Besakih Grote Tempel

Tempel bezoeken Bali Besakih

Pura Besakih

Op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung ligt de “moedertempel” van Bali. Het is de grootste en meest belangrijke Hindoe tempel op Bali. De tempel bestaat uit meer dan 200 bouwwerken en is gebouwd tussen de 14e en 18e eeuw. Oorspronkelijk heette de tempel Basuki, naar de draak Naga Besukian, die in de vulkaan Gunung Agung woont. De naam is door de eeuwen heen veranderd in “Besakih”.

Er zijn drie hoofdtempels en vele kleinere tempels. De drie hoofdtempels zijn gewijd aan 3 goden.
De tempel Penataran Agung is gewijd aan Shiva, de vernietiger en is te herkennen aan witte vlaggen, Pura Kiduling Kreteg heeft rode vlaggen en is gewijd is aan Brahma, de schepper. Pura Batu Madeg is gebouwd voor Vishnu, de beschermer en herken je aan de zwarte vlaggen.

Verder zijn er vier tempels die staan voor de vier windrichtingen: In het noorden ligt Pura Batu Madeg, in het zuiden Pura Kiduling Kreteg, in het oosten Pura Gelap en in het westen Pura Ulun Kulkul.

Door de hoge ligging heb je prachtige uitzichten over de omgeving.

Besakih tempel Bali Indonesia

Lempuyang tempel

Lempuyang Tempel

De Lempuyang Tempel, ook wel bekend als de Tempel van de Hemelpoort, is een van de oudste en meest iconische tempels van Bali. Gelegen op de oostelijke hellingen van de majestueuze Mount Agung, biedt de tempel niet alleen een spirituele ervaring, maar ook een adembenemend uitzicht. De Lempuyang Tempel is een van de oudste tempels op Bali en dateert uit de achtste eeuw, wat hem ouder maakt dan veel andere hindoetempels op het eiland. Het complex bestaat uit zeven gebouwen.

De naam Lempuyang komt van de woorden Lampu (licht) en Hyang (God), wat samen “licht van God” betekent. Toeristen noemen de tempel de “Gateway to Heaven”. De Lempuyang Tempel is een van de Zes Tempels van Bali, die worden beschouwd als de belangrijkste tempels van het eiland. Het is een heilige plek voor de lokale hindoeïstische gemeenschap en trekt pelgrims en toeristen aan die zowel de spirituele energie als de natuurlijke schoonheid willen ervaren. Het is een stevige klim van ongeveer 1.700 treden naar de top, maar de reis wordt beloond met spectaculaire uitzichten en de kans om de mystieke sfeer van de tempel te ervaren.

Iconische foto’s

De beroemde “Hemelpoort” is een van de meest gefotografeerde plekken op Bali, waar bezoekers door de poort heen kunnen kijken en het majestueuze uitzicht op de vulkaan en het omliggende landschap kunnen vastleggen.
Houd er rekening mee dat het hier druk kan zijn en dat je vaak lang moet wachten om de iconische foto te kunnen maken. Op de foto hieronder, en op vele foto’s op instagram zie je een weerspiegeling. In werkelijkheid liggen hier gewoon stenen.

Lempuyang Temple, Bali, Indonesia

Banjar hot springs

Banjar hot springs

Banjar Warmwaterbronnen

Je kan hier een bad nemen in een van de baden. Dit is een therapeutische ervaring, vanwege het hoge zwavelgehalte van het water. De kleding waar je in zwemt heeft na het zwemmen hierdoor een gele gloed. Je huid voelt heerlijk zacht aan.

De warmwaterbronnen bevinden zich midden in een prachtige tropische tuin, die ook als je geen bad wilt nemen in de warmwaterbronnen zeker een bezoek waard is. Het water is lekker warm (38 graden). De lokale bevolking neemt hier ook graag een bad. Hou er rekening mee dat de warmwaterbronnen religieus belangrijk zijn en ga hier repectvol mee om.

Het warme water stroomt vanuit de bron door buizen naar het eerste bassin. Hier stroomt het water uit de monden van acht leeuwen het bad in. Het water stroomt vervolgens vanuit het eerste bassin naar een tweede bassin en komt uiteindelijk terecht in het laatste bad. In dit laatste bad valt het water van drie meter hoogte, als een verfrissende douche.

De bronnen liggen vlakbij het Boeddhistische klooster Brahma Vihara Arama.

Banjar hot springs

Tirta Empul tempel

tirta empul bali

Tirta Empul betekent “Heilige Bron”. De tempel is in het jaar 962 gebouwd rondom een bron waar heilig water uit komt. De tempel is gewijd aan Vishnu. De Balinezen komen hier om zich ritueel te reinigen. Je kan hier rondlopen tussen het groen en genieten van de serene atmosfeer.

Melukat ceremonie

Als je wil baden in het heilige water en mee wilt doen met de lokale gebruiken is het mogelijk onder begeleiding de rituelen te volgen en jezelf ritueel te reinigen. Dit heet de Melukat ceremonie. De gids van de tempel neemt je stap voor stap mee door het proces zodat je met respect voor de Hindoeïstische gebruiken volledig mee kan doen. Een hele bijzondere ervaring.

Melukat is een spirituele reinigingsceremonie waarbij heilig water wordt gebruikt om zowel lichamelijke als geestelijke zuiverheid te bereiken. Volgens de oude gebruiken die al eeuwenlang op dezelfde wijze worden uitgevoerd ga je met gepaste kleding het water in. Deze rituele handeling heeft tot doel negatieve invloeden te verdrijven, innerlijke balans te herstellen en zonden te vergeven. Het proces heeft als doel om jezelf te bevrijden van ongewenste energieën en opnieuw in harmonie te komen met jezelf en de omgeving.

tirta empul balinese tempel met chauffeur

 

Het ontstaan van Tirta Empul

In het oude manuscript Usana Bali, wordt het ontstaan van Tirta Empul uitgelegd.
Het verhaal begint met de strijd tussen de machtige, maar slechte koning Mayadenawa en de god Bhatara Indra.
Koning Mayadenawa geloofde niet in god en verbood zijn onderdanen om te bidden. De koning had een spirituele kracht die hij misbruikte voor zwarte magie. De god Bhatara Indra trok met zijn leger ten strijde tegen koning Mayadenawa. De koning werd verdreven naar wat nu Tampak Siring heet.

De koning gaf de strijd nog niet op  en ’s nachts sloop hij het kamp van het leger van Bhatara Indra binnen en creëerde een prachtige, maar giftige bron, in de hoop dat het leger hier uit zou gaan drinken. Om geen sporen achter te laten, liep hij op de zijkanten van zijn voeten, wat de oorsprong zou zijn van de naam ‘Tampak Siring’, wat ‘scheve voetafdruk’ betekent.
De volgende ochtend dronk het leger van Bhatara Indra van het giftige water en de soldaten overleden. Met zijn goddelijke kracht stak Bhatara Indra zijn staf in de grond, waardoor een heilige genezingsbron ontstond. Het water dat uit deze bron stroomde, bracht de doden weer tot leven en staat sindsdien bekend als Tirta Empul.

Toen Mayadenawa zich realiseerde dat zijn plan was mislukt, veranderde hij in een rots. Bhatara Indra schoot een pijl door de rots en doodde de slechte koning. Het bloed van Mayadenawa vormde de Petanu-rivier. De Balinese Hindoeïsten herdenken de dood van Mayadenawa elke 210 dagen in de Balinese traditionele kalender, tijdens de ceremonie Galungan, als symbool van de overwinning van goed over kwaad.

Ulun Danu Bratan tempel

bedugul tempel ulan danu bratan

De Ulun Danu Bratan tempel ligt in het noordwesten van Bali bij het heilige Bratan-meer. Dit meer ligt op ruim 1200 meter hoogte in een 30.000 jaar oude vulkaankrater en de temperatuur is hierdoor koeler. De tempel wordt ook Bedugul watertempel genoemd. Op deze hoogte kan het soms wat mistig zijn waardoor het lijkt alsof de tempel in het water drijft.

De tempel is in 1633 gebouwd door de koning van Mengwi en is gewijd aan de godin Dewi Danu de godin van het water, meren en rivieren. Ze is belangrijk voor de irrigatie van het land. Het tempel complex staat te midden van het water op verschillende eilandjes. Het belangrijkste gebouw is de Meru met elf daken Dit gebouw is gewijd aan Shiva.
Je kan hier heerlijk rondwandelen, varen en prachtige foto’s maken.

Vlakbij de tempel vind je de Botanische tuinen met meer dan 300 verschillende orchideeën, varens, bamboe en nog veel meer prachtige bloemen en planten. In totaal zijn er meer dan 2400 verschillende plantensoorten.

Tanah Lot

tanah lot bali private driver

Tanah Lot tempel

Het is misschien de meest gefotografeerde tempel op Bali: Pura Tanah Lot, een iconische Balinese tempel die majestueus oprijst uit de zee, gelegen aan de westkust van Bali. De tempel staat bovenop een rots en is alleen bij laag water bereikbaar via een zanddam, een pad van zo’n twintig meter lang.
Tanah Lot staat voor aarde (Tanah) en zee (Lot). De tempel is gebouwd ter ere van de god van de zee en om de boze geesten af te schrikken. Het verhaal gaat dat Tanah Lot  in de 16e eeuw is gesticht door de priester Nirartha, de afkomstig was van Java. Langs de zuidwest kust van Bali staan 7 zeetempels. Deze tempels zijn zo gebouwd dat je altijd (bij goed weer) vanaf elke tempel de volgende kan zien liggen. De tempels beschermen Bali tegen de boze krachten uit de zee.

De tempel zelf is niet toegankelijk. Je kan de eerste vijf meter van het eilandje op. Dit kleine stukje eiland is al erg bijzonder. Op dit stukje land bevindt zich een ‘grot’ met een magische bron. Hoewel het bij vloed omringd wordt door de zee, komt er zoet water uit de bron.

Tanah Lot is een van de populairste toeristische trekpleisters op Bali, maar vergeet niet dat het een Hindoeïstische tempel is en dus een belangrijke plek binnen het Hindoeïstische inneemt. Draag gepaste kleding tot over je schouders en knieën.
De weg naar de tempel voert je langs een drukke toeristenmarkt. Wanneer de zon begint onder te gaan, probeert iedereen een foto te maken van het spectaculaire plaatje.
Hou je niet zo van alle drukte? Ga dan rond zonsopgang. Het licht is dan ook prachtig, en er zijn veel minder mensen.