Rengganis warmwaterbronnen en hangbrug

suspension bridge bandung

Kawah Rengganis warmwaterbronnen

bandung warmwater bronnenIn de buurt van de Kawah Putih zijn de Kawah Rengganis warmwaterbronnen te vinden, waar je kunt baden of een modderbad kunt nemen.

Ook in de rivier, compleet met watervallen, kan je zwemmen.
De bronnen liggen vlakbij de doorgaande weg in het bos.  Er zijn hier in de natuurbaden gebouwd van verschillende temperatuur. Sommige baden hebben bamboe pijpen voor een douche.

Je kan hier een geneeskrachtig modderbad nemen, wat goed zou zijn voor je huid. Met een bakje pak je warme modder uit de bron om je lichaam mee in te smeren. Later spoel je de modder weer af en houd je een zachte huid over.

warmwaterbronnen bandungDeze warmwaterbronnen zijn over het algemeen rustig. Hier kom je meestal maar weinig toeristen tegen. Anders dan bij de Ciater bronnen is hier geen toeristisch park gebouwd, maar wordt deze plek onderhouden door de gemeenschap uit de omliggende dorpjes.

Hangbrug

Vlakbij de warmwaterbronnen is in 2022 een spectaculaire loopbrug gebouwd. De brug is maar liefst 75 meter hoog en geeft een prachtig uitzicht over het dal, het bos en de warmwaterbronnen.
Als je last hebt van hoogtevrees is de brug wat wiebelig, maar de ervaring is onvergetelijk.
 De brug is 370 meter lang en hiermee de langste hangbrug van Zuidoost Azië. Op de rechterfoto zie je de warmwaterbronnen in het bos vanaf de brug. De damp die je ziet, is de damp van het warme water.
Je kunt hier ook in een stoel aan een kabel over de vallei heen glijden.

Naast de loopbrug kan je heerlijk eten, wat de dag tot een lekker dagje uit maakt.

Mooie en spectaculaire foto’s en filmpjes zijn te vinden op het officiële instagram account van de brug en de warmwaterbronnen >>


bandung langste loopbrug


 

Let op! Het water kan hier erg heet zijn, zelfs kokend heet.

Theeplantage

theeplantage malabar

Theeplantage en Activiteitenpark Nimo

Rondom Bandung liggen prachtige thee- en aardbeienvelden. Een bezoek (of zelfs een overnachting)  aan een theeplantage of theefabriek is een mooie ervaring.

Malabar Theeplantage

theeplantage bandungDe Malabar Tea Estate ligt op 2 á 3 uur rijden zuidelijk van Bandung. Hier kan je wandelen door de theeterrassen en genieten van prachtige uitzichten. De lage theestruiken met de hoge bomen en de bergen op de achtergrond, in combinatie met de frisse koele berglucht, maken dat je hier heerlijk tot rust komt.

Vlakbij de plantage is nog steeds een oude theefabriek in bedrijf. Rondom de fabriek staan kleine arbeidershuisjes samen met wat grotere woningen die door de opzichters werden bewoond. De arbeiders die hier nu wonen verbouwen in hun tuinen fruit, groente en koffie die ze zelf eten of verkopen als bijverdienste.
Ongeveer 130 jaar geleden heeft Karel Albert Rudolf Bosscha de Malabar theeplantage aangelegd. Hij is nog steeds een bekend persoon.

Ru Bosscha

plantershuis Bosscha

Karel Albert Rudolf Bosscha  (hij werd Ru genoemd) komt uit een familie van wetenschappers. Na zijn studie in Delft vertrok hij in 1887 op 22-jarige leeftijd naar Nederlands-Indië. Vanaf 1895 tot aan zijn dood in 1928 leidde hij de Malabar theeplantage ten zuiden van Bandung.
Hij sprak Maleis, Javaans en Soendanees. Over zijn privéleven is niet veel bekend. Hij is nooit getrouwd, maar had volgens de verhalen wel veel kinderen bij de vrouwen op de plantage.

malabar zitkamerHij was erg succesvol, niet alleen zakelijk viel hij op (Malabar werd de grootste en meest rendabele theeplantage van heel Nederlands Indië) maar ook zijn maatschappelijke betrokkenheid was groot. Hij had hierbij een grote interesse in techniek en wetenschap. Hij was een voorloper bij het gebruik van nieuwe technieken.
In 1895 stichtte hij een telefoonmaatschappij in Bandoeng. Deze maatschappij werd later door de staat overgenomen. Ook was hij betrokken bij het oprichten van de Technische hogeschool in Bandoeng en steunde hij de oprichting van een ziekenhuis waar kanker behandeld kon worden. Hij was betrokken bij een elektriciteitsmaatschappij en op de plantage gebruikte hij voor die tijd moderne technieken om energie te winnen uit waterkracht.

Hij maakte zich sterk voor het invoeren het metrieke stelsel waardoor er niet langer in “palen” werd gemeten, maar in kilometers. In 1914 diende hij al een verzoek in bij de regering om dit stelsel in te voeren. Op zijn eigen plantage berekende hij alles stug in kilometers en hectaren. In 1923 besloot de regering uiteindelijk geleidelijk over te stappen op het metrieke stelsel.
Verder is hij bekend omdat hij de drijvende kracht was achter de bouw van het Bosscha observatorium (sterrenwacht)>> ten noorden van Bandung.
Op zijn plantage richtte hij een gratis school op, en bouwde hij huizen voor zijn werknemers. In Bandung steunde hij het onderwijs aan doofstomme en slechthorende kinderen.


theeplantage bezoeken indonesieDe Heren van de thee

In het boek van Hella Haasse “De Heren van de thee” wordt ook de theeplantage Malabar beschreven. Hella Haasse vertelt het verhaal van het echtpaar Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop, die woonden op de theeonderneming Gamboeng. Ook de neef van Rudolf Kerkhoven komt voor de roman. Dit is Ru Bosscha, de administrateur van de theeplantage Malabar. Hiermee is ook Karel Albert Rudolf Bosscha één van de “Heren van de thee”.

Overnachten

huisjes bij malabarHet is mogelijk op Malabar te overnachten in een kamer of in een chalet bij het plantershuis. Hou er rekening mee dat de kamers misschien niet geheel aan Europese verwachtingen voldoen.
D
e plantages zijn nu van het staatsbedrijf PT Perkebunan Nusantara. De theefabriek is nog steeds in gebruik.


Het graf van Bosscha

In 1928 stierf Bosscha hij aan een beroerte. Hij werd bewusteloos gevonden op de plantage en overleed nog dezelfde nacht. Hij ligt begraven in een praalgraf op zijn plantage Malabar, op een plek die hij zelf had uitgekozen. Deze plek lag in 1928 nog in het oerwoud, en nu tussen de landerijen. Verder ziet het er nog hetzelfde uit als bijna 100 jaar geleden.

graf Bosscha Bandung 1928  graf bosscha

Bosscha is nog steeds een bekende en gerespecteerde man. In de kranten lezen we dat hij na zijn dood nog regelmatig wordt herdacht. Hij heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Bosscha werd op 20 december 1920 tot ereburger van Bandung benoemd (en is dit nog steeds).
De universiteiten van Leiden-Delft-Rotterdan (Erasmus) eren wetenschappers die een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan de internationale samenwerking tussen Nederland en het Mondiale Zuiden, door hen een “Bosscha Medaille” toe te kennen.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië vernoemde de gemeente Bandung een straat naar hem (de Jalan Bosscha). Bij de sterrenwacht in Lembang staat een monument met zijn naam. Nog in september 2007 werd een planetoïde naar hem vernoemd: de “Karelbosscha”.

De Malabar theeplantage is zeker een bezoek waard. Niet alleen vanwege het bijzondere verhaal dat aan de plantage verbonden is, maar ook vanwege de prachtige omgeving. De frisse lucht en prachtige uitzichten maken een onvergetelijke indruk.


Nimo Highland ParkNimo Highland

Vlakbij bij het plantagehuis, op de naast liggende heuvel is een prachtig uitzichtpunt en een toeristisch centrum gebouwd: Nimo Highland.
Over een grote loopbrug krijg je een 360 graden uitzicht over de verre omgeving. Het restaurant is gebouwd in Santorini-stijl, compleet met blauwe daken. Er is een reuzenrad, paintball en vele andere activiteiten. Hier kan je heerlijk met het gezin of vrienden relaxen of juist actief bezig zijn. Ook kan je hier huisjes huren.


Uitzichtpunt Malabar

uitzicht over Malabar

Wandelen door de bergen

Vanaf de loopbrug zie je de plantage Malabar liggen in het dal.
Als je wil kan je vanaf Malabar met een gids een wandeltocht door de bergen naar Garut maken. Je chauffeur neemt je bagage mee in de auto naar het volgende hotel in Garut, zodat je licht bepakt op pad kan.

Het meer Situ Patenggang

meertje bij bandung

Het meer Situ Patenggang

Situ Patenggang is een redelijk groot meer gelegen tussen de bossen en theeplantages. Als je het leuk vindt kan je hier een boottochtje maken.
Door de hoogte is het hier vaak minder heet en vaker bewolkt en nevelachtig. Het landschap is gevormd door vulkanische activiteit, miljoenen jaren geleden.

In het midden van het meer ligt een klein eilandje: Batu Cinta (Liefdes steen). De naam van het meer “Patenggang”  is afgeleid van het Sundanese woord ‘Pateang-teangan’, wat betekent dat je moet blijven zoeken om te vinden.

Situ Patenggang lake

Er was eens een prins (Ki Santang) die verliefd werd op een eenvoudig meisje uit het dorp (Dewi Rengganis). Vanwege hun afkomst was het hen verboden te trouwen en scheidden hun wegen zich. Er brak oorlog uit en ze verloren elkaar uit het oog. Vanuit hun diepe liefde voor elkaar, bleven ze naar elkaar zoeken. Na lange tijd ontmoetten ze elkaar weer bij een rots.
Hier vroeg Dewi aan Ki Santang een meer voor haar te maken zodat ze samen konden varen. Tot op de dag van vandaag zie je, in het door Ki Santang gemaakte meer, de rots liggen waar ze elkaar weer ontmoetten.. het bewijs van een echte, maar onmogelijke liefde.
Iedereen die nu gezamenlijk om de rots heen vaart, zal eeuwig van elkaar blijven houden.

Aan de rand van het meer is een restaurant in de vorm van een schip gebouwd. Dit deel van het meer trekt meer (lokale) toeristen.