggen die eerder zijn geofferd.

Houd je niet van vroeg op staan of zie je op tegen de drukte? Dan kunt je er ook voor kiezen na zonsopgang op je gemak de Bromo te bezoeken.

Bromo kraterHandig om te weten en een paar tips

  • Zorg dat je van te voren genoeg cash geld meeneemt. Pinnen gaat niet in het park.
  • Het huren van een jeep is door de autoriteiten verplicht als u de Bromo of het uitkijkpunt op de Penanjakan per auto wilt te bereiken, dit kan niet met gewoon vervoer.
  • Neem warme kleding mee. Ter plekke kunt u ook handschoenen of een muts kopen.

Voor het nationaal park moet u, net als op de meeste plekken in Indonesië tickets kopen. De overheid streeft er naar deze tickets zoveel mogelijk online te verkopen, om zo het maximaal aantal tickets dat per dag wordt verkocht in de gaten te houden.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Combineer de Bromo met een bezoek aan een indrukwekkende waterval

Tumpak Sewu, Coban Pelangi en Madakaripura waterval

Waterval Tumpak Sewu
Coban Pelangi waterval Malang
Madakaripura waterval


Favoriete hotels bij de Bromo:

Gubuk Ndeso Homestay

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Gubuk Ndeso op booking.com>>>


Bromo Otix Guest House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Bromo Otix Guest house op booking.com>>>


Cafe Lava Hostel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Cafe Lava Hostel op booking.com>>>

Sukamade

schildpadden indonesie

Schildpadden bezoeken in Sukamade

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Sukamade >>>

Sukamade is een klein dorpje in het nationaal park “Meru Betiri” aan de zuidkust van Java. Het ligt midden in het oerwoud afgezonderd van de bewoonde wereld.

Schildpadden

‘s Avonds na zonsondergang komen hier zeeschildpadden aan om hun eieren op het strand te leggen. U kunt hier getuige van zijn. Een indrukwekkend gezicht hoe de grote schildpadden (100kg-350 kg) die in de oceaan leven, zich aan land sloom voortbewegen en zorgzaam een kuil graven voor de eieren (rond de 100) die ze gaan leggen. Als u het geluk heeft om de schildpadden aan wal te zien komen is dit een onvergetelijke en unieke ervaring om nooit te vergeten!

Gemiddeld komen er ‘s nachts 2 tot 5 schildpadden aan, om eieren te leggen. De kans om de schildpadden te kunnen zien is het grootst in de maanden juli en augustus maar er is natuurlijk geen 100% garantie. De hele trip is sowieso een hele bijzondere ervaring.

Rangers

In Sukamade wonen de rangers die het beschermen van de kwetsbare schildpadden als hun taak hebben. De rangers zorgen ervoor dat de eieren die de schildpadden op het strand begraven, beschermd worden tegen zowel roofdieren als stropers. Het project bestaat nu bijna 50 jaar en is succesvol.

Zodra de schildpad de eieren gelegd heeft en teruggekeerd is naar de zee worden de eieren door de rangers opgegraven en meegenomen naar een speciaal daarvoor afgeschermde plek waar ze veilig zijn totdat de kleine schildpadjes na ongeveer 55 dagen uitkomen.

Het uitzetten van de schildpadjes

Omdat er bijna dagelijks eieren worden opgegraven, komen er ook bijna dagelijks kleine schildpadjes uit. Deze kleine schildpadjes worden vervolgens weer uitgezet in de zee. U kunt hierbij helpen!

Het is echt heel bijzonder om te zien hoe de schildpadjes instinctief op de zee af rennen om later, als ze zelf groot zijn -en soms meer op dan 2600 kilometer afstand leven- terug te keren naar hetzelfde strand van Sukamade om zelf eieren te gaan leggen. De schildpadden die hun eieren leggen aan het strand in Sukamade leven normaal aan de oostkust van Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en zelfs de zuidelijke stille oceaan.
Wonderbaarlijk hoe deze schildpadden generatie op generatie de weg terugvinden naar hetzelfde strand. De schildpadden kunnen wel 100 jaar worden. Bedenk wat zij al hebben gezien in hun leven.

Het oerwoud

De tocht naar Sukamade is erg avontuurlijk. Met een 4WD jeep rijdt u met uw chauffeur door dorpjes, bossen en plantages. Onderweg kunt u zien hoe palmsuiker wordt gemaakt en aan de kust stopt u bij een baai waar de typische houten prauwen rustig wachten op hun volgende tocht over zee.

Vervolgens vervolgt u uw weg door het oerwoud over een hobbelige weg en moet u zelfs per jeep de rivier oversteken. Onderweg kunt u reuze vleermuizen, apen, herten, boskatten, prachtige vogels en grote leguanen (1,5 tot 2 meter) tegenkomen. Soms hoort u het geluid van een vreemde stoomlocomotief….dit is het klapwieken van de vleugels van de neushoornvogel. In dit beschermde stuk oerwoud leven verder zwarte panters, en naar men zegt de laatste overgebleven Javaanse tijgers.

Rust en eenvoud

U overnacht in een eenvoudige accommodatie. Een grote kamer met een aantal bedden en ook de badkamer is erg eenvoudig. Om 22.00 uur gaat de generator uit en is er dus geen elektriciteit meer en alleen nog petroleumlampen.

Vlak voor zonsondergang vliegen er honderden vleermuizen over het oerwoud. In de verte hoort u dierengeluiden en verder alleen maar rust. Hier bent u echt weg van de bewoonde wereld.

Een ervaring om nooit te vergeten.

Zo laat je een schildpadje vrij in de oceaan… als het schildpadje volwassen is zal het terugkeren naar dit zelfde strand:

Ijen

ijen mountain tour

Ijen vulkaan met blauw vuur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Ijen vulkaan >>>

De vulkaan Ijen is 2250 meter hoog en heeft een kratermeer met een zeer hoog zwavelgehalte waardoor het water turqoise kleurt. Het is met een diameter van 1 kilometer en een diepte van 200 meter het grootste zure kratermeer ter wereld.

’s Nachts is in de krater van de vulkaan soms een blauw vuur te zien. Het is het grootste blauwe-vuur-gebied op aarde. De vlammen kunnen wel vijf meter hoog worden en een temperatuur bereiken van 600 graden Celsius. Het blauwe vuur ontstaat doordat zwavelzuur, dat uit de bodem ontsnapt, ontvlamt nadat het in contact is gekomen met de zuurstof uit de lucht.

Praktische informatie

Ijen blue fire tourDe overheid verplicht toeristen om met een jeep naar het begin van het park te rijden. Vanaf de ingang van het park is het ongeveer 2 uur lopen naar het kratermeer. Voor toeristen is het verplicht dit onder toezicht van een gids te doen. De klim naar boven is best pittig. Door de hoogte is het fris (neem zeker een jas mee). Voor de zwaveldampen kan je een gasmasker huren.

Aan de rand van het meer wordt sinds 1968 zwavel gewonnen De gestolde zwavel wordt in stukken gehakt en in manden door ongeveer 300 dragers naar beneden gedragen. De dragers dragen tussen de 75kg en 90 kg eerst naar boven vanuit de krater en dan vervolgens 3 km naar beneden. Ze maken de tocht twee keer per dag.

Achtergrond

Aan de westkant van het kratermeer bevindt zich een dam die rond 1920 is aangelegd om te voorkomen dat het giftige water uit het meer over de lager gelegen landbouwgronden stroomt. Deze dam zelf is moeilijk te bereiken.

Sinds National Geographic, the BBC en Al Jazeera documentaires over het bijzondere blauwe vuur hebben uitgezonden is het toerisme naar de vulkaan toegenomen. In het hoog seizoen en dan vooral in het weekend kan het druk zijn.


Favoriete Hotels en Resorts bij Ijen:


Kunang Kunang Tent Resort

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie

 

 

 

 

 

 

Kunang Kunang Tent Resort op booking.com >>>


Ketapang Indah Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Ketapang Indah Hotel op booking.com>>>


Ijen Resorts and Villas

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Ijen Resorts and Villas bij booking.com>>>


Surabaya

chauffeur surabaya

Surabaya

Boek direct uw chauffeur in Surabaya >>>

Surabaya is na Jakarta de grootste stad van Indonesië en heeft 3,5 miljoen inwoners.

Het verhaal gaat dat de naam van de stad ontleend is aan een gevecht tussen een haai (sura) en een krokodil (baya), maar het is waarschijnlijker dat de naam afkomstig is van de zin “sura ing bhaya” wat betekent: “de moed om gevaar tegemoet te treden”.
De stad is niet heel populair bij toeristen, maar heeft zeker een aantal interessante plekken om te bezoeken. Veel Nederlanders hebben hun roots in Surabaya en waardoor het leuk is op zoek te gaan naar de geschiedenis.

High Tea in het Majapahit hotel

Hotel Majapahit

Het Majapahit hotel is meer dan een hotel. Het is een bekende ontmoetingsplek met een interessante geschiedenis. Het is hotel is gevestigd in een prachtig koloniaal pand. In 1910 is begonnen met de bouw en in 1936 is het hotel geopend. De Belgische kroonprins en Charlie Chaplin waren hier bij aanwezig.
Vroeger was dit het bekende Oranje hotel en tot 1969 was dit hotel in bezit van de Armeense Lucas Sarkies.
Het hotel komt voor in alle geschiedenisboeken op de Indonesische scholen. Tijdens de Japanse bezetting werd het hotel het hoofdkwartier van de Japanse troepen en na de capitulatie werd de Nederlandse vlag hier weer gehesen. In september 1945 werd de onderste blauwe strook van de Nederlandse vlag verwijderd en veranderde de Nederlandse vlag in de Indonesische vlag.Katholieke kerk Santa Perawan Maria

In het hotel kan je heerlijk eten en rondkijken en natuurlijk ook in stijl overnachten >>

Katholieke kerk Santa Perawan Maria

Deze kerk is gebouwd in 1899 in Nederlandse stijl. Sinds 1998 is het gebouw aangewezen als cultureel erfgoed. De kerk heeft mooie glas in loodramen.

Ereveld Kembang Kuning

Ereveld Surabaya

Op ereveld Kembang Kuning (letterlijk “gele bloem”) liggen meer dan 5000 oorlogsslachtoffers begraven, waaronder de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, en ook militairen. Het monument ter nagedachtenis aan de Slag in de Javazee staat centraal op de begraafplaats.
In februari 1942 verloren 915 marinemensen hun leven op de Javazee in een poging de Japanners tegen te houden. Slechts enkele slachtoffers van deze slag liggen hier begraven. De meesten kregen een zeemansgraf. Hun namen staan achterop het monument op bronzen platen.

Sampoerna museum

Een sigarettenmuseum is niet het eerst waar je aan denkt als je op vakantie gaat, maar het Sampoerna museum is een bijzonder museum, interessant, en met een bijzonder verhaal.

Het huis van Sampoerna is gebouwd in 1862 als weeshuis. Later is het omgebouwd tot theater en bioscoop waar ook Charlie Chaplin gast is geweest.
In 1932 is het gebouw aangekocht door de oprichter van de sigarettenfabriek Sampoerna. Sinds 2003 is het mogelijk het gebouw te bezoeken en te zien hoe de (ondermeer kretek) sigaretten worden gemaakt. Verder is er een museum en een winkeltje en een goed restaurant. Het museum is goed opgezet en goed onderhouden.

Bijzonder is dat het mogelijk is vanaf een balkon een blik te werpen in de fabriekshal waar de arbeidsters met een enorme snelheid handmatig sigaretten rollen. De snelste medewerksters rollen 4000 sigaretten per dag.

Museum Bank Indonesia

Het Museum Bank Indonesia is een museum in het oude gebouw van de Javansche bank in Surabaya. De Javansche bank was vanaf 1829 te vinden in Surabaya. In 1903 is een nieuw gebouw gebouwd door de architecten Cuypers en Marius J. Hulswit in een prachtige neo-renaissance stijl. Tot 1973 deed het gebouw dienst als bank. In 2012 is het gerestaureerd en is het nu een museum. Het is een bescheiden museum in een prachtig gebouw. Leuk zijn bijvoorbeeld de oude kluizen met de deuren van Lips uit Dordrecht.
(net als de meeste musea is het op maandag gesloten).

Bank Mandiri museum (Escompto)

Niet ver van de Javansche bank stond vroeger de Escompto bank (nu de  Bank Mandiri) Het gebouw is in 1928 gebouwd. Net als de Javansche bank is ook dit gebouw door de Nederlandse architect Marius J. Hulswit ontworpen.

De Escompto bank is opgericht op 22 augustus 1857.  De Indonesische regering nam deze bank in 1960 over en veranderde haar naam in Bank Dagang Negara, waarna Bank Dagang Negara op 9 oktober 1998 opging in Bank Mandiri.

Zangrandi ijssalon

Zangrandi ijssalon Surabaya
Krantenbericht 1952

Tussen 1930 en 1960 had Roberto Zangrandi een succesvolle ijssalon in Surabaya. Aan de Dijkermanstraat ( nu Jl. Yos Sudarso) maakte hij samen met zijn echtgenote zijn bezoekers blij met zijn befaamde Tutti Frutti ijs, Banana Split en ander klassieke smaken.

De lage tafels en de rood met beige stoelen zijn nog steeds hetzelfde en ook de recepten zijn gelijk gebleven. Toen het echtpaar Zangrandi in 1960 besloot terug te keren naar hun geboorteland verkochten ze de ijssalon. De oude recepten zijn gebleven en nieuwe smaken zijn toegevoegd. Een heerlijke plek om een ijsje te gaan eten.

Majid Al Akbar

Al Akbar Surabaya

Tussen 1995 en 2000 werd de Al Akbar moskee gebouwd. Het is de op een na grootste moskee van Indonesië. Het is een prachtig gebouw, groots en indrukwekkend met prachtige details. De minaret naast de moskee is 99 meter hoog, een ode aan de 99 namen van Allah en is te beklimmen.
Vanaf de minaret heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Er is een lift aanwezig dus ook als u slecht ter been bent, hoeft dit geen belemmering te zijn. Er zijn geen officiële rondleidingen.

Mpu Tantular Museum

Het Mpu Tantular Museum is opgericht door Godfried Hariowald von Faber in 1933 als  Stedelijk Historisch Museum Soerabaia. De huidige naam verwijst naar de Javaanse dichter en denker Mpu Tantular die in de 14e eeuw leefde. Het museum is gevestigd in een mooi gebouw en laat veel zien van de geschiedenis van Surabaya. Er zijn vaak interessante tentoonstellingen en bijeenkomsten.

Stadstour

Chinatown Surabaya

Surbaya wordt nog leuker met een gids. Ontdek de diversiteit binnen de stad. Zo is er in Surabaya een oude Europese wijk, een Arabische wijk en een Chinese wijk te vinden met een rijke geschiedenis en cultuur.

De inwoners zijn gastvrij en vriendelijk. Je kunt onderweg lekker eten bij de vele stalletjes langs de weg.


Favoriete hotels bij Surabaya:

Majapahit hotel in Surabaya

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Hotel Majapahit op booking.com in Surabaya >>>


Rumah Kertajaya

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Boek Rumah Kertajaya bij booking.com>>>

Malang

Malang private driver

City tour Malang

Malang

Boek direct uw chauffeur in Malang >>>

In Malang wonen ongeveer 1 miljoen mensen. De stad is relatief koel omdat de stad een paar honderd meter boven zeeniveau ligt. De stad is ruim opgezet met brede lanen en veel groen. Er zijn veel oude gebouwen in Art Deco stijl bewaard gebleven, wat de stad sfeer geeft.
Architect Karsten was als adviseur nauw betrokken bij de inrichting van de stad. Karsten was een architect die veel oog had voor alle mensen en het milieu. Hij had een grote liefde voor de Javaanse cultuur.

Er zijn verschillende markten en leuke plekken om te winkelen. In het centrum is een plein (alun-alun) waaraan een moskee, katholieke en protestantse kerk staan. In de wijk rondom het plein staan nog veel  huizen uit de koloniale tijd. Het oudste huis dat hier nog te vinden is, is gebouwd in 1870. Op de naambordjes van de straten, vind je naast de Indonesische naam ook de oude Nederlandse naam.

Malang cycling tourHeilige Hartkerk

De Heilige Hartkerk (Hati Kudus Yesus) wordt ook wel de Kayutangan kerk genoemd.

Kayutangan betekent letterlijk “houten hand” naar de oude naam van de wijk waar de kerk ligt.  Het verhaal gaat dat de naam van de wijk is gebaseerd op een oude houten richtingaanwijzer die hier ooit gestaan heeft in de vorm van een hand.

De kerk is in 1905 gebouwd door de Nederlandse architect Hulswit.

Immanuel Kerk

Aan de andere kant van het plein staat de Immanuel kerk, een protestantse kerk met een toren uit 1861. De kerk zelf is in 1912 herbouwd. In deze kerk zijn twee oude bijbels uit 1618 te vinden.

Moskee Agung Jami’

Naast de Immanuel kerk staat een moskee. Deze moskee is in 1890 gebouwd in Javaanse stijl. Later is de voorkant in Arabische stijl verbouwd. Op vrijdag rond één uur is het er erg druk vanwege het vrijdaggebed; soms bidden de gelovigen zelfs buiten.

En Ang Kiong tempel

Deze prachtige Chinese tempel is al in 1825 gebouwd door de Chinese gemeenschap in Malang. De naam van de tempel betekent letterlijk: Het paleis van verlossing in Gods eeuwigheid. Al eeuwen wonen er inwoners met een Chinese achtergrond op Java. Tot begin 20ste eeuw woonden ze verplicht in aparte wijken. Deze tempel is prachtig versierd met mooie details. Rood en geel hebben de overhand omdat deze kleuren geluk brengen. Zowel volgers van het Boeddhisme, Confucianisme en Taoïsme maken gebruik van deze tempel.

Kampung Pelangi

Kampung PelangiKampung Pelangi (regenboogdorp) ligt direct aan de oevers van de rivier de Brantas. Studenten kwamen in 2016 met het idee de kampung te verven in verschillende kleuren om zo niet alleen de kampung op te knappen maar ook om toeristen te trekken zodat de veelal arme bewoners meer mogelijkheden kregen wat geld bij te verdienen. Mede door Instagram werd het een groot succes. Een naastgelegen kampung heeft in navolging een aantal driedimensionale schilderijen op de muren van de huizen geschilderd. De twee kampungs worden verbonden via een  glazen hangbrug  over de Brantas-rivier. Deze twee wijken zijn zeker een bezoek waard.


-Tip-

Fietstour door het oude centrum

Fietsend door rustige straatjes en steegjes in de “kampungs” en parken in Malang leert u de stad op een heel andere manier kennen. Ontmoet vriendelijke mensen en bezoek de vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. U fietst langs de rivier en door de oude Nederlandse wijk. Deze tour kan met een Engelssprekende gids (en soms ook Nederlands sprekende gids).
Ook lopend of met de becak is het leuk om Malang te verkennen.


Terug in de geschiedenis

Toko Oen

Toko Oen in Malang bezoeken

Toko Oen in Malang werd in 1934 geopend en was in die tijd een favoriete ontmoetingsplek waar men heerlijk Nederlands kon eten.  Op dit moment wordt Toko Oen in Malang niet meer gerund door de nakomelingen van de familie Oen.
Op het menu staan nog steeds gerechten uit de Nederlandse tijd. Alleen wordt er nu vaak voor gekozen hier vooral te genieten van de sfeer en een kopje koffie.

Ingill restaurant

In dit restaurant kunt u lekker Javaans eten en ondertussen genieten van de inrichting, met veel historische foto’s en attributen. Het lijkt bijna een klein museum.

Hotel Tugu

In het hart van Malang ligt het bijzondere 5-sterren Tugu Hotel. Dit is niet zomaar een hotel. Het hotel is zeer stijlvol en is prachtig ingericht met kunstschatten. Het hotel is gevestigd in een oude koloniale villa. De eigenaar is een van de bekendste kunstverzamelaars van Indonesië. In het hotel is een schitterende collectie Javaans, Chinees, en Nederlands antiek te bewonderen.

Museum Panji

Dit museum is open sinds 2012 en was eerst in het centrum van de stad te vinden. Een lokale geschiedenisliefhebber heeft een interessant privémuseum met vele oude objecten opgericht. Wajangpoppen waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn, voorwerpen van de Javaanse adel in Malang en foto’s uit koloniale tijden zijn onderdeel van de collectie. Na een bezoek aan het museum kunt u lekker afkoelen in het bijbehorende zwembad in een prachtige ambiance of een wandeling maken door een beeldentuin langs de rivier.

D’Topeng Museum in Batu

Topeng betekent “masker” in het Indonesisch. De collectie van het museum gaat veel verder dan maskers. Hier zijn vele kunstvoorwerpen te vinden die al eeuwenoud zijn. De voorwerpen zijn vooral afkomstig uit Java maar ook uit andere delen van Indonesië. Het is een goed verzorgd museum. Voor grotere groepen is er een gids beschikbaar. Individuele groepen kunnen een self-guided tour via een app op je telefoon volgen (neem zelf oortjes mee).

Buiten de stad

Watervallen

Tumpak Sewu, Coban Pelangi en Madakaripura waterval

Waterval Tumpak Sewu
Coban Pelangi waterval Malang
Madakaripura waterval

Favoriete Hotels bij Malang:

Cozy Guest House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Cozy Guest House op booking.com >>>


Hotel Tugu

Tugu Malang booking
Bron: Booking.com

Hotel Tugu via booking .com>>>


Javana Homestay

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Javana Homestay op booking.com>>>