Privé chauffeur Bandung

bandung city tour

Bandung 

Boek direct uw chauffeur in Bandung >>>

Het Parijs van Java

Bandung stond vroeger bekend als het Parijs van Java vanwege de mooie lanen, de art-deco architectuur en vele winkelmogelijkheden.

Jalan Braga BandungBandung is de derde stad van Indonesië en telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners. De stad, die omringd wordt door theeplantages en bergen, is rond 1810 ontstaan toen Gouverneur Daendels de Groote Postweg had aangelegd. Na de aanleg van de spoorlijn in 1880 begon de stad verder te groeien. Er bestond zelfs het plan om Bandung tot hoofdstad te maken. Om deze reden is er rond 1920 veel bijgebouwd in een voor Bandung typische “tropische art-deco stijl”. Nog veel van deze koloniale gebouwen zijn bewaard gebleven (al is het soms wel even zoeken tussen alle nieuwbouw). Het klimaat in Bandung is koeler dan op de rest van Java omdat de stad op 750 meter hoogte ligt.

Dit maakt Bandung een geliefde stad om te bezoeken.
Ook de omgeving van Bandung is mooi. In de bergen zijn er veel uitkijkpunten, kraters en warmwaterbronnen.

Art-deco architectuur

Jalan Braga (vroeger ook Bragaweg, Karreweg of Pedatiweg genoemd) is een zijstraat van de Grote Postweg en was in de koloniale tijd een luxe winkelstraat waar de elite (die rijk geworden was door de theeplantages), graag ging winkelen en elkaar ontmoette. In deze straat zijn nog veel oude gebouwen terug te vinden. Ook nu wordt hier nog flink gewinkeld. Nu komt men vooral voor de goedkope merkkleding.

Hotel Preanger bandungHet Grand Hotel Preanger en Savoy Homann hotel zijn twee prachtige koloniale gebouwen gebouwd in de art-deco stijl. Ze  liggen aan de oude Postweg (nu Jalan Asia-Africa).
Hotel Preanger huisvest een klein museum. In 1929 heeft Soekarno, toen architectuurstudent, meegeholpen bij de verbouwing van dit hotel.
Het is hier heerlijk lunchen in de prachtige art-deco stijl.

Homann hotel BandungHet Savoy Homann hotel bestaat al sinds 1871 en was geliefd vanwege de heerlijke rijsttafel van mw, Homann. Mensen kwamen van verre om hier te eten en te overnachten. In 1939 is het hotel geheel vervangen door een voor die tijd erg modern gebouw, ontworpen door architect Albert Aalbers. De buitenkant van het gebouw is sinds 1939 niet veranderd en ook aan de binnenkant van het hotel zijn de authentieke elementen (art-deco vloertegel en glas- in-loodramen) nog aanwezig.
In het hotel hebben verschillende beroemde mensen geslapen: Charlie Chaplin, Soekarno, Ho Chi Minh, en Willem- Alexander. De schrijver F. Springer schreef hier zijn boek Bandoeng-Bandung.

Gedung Merdeka BandungGedung Merdeka was vroeger het gebouw van de koloniale sociëteit “Concordia”. In dit gebouw heeft in 1955 een bekende internationale “Bandung conferentie” plaatsgevonden tussen Aziatische en Afrikaanse landen. Nu is het een museum, gewijd aan deze conferentie.

Het gebouw “Gedung saté” is gebouwd in 1920 en huisvestte de koloniale overheidsdiensten. Nu is het het kantoor van de gouverneur van West Java. Het wordt “saté” gebouw genoemd omdat het middenstuk op een satéstokje zou lijken. In het gebouw is ook een museum te vinden waar meer wordt verteld over de geschiedenis van de stad. Voordat “gedung saté” hier werd gebouwd stond hier het koffiepakhuis van Andries de Wilde, een grootgrondbezitter die nauwe banden had met gouverneur Raffles.

Naast Gedung saté staat het postkantoor. Hier is een museum over de geschiedenis van de post te vinden.

Soekarno

Landraad BandungSoekarno heeft als student in Bandung gestudeerd en was toen al voorstander van een onafhankelijk Indonesië. Vanwege deze ideeën is hij in 1927 opgesloten. De gevangenis waar hij gevangen heeft gezeten heet “Banceuy prison”. De gevangenis bestaat niet meer. Begin jaren tachtig is hier een winkelcentrum gebouwd. Bij de bouw van winkelcentrum is de cel waar Soekarno in heeft verbleven niet verloren gegaan. De cel en een wachttoren zijn bewaard gebleven en verplaatst. Bij de huidige plaats van de cel is ook een standbeeld van Soekarno te vinden.

Ook het gerechtsgebouw waar Soekarno zich heeft moeten verdedigen tegen de aanklachten, is bewaard gebleven. Dit gebouw wordt “Gedung Menggugat Landraad” genoemd. De originele rechtszaal is nog te bezoeken als ook een kleine tentoonstelling met foto’s en artikelen.


-Tip-

Stadstour met een lokale gids

Zelf de stad ontdekken is leuk, maar een lokale gids maakt een stadswandeling nog leuker. Door de verhalen en uitleg ziet u het verleden herleven >>

Stadstour of excursie in Bandung


Muziekschool

Het cultureel centrum “Saung Angklung Udjo” werd in 1966 opgericht door Udjo Nalagena en zijn vrouw. Zij wilden met dit centrum de Sundanese cultuur in stand te houden. Zij maakten zelf muziekinstrumenten en gaven kinderen les in het bespelen van de Angklung, een traditioneel bamboe muziekinstrument.
Elke dag verzorgen de leerlingen van de muziekschool een optreden. De show zit vol met korte uitvoeringen van traditionele dans en muziek. U bent van harte welkom. Dit is een leuke kennismaking met de Sundanese cultuur.


Lembang

Lembang ligt in het noorden van Bandung in de bergen. Hier is de lucht heerlijk schoon.
Meer dan 100 jaar geleden is hier een sterrenwacht gebouwd.
Vlak naast de sterrenwacht ligt een “drijvende markt”. Verwacht geen traditionele authentieke markt. Deze “markt” is een mooi park dat een aantal jaren geleden is aangelegd in een meer, gericht op vooral lokale toeristen. Je kunt hier heerlijke Indonesische snacks eten en leuke souvenirs kopen. Ook kan je zelf met een bootje of waterfiets het water op, en er is een soort kinderboerderij en bloementuinen.

De drijvende markt in Lembang
Bosscha Sterrenwacht Lembang

Vulkanen en warmwaterbronnen

Vulkanen

Vlakbij Bandung zijn vulkanen te bezoeken:

Ten noorden van de stad de vulkaan Tangkuban Perahu en ten zuiden van de stad de vulkaan Patuha met het kratermeer Kawah Putih. De Tangkuban Perahu is makkelijk te bereiken met de auto en toeristisch. De Patuha met het kratermeer is minder toeristisch.

Klik tweemaal op de foto voor meer informatie

Tangkuban Perahu vulkaan
Kawah Putih (Witte Krater) Sunan Ibu en de Patuha vulkaan

Ten Zuiden van de stad:

Kawah Rengganis warmwaterbronnen

In de buurt van de Kawah Putih zijn de Kawah Rengganis warmwaterbronnen te vinden. Een deel van het water kan wel 80 tot 100 graden heet zijn. Naast de bronnen is een grote hangbrug gebouwd. Het uitzicht is prachtig. Ook kan je hier lekker eten.

Nimo Highland ParkHet meer Situ Patenggang

Situ Patengan is een redelijk groot meer gelegen tussen de bossen en theeplantages. Het is een oude vulkaankrater. Als je het leuk vindt kan je hier een boottochtje maken.

Theeplantage en Activiteitenpark

Rondom Bandung liggen prachtige thee- en aardbeienvelden. Een bezoek (of zelfs een overnachting)  aan een theeplantage of theefabriek is hier mogelijk. De Malabar Tea Estate ligt op twee uur rijden zuidelijk van Bandung. Op deze theeplantage is het boek “De Heren van de thee” gebaseerd. Hier kan je wandelen door de theeterrassen en genieten van het prachtige uitzicht op het uitkijkpunt van het Nimo Highland activiteitenpark. Lopend over een grote loopbrug heb je een 360 graden uitzicht over de verre omgeving. 

Het meer Situ Patenggang
Theeplantage
Rengganis warmwaterbronnen en hangbrug

Ten Noorden van Bandung

Ciater warmwaterbronnen

Op de hellingen van de Tangkuban Perahu, te midden van de theeplantages, ligt het Sari Ater Hot Spring Resort. Bij deze lokale toeristische plek met restaurants, speeltuintjes en zwembaden kun je zwemmen en baden in het geneeskrachtige water uit de bronnen. Ook kan je je hier bij het water laten masseren. De temperatuur van het water uit de bronnen kan oplopen tot 42 graden. Je kunt hier naar toe lopen met een gids vanaf de Tangkuban Perahu of met de auto naar toe rijden.

Cimahi waterval

Deze waterval is makkelijk te bereiken en ligt niet te ver vanaf Bandung. 

Cimahi waterval


Favoriete Hotels in Bandung:

Savoy Homann hotel

Savoy Homann hotel Bandung
bron: booking.com

 Savoy Homann op booking.com>>>


Grand Hotel Preanger

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Grand Hotel Preanger op booking.com >>>


Hotel Dago 207

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Hotel Dago 207 op booking.com>>>


Bogor

Chauffeur Bogor

Bogor rondreis met chauffeurBuitenzorg of Bogor

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Bogor >>>

Bogor is een grote stad (ongeveer een miljoen inwoners) die dichtbij Jakarta ligt. Vroeger heette Bogor “Buitenzorg”. Bogor lag op de route van Jakarta naar Bandung en is vooral bekend vanwege de botanische tuinen. Door de ligging, 300 meter boven zeeniveau, is Bogor gemiddeld koeler dan bijvoorbeeld Jakarta.

Botanische tuinen van Bogor

Achtergrond

In 1744 liet gouverneur-generaal Baron van Imhoff, juist omdat het koeler was dan in Batavia, hier in Buitenzorg zijn buitenverblijf bouwen. Begin 19e eeuw werd door gouverneur Thomas Stanford Raffles, die korte tijd voor de Engelse regering Indië bestuurde, achter dit buitenhuis een plantentuin aangelegd in Engelse stijl .

Bogor botanical tuin

De botanische tuin is geopend in 1817. Het oude buitenverblijf is nu één van de vijf presidentiële paleizen en wordt Istana Bogor genoemd. De echtgenote van Raffles is in 1814 in Bogor overleden en in haar nagedachtenis is een monument opgericht in de tuinen.

jamu verkoopster BogorIn de tuinen rondom het paleis lopen reeën die afstammen van zes reeën die 200 jaar geleden vanuit Europa zijn overgebracht. In botanische tuinen van Bogor zijn meer dan 15.000 plantensoorten te vinden. Vooral in het weekend worden de tuinen door veel lokale toeristen bezocht.

Je kan hier heerlijk rondlopen of als je liever niet te lang loopt kan je een elektrische step huren. Er zijn plantenkassen met orchideeën, oude koloniale gebouwen, en goed aangelegde wandelpaden.
Lokale verkopers verkopen snacks, of zoals de lieve oma op de foto, gezonde kruidendrankjes (jamu) die ze thuis met zorg gemaakt heeft.


Bij de bamboetuin ligt een oude Nederlandse begraafplaats waar vooral vrouwen en kinderen begraven liggen. Je kunt de Nederlandse teksten op de graven lezen. Aan de stenen kan je zien dat vooral de rijke Nederlanders hier hun laatste rustplaats vonden. Het oudste graf is uit 1784.


-Tip-

Gids

De tuinen zijn groot en de bewegwijzering is niet altijd even duidelijk. Het inhuren van lokale gids is daarom aan te raden. Zo mis je ook de verhalen die de tuin boeiend maken niet.


Mythes

Er zijn vele mooie en bijzondere plekjes te vinden, en natuurlijk zijn er hier de afgelopen 200 jaar mythes ontstaan.

Happy couple trees
Twee grote bomen, beiden geplant in het jaar 1866, worden samen “happy couple trees” genoemd. Al meer dan 150 jaar staan ze zij aan zij, hun wortels met elkaar verbonden. Hierdoor is de mythe ontstaan dat wanneer twee geliefden onder deze bomen gaan zitten, hun liefde eeuwig zal duren.

De gebroken harten brug
Niet alle mythes hebben zo’n happy end: Komt je met je partner naar de Botanische tuinen, zorg er dan voor dat je niet gezamenlijk de meest zuidelijke brug oversteekt. Deze brug wordt “de gebroken harten brug” genoemd. Volgens de mythe houden relaties geen stand als je gezamenlijk over deze brug bent gelopen.

Ook de vijver met de enorme waterlelies is indrukwekkend. De drijvende bladen van de waterlelie kunnen een doorsnee van wel 3 meter krijgen en de bloemen kunnen maar liefst 40 cm hoog worden. De eerste dag dat de lelies bloeien zijn ze wit, de volgende dagen roze.

Gamelangieterij

Heb je tijd over dan is deze gamelanwerkplaats leuk voor een korte stop. Hier zie je de echte vakmannen aan het werk. De familie die u hier bezoekt is al gedurende zes generaties (meer dan 370 jaar) gong- en gamelanmaker . In de hitte wordt het metaal (ijzer, messing en koper) bewerkt tot prachtige gongs en gamelans. Er is geen enkele verplichting of druk om iets te kopen, men is trots u hun vakmanschap te laten zien. Een vrijwillige fooi wordt wel gewaardeerd.

Wayang werkplaats

Als u van Wayang poppen en mooie verhalen houdt dan is deze werkplaats een aanrader. De huidige eigenaar leerde het vak van zijn grootvader en sinds 1976 maakt hij zelf ook de mooiste poppen Inmiddels is ook zijn zoon een ervaren poppenmaker. In Indonesië zijn er verschillende soorten Wayang poppen.

In deze werkplaats worden de typisch West Javaanse poppen gemaakt (in de vorm van echte poppen). Vader en zoon zijn een paar dagen bezig met een pop. Met de hand wordt de pop uitgesneden uit licht wit hout. De kleding van de poppen is in prachtige traditionele stijl. Vader en zoon kunnen prachtig vertellen over hun werk. De werkplaats ligt in een woonwijk, wat het bezoek extra speciaal maakt.



Puncak Pas

Als je Bogor verlaat en de oude weg naar Bandung volgt, klimt de weg over de bergen tot aan de Puncak pas op ongeveer 1500 meter hoogte. Vooral in de weekenden is het hier erg druk met lokale toeristen die een frisse neus gaan halen in de bergen. Er kan dan sprake zijn van verkeersopstoppingen. Op het hoogste punt heeft u een prachtig uitzicht, al wordt dit steeds meer belemmerd door de bouw van steeds meer nieuwe winkeltjes en eettentjes langs de weg. Lees meer over de Puncak Pass>>>

Oeroeg

Vanaf de pas kan je een korte wandeling maken naar het vulkanische meertje Telaga Warna. Dit meertje komt voor in het bekende boek “Oeroeg” van Hella S. Haasse. In het boek heet dit meertje Telaga Hideung. Hier verdrinkt de vader van Oeroeg als hij verstrikt raakt in de waterplanten. In werkelijkheid is het meertje volgens velen, iets minder indrukwekkend dan de wijze waarop Hella Haase het meertje in haar boek beschrijft.

Bogor garden

Botanische tuinen van Cibodas

Na de Puncak pas daalt de weg weer. In dit gebied zijn veel theevelden. Je komt langs nog een botanische tuin: De tuinen van Cibodas. Deze tuinen zijn minder bekend en liggen nog hoger dan de tuinen van Bogor en zijn daarom nog koeler (gemiddeld 18-20 graden). Deze tuinen zijn opgericht in 1852 als dependance van de tuinen in Bogor. Ook hier kan je uitgebreid wandelen. Onderweg kom je met een beetje geluk aapjes tegen.


Favoriete hotels bij Bogor:

Ibis Styles Bogor Pajajaran

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Ibis Styles Bogor Pajajaran op Booking.com>>>


bogor botanical garden

Ambarawa

ambarawa sawah

Ambarawa

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Ambarawa >>>

Excursie Tweede Wereldoorlog 

kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa
Het kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa

Voor veel Nederlanders zijn aan Ambarawa en Banyubiru (Banjoebiroe) herinneringen  aan de Tweede Wereldoorlog verbonden. Duizenden voornamelijk vrouwen en kinderen verbleven hier in Japanse gevangenschap in interneringskampen.
In Ambarawa waren de Jappenkampen  6,7, 8 en 9 en het kamp Soemowono gevestigd, in Banyubiru de vrouwenkampen 10 en 11. Ook in Semarang waren Japanse gevangenkampen.

Onder de kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers bestaat een groeiende interesse om de plekken te bezoeken waarover zij hebben gehoord of gelezen. Een deskundige gids neemt u mee naar het verleden.
We kunnen helaas niet alle locaties van dichtbij bezoeken, maar op sommige plekken vinden we nog herinneringen va vroeger. Bezoek een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van de in de oorlog omgekomen nonnen op de begraafplaats bij het kerkelijk centrum.

Vrouwenkamp ambarawa bezoekenIn Soemowono is nog het oude KNIL complex te vinden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werd gebruikt als interneringskamp en de gebouwen die hier later bij zijn gebouwd.

Het is mogelijk het reisschema deze dag aan te passen aan uw persoonlijke familiegeschiedenis of interesses. Laat van te voren weten waar uw interesse ligt of welke plekken verbonden zijn met uw familiegeschiedenis zodat de excursie hierop kan worden aangepast.

Lees meer over de prive-excursie naar het vrouwenkamp >>>


Spoorwegmuseum

Het oude treinstation van Ambarawa is gebouwd  in 1873 en kreeg de naam “Willem I”.  Het station werd vooral gebruikt voor militair transport en het transport van exportgoederen naar de haven van Semarang. Na de aanleg van het eerste spoor op Java in 1867 werd het spoorwegnet door de Nederlandsch Indische Spoorweg Maatschappij (NISM) steeds verder uitgebreid. In 1907 is het stationsgebouw gerenoveerd en is veel hout en bamboe vervangen door bakstenen. Tot 1976 heeft het station dienst gedaan en is vervolgens als museum verder gegaan. Het is nu het grootste spoorwegmuseum van Zuidoost-Azië. Bij het oude station in koloniale stijl zijn ongeveer 25 oude treinen (stoomtreinen, diesellocomotieven en rijtuigen) te bewonderen.

In het weekend en op feestdagen is het mogelijk om een speciale vintage treinrit te maken tussen Ambarawa en Tuntang. Met een antieke locomotief waant u zich terug in de tijd. Deze treinreis is erg gewild. Vanaf 8.00 uur ’s ochtends kunnen de kaartjes aan het loket gekocht worden en meestal zijn alle tickets binnen 2 uur uitverkocht.
Voor de echte treinliefhebbers of grotere groepen is het zelfs mogelijk een hele trein af te huren voor een nostalgische treinreis.


Rubber- en Koffieplantage

Ambarawa plantage

In de buurt van Ambarawa zijn verschillende rubber-en koffieplantages. Hier kunt u een rondleiding krijgen en uitleg krijgen over het productieproces. Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Veel gebeurt nog op precies dezelfde manier als 80 jaar geleden. Het is mogelijk om bij de plantage te overnachten. Heerlijk relaxt. De producten die op de plantage worden gemaakt zijn te koop zodat u hier thuis ook nog van kunt genieten.


Sepakung

In het dorp Sepakung bij Banyubiru is een aantal jaar geleden een toeristische attractie gecreëerd. Langs de berg is op 45 meter hoogte een spectaculair looppad gebouwd (Ondo Langit) met fantastische uitzichten. Voor wie dit nog niet genoeg is bestaat ook de mogelijkheid boven de vallei te schommelen. Natuurlijk veilig gezekerd, maar een beetje moed is vereist.


Gedong Songo tempels

Ambarawa

Deze tempels behoren tot de oudste hindoeïstische tempels die op Java zijn gebouwd. Ze zijn ouder dan de Prambanan en Borobudur en zijn rond het jaar 750 gebouwd ter ere van Shiva.

Gedong Songo betekent “negen bouwwerken”. Van de 9 tempels zijn er nog 5 over.  De tempels liggen 100 tot 200 meter van elkaar verspreid op zes heuvels op de helling van de berg Gunung Ungaran. Het hoogste punt van het tempelcomplex ligt op op 1308 meter. Bij het complex vind je ook een warm waterbron met zwavel. Je kunt hier baden als je wilt.

Het uitzicht is prachtig. In de middag is het vaak mistig, wat het tempelcomplex mysterieus maakt. Het complex is het beste in de ochtend te bezoeken en voor wie vroeg op kan staan is de zonsopgang ook echt de moeite waard. Door de hoge ligging is het hier lekker koel.

Bij het complex kunt u een paard huren en onder begeleiding van een gids gedurende 1 of 2 uur per paard de tempels en de warmwaterbron bezoeken. De paarden zijn niet erg groot, maar wel goed verzorgd en luisteren goed.

Deze plek is nog niet erg toeristisch, met alleen in het weekend wat meer lokale toeristen.


Goa Rong uitzichtpunt

Geniet van een prachtige zonsopgang bij Goa Rong. Fris in de koele berglucht wordt het uitzicht steeds adembenemender als het lichter wordt.

Goa Rong view Ambarawa


Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>


Favoriete hotels bij Ambarawa

Banaran 9 Resort Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Banaran op booking.com>>>


Oase van Java

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Oase van Java op booking.com>>>

Solo (Surakarta)

Solo of Surakarta

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Solo >>>

Surakarta (ook Solo genoemd) ligt aan de oosthelling van de vulkaan Merapi bij de rivier Bengawan Solo. De stad heeft zo’n 580.000 inwoners en is dichtbevolkt.

Samen met Yogyakarta wordt Surakarta beschouwd als het het hart van Javaanse cultuur, vol met met tradities en kunst.
Na de opsplitsing van het Mataramrijk in 1755  ontstonden er  twee vorstendommen: één in Surakarta en één in Yogyakarta. De naam van de stad Solo is toen gewijzigd in Surakarta.

Bij de onafhankelijkheid van Indonesië koos de Sunan van Surakarta, anders dan de Sultan van Yogyakarta, de kant van de Nederlanders, waardoor de Sunan van Surakarta zijn politieke macht verloor.
Het Sultanaat in Surakarta richt zich vooral op de Javaanse kunst zoals de batikkunst, de Javaanse dans en de wajang kulit (schaduwpoppenspel).

Binnen Surakarta zijn er twee vorstenhuizen: De kraton van Susuhunan Paku Buwono (kraton Hadiningrat gebouwd in 1745) en de kraton van sultan Mangkunegaran (gebouwd in 1787).

Kraton Solo Palace; Kraton Hadiningrat

De kraton van Susuhunan Paku Buwono lijkt een beetje op de kraton van Yogyakarta die tien jaar eerder is gebouwd. Ook hier is de kraton “een stad in een stad”. De binnenplaats heeft zand van het zuidelijke strand van Java en symboliseert de verbintenis tussen de kraton en de koningin van de Zuidzee (Ratu Loro Kidul). Ook de rest van het paleis is vol met symboliek  De gebouwen, vormen en de kleuren alles heeft een symbolische betekenis. Dit maakt een een rondleiding met een gids heel speciaal.

Chauffeur Java SoloMangkunegaran Palace

De kraton van Mangkunagara is helemaal van teakhout gebouwd zonder een spijker te gebruiken. In het museum in de hal van de kraton is de privéverzameling van Mangkunegara IV te vinden: antiek,  juwelen, munten, wayangpoppen en prachtige kerissen. Het paleis Mangkunagaran is goed bewaard gebleven.
De kraton komt tot leven met een gids die u met mooie verhalen de achtergrond van alle voorwerpen kan uitleggen.

Gladak

In de wijk Gladak bevinden zich de belangrijkste koloniale gebouwen van Surakarta. Er staat een oud fort (Vastenburg) en verder zijn er kazernes, kerken, oude Europese huizen en hotels.

Antiek Markt

Pasar Triwindhu is een bekende antiek- en vlooienmarkt. De markt bestaat al sinds 1939 en is toen opgericht ter ere van de inauguratie van de nieuwe Soesoehoenan (Sultan) van Solo.

Alles wat ouder is dan 50 jaar wordt als antiek gezien, maar ook veel producten zijn vakkundig nagemaakte replica die nauwelijks te onderscheiden zijn van echt antiek; gewild bij bezoekers vanwege de lagere prijs. De replica zijn mooi gemaakt. Ideaal als originele souvenirs.

Pasar Gede Surakarta

Het is hier heerlijk rondscharrelen. Oefen uzelf in glimlachen en afdingen.
Soms worden er op de markt culturele evenementen georganiseerd.

Pasar Gede 

Pasar Gede Hardjonagoro is een warenmarkt en ligt in de oude Chinese wijk. Pasar Gede betekent “grote markt”. De markt bevindt zich in een complex in art-decostijl met Javaanse invloeden en werd in 1923 ontworpen door de Nederlandse architect Karsten. Het gebouw is zo ontworpen dat het er koel blijft en biedt ruimte aan ruim 1000 handelaren. Het is al twee keer herbouwd na een brand en telkens in oorspronkelijk staat hersteld. Hier vindt u groente, fruit, kruiden en ook lokale traditionele lekkernijen.

China town SurakartaChina Town

De Chinese wijk in Solo bestaat al sinds 1745. Nu wonen er ongeveer 4000 mensen in deze wijk, waarvan de helft een Chinese oorsprong heeft. De Chinese feestdagen, bijvoorbeeld Chinees nieuwjaar worden hier uitgebreid gevierd. Er zijn dan parades en de straten worden versierd met duizenden lantaren. Tien Kak Sie tempel is de oudste Chinese tempel van Surakarta en is gewijd aan Kwam-Im, godin van de barmhartigheid.

Grand Mosque

De grote moskee (Masjid Agung) is gebouwd tussen 1763 en 1768 en is verbonden aan de kraton. De moskee is geheel gebouwd aan de hand van voorschriften uit de oude Javaanse architectuur.


-Tip-

Of u nu meer van geschiedenis, cultuur of fietsen houdt er is altijd een geschikte tour. Juist door het maken van een tour leer je de stad echt kennen, of beter gezegd: door een tour ervaar je de stad.

Historische excursie door oud Solo

Maak het u zelf gemakkelijk en maak een rondleiding door het oude Solo met een gids die u alles kan vertellen over de historische gebouwen ontworpen door architect Karsten, de paleizen van de lokale vorsten, de antiek markt en grote markt, de moskee en China Town. Met een gids komt het verleden tot leven en door de achtergrondverhalen ziet u de stad met andere ogen.

Verborgen cultuur tour

Kraton Solo bezoeken

Surakarta is samen met Yogyakarta het centrum van de Javaanse cultuur. De cultuur is nog levendig aanwezig in het dagelijks leven van de bewoners van de stad. Ga mee met een gids door de stad en laat u verassen. Bezoek de werkplaatsen van bijvoorbeeld een keris-maker, bekijk hoe een gamelan (muziekinstrument) wordt gemaakt, kijk hoe de leren poppen van het poppenspel tot leven komen, en  hoe batik wordt vervaardigd. Bezoek een dans- en muziekschool en de plaats waar edelstenen (met ieder hun eigen symbolische betekenis) worden verhandeld.

fietsen door de sawahFietsen door de dorpen

Een hele leuke tour om kennis te maken met de lokale cultuur is deze fietstour door in omgeving van Surakarta. U fietst door de rijstvelden terwijl u onderweg stopt bij kleine familiebedrijfjes waar traditionele producten worden gemaakt zoals tofu, tempe, gamelan, dakpannen, en arak (sterke drank).
Onderweg wordt de Bengawan rivier (de langste rivier van Java en bezongen door vele zangers en zangeressen) overgestoken met een pontje. Na de excursie krijgt u een lunch aangeboden met lokale gerechten. Uiteraard gemaakt door de lokale bevolking.


Stoomtrein

In de oude stoomtrein met houten wagons waant u zich 100 jaar terug in de tijd.  De Jaladara stoomtrein maakt elke ochtend een ritje door de stad. De tocht begint bij het treinstation van Purwosari en eindigt bij station Sangkrah.  In het Engels krijgt u onderweg een uitleg over wat er te zien is.

Musea

Wayang bezoekenRadya Pustaka Museum

Dit museum is  het op een na oudste museum in Indonesië en opgericht in 1890. U vindt hier literatuur in het Oud-Javaans maar ook in het Nederlands, antieke voorwerpen, zoals gamelan, krissen, en wayangpoppen,  Het is museum is klein en eenvoudig, maar vol met interessante voorwerpen.

Het Nationale Persmuseum

Dit museum geeft inzicht in de geschiedenis van Indonesische media van de koloniale tijd tot nu. Het bevindt zich in een koloniaal gebouw uit 1918.

Danar Hadi BatikmuseumBatik Pisan Bali

In dit museum dat gevestigd is in een prachtig traditioneel Javaans gebouw, kunt u alles te weten komen over batik. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van antiek textiel. En de museumstukken komen niet alleen uit Indonesië, maar ook uit andere delen van Azië. Het laat precies zien hoe batik gemaakt wordt.

Keris Museum

Het museum bezit 350 antieke kerissen uit verschillende delen van Indonesië. Verder zijn er in het museum speren (tombak) zwaarden (pedang) en messen (badik) te bewonderen. De oudste kris in de collectie komt uit de 7de eeuw. Het museum in in 2017 geopend door president Joko Widido, nadat de Keris door de Verenigde Naties (UNESCO) was erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

(intangible cultural heritage of humanity)

Sangiran Museum of Early Man

Sangiran wordt al anderhalf miljoen jaar lang bewoond. Opgravingen in Sangiran tussen 1936 en 1941 leidden tot de ontdekking van een eerste mensachtig fossiel. Sindsdien zijn hier nog 50 fossielen gevonden. Dit is de helft van alle in de wereld bekende mensachtige fossielen. Deze vondsten zijn erg belangrijk om de geschiedenis van de evolutie te begrijpen. In 1996 is Sangiran door UNESCO erkend als werelderfgoed.


Favoriete hotels bij Solo:

Warisan Heritage Boutique Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Warisan Heritage Boutique op Booking.com>>>


Rumah Turi Eco Boutique Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Rumah Turi op booking.com>>>


Adhiwangsa hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Adhiwangsa hotel op booking.com>>>

Garut

kampung naga tour

Garut en Kampung Naga

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Garut >>>

Garut ligt in een mooie landelijke omgeving. Hier is het klimaat relatief koel.  De omgeving is rustgevend en relaxed.
In deze streek worden veel citrusvruchten, appels, tabak en thee verbouwd.
Alles is hier meer relaxed. De boeren gebruiken vaak maar kleine stukken land waardoor je hier soms nog buffels aan het werk ziet.
In de koloniale tijd werd Garut wel het “Zwitserland van Java” genoemd omdat het tussen de bergen ligt. Je vindt hier bronnen en spa’s met helder bergwater waar een genezende werking aan wordt toegekend.
Veel mensen houden van deze landelijke streek. Charlie Chaplin was één van hen.

Cipanas bronnen en spa’s 

Cipanas ligt vlakbij Garut en staat bekend om het bronwater waar een helende werking aan wordt toegeschreven. Het dorp kent verschillende resorts waar je kan overnachten aan het water. Het ene resort is meer ingesteld op kinderen en heeft bijvoorbeeld een waterpark. Andere resorts zijn romantischer met huisjes aan het water.

Talaga Bodas

Talaga Bodas is een zwavelmeertje bij een krater. Dit is een eenvoudige en rustige plek. Er zijn hier verscheidene baden met natuurlijk warm water (verwarmd door warmwaterbronnen). Ook zijn er zeven buizen waaruit bronwater stroomt en waar je van het heldere bronwater kunt genieten.

Cangkuang tempel

Cangkuang eilandVroeger was Cangkuang een eiland. Nu is het een schiereiland. Toch blijft het leuk het Cangkuang per bamboe vlot te bezoeken. Midden op het eiland ligt de kleine Cangkuang tempel. Dit is een van de weinige Hindoe tempels die ooit gevonden zijn in West Java. De tempel is gebouwd in de achtste eeuw. In de tempel bevindt zich een klein beeld van Shiva.

De tempel werd in 1893 beschreven door de heer Vorderman van het Bataviaasch Genootschap. Naar aanleiding van deze beschrijving is in 1966 een onderzoeksteam op zoek gegaan en is de tempel teruggevonden en gerestaureerd.

Op het eiland ligt Eyang Arif Muhammad begraven. Arif Muhammad was een soldaat van het Mataramse Rijk die mee vocht tegen de VOC in Batavia in de 17e eeuw. De aanval werd afgeslagen door de Nederlanders en Eyang Arif Muhammad vestigde zich op Cangkuang, waar hij de lokale bevolking bekeerde tot de Islam.

In kampung Pulo bevinden zich nog steeds de nakomelingen van deze bekeerlingen. In het dorp mogen maar zes families wonen . De families zijn moslim maar houden ook tradities in stand die hun basis vinden in het Hindoeïsme. Ook zijn er nog regels die specifiek door Eyang Arif Muhammed zijn ingevoerd. Zo worden in het dorp geen dieren met vier poten gehouden, is woensdag een rustdag en wordt er niet op gongs of gamelan gespeeld.

Vulkaan Papandayan

Gunung Papandayan
Gunung Papandayan De vulkaan Papandayan is nog vrij ongerept en rustig. De wandeling naar de top is een stevige maar niet al te moeilijke wandeling, waar je een aantal uren mee bezig bent. De wandeling is alles behalve saai en leidt je door een soort maanlandschap. Je loopt tussen opspuitende geisers,  borrelende modderpoelen en poelen ... Lees meer

Kampung Naga

Kampung Naga (“draken-dorp”) is een authentiek dorpje dat bestaat uit 111 traditionele huisjes aan een rivier omringd door rijstvelden. In dit traditionele dorp leeft men nog zonder elektriciteit, internet, of gemotoriseerd vervoer. De ongeveer 400 inwoners leven zoals hun voorouders altijd hebben geleefd, in harmonie met de natuur.

kampung nagaHet dorp heeft een houten moskee. De oproep tot gebed gebeurt hier niet via luidsprekers maar via de traditionele trom. De bouwmaterialen van de huizen komen uit de natuur. De huizen moeten gericht zijn op het noorden of het zuiden en mogen niet worden geverfd. De huisjes staan op palen en via een opening in de keukenvloer worden de kippen die onder de woningen rondscharrelen gevoerd.

Kampung Naga is een zelfvoorzienend dorp. De dorpsbewoners kunnen in hun eigen behoefte voorzien. Er zijn visvijvers, ze houden geiten, schapen en kippen en verbouwen rijst.
Ook worden er souvenirs aan toeristen verkocht en toeristen mogen alleen worden rondgeleid door de bewoners van het dorp.


Favoriete hotels bij Garut:

Villa Cahaya

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Villa Cahaya op Booking.com >>>

Sukamade

schildpadden indonesie

Schildpadden bezoeken in Sukamade

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Sukamade >>>

Sukamade is een klein dorpje in het nationaal park “Meru Betiri” aan de zuidkust van Java. Het ligt midden in het oerwoud afgezonderd van de bewoonde wereld.

Schildpadden

‘s Avonds na zonsondergang komen hier zeeschildpadden aan om hun eieren op het strand te leggen. U kunt hier getuige van zijn. Een indrukwekkend gezicht hoe de grote schildpadden (100kg-350 kg) die in de oceaan leven, zich aan land sloom voortbewegen en zorgzaam een kuil graven voor de eieren (rond de 100) die ze gaan leggen. Als u het geluk heeft om de schildpadden aan wal te zien komen is dit een onvergetelijke en unieke ervaring om nooit te vergeten!

Gemiddeld komen er ‘s nachts 2 tot 5 schildpadden aan, om eieren te leggen. De kans om de schildpadden te kunnen zien is het grootst in de maanden juli en augustus maar er is natuurlijk geen 100% garantie. De hele trip is sowieso een hele bijzondere ervaring.

Rangers

In Sukamade wonen de rangers die het beschermen van de kwetsbare schildpadden als hun taak hebben. De rangers zorgen ervoor dat de eieren die de schildpadden op het strand begraven, beschermd worden tegen zowel roofdieren als stropers. Het project bestaat nu bijna 50 jaar en is succesvol.

Zodra de schildpad de eieren gelegd heeft en teruggekeerd is naar de zee worden de eieren door de rangers opgegraven en meegenomen naar een speciaal daarvoor afgeschermde plek waar ze veilig zijn totdat de kleine schildpadjes na ongeveer 55 dagen uitkomen.

Het uitzetten van de schildpadjes

Omdat er bijna dagelijks eieren worden opgegraven, komen er ook bijna dagelijks kleine schildpadjes uit. Deze kleine schildpadjes worden vervolgens weer uitgezet in de zee. U kunt hierbij helpen!

Het is echt heel bijzonder om te zien hoe de schildpadjes instinctief op de zee af rennen om later, als ze zelf groot zijn -en soms meer op dan 2600 kilometer afstand leven- terug te keren naar hetzelfde strand van Sukamade om zelf eieren te gaan leggen. De schildpadden die hun eieren leggen aan het strand in Sukamade leven normaal aan de oostkust van Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en zelfs de zuidelijke stille oceaan.
Wonderbaarlijk hoe deze schildpadden generatie op generatie de weg terugvinden naar hetzelfde strand. De schildpadden kunnen wel 100 jaar worden. Bedenk wat zij al hebben gezien in hun leven.

Het oerwoud

De tocht naar Sukamade is erg avontuurlijk. Met een 4WD jeep rijdt u met uw chauffeur door dorpjes, bossen en plantages. Onderweg kunt u zien hoe palmsuiker wordt gemaakt en aan de kust stopt u bij een baai waar de typische houten prauwen rustig wachten op hun volgende tocht over zee.

Vervolgens vervolgt u uw weg door het oerwoud over een hobbelige weg en moet u zelfs per jeep de rivier oversteken. Onderweg kunt u reuze vleermuizen, apen, herten, boskatten, prachtige vogels en grote leguanen (1,5 tot 2 meter) tegenkomen. Soms hoort u het geluid van een vreemde stoomlocomotief….dit is het klapwieken van de vleugels van de neushoornvogel. In dit beschermde stuk oerwoud leven verder zwarte panters, en naar men zegt de laatste overgebleven Javaanse tijgers.

Rust en eenvoud

U overnacht in een eenvoudige accommodatie. Een grote kamer met een aantal bedden en ook de badkamer is erg eenvoudig. Om 22.00 uur gaat de generator uit en is er dus geen elektriciteit meer en alleen nog petroleumlampen.

Vlak voor zonsondergang vliegen er honderden vleermuizen over het oerwoud. In de verte hoort u dierengeluiden en verder alleen maar rust. Hier bent u echt weg van de bewoonde wereld.

Een ervaring om nooit te vergeten.

Zo laat je een schildpadje vrij in de oceaan… als het schildpadje volwassen is zal het terugkeren naar dit zelfde strand:

Pangandaran

Pangandaran

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Pangandaran >>>

Green CanyonPangandaran is  gelegen op een schiereiland aan de zuidkust van Java. De inwoners leven al eeuwenlang van de visvangst. Je kunt hier dus heerlijk eten in een van de visrestaurantjes. Pangandaran ligt direct aan het strand en ‘s avonds kan je hier genieten van een prachtige zonsondergang. Net voor zonsondergang vliegen er grote groepen vleermuizen (vliegende honden) hoog over het strand op zoek naar een slaapplaats in de jungle.

Vlakbij het vriendelijke dorp is veel te beleven in de uitgestrekte natuur. Het natuurpark op het schiereiland bestaat uit eeuwenoud oerwoud waar veel bijzondere dieren leven.

Green Canyon (Cukang Taneuh)

De Green Canyon is magisch. Hier vaar je in een traditionele boot door het turquoise water tussen de groene jungle. Het water slingert tussen de rotsen en hier voel je je één met de natuur. Je ziet vogels, hagedissen, watervallen en uiteindelijk vaar je een grot binnen. Hier kan je zwemmen en de rotsen beklimmen. Een tocht om nooit te vergeten.


Green Valley (Citumang)

Heb je ooit van body rafting gehoord? De Green Valley is een prachtige ondiepe rivier waar je je in een zwemvest door de stroom kan laten meevoeren, over rotsen kunt klimmen en een douche kunt nemen onder de watervallen. Geniet van de tropische atmosfeer en ervaar de schoonheid van het regenwoud op een unieke manier.

Santirah river tubing

Pananjung National Park en de prachtige Green CanyonOok in de Santirah rivier kan je body raften. Deze plek ligt verder stroomopwaarts dan de Green Valley en nog verder in het oerwoud. Het is een goed alternatief als de waterstand in de Green Valley te hoog is. Laat je meevoeren door de stroom en luister naar alle geluiden uit de jungle.

National Park

In het nationale park kun je een wandeling maken door het woud en veel verschillende dieren spotten zoals makaken, apen, herten, leguanen, toekans. Ook zijn er grotten met stekelvarkens en vleermuizen. Je vindt er ook verschillende planten die je misschien kent als kamerplanten, zoals ficcus en hibiscus, of omdat ze gebruikt worden om meubels van te maken zoals rotan en teakbomen.

In het woud zijn verder nog sporen van de geschiedenis te vinden. Wees niet verbaasd als je een oude Japanse bunker uit de Tweede Wereldoorlog tegenkomt of een tempel uit een oud Soendanees koninkrijk. Het bos eindigt in een prachtig wit strand.


-Tip-

Ga met een gids op pad door het nationaal park en maak een echte jungle tocht. Laat u verassen door de vele verschillende planten en dieren die hier nog in alle rust leven en groeien.


Batu Karas (Surfing)

Batu Karas ligt op ongeveer 30 km van Pangandaran en is een prachtige plek om te leren surfen. Het is hier nog niet zo toeristisch als op Bali. Hier kun je heerlijk eten bij de lokale eettentjes en een praatje maken met de vissers en de echte authentieke sfeer proeven.
Surfplanken zijn hier te huur.


Favoriete hotels bij Pangandaran:

Hotel Bale’ku

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Hotel Bale’ku op Booking.com >>>


Lagoona Beach Bungalows

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Lagoona beach bungalows op Booking.com >>>


Yokima Beach hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Yokima Beach Hotel op booking.com>>>

Sukuh en Gunung Lawu

Gunung Lawu

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek  >>>

Gunung Lawu

De berg Lawu is 3265 meter hoog en is een mooie berg om te beklimmen.

De berg Lawu is een heilige plek en wordt vaak door pelgrims bezocht. Hier is, rond het jaar 1500, de laatste koning Prabu Brawijaya V van het Majapahit rijk overleden. Zijn lichaam is nooit gevonden. bergbeklimmen indonesie Er wordt gezegd dat hij direct is overgegaan naar de hemel.  Nadat de vorst was verdwenen veranderde een van zijn volgelingen een spreeuw.
Tot op de dag van vandaag zie je de spreeuwen op de berg. Mensen met goede bedoelingen worden er door gesteund, mensen met slechte bedoelingen zullen worden getroffen door pech.
Om deze bijzondere plek in ere te houden is het belangrijk de berg met veel respect te behandelen. Er bestaat de gewoonte de berg om toestemming te vragen voordat men iets doet op de berg. Verder is het advies respectvol met elkaar om te gaan zodat de berg niet boos wordt. 


-Tip-

Lawu bergtocht IndonesieMaak en 2-daagse tocht op de berg Lawu

Maak een 2-daagse tocht op de berg Lawu onder begeleiding van een gids en overnacht op de top van de berg in een tentje.

Het is een pittige tocht die ook voor sportieve beginners met doorzettingsvermogen goed te doen is.

De tocht begint in het basiskamp en bestaat uit vijf verschillende etappen.

overnachten op een berg IndonesieBoven bij station 5 is de warung (eettentje) van Mbok Yem. Hier brandt een vuurtje en kan je warm drinken krijgen en simpel eten. Je overnacht hier in een tentje. De volgende ochtend loop je het laatste stukje naar de top om te genieten van een prachtige zonsopgang. Het kan vriezen dus neem warme kleding mee! Een winddicht jack, een warm vest, een lange broek, goede schoenen, en genoeg drinkwater zijn absoluut noodzakelijk.
De gids maakt onderweg heerlijke warme hapjes en eten voor je klaar en helpt je met het dragen van de tent en slaapzak. Een avontuur om nooit te vergeten!


Sukuh tempel

De Sukuh tempel is een bijzondere tempel gelegen op 910 meter hoogte op de helling van Gunung Lawu ongeveer 40 kilometer vanaf Solo.

De tempel is gebouwd in de 15e eeuw en in 1815 herontdekt nadat de tempel eeuwen lang overwoekerd was door de natuur. Deze tempel is een hele bijzondere tempel en lijkt totaal niet op de andere tempels die op Java en Bali te vinden zijn.

De bouwstijl van deze tempel lijkt op de bouwstijl van de Maya’s in Zuid-Amerika. De tempel bestaat uit drie terrassen. Het hoofdgebouw staat op het hoogste terras en heeft de vorm van een afgetopte piramide. Via een smalle steile trap kun je het hoofdgebouw beklimmen voor een prachtig uitzicht. Onderaan de trap vind je beelden van draken, slangen en grote schildpadden. De schildpadden werden waarschijnlijk als offerplaats gebruikt

De tempel is verder bijzonder door de vele erotische -niet abstracte- afbeeldingen en beelden die staan voor vruchtbaarheid.

De tempel wordt nog steeds gezien als heilige plek.

Sukuh tempel

Ceto tempel

Op ongeveer 5 km vanaf de Sukuh tempel staat de Ceto tempel. Slingerend, tussen de theeplantages bereikt u deze tempel die op 1495 meter hoogte ligt op de top van een heuvel. Het is de laatste Hindoeïstische tempel die gebouwd is op Java, rond 1451-1475. Door de hoogte is het er vaak mistig wat een mysterieuze sfeer creëert. Het uitzicht is prachtig. De hoge toegangspoort is gebouwd in een stijl die je vooral op Bali tegenkomt.


-Tip-

Wandelen bij Tawangmangu

Maak een wandeling onder begeleiding van een ervaren gids.
De natuur is hier prachtig. Je kan hier mooie wandelingen maken. Lopend tussen de heuvels met sawa’s, dorpjes en natuur met prachtige uitzichten. De gids kan veel uitleggen over alles wat u tegenkomt onderweg en alles wat verbouwd wordt.  theeplantages, groenten, rijstvelden. Een bezoek aan de waterval van 81 meter hoog (de Grojogan Sewu) maakt de wandeling compleet.


Gunung Lawu beklimmen:


Favoriete hotels bij Gunung Lawu

Sukuh Cottages

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Sukuh Cottages op booking.com>>>

Ijen

ijen mountain tour

Ijen vulkaan met blauw vuur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Ijen vulkaan >>>

De vulkaan Ijen is 2250 meter hoog en heeft een kratermeer met een zeer hoog zwavelgehalte waardoor het water turqoise kleurt. Het is met een diameter van 1 kilometer en een diepte van 200 meter het grootste zure kratermeer ter wereld.

’s Nachts is in de krater van de vulkaan soms een blauw vuur te zien. Het is het grootste blauwe-vuur-gebied op aarde. De vlammen kunnen wel vijf meter hoog worden en een temperatuur bereiken van 600 graden Celsius. Het blauwe vuur ontstaat doordat zwavelzuur, dat uit de bodem ontsnapt, ontvlamt nadat het in contact is gekomen met de zuurstof uit de lucht.

Praktische informatie

Ijen blue fire tourDe overheid verplicht toeristen om met een jeep naar het begin van het park te rijden. Vanaf de ingang van het park is het ongeveer 2 uur lopen naar het kratermeer. Voor toeristen is het verplicht dit onder toezicht van een gids te doen. De klim naar boven is best pittig. Door de hoogte is het fris (neem zeker een jas mee). Voor de zwaveldampen kan je een gasmasker huren.

Aan de rand van het meer wordt sinds 1968 zwavel gewonnen De gestolde zwavel wordt in stukken gehakt en in manden door ongeveer 300 dragers naar beneden gedragen. De dragers dragen tussen de 75kg en 90 kg eerst naar boven vanuit de krater en dan vervolgens 3 km naar beneden. Ze maken de tocht twee keer per dag.

Achtergrond

Aan de westkant van het kratermeer bevindt zich een dam die rond 1920 is aangelegd om te voorkomen dat het giftige water uit het meer over de lager gelegen landbouwgronden stroomt. Deze dam zelf is moeilijk te bereiken.

Sinds National Geographic, the BBC en Al Jazeera documentaires over het bijzondere blauwe vuur hebben uitgezonden is het toerisme naar de vulkaan toegenomen. In het hoog seizoen en dan vooral in het weekend kan het druk zijn.


Favoriete Hotels en Resorts bij Ijen:


Kunang Kunang Tent Resort

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie

 

 

 

 

 

 

Kunang Kunang Tent Resort op booking.com >>>


Ketapang Indah Hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Ketapang Indah Hotel op booking.com>>>


Ijen Resorts and Villas

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Ijen Resorts and Villas bij booking.com>>>


Borobudur

borobudur chauffeur

Stoepa BorobudurBorobudur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Borobudur >>>

De Borobudur is de grootste en oudste boeddhistische tempel ter wereld. UNESCO heeft de Borobudur als Werelderfgoed erkend.

Meer dan 1000 jaar geleden bouwden Javaanse heersers een enorme tempel van meer dan één miljoen grijze blokken andesiet, een geschenk van de vulkanen van Java. Werklui bouwden hiervan in de verzengende hitte de grootste Boeddhistische tempel ter wereld. Met de tempel werd de Meru, de kosmische berg uit de mythologie geëerd.

Nadat de tempel eeuwenlang onder as en vegetatie verborgen lag, deden onderzoekers in 1814 een verbluffende ontdekking. Ze vonden de verloren beschaving terug onder een laag van as. Een van de opmerkelijkste monumenten ter wereld, de Borobudur werd herontdekt. De tempel is nog steeds vol mysteries.

Karma 

Steeds kwamen bij restauraties nieuwe geheimen aan het licht. Op de onderste rand van de Borobudur, die nog lange tijd onder de grond lag, werden gebeeldhouwde reliëfs gevonden. In deze reliëfs op “de verborgen voet” van de stoepa is de Wet van Karma uitgebeeld. Deze reliëfs laten zien dat goede daden beloond worden en slechte daden bestraft worden.

Borobudur beautiful temple

Bijzondere plek

De plek waar de Borobudur gebouwd is, is zorgvuldig uitgekozen. De tempel is dichtbij de plek waar de rivieren Ello en Progo samenkomen en de heuvel genaamd “Tidar” gebouwd. Ongeveer 1250 jaar geleden werd deze plek als de meest gunstige plek gezien. De heuvel Tidar is de plek is waar de goden het eiland Java aan de aarde vastmaakten, om te voorkomen dat het eiland zou zinken of wegdrijven.

Symboliek

Borobudur tempelDe Borbudur heeft de vorm van een stoepa en is gebouwd rond een heuvel. Als je goed telt, kun je 504 Boeddhabeelden tellen. De muren bestaan ​​uit 2672 gebeeldhouwde reliëfs. In totaal hebben deze sculpturen, indien op een rij gerangschikt, een lengte van 5 km.

borobudur things to do Jogja

Er zijn 72 klokvormige stoepa’s die de centrale stoepa omringen. Sommige van deze stoepa’s bevatten een Boeddhabeeld, sommige zijn leeg en sommige beelden zijn onthoofd. In de afgelopen eeuwen zijn enkele beelden en boeddhahoofden gestolen en belandden ze in musea ver weg, of in de huizen van de rijken.
Er is een legende dat als je de Boeddha met gekruiste benen kunt aanraken, elke wens die je hebt zal worden ingewilligd.

De centrale stoepa op de top van de Borobudur is alleen toegankelijk voor boeddhistische monniken. Wees niet bang, je zult niet veel missen; deze stoepa staat voor de eeuwigheid en is daarom leeg.

Pawon en Mendut

Borobudur kosten privechauffeurDicht bij de Borobudur zijn er nog twee andere tempels genaamd Pawon en Mendut tempel. Deze tempels maken ook deel uit van het werelderfgoed Borobudur. De drie tempels zijn in een rechte lijn gebouwd. Tijdens het boeddhistische Vesak-festival lopen boeddhisten in Indonesië vanaf de Mendut-tempel, langs de Pawon-tempel en eindigen bij de Borobudur om Boeddha’s verjaardag te vieren.

In de Mendut-tempel staan we drie grote boeddhistische beelden uit de 9e eeuw.
In deze tempel bidden echtparen die graag kinderen willen hebben om geluk. Hier is ook een boeddhistische klooster te vinden waar monniken hun religie bestuderen.
Bij de Pawon tempel vinden we alleen de tempel, er staan ​​geen beelden in. Naast de tempel staat een prachtige waringin boom.


Praktische informatie 2023/2024

Je bezoekt de Borobudur onder leiding van een gids die werkt voor de Borobudur. De gids vertelt je alles over de achtergrond van de Borobudur en beantwoordt al je vragen.

Als je de Borobudur bezoekt kan je kiezen uit twee tickets:

  • Een ticket voor het park rondom de Borobuder. Hier kan je de Borobudur van dichtbij zien, maar niet beklimmen
  • Een ticket voor het park én om de Borobudur te kunnen beklimmen

De tickets kunnen een week van te voren (niet eerder) online besteld worden bij de officiële website van de Borobudur >>>

Bij het bestellen van de tickets kan je kiezen uit de volgende tijden:

1.         Aanwezig om 08.30   (bezoek van 09.00 – 10.00 uur)
2.         Aanwezig om 09.30    (bezoek van 10.00 – 11.00 uur)
3.         Aanwezig om 10.30    (bezoek van 11.00 – 12.00 uur)
4.         Aanwezig om 11.30    (bezoek van 12.00 – 13.00 uur)
5.         Aanwezig om 12.30    (bezoek van 13.00 – 14.00 uur)
6.         Aanwezig om 13.30    (bezoek van 14.00 – 15.00 uur)
7.         Aanwezig om 14.30    (bezoek van 15.00 – 16.00 uur)
8.         Aanwezig om 15.30    (bezoek van 16.00 – 17.00 uur)

Vooral tickets voor de eerste sessie zijn populair en snel uitverkocht.


Let op: Op maandag is de Borobudur gesloten.


Werelderfgoed

Borobudur speciale slippersOm de Borobudur als Werelderfgoed goed te kunnen bewaren voor het nageslacht is het maximale aantal bezoekers vastgesteld op 1200 per dag. Je schoenen en slippers moet je verwisselen voor speciale zachte slippers die je krijgt bij de entree. (Deze slippers zijn inbegrepen in de toegangsprijs.)

Per sessie worden er 150 kaartjes verkocht. Elke 10 tot 15 bezoekers worden vergezeld door een gids die in het Engels uitleg geeft over de achtergrond van de tempel.

De Borobudur bij zonsopgang

Op dit moment is het niet mogelijk de Borobudur te beklimmen voordat de zon op gaat. Het is wel mogelijk om op de nabijgelegen heuvel, de Dagi-heuvel te ontbijten en om 06.00 hier de zon te zien opkomen. Hier geniet je van het uitzicht en de ochtendgeluiden uit de omliggende dorpen. Door het licht van de opkomende zon verandert het uitzicht steeds.

Na het ontbijt ga je met de eerste sessie mee de Borobudur op.


Tip

Het is ook prachtig de Borobudur te bewonderen bij zonsopgang vanaf Setumbu hill en de Borobudur langzaam te voorschijn zien komen vanuit de ochtendnevel. Lees meer  Setumbu hill uitkijkpunt>>>

Borobudur bij zonsopgang


Favoriete Hotels bij de Borobudur:

Villa Borobudur Resort

hotel borobudur
source: booking.com

Villa Borobudur Resort op booking.com>>>


Hotel le Temple

hotel bij Borobudur op booking
bron: booking.com

Hotel le Temple op booking.com>>>

Surabaya

chauffeur surabaya

surabaya krokodil en haaiSurabaya

Boek direct uw chauffeur in Surabaya >>>

Surabaya is na Jakarta de grootste stad van Indonesië en heeft 3,5 miljoen inwoners.

Het verhaal gaat dat de naam van de stad ontleend is aan een gevecht tussen een haai (sura) en een krokodil (baya), maar het is waarschijnlijker dat de naam afkomstig is van de zin “sura ing bhaya” wat betekent: “de moed om gevaar tegemoet te treden”.

De stad was lange tijd niet heel populair bij toeristen, maar heeft zeker een aantal interessante plekken om te bezoeken. Veel Nederlanders hebben hun roots in Surabaya en waardoor het leuk is op zoek te gaan naar de geschiedenis. Steeds meer oude panden zijn de laatste jaren mooi opgeknapt en de stad is nu absoluut interessant om te verblijven.

High Tea in het Majapahit hotel

Hotel Majapahit

Het Majapahit hotel is meer dan een hotel. Het is een bekende ontmoetingsplek met een interessante geschiedenis. Het is hotel is gevestigd in een prachtig koloniaal pand. In 1910 is begonnen met de bouw en in 1936 is het hotel geopend. De Belgische kroonprins en Charlie Chaplin waren hier bij aanwezig.
Vroeger was dit het bekende Oranje hotel en tot 1969 was dit hotel in bezit van de Armeense Lucas Sarkies.
Het hotel komt voor in alle geschiedenisboeken op de Indonesische scholen. Tijdens de Japanse bezetting werd het hotel het hoofdkwartier van de Japanse troepen en na de capitulatie werd de Nederlandse vlag hier weer gehesen. In september 1945 werd de onderste blauwe strook van de Nederlandse vlag verwijderd en veranderde de Nederlandse vlag in de Indonesische vlag.Katholieke kerk Santa Perawan Maria

In het hotel kan je heerlijk eten en rondkijken en natuurlijk ook in stijl overnachten >>

Katholieke kerk Santa Perawan Maria

Deze kerk is gebouwd in 1899 in Nederlandse stijl. Sinds 1998 is het gebouw aangewezen als cultureel erfgoed. De kerk heeft mooie glas in loodramen.

Ereveld Kembang Kuning

Ereveld Surabaya

Op ereveld Kembang Kuning (letterlijk “gele bloem”) liggen meer dan 5000 oorlogsslachtoffers begraven, waaronder de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, en ook militairen. Het monument ter nagedachtenis aan de Slag in de Javazee staat centraal op de begraafplaats.
In februari 1942 verloren 915 marinemensen hun leven op de Javazee in een poging de Japanners tegen te houden. Slechts enkele slachtoffers van deze slag liggen hier begraven. De meesten kregen een zeemansgraf. Hun namen staan achterop het monument op bronzen platen.

Museum Bank Indonesia

Het Museum Bank Indonesia is een museum in het oude gebouw van de Javansche bank in Surabaya. De Javansche bank was vanaf 1829 te vinden in Surabaya. In 1903 is een nieuw gebouw gebouwd door de architecten Cuypers en Marius J. Hulswit in een prachtige neo-renaissance stijl. Tot 1973 deed het gebouw dienst als bank. In 2012 is het gerestaureerd en is het nu een museum. Het is een bescheiden museum in een prachtig gebouw. Leuk zijn bijvoorbeeld de oude kluizen met de deuren van Lips uit Dordrecht.
(net als de meeste musea is het op maandag gesloten).

Bank Mandiri museum (Escompto)

Niet ver van de Javansche bank stond vroeger de Escompto bank (nu de Bank Mandiri) Het gebouw is in 1928 gebouwd. Net als de Javansche bank is ook dit gebouw door de Nederlandse architect Marius J. Hulswit ontworpen.

De Escompto bank is opgericht op 22 augustus 1857.  De Indonesische regering nam deze bank in 1960 over en veranderde haar naam in Bank Dagang Negara, waarna Bank Dagang Negara op 9 oktober 1998 opging in Bank Mandiri.

Zangrandi ijssalon

Zangrandi ijssalon Surabaya
Krantenbericht 1952

Tussen 1930 en 1960 had Roberto Zangrandi een succesvolle ijssalon in Surabaya. Aan de Dijkermanstraat ( nu Jl. Yos Sudarso) maakte hij samen met zijn echtgenote zijn bezoekers blij met zijn befaamde Tutti Frutti ijs, Banana Split en ander klassieke smaken.

De lage tafels en de rood met beige stoelen zijn nog steeds hetzelfde en ook de recepten zijn gelijk gebleven. Toen het echtpaar Zangrandi in 1960 besloot terug te keren naar hun geboorteland verkochten ze de ijssalon. De oude recepten zijn gebleven en nieuwe smaken zijn toegevoegd. Een heerlijke plek om een ijsje te gaan eten.

Majid Al Akbar

Al Akbar Surabaya

Tussen 1995 en 2000 werd de Al Akbar moskee gebouwd. Het is de op een na grootste moskee van Indonesië. Het is een prachtig gebouw, groots en indrukwekkend met prachtige details. De minaret naast de moskee is 99 meter hoog, een ode aan de 99 namen van Allah en is te beklimmen.
Vanaf de minaret heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Er is een lift aanwezig dus ook als u slecht ter been bent, hoeft dit geen belemmering te zijn. Er zijn geen officiële rondleidingen.

Mpu Tantular Museum

Het Mpu Tantular Museum is opgericht door Godfried Hariowald von Faber in 1933 als  Stedelijk Historisch Museum Soerabaia. De huidige naam verwijst naar de Javaanse dichter en denker Mpu Tantular die in de 14e eeuw leefde. Het museum is gevestigd in een mooi gebouw en laat veel zien van de geschiedenis van Surabaya. Er zijn vaak interessante tentoonstellingen en bijeenkomsten.


Surabaya wijkenstelselStadstour

Surbaya wordt nog leuker met een gids. Ontdek de diversiteit binnen de stad.

Het wijkenstelsel

Tijdens het Nederlandse koloniale tijdperk werd de stad opgedeeld in verschillende wijken. De inwoners leefden op basis van hun afkomst gedwongen bij elkaar. Chinezen en Arabieren mochten alleen met een vergunning buiten “hun” wijk wonen. Ook moest elke bevolkingsgroep zich kleden naar hun eigen “landsaard”.

Zo is er in Surabaya een oude Europese wijk, een Arabische wijk en een Chinese wijk te vinden met een rijke geschiedenis en cultuur.

Europese Wijk

In de Europese wijk staan nog veel oude koloniale gebouwen die de afgelopen jaren mooi zijn opgeknapt. Op het centrale plein is het ‘s avonds heel gezellig. Bij veel oude gebouwen staan bordjes met informatie over de herkomst. Op de straatnaambordjes staan onder de huidige straatnamen ook de oude Nederlandse namen nog vermeld.

Ampel SurabayaAmpel

Ampel is de Arabische wijk in Surabaya. De mensen die hier wonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het gebied wat nu Jemen is.

In de winkeltjes in deze wijk worden veel Arabische producten verkocht en je proeft hier de Arabische sfeer.
Midden in de wijk ligt een moskee die in de 15e eeuw gebouwd is. Deze moskee (en ook de wijk zelf) is vernoemd naar Sunan Ampel. Sunan Ampel was afkomstig uit het gebied dat nu Vietnam is. Hij kwam in 1443 naar Java. Zijn tante was getrouwd met de koning van Majapahit, het machtige rijk dat toen een groot deel van Java besloeg. Sunan Ampel is een van de Wali Songo (de negen verspreiders van de Islam om Java).

De inwoners zijn gastvrij en vriendelijk. Je kunt onderweg lekker eten bij de vele stalletjes langs de weg.

chinatown surabaya

Chinese wijk

De Chinese wijk ligt rond de Kembang Jepun straat, die in het Chinees de “Kya Kya” straat wordt genoemd. Kya Kya betekent “rondwandelen” en dat kan je hier heerlijk doen.

Je ziet de straat liggen achter de Chinese poort met draken, als je op de de Roode Brug staat. In de wijk kan je oude Chinese tempels bezoeken.


Favoriete hotels bij Surabaya:

Majapahit hotel in Surabaya

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Hotel Majapahit op booking.com in Surabaya >>>


Rumah Kertajaya

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Boek Rumah Kertajaya bij booking.com>>>

Malang

Malang private driver

City tour Malang

Malang

Boek direct uw chauffeur in Malang >>>

In Malang wonen ongeveer 1 miljoen mensen. De stad is relatief koel omdat de stad een paar honderd meter boven zeeniveau ligt. De stad is ruim opgezet met brede lanen en veel groen. Er zijn veel oude gebouwen in Art Deco stijl bewaard gebleven, wat de stad sfeer geeft.
Architect Karsten was als adviseur nauw betrokken bij de inrichting van de stad. Karsten was een architect die veel oog had voor alle mensen en het milieu. Hij had een grote liefde voor de Javaanse cultuur.

Er zijn verschillende markten en leuke plekken om te winkelen. In het centrum is een plein (alun-alun) waaraan een moskee, katholieke en protestantse kerk staan. In de wijk rondom het plein staan nog veel  huizen uit de koloniale tijd. Het oudste huis dat hier nog te vinden is, is gebouwd in 1870. Op de naambordjes van de straten, vind je naast de Indonesische naam ook de oude Nederlandse naam.

Malang cycling tourHeilige Hartkerk

De Heilige Hartkerk (Hati Kudus Yesus) wordt ook wel de Kayutangan kerk genoemd.

Kayutangan betekent letterlijk “houten hand” naar de oude naam van de wijk waar de kerk ligt.  Het verhaal gaat dat de naam van de wijk is gebaseerd op een oude houten richtingaanwijzer die hier ooit gestaan heeft in de vorm van een hand.

De kerk is in 1905 gebouwd door de Nederlandse architect Hulswit.

Immanuel Kerk

Aan de andere kant van het plein staat de Immanuel kerk, een protestantse kerk met een toren uit 1861. De kerk zelf is in 1912 herbouwd. In deze kerk zijn twee oude bijbels uit 1618 te vinden.

Moskee Agung Jami’

Naast de Immanuel kerk staat een moskee. Deze moskee is in 1890 gebouwd in Javaanse stijl. Later is de voorkant in Arabische stijl verbouwd. Op vrijdag rond één uur is het er erg druk vanwege het vrijdaggebed; soms bidden de gelovigen zelfs buiten.

En Ang Kiong tempel

Deze prachtige Chinese tempel is al in 1825 gebouwd door de Chinese gemeenschap in Malang. De naam van de tempel betekent letterlijk: Het paleis van verlossing in Gods eeuwigheid. Al eeuwen wonen er inwoners met een Chinese achtergrond op Java. Tot begin 20ste eeuw woonden ze verplicht in aparte wijken. Deze tempel is prachtig versierd met mooie details. Rood en geel hebben de overhand omdat deze kleuren geluk brengen. Zowel volgers van het Boeddhisme, Confucianisme en Taoïsme maken gebruik van deze tempel.

Kampung Pelangi

Kampung PelangiKampung Pelangi (regenboogdorp) ligt direct aan de oevers van de rivier de Brantas. Studenten kwamen in 2016 met het idee de kampung te verven in verschillende kleuren om zo niet alleen de kampung op te knappen maar ook om toeristen te trekken zodat de veelal arme bewoners meer mogelijkheden kregen wat geld bij te verdienen. Mede door Instagram werd het een groot succes. Een naastgelegen kampung heeft in navolging een aantal driedimensionale schilderijen op de muren van de huizen geschilderd. De twee kampungs worden verbonden via een  glazen hangbrug  over de Brantas-rivier. Deze twee wijken zijn zeker een bezoek waard.


-Tip-

Fietstour door het oude centrum

Fietsend door rustige straatjes en steegjes in de “kampungs” en parken in Malang leert u de stad op een heel andere manier kennen. Ontmoet vriendelijke mensen en bezoek de vogeltjesmarkt en bloemenmarkt. U fietst langs de rivier en door de oude Nederlandse wijk. Deze tour kan met een Engelssprekende gids (en soms ook Nederlands sprekende gids).
Ook lopend of met de becak is het leuk om Malang te verkennen.


Terug in de geschiedenis

Toko Oen

Toko Oen in Malang bezoeken

Toko Oen in Malang werd in 1934 geopend en was in die tijd een favoriete ontmoetingsplek waar men heerlijk Nederlands kon eten.  Op dit moment wordt Toko Oen in Malang niet meer gerund door de nakomelingen van de familie Oen.
Op het menu staan nog steeds gerechten uit de Nederlandse tijd. Alleen wordt er nu vaak voor gekozen hier vooral te genieten van de sfeer en een kopje koffie.

Ingill restaurant

In dit restaurant kunt u lekker Javaans eten en ondertussen genieten van de inrichting, met veel historische foto’s en attributen. Het lijkt bijna een klein museum.

Hotel Tugu

In het hart van Malang ligt het bijzondere 5-sterren Tugu Hotel. Dit is niet zomaar een hotel. Het hotel is zeer stijlvol en is prachtig ingericht met kunstschatten. Het hotel is gevestigd in een oude koloniale villa. De eigenaar is een van de bekendste kunstverzamelaars van Indonesië. In het hotel is een schitterende collectie Javaans, Chinees, en Nederlands antiek te bewonderen.

Museum Panji

Dit museum is open sinds 2012 en was eerst in het centrum van de stad te vinden. Een lokale geschiedenisliefhebber heeft een interessant privémuseum met vele oude objecten opgericht. Wajangpoppen waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn, voorwerpen van de Javaanse adel in Malang en foto’s uit koloniale tijden zijn onderdeel van de collectie. Na een bezoek aan het museum kunt u lekker afkoelen in het bijbehorende zwembad in een prachtige ambiance of een wandeling maken door een beeldentuin langs de rivier.

D’Topeng Museum in Batu

Topeng betekent “masker” in het Indonesisch. De collectie van het museum gaat veel verder dan maskers. Hier zijn vele kunstvoorwerpen te vinden die al eeuwenoud zijn. De voorwerpen zijn vooral afkomstig uit Java maar ook uit andere delen van Indonesië. Het is een goed verzorgd museum. Voor grotere groepen is er een gids beschikbaar. Individuele groepen kunnen een self-guided tour via een app op je telefoon volgen (neem zelf oortjes mee).

Buiten de stad

Watervallen

Tumpak Sewu, Coban Pelangi en Madakaripura waterval

Waterval Tumpak Sewu
Coban Pelangi waterval Malang
Madakaripura waterval

Favoriete Hotels bij Malang:

Cozy Guest House

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Cozy Guest House op booking.com >>>


Hotel Tugu

Tugu Malang booking
Bron: Booking.com

Hotel Tugu via booking .com>>>


Javana Homestay

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: booking.com

Javana Homestay op booking.com>>>

Jakarta

jakarta prive chauffeur

Jakarta

Boek direct uw chauffeur in Jakarta >>>

Jakarta is een miljoenenstad met grote tegenstellingen. Het is de hoofdstad en ook de meest dichtbevolkte stad van Indonesië. Na Tokyo is het de grootste metropool ter wereld met 30 miljoen inwoners. Ongeveer 40% van de stad ligt onder zeeniveau en in deze delen van de stad zijn er regelmatig overstromingen in het regenseizoen. Het verkeer is druk en Jakarta staat bekend om verkeersopstoppingen.

Jakarta is voor veel toeristen geen stad om lang te verblijven en is niet de beste plek voor een eerste kennismaking met Indonesië. Vaak wordt een rondreis over Java en Bali gestart in Bogor, Bandung of Yogyakarta en wordt Jakarta overgeslagen.

Toch kent ook Jakarta een aantal mooie plekken die zeker de moeite waard zijn en die je eigenlijk niet mag missen.

Jakarta oude stadHet oude Batavia

Soms is het even zoeken, maar stukjes oud Batavia zijn zeker terug te vinden in Jakarta. Oude grachten en ophaalbruggen zijn nog duidelijk herkenbaar aanwezig in de oude stad. Bezoek de oude haven voor een korte rondvaart en slenter rond op het oude stadsplein en waan je weer terug in het oude Batavia. De musea zijn leuk om te bezoeken en de oude sfeer te kunnen opsnuiven.

De meeste musea zijn op maandag gesloten.

Sunda Kelapa, de oude haven

Jakarta oude haven

In het noorden van Jakarta bevindt zich de oude haven.  De oude haven heet Sunda Kelapa en is de naam van de oorspronkelijke plaats waaruit Jayakarta, Batavia en later Jakarta is ontstaan.
De houten Buginese schoeners (traditionele zeilboten) uit oude tijden liggen nog altijd in de haven en worden nog steeds gebruikt. In dit stukje van de haven lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De zeilschepen zijn met de hand gemaakt in Sulawesi. Ook het laden en lossen gebeurt nog met de hand.
Bij de haven liggen de resten van een oud fort dat in 1617 door Jan Pieterszoon is gebouwd. In de oude pakhuizen van de VOC is nu het maritiem museum (museum Bahari)  gevestigd. Bij dit museum staat nog een laatste stukje van de oude stadsmuur van Batavia.
In de ochtend is er vismarkt in de oude haven.

De Uytkijk

Uitkijktoren haven JakartaDe oude uitkijktoren “de Uytkijk” kijkt nog altijd over de haven uit. Vroeger was deze toren het hoogste gebouw in Batavia en werd gebruikt om alle schepen die binnenkwamen en vertrokken in de gaten te houden. Deze uitkijktoren is gebouwd in 1839. Na 77 traptreden heeft kunt u ook de haven afspeuren naar de schepen die komen en gaan. Onder aan de toren werden gevangenen opgesloten. Er is nog een oude tunnel naar de oude stad (naar het historisch museum aan het Fatahillahplein) en deze tunnel zou zelfs nog doorlopen helemaal tot het voormalige Fort Frederik Hendrik (de plek van de huidige Istiqlal moskee). Helaas is de tunnel niet meer veilig en daarom afgesloten. Verder lopend richting de oude stad komen we langs een oude ophaalbrug uit 1628.


-Tip-

Bezoek de oude stad samen met een gids. Verlies geen tijd met zoeken.  Met een lokale gids mist u niets, hoort u de mooiste verhalen en leert u makkelijk het echte Jakarta kennen.


Kota Tua, de oude stad

Kota Tua Jakarta bezoekenVlakbij de oude haven ligt de oude stad (Kota Tua)  (ongeveer 15 minuten lopen). De oude stad was vroeger geheel ommuurd. Het centrum van de oude stad is het Fatahillah plein (het Stadhuisplein), Rondom het Fatahillah plein staan nog veel monumentale gebouwen uit de Nederlandse tijd. Sommige gebouwen, zoals het postkantoor zijn nog in gebruik.
Aan dit plein zijn verschillende musea in de oude monumentale panden te vinden.

Museum Sejarah (in het oude stadhuis van Batavia)

In het oude stadhuis is het Museum Sejarah (het historisch museum) van Jakarta gevestigd. In de kelder zitten nog kerkers waar onder andere prins Diponegoro (de leider van de opstand tegen de Nederlanders rond 1825) gevangen heeft gezeten.
Voor het oude stadhuis staat een oud Portugees kanon. Een oud bijgeloof is dat vrouwen sneller zwanger worden als ze op het kanon gaan zitten. Of dit klopt blijft een mysterie; het is nu niet meer toegestaan op het kanon te gaan zitten.

Wayang museum (op de plek van de oude kerk)

Op de plek van de oude kerk bevindt zich het Wayang museum. Hier zijn oude wayangpoppen te bewonderen. Ook de herdenkplaat voor het graf van Jan Pieterszoon Coen bevindt zich in dit museum.

Oude centrum Jakarta tour bezoekenKunst en keramiekmuseum (in het oude gerechtsgebouw)

In het voormalig gerechtsgebouw zit nu een kunst- en keramiekmuseum (Balai Seni Rupa).

Museum Bank (in de oude Javaansche bank)

Net naast het Fatahillahplein ligt het “Museum Bank”. Het bankmuseum is gevestigd in het gebouw van de oude Javaansche bank. Hier zie je de geschiedenis van handel, geld en financiën. Omdat het een oud bankgebouw is kan je ook een kijkje nemen bij de oude kluizen waar vroeger de rijken van de stad hun kostbaarheden bewaarden.

In café Batavia, ook aan het Fatahillahplein, kan je even uitrusten en in koloniale sferen een kopje koffie drinken.


-Tip-

Als u van geschiedenis houdt is het leuk voor uw bezoek aan Jakarta in Nederland het Westfries museum in Hoorn te bezoeken. Hier is het mogelijk via een 3D bril het Batavia van 1627  te bezoeken. Wat een verschil met het huidige Jakarta!


Monas monument

Monas monument Jakarta bezoekenHet Monumen Nasional (afgekort Monas) is gebouwd als symbool van de onafhankelijkheid van Indonesië. Het monument ligt in het midden van de stad op het plein Medan Merdeka (het vroegere Koningsplein) en is 137 meter hoog. Vroeger lag rond het Koningsplein de villawijk Weltevreden, een wijk voor de welgestelde Nederlanders. Op de top van het monument staat een bronzen vlam die bedekt is met 35 kg goud. Toen in 1995 gevierd werd dat Indonesië 50 jaar onafhankelijkheid was, is dit aangevuld tot 50 kg goud. Het monument staat voor een mortar en pestle (de beker en stamper van de vijzel), en voor Yoni en Lingga (begrippen voor mannelijke en vrouwelijke energie uit de Kamasutra) als symbool voor balans, vruchtbaarheid en eeuwig leven.

Vanaf het monument heb je (als het weer en de smog meezit) een mooi uitzicht. De bouw heeft bijna 14 jaar geduurd (van 1961 tot 1975). In het monument is een museum met informatie over de onafhankelijkstrijd. Het monument is elke dag en ook ‘s avonds te bezoeken. Omdat het druk kan zijn en er niet veel mensen tegelijk naar boven kunnen, ontstaan er soms lange rijen.

Istiqlal Moskee en de katholieke kathedraal

Istiqal moskee jakarta bezoeken

De Istiqlal moskee is indrukwekkend groot. Met gepaste kleding mag je naar binnen.
Het is de grootste moskee van Zuid-Oost Azië en werd gebouwd tussen 1961 en 1978 in opdracht van Soekarno. Tegenover de moskee staat de katholieke kathedraal. Deze kathedraal is gebouwd tussen 1891 en 1901 en ook zeker een bezoekje waard.

Chinese wijk Glodok

Glodok is de Chinese wijk van Jakarta. In november 1740 heeft de VOC (Dutch East Indies Company) Glodok aan gewezen als woonplaats voor de Chinese inwoners van Jakarta. De inwoners van Jakarta vinden hun oorsprong in vele werelddelen. Deze oorsprong is ook terug te vinden in de lokale taal van Jakarta, het Betawi (Batavian). In deze taal zijn woorden uit het Portugees, Nederlands, Arabisch en Chinees terug te vinden.

Het woord Glodok komt waarschijnlijk van het Soendanese woord “Golodog” dat ingang betekent. Ook wordt gezegd dat Glodok het geluid van het water is als het uit de waterfontein voor het oude stadhuis komt (grojok, grojok). In de Chinese wijk vindt u een traditionele markt, en natuurlijk lekker eten. In de Chinese wijk kunt u ook een Chinese boeddhistische tempel bezoeken.

Nationaal archiefmuseum

Jakarta nationaal museum

Dit museum is gevestigd in de in 1760 gebouwde gerestaureerde residentie van de 18e-eeuwse Gouverneur generaal Reinier de Klerk. Het nationaal archief is hier niet meer te vinden. Dit is verhuisd naar een moderner pand elders in Jakarta.
Reinier de Klerk was getrouwd met een rijke vrouw en heeft zijn residentie zelf laten bouwen. Hij had meer dan 100 slaven. In 1997 is het pand geheel gerenoveerd met geld dat bijeengebracht is als gift van Nederlandse bedrijven voor de 50 jaar onafhankelijkheid van Indonesië.

Nationaal museum

Het Nationale museum ligt vlakbij het Monumen Nasional en geeft een goede indruk van de rijke geschiedenis en cultuur van Indonesië. Het bestaat al sinds 1778. Het gebouw wordt ook “olifantgebouw” genoemd, naar het standbeeld van een olifant dat voor het gebouw staat en ooit door de koning van Siam geschonken is.

Kinderen

Taman mini Indonesia

Als u wat langer in Jakarta blijft en kinderen heeft is ook het “Taman mini Indonesia” leuk om te bezoeken. In dit grote park zijn de cultuur en tradities van de vele verschillende etnische bevolkingsgroepen te bezichtigen. U vindt hier architectuur, kleding, dans en andere tradities uit alle provincies van Indonesië. Op verschillende paviljoens komen de verschillende delen van Indonesië aanbod.

De traditionele gebouwen uit de 33 provincies zijn rondom een meer gebouwd in de vorm van de Indonesische archipel.

Verder is er een bioscoop en zijn er speelmogelijkheden voor de kinderen.

Ancol Dreamland

Ancol Dreamland is een enorm attractiepark aan de noordkant van Jakarta. In het park zijn een groot aantal attracties, waaronder een IMAX bioscoop.  Ancol Seaworld met een groot zoutwater aquarium ligt vlakbij. Een dag is eigenlijk niet voldoende om alle attracties te bezoeken.

Streetfood of lokale markten

lokale markt bezoeken JakartaJakarta is een smeltkroes van vele culturen en kent veel verschillende keukens. Eet lekker met je handen en probeer alle verschillende smaken. Om de beste plekjes te kunnen vinden kun je het beste op stap gaan met een lokale gids. Dit is de ideale manier om het beste streetfood van Jakarta te leren kennen. Deze food tour is geschikt voor iedereen (kinderen, vegetariërs) en is ideaal aan het einde van de dag en het begin van de avond. Neem contact op en wij regelen de beste gids voor u.

Haalt u thuis altijd graag uw eten op de markt? Dan zult u ook zeker genieten van een bezoekje aan de verschillende markten die Jakarta kent. Kijk u uw ogen uit, proef wat u wilt en koop leuke kadootjes voor de achterblijvers. Met een gids ziet u veel meer en ontdekt u de leukste markten zonder tijd te verliezen. We kunnen een tour voor u regelen langs de verschillende markten, met een ervaren gids. Stuur ons een berichtje en we regelen het voor u.

Tips en advies voor uw verblijf in Jakarta

Jakarta is leuk om te verblijven, maar bereid je voor op een drukke miljoenenstad. Jakarta wordt wel vergeleken met een durian; een sterk-ruikende vrucht waar je óf van houdt óf haat, maar die zeker speciaal is en die je niet snel vergeet.


-Tip-

Plan uw bezoek aan Jakarta vooraf. Als u maar kort in Jakarta bent is het verstandig uw bezoek van te voren al in te plannen. Laat ons weten wat u leuk lijkt en we stellen in overleg met u een leuk programma samen. Omdat wij direct feedback krijgen van onze gasten zijn wij goed op hoogte. Wij kennen de leukste lokale gidsen, restaurants en plekken om te bezoeken en zijn u graag van dienst.


Neem geheel vrijblijvend contact op voor advies over al de  mogelijkheden >>>


Stadhuis Jakarta Batavia tour excursie
Het oude stadhuis is de tropische variant op het paleis op de Dam in Amsterdam

Favoriete hotels in Jakarta:

Mercure Batavia hotel in Jakarta

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Mercure Batavia op Booking.com>>>

 

Heritage hotel in Jakarta

Of boek een hotel met een geschiedenis, lees meer>>>


Dieng

Dieng Plateau day trip driver

Dieng Plateau

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan het Dieng Plateau>>>

Het Dieng Plateau is een hoogvlakte tussen vulkanen op 2300 meter hoogte. Het landschap is heel bijzonder. Door de geisers en zwavelbronnen en soms vlagen van mist, doet het landschap bijna bovennatuurlijk aan. Het klimaat is door de hoogte koel. In Juli en Augustus kan er zelfs sprake zijn van nachtvorst. Dieng betekent “huis van de goden”.

Sikidang

Dieng Plateau

Sikidang is een vulkanische krater met bubbelende modder, stoom en geisers en de geur van zwavel. Bij de vele kraampjes kun je een zelfgemaakte snack halen of een souvenir kopen. Ook zijn er “selfie-spots” gemaakt waar je leuke foto’s kunt nemen.


Het verhaal gaat dat de naam “Sikidang” is afgeleid van het woord “kidang” een soort hert. De krater gedraagt zich het zelfde als een hertje: het springt van hot naar her en verplaatst zich voortdurend.

Een ander verhaal verklaart de naam op een andere manier.
Shinta Dewi woonde eeuwen geleden in de streek en vele mannen vroegen haar ten huwelijk. Zij vroeg echter zo’n hoge bruidsschat dat niemand succes had. Toen uiteindelijk prins Kidang Garungan de prijs wel kon betalen accepteerde Shinta zijn aanzoek. Toen ze er achter kwam dat hij het hoofd van een hert had schrok ze en had ze spijt dat ze zijn aanbod had aanvaard. Shinta Dewi vroeg hem toen, om van het huwelijk af te komen, om in 1 nacht een meer voor haar te graven. Toen Shinta erachter kwam dat hij zou slagen liet ze hem levend begraven. Nu nog beweegt de aarde waar hij begraven ligt.


De Arjuna tempels

Arjuna tempels

Het Arjuna complex bestaat uit vijf tempels die gewijd zijn aan Shiva. De tempels zijn vernoemd naar karakters uit het Wayang-poppenspel: Arjuna, Puntadewa, Srikandi, Sembadra and Semar. Het zijn de oudste Hindoe tempels op Java en stammen uit de 7de of 8ste eeuw. Vroeger zou dit tempelcomplex uit meer dan 400 tempels hebben bestaan.

In 1814 zijn de tempels herontdekt door een Engelse soldaat. De tempels stonden in een meer gedeeltelijk onder water. In 1856 is het meer drooggelegd om de tempels weer te kunnen bewonderen.

Telega Warna

Dieng day trip from Yogya Telega Warna

Telega Warna is een zwavelmeer omringd door wandelpaden waar je met of zonder gids omheen kunt lopen.
Door de zwavel heeft het water een bijzondere kleur. Afhankelijk van het licht en de concentratie van de zwavel is het water turquoise, groen of geel. Op sommige plekken borrelt het.

Door het hoge zwavel gehalte is het meer giftig. Het ziet er prachtig uit, maar zwemmen of zelfs pootje baden is onmogelijk.
In het bos aan de rand van het meer kun je een mooie wandeling maken met prachtige uitzichten over het meer. Hier vind je ook grotten.

In een van deze grotten heeft de Australische premier Whitlam 1974 met Soeharto besprekingen gevoerd over de toekomst van Timor. In Dieng is ook nog het Suharto-Whitlam House te vinden, als herinnering aan het verblijf van deze leiders in 1974.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>