Nationale parken en stranden: entreegeld

toegangsprijzen nationale parken Indonesie

Onderweg naar de Bromo moet je stoppen en geld betalen. Klopt dit wel? vragen sommige toeristen zich af.
Nee, dit is geen corruptie. Je betaalt voor de toegang van het nationale park. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud en natuurbeheer. Je kan het vergelijken met toeristenbelasting in Nederland.
Er zijn 52 verschillende nationale parken in Indonesië, waarvan er 6 op op de UNESCO World Heritage lijst staan. Van deze 52 parken zijn er 12 op Java en 1 op Bali te vinden. Sommige parken liggen bijvoorbeeld rondom een vulkaan, anderen bestaan vooral uit zee.
De bekendste nationale parken zijn:

    • Bromo, Tengger, Semeru
    • Karimunjawa
    • Merapi
    • West Bali
  • Ook bij sommige stranden wordt entreegeld geheven. Van dit geld wordt het strand schoongehouden en worden faciliteiten betaald.

Bali belasting

Sinds 14 februari 2024 wordt er ook toeristenbelasting gevraagd van elke buitenlandse toerist die Bali bezoekt. Dit bedrag (nog geen 10 euro per persoon) wordt geïnd op de luchthaven of haven of kan betaald worden via www.lovebali.baliprov.go.id

Vrijwilligerswerk  Aandacht, Uitroepteken, Teken

vrijwilligerswerk weeshuis indonesieEen lange tijd was het populair: Een paar dagen vrijwilligerswerk doen in een weeshuis, tijdens je vakantie. Hiervoor betaal je dan een vergoeding aan de organisatie. Dit lijkt een goed idee om wat meer diepgang aan je vakantie te geven.
Let op: Helaas is dit een “verdienmodel” dat de kinderen niet ten goede komt.
Kinderen zijn gebaat bij stabiliteit en vaste verzorgers die hen kunnen opvoeden tot volwassenen met zelfrespect en zelfvertrouwen. Een steeds wisselende groep van vrijwilligers kan hen dit niet bieden, en werkt zelfs averechts.

UNICEF is om deze reden gestart met de campagne #StopWeeshuistoerisme om zo aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van vrijwilligerswerk in het buitenland. De vraag naar vrijwilligerswerk vanuit het buitenland heeft er in het verleden zelfs voor gezorgd dat er speciaal voor het lokken van toeristen en vrijwilligers, weeshuizen zijn opgericht, puur voor de donaties en giften. Zo wordt er misbruik gemaakt van je goede bedoelingen. De meeste kinderen in weeshuizen hebben nog een ouder, maar worden in een weeshuis geplaatst voor het geld dat dit oplevert. Zonder het te weten, dragen vrijwilligers en toeristen hierdoor bij aan de uitbuiting van kinderen.
Lees meer op de website van Better Care Network >>>

Hier staan ook goede alternatieven en ideeën over hoe je wél een goede bijdrage kan leveren >>>.

Bedelen ❌

Soms kom je arme en bedelende mensen of kinderen tegen en wil je ze misschien helpen. Hier is wat je ziet, niet altijd wat het lijkt.
Bedenk dat het geven van geld op deze manier, de problemen vaak groter maakt. Kinderen blijven weg van school om te bedelen, of worden zelfs ingezet om geld binnen te halen voor anderen. Soms zelfs door criminele bendes. Kinderen worden gebruikt en uitgebuit.
In bijvoorbeeld Jakarta is het om deze reden verboden geld te geven aan bedelaars.

Hoe kan je wel helpen?

Lokale organisaties

Wil je helpen? Er zijn genoeg organisaties die je kunt steunen. Zo leren de kinderen hun eigen kracht ontdekken. Pardi zelf, is ook actief voor een lokale stichting die zich inzet voor minderbedeelde mensen in de dorpen en wijken van de regio Yogyakarta. Als je hier meer over wilt weten, kan hij je hier meer over vertellen.


Lokale economie

Het toerisme zorgt voor inkomen in Indonesië. Probeer je reis zo te plannen en geeft je geld zo uit, dat het ten goede komt aan de lokale bevolking, zodat zij niet alleen onder aan de ladder staan bij de grote internationale bedrijven, maar ook zelf de kans krijgen een bestaan op te bouwen. Kies lokaal voor kleine ondernemers.

Fooi

Op veel plekken kom je behulpzame mensen tegen: mensen die je koffer dragen in het hotel, mensen op het station die je bagage naar de trein brengen of mensen die je helpen met oversteken bij een drukke weg.
Misschien denk je: “laat maar dat kan ik zelf ook prima”, maar realiseer je dat ook deze mensen een inkomen nodig hebben, er graag voor willen werken en er niet veel sociale voorzieningen zijn in Indonesië. Zorg dat je altijd kleingeld bij je hebt om een fooi te geven aan wie een fooi verdient.

Straatverkopers  Aandacht, Uitroepteken, Teken

straathandel indonesie

Op de markt of de hoek van de straat proberen soms oude of arme mensen iets te verkopen. Natuurlijk kan je afdingen, maar bedenk hoeveel waarde het geld voor jou en voor hen heeft. Er zijn nauwelijks sociale voorzieningen in Indonesië en dit kan een manier zijn om te kunnen overleven.

Let wel op. Op toeristische plekken, bijvoorbeeld op de stranden van Bali zijn soms ook opdringerige verkopers die hoge prijzen vragen. Deze verkoop is vaak georganiseerd en zorgt voor slechte sociale verhoudingen. Als je hier iets koopt kan dit zelfs uitbuiting in stand houden. Blijf zelf altijd beleefd, maar koop je souvenirs liever op een betrouwbare plek.

Ongevraagde “gidsen”

Op sommige toeristische plekken, bijvoorbeeld bij sommige tempels op Bali of bij een vulkaan bij Bandung zijn mensen actief die ongevraagd je “gids” worden, door met je mee te lopen. Aan het einde van de wandeling vragen ze dan geld voor hun “diensten”. Geef direct beleefd aan dat je geen gids nodig hebt.

In toeristische gebieden kan je ook in een winkelstraat of bij een toeristische attractie worden aangesproken door vriendelijke mensen die je graag willen meenemen naar hun kunstgalerie, restaurant of winkel. Als je dit leuk vindt kan je hier op ingaan, maar realiseer je dat dit puur marketing is.

Duurdere kaartjes voor buitenlanders?

De tickets voor de Borobudur zijn goedkoper voor mensen met de Indonesische nationaliteit dan voor buitenlanders.  Klopt dit wel, of word je opgelicht?
Je kan hier lang over discuteren, maar dit is officieel beleid. Je wordt niet opgelicht.
Dit is toch niet eerlijk?

Als je je afvraagt wie bedacht heeft dat de kaartjes voor buitenlanders duurder moeten zijn, dan kan je de Nederlandse overheid aankijken: Al in 1910 waren er -afhankelijk van je afkomst en nationaliteit-  verschillende toegangsprijzen.
Europeanen betaalden toen 10x meer dan de “Inlanders”. Deze erfenis uit het koloniale verleden is dus in stand gebleven.

toegangsprijs Borobudur 1910
Bon: delpher.nl


Prachtig antiek Aandacht, Uitroepteken, Teken

Op een van de vele markten die je onderweg tegen komt, vind je prachtige antieke kunst voor een spotprijsje. Ongelooflijk.
Bedenk dat als iets ongelooflijk is, dit vaak ook letterlijk ongelooflijk is. Er worden veel producten nagemaakt. Dit kan nog steeds een aanwinst zijn voor je woonkamer, maar realiseer je wel dat dit waarschijnlijk geen echte antieke kunst is.

Is het wel echte antieke kunst? let dan op de douaneregels. Je mag niet alles vrij Indonesië uit- en Nederland invoeren.