Indonesie
9,8

Pekalongan

Pekalongan

Pekalongan ligt aan de noordkust van Java en staat bekend voor de batik. Pekalongan is de eerste stad in Zuidoost Azie die lid is geworden van “UNESCO’s World’s Creative Cities Network”.

mijlpaal Pekalongan De naam PEKALONGAN komt waarschijnlijk van het woord “A-PEK-HALONG-AN”, wat “inkomen uit de zee” betekent.

De stad bestaat al sinds 1622. In 1753 is hier een fort gebouwd bij de rivier. Dit fort stond bekend als Fort Peccalongan. Het fort bestaat niet meer.
De stad ligt aan de Grote Postweg (Jalan Raya Pos) een weg van ongeveer 1000 km lang die Daendels, toen Nederland door Frankrijk werd bezet, binnen een jaar op Java heeft laten aanleggen. Een weg die vele doden heeft gekost. Een mijlpaal van deze weg uit 1808 is nog terug te vinden.

Museum of Batik Pekalongan

museum batik Pekalongan

Het batik museum stelt prachtige batikdoeken uit heel Indonesië tentoon. Hier kan je ook zelf leren batikken. Een prachtig souvenier.

Eind 19e eeuw bloeide de batikindustrie. Een bekende Nederlandse batik ontwerpster uit Pekalongan was Eliza van Zuylen (1863-1947).

Kauman batik village

In de wijk Kauman zijn verschillende batikwerkplaatsen en batikwinkeltjes te vinden. Hier koop je de mooiste doeken voor een mooie prijs.

batik

Kampung Canting

In de wijk Landungsari wordt het gereedschap waarmee wordt gebatikt gemaakt. Bij het batikken wordt bijenwas met een “canting” aangebracht op een katoenen doek. De canting wordt gemaakt van koper met een bamboo handvat. In bijna alle steegjes in de wijk Landungsari zijn ambachtslieden te vinden.

becak tour Lemonade factory

Vlakbij het batikmuseum is een oude limonadefabriek te vinden uit 1920. In die tijd was deze limonade een echte luxe. Ook nu wordt de limonade nog gemaakt naar het oude recept. De fabriek is op vrijdag gesloten.

Becak tour

Wat is leuker dan het ontdekken van de stad met een becak? Laat je lekker rondfietsen met de wind in je haren. Becakrijders kennen alle leuke plekjes in de stad en weten de leukste eettentjes te vinden. Pekalongan kent nog veel oude gebouwen met een verhaal. Zo zie je de stad van dichtbij zonder moe te worden.

Nostalgisch Heritage hotel (met gym en zwembad)

historisch heritage hotel pekalonganHet huis dat in 1918 door Hoo Tong Koey en Tan Seng Nio is gebouwd, is nu een hotel. De lobby van het hotel is het oude huis. Hun voorouders waren in de 18e eeuw vanuit het zuiden van China naar Pekalongan getrokken. Hoo Tong Koey was de vierde generatie van Chinese komaf (Peranakan). Vanuit hun huis begonnen zij batik te maken en verkopen.
In 1927 werd Tong Koey door de Nederlanders benoemd tot “Lieutenant der Chinezen”. Naast deze prachtige geschiedenis heeft het hotel moderne kamers die van alle luxe zijn voorzien.
Je kunt hier ook fietsen huren.