Bandung

bandung city tour

Bandung 

Boek direct uw chauffeur in Bandung >>>

Het Parijs van Java

Bandung stond vroeger bekend als het Parijs van Java vanwege de mooie lanen, de art-deco architectuur en vele winkelmogelijkheden.

Jalan Braga BandungBandung is de derde stad van Indonesië en telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners. De stad, die omringd wordt door theeplantages en bergen, is rond 1810 ontstaan toen Gouverneur Daendels de Groote Postweg had aangelegd. Na de aanleg van de spoorlijn in 1880 begon de stad verder te groeien. Er bestond zelfs het plan om Bandung tot hoofdstad te maken. Om deze reden is er rond 1920 veel bijgebouwd in een voor Bandung typische “tropische art-deco stijl”. Nog veel van deze koloniale gebouwen zijn bewaard gebleven (al is het soms wel even zoeken tussen alle nieuwbouw). Het klimaat in Bandung is koeler dan op de rest van Java omdat de stad op 750 meter hoogte ligt.

Dit maakt Bandung een geliefde stad om te bezoeken.
Ook de omgeving van Bandung is mooi. In de bergen zijn er veel uitkijkpunten, kraters en warmwaterbronnen.

Art-deco architectuur

Jalan Braga (vroeger ook Bragaweg, Karreweg of Pedatiweg genoemd) is een zijstraat van de Grote Postweg en was in de koloniale tijd een luxe winkelstraat waar de elite (die rijk geworden was door de theeplantages), graag ging winkelen en elkaar ontmoette. In deze straat zijn nog veel oude gebouwen terug te vinden. Ook nu wordt hier nog flink gewinkeld. Nu komt men vooral voor de goedkope merkkleding.

Hotel Preanger bandungHet Grand Hotel Preanger en Savoy Homann hotel zijn twee prachtige koloniale gebouwen gebouwd in de art-deco stijl. Ze  liggen aan de oude Postweg (nu Jalan Asia-Africa).
Hotel Preanger huisvest een klein museum. In 1929 heeft Soekarno, toen architectuurstudent, meegeholpen bij de verbouwing van dit hotel.
Het is hier heerlijk lunchen in de prachtige art-deco stijl.

Homann hotel BandungHet Savoy Homann hotel bestaat al sinds 1871 en was geliefd vanwege de heerlijke rijsttafel van mw, Homann. Mensen kwamen van verre om hier te eten en te overnachten. In 1939 is het hotel geheel vervangen door een voor die tijd erg modern gebouw, ontworpen door architect Albert Aalbers. De buitenkant van het gebouw is sinds 1939 niet veranderd en ook aan de binnenkant van het hotel zijn de authentieke elementen (art-deco vloertegel en glas- in-loodramen) nog aanwezig.
In het hotel hebben verschillende beroemde mensen geslapen: Charlie Chaplin, Soekarno, Ho Chi Minh, en Willem- Alexander. De schrijver F. Springer schreef hier zijn boek Bandoeng-Bandung.

Gedung Merdeka BandungGedung Merdeka was vroeger het gebouw van de koloniale sociëteit “Concordia”. In dit gebouw heeft in 1955 een bekende internationale “Bandung conferentie” plaatsgevonden tussen Aziatische en Afrikaanse landen. Nu is het een museum, gewijd aan deze conferentie.

Het gebouw “Gedung saté” is gebouwd in 1920 en huisvestte de koloniale overheidsdiensten. Nu is het het kantoor van de gouverneur van West Java. Het wordt “saté” gebouw genoemd omdat het middenstuk op een satéstokje zou lijken. In het gebouw is ook een museum te vinden waar meer wordt verteld over de geschiedenis van de stad. Voordat “gedung saté” hier werd gebouwd stond hier het koffiepakhuis van Andries de Wilde, een grootgrondbezitter die nauwe banden had met gouverneur Raffles.

Naast Gedung saté staat het postkantoor. Hier is een museum over de geschiedenis van de post te vinden.

Soekarno

Landraad BandungSoekarno heeft als student in Bandung gestudeerd en was toen al voorstander van een onafhankelijk Indonesië. Vanwege deze ideeën is hij in 1927 opgesloten. De gevangenis waar hij gevangen heeft gezeten heet “Banceuy prison”. De gevangenis bestaat niet meer. Begin jaren tachtig is hier een winkelcentrum gebouwd. Bij de bouw van winkelcentrum is de cel waar Soekarno in heeft verbleven niet verloren gegaan. De cel en een wachttoren zijn bewaard gebleven en verplaatst. Bij de huidige plaats van de cel is ook een standbeeld van Soekarno te vinden.

Ook het gerechtsgebouw waar Soekarno zich heeft moeten verdedigen tegen de aanklachten, is bewaard gebleven. Dit gebouw wordt “Gedung Menggugat Landraad” genoemd. De originele rechtszaal is nog te bezoeken als ook een kleine tentoonstelling met foto’s en artikelen.


-Tip-

Stadstour met een lokale gids

Zelf de stad ontdekken is leuk, maar een lokale gids maakt een stadswandeling nog leuker. Door de verhalen en uitleg ziet u het verleden herleven >>

Stadstour of excursie in Bandung


Muziekschool

Het cultureel centrum “Saung Angklung Udjo” werd in 1966 opgericht door Udjo Nalagena en zijn vrouw. Zij wilden met dit centrum de Sundanese cultuur in stand te houden. Zij maakten zelf muziekinstrumenten en gaven kinderen les in het bespelen van de Angklung, een traditioneel bamboe muziekinstrument.
Elke dag verzorgen de leerlingen van de muziekschool een optreden. De show zit vol met korte uitvoeringen van traditionele dans en muziek. U bent van harte welkom. Dit is een leuke kennismaking met de Sundanese cultuur.


Vulkanen en warmwaterbronnen

Vulkanen

Vlakbij Bandung zijn vulkanen te bezoeken:

Ten noorden van de stad de vulkaan Tangkuban Perahu (met warmwaterbronnen) en ten zuiden van de stad de vulkaan Patuha met het kratermeer Kawah Putih (ook met warmwaterbronnen).

Klik tweemaal op de foto voor meer informatie

Kawah Putih (Witte Krater) en de Patuha vulkaan
Tangkuban Perahu vulkaan

Ten Zuiden van de stad:

Kawah Rengganis warmwaterbronnen

In de buurt van de Kawah Putih zijn de Kawah Rengganis warmwaterbronnen te vinden, waar je kunt zwemmen. Ook in de rivier, compleet met watervallen, kan je zwemmen. De bronnen liggen op een half uur wandelen van de doorgaande weg in het bos. Je kunt ook achter op de bromfiets mee naar boven, tegen een kleine vergoeding.  Er zijn hier in de natuurbaden gebouwd van verschillende temperatuur. Sommige baden hebben bamboe pijpen voor een douche. Ook kan je hier een geneeskrachtig modderbad nemen, wat goed zou zijn voor je huid.
Deze warmwaterbronnen zijn over het algemeen rustig. Hier kom je meestal maar weinig toeristen tegen. Anders dan de Ciater bronnen is hier geen toeristisch park gebouwd, maar wordt deze plek onderhouden door de gemeenschap uit de omliggende dorpjes. Het uitzicht is prachtig.

Het meer Situ Patenggang

Situ Patengan is een redelijk groot meer gelegen tussen de bossen en theeplantages. Als je het leuk vindt kan je hier een boottochtje maken.

In het midden van het meer ligt een klein eilandje: Batu Cinta (Liefdes steen). De naam van het meer “Patenggang”  is afgeleid van het Sundanese woord ‘Pateang-teangan’, wat betekent dat je moet blijven zoeken om te vinden.

Situ Patenggang lake

Er was eens een prins (Ki Santang) die verliefd werd op een eenvoudig meisje uit het dorp (Dewi Rengganis). Vanwege hun afkomst was het hen verboden te trouwen en scheidden hun wegen zich. Er brak oorlog uit en ze verloren elkaar uit het oog. Vanuit hun diepe liefde voor elkaar, bleven ze naar elkaar zoeken. Na lange tijd ontmoetten ze elkaar weer bij een rots.
Hier vroeg Dewi aan Ki Santang een meer voor haar te maken zodat ze samen konden varen. Tot op de dag van vandaag zie je, in het door Ki Santang gemaakte meer, de rots liggen waar ze elkaar weer ontmoetten.. het bewijs van een echte, maar onmogelijke liefde.
Iedereen die nu gezamenlijk om de rots heen vaart, zal eeuwig van elkaar blijven houden.

Theeplantage

Theeplantage Java IndonesiëRondom Bandung liggen prachtige thee- en aardbeienvelden. Een bezoek (of zelfs een overnachting)  aan een theeplantage of theefabriek is hier mogelijk.

De Heren van de thee

De Malabar Tea Estate ligt op twee uur rijden zuidelijk van Bandung. Hier kunt u wandelen door de theeterrassen en genieten van het prachtige uitzicht. Op deze theeplantage is het boek “De Heren van de thee” gebaseerd. Deze theeplantage is gesticht door de familie Bosscha. Ru Boscha ligt hier begraven en het graf is nog te bezoeken net zoals de oude theeplantage en het oude plantagehuis. Het is mogelijk op deze theeplantage te overnachten in een chalet bij de plantage. Het ontbijt krijgt u in het plantershuis. Ook kunt u hier lunchen.

Bosscha komt uit een familie van wetenschappers. Na zijn studie in Delft vertrok hij naar Indië. Vanaf 1896 tot zijn dood in 1928 leidde hij de Malabar plantage ten zuiden van Bandung. Hij was mede oprichter van het Bosscha Observatory (Sterrenwacht) in Lembang  ten noorden van Bandung. (Alleen op zaterdag is de sterrenwacht te bezoeken voor individuele bezoekers). Hij sprak Maleis, Javaans en Soendanees. Hij richtte een gratis school op voor de kinderen van zijn werknemers, heel bijzonder in die tijd. In het deel van deze school dat nu nog bestaat is een klein museum gevestigd.

Ten Noorden van Bandung

Ciater warmwaterbronnen

Op de hellingen van de Tangkuban Perahu, te midden van de theeplantages, ligt het Sari Ater Hot Spring Resort. Bij deze lokale toeristische plek met restaurants, speeltuintjes en zwembaden kun je zwemmen en baden in het geneeskrachtige water uit de bronnen. Ook kan je je hier bij het water laten masseren. De temperatuur van het water uit de bronnen kan oplopen tot 42 graden. Je kunt hier naar toe lopen met een gids vanaf de Tangkuban Perahu of met de auto naar toe rijden.

Cimahi waterval

Deze waterval is makkelijk te bereiken en ligt niet te ver vanaf Bandung. 

Cimahi waterval

De drijvende markt Lembang

Verwacht geen traditionele authentieke drijvende markt. Dit is een mooi park dat een aantal jaren geleden is aangelegd in een meer, gericht op vooral lokale toeristen. Je kunt hier heerlijke Indonesische snacks eten en leuke souvenirs kopen. Ook kan je zelf met een bootje of waterfiets het water op, en er is een soort kinderboerderij en bloementuinen.


Hotels


Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

 Savoy Homann hotel

 

 

Savoy Homann op booking.com>>>


Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Grand Hotel Preanger

 

 

Grand Hotel Preanger op booking.com >>>


 

 

Ambarawa

ambarawa sawah

Ambarawa

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Ambarawa >>>

Spoorwegmuseum

Het oude treinstation van Ambarawa is gebouwd  in 1873 en kreeg de naam “Willem I”.  Het station werd vooral gebruikt voor militair transport en het transport van exportgoederen naar de haven van Semarang. Na de aanleg van het eerste spoor op Java in 1867 werd het spoorwegnet door de Nederlandsch Indische Spoorweg Maatschappij (NISM) steeds verder uitgebreid. In 1907 is het stationsgebouw gerenoveerd en is veel hout en bamboe vervangen door bakstenen. Tot 1976 heeft het station dienst gedaan en is vervolgens als museum verder gegaan. Het is nu het grootste spoorwegmuseum van Zuidoost-Azië. Bij het oude station in koloniale stijl zijn ongeveer 25 oude treinen (stoomtreinen, diesellocomotieven en rijtuigen) te bewonderen.

In het weekend en op feestdagen is het mogelijk om een speciale vintage treinrit te maken tussen Ambarawa en Tuntang. Met een antieke locomotief waant u zich terug in de tijd. Deze treinreis is erg gewild. Vanaf 8.00 uur ’s ochtends kunnen de kaartjes aan het loket gekocht worden en meestal zijn alle tickets binnen 2 uur uitverkocht.
Voor de echte treinliefhebbers of grotere groepen is het zelfs mogelijk een hele trein af te huren voor een nostalgische treinreis.

Rubber- en Koffieplantage

Ambarawa plantage

In de buurt van Ambarawa zijn verschillende rubber-en koffieplantages. Hier kunt u een rondleiding krijgen en uitleg krijgen over het productieproces. Op sommige plekken lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Veel gebeurt nog op precies dezelfde manier als 80 jaar geleden. Het is mogelijk om bij de plantage te overnachten. Heerlijk relaxt. De producten die op de plantage worden gemaakt zijn te koop zodat u hier thuis ook nog van kunt genieten.


Excursie Tweede Wereldoorlog 

kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa
Het kerkje bij vrouwenkamp 9 Ambarawa

Voor veel Nederlanders zijn aan Ambarawa en Banyubiru (Banjoebiroe) herinneringen  aan de Tweede Wereldoorlog verbonden. Duizenden voornamelijk vrouwen en kinderen verbleven hier in Japanse gevangenschap in interneringskampen.
In Ambarawa waren de Jappenkampen  6,7, 8 en 9 en het kamp Soemowono gevestigd, in Banyubiru de vrouwenkampen 10 en 11. Ook in Semarang waren Japanse gevangenkampen.

Onder de kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers bestaat een groeiende interesse om de plekken te bezoeken waarover zij hebben gehoord of gelezen. Een deskundige gids neemt u mee naar het verleden.
We kunnen helaas niet alle locaties van dichtbij bezoeken, maar op sommige plekken vinden we nog herinneringen va vroeger. Bezoek een herdenkingsmonument ter nagedachtenis van de in de oorlog omgekomen nonnen op de begraafplaats bij het kerkelijk centrum.

Vrouwenkamp ambarawa bezoekenIn Banyubiru is nog het oude KNIL complex te vinden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners werd gebruikt als interneringskamp (kamp 10) en de gebouwen die hier later bij zijn gebouwd (kamp 11).

Het is mogelijk het reisschema deze dag aan te passen aan uw persoonlijke familiegeschiedenis of interesses. Laat van te voren weten waar uw interesse ligt of welke plekken verbonden zijn met uw familiegeschiedenis zodat de excursie hierop kan worden aangepast.


Sepakung

AmbarawaIn het dorp Sepakung bij Banyubiru is een aantal jaar geleden een toeristische attractie gecreëerd. Langs de berg is op 45 meter hoogte een spectaculair looppad gebouwd (Ondo Langit) met fantastische uitzichten. Voor wie dit nog niet genoeg is bestaat ook de mogelijkheid boven de vallei te schommelen. Natuurlijk veilig gezekerd, maar een beetje moed is vereist.

Gedong Songo tempels

Deze tempels behoren tot de oudste hindoeïstische tempels die op Java zijn gebouwd. Ze zijn ouder dan de Prambanan en Borobudur en zijn rond het jaar 750 gebouwd ter ere van Shiva.

Gedong Songo betekent “negen bouwwerken”. Van de 9 tempels zijn er nog 5 over.  De tempels liggen 100 tot 200 meter van elkaar verspreid op zes heuvels op de helling van de berg Gunung Ungaran. Het hoogste punt van het tempelcomplex ligt op op 1308 meter. Bij het complex vind je ook een warm waterbron met zwavel. Je kunt hier baden als je wilt.

Het uitzicht is prachtig. In de middag is het vaak mistig, wat het tempelcomplex mysterieus maakt. Het complex is het beste in de ochtend te bezoeken en voor wie vroeg op kan staan is de zonsopgang ook echt de moeite waard. Door de hoge ligging is het hier lekker koel.

Bij het complex kunt u een paard huren en onder begeleiding van een gids gedurende 1 of 2 uur per paard de tempels en de warmwaterbron bezoeken. De paarden zijn niet erg groot, maar wel goed verzorgd en luisteren goed.

Deze plek is nog niet erg toeristisch, met alleen in het weekend wat meer lokale toeristen.

Goa Rong uitzichtpunt

Geniet van een prachtige zonsopgang bij Goa Rong. Fris in de koele berglucht wordt het uitzicht steeds adembenemender als het lichter wordt.

Goa Rong view Ambarawa

Solo (Surakarta)

Solo of Surakarta

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Solo >>>

Surakarta (ook Solo genoemd) ligt aan de oosthelling van de vulkaan Merapi bij de rivier Bengawan Solo. De stad heeft zo’n 580.000 inwoners en is dichtbevolkt.

Samen met Yogyakarta wordt Surakarta beschouwd als het het hart van Javaanse cultuur, vol met met tradities en kunst.
Na de opsplitsing van het Mataramrijk in 1755  ontstonden er  twee vorstendommen: één in Surakarta en één in Yogyakarta. De naam van de stad Solo is toen gewijzigd in Surakarta.

Bij de onafhankelijkheid van Indonesië koos de Sunan van Surakarta, anders dan de Sultan van Yogyakarta, de kant van de Nederlanders, waardoor de Sunan van Surakarta zijn politieke macht verloor.
Het Sultanaat in Surakarta richt zich vooral op de Javaanse kunst zoals de batikkunst, de Javaanse dans en de wajang kulit (schaduwpoppenspel).

Binnen Surakarta zijn er twee vorstenhuizen: De kraton van Susuhunan Paku Buwono (kraton Hadiningrat gebouwd in 1745) en de kraton van sultan Mangkunegaran (gebouwd in 1787).

Kraton Solo Palace; Kraton Hadiningrat

De kraton van Susuhunan Paku Buwono lijkt een beetje op de kraton van Yogyakarta die tien jaar eerder is gebouwd. Ook hier is de kraton “een stad in een stad”. De binnenplaats heeft zand van het zuidelijke strand van Java en symboliseert de verbintenis tussen de kraton en de koningin van de Zuidzee (Ratu Loro Kidul). Ook de rest van het paleis is vol met symboliek  De gebouwen, vormen en de kleuren alles heeft een symbolische betekenis. Dit maakt een een rondleiding met een gids heel speciaal.

Chauffeur Java SoloMangkunegaran Palace

De kraton van Mangkunagara is helemaal van teakhout gebouwd zonder een spijker te gebruiken. In het museum in de hal van de kraton is de privéverzameling van Mangkunegara IV te vinden: antiek,  juwelen, munten, wayangpoppen en prachtige kerissen. Het paleis Mangkunagaran is goed bewaard gebleven.
De kraton komt tot leven met een gids die u met mooie verhalen de achtergrond van alle voorwerpen kan uitleggen.

Gladak

In de wijk Gladak bevinden zich de belangrijkste koloniale gebouwen van Surakarta. Er staat een oud fort (Vastenburg) en verder zijn er kazernes, kerken, oude Europese huizen en hotels.

Antiek Markt

Pasar Triwindhu is een bekende antiek- en vlooienmarkt. De markt bestaat al sinds 1939 en is toen opgericht ter ere van de inauguratie van de nieuwe Soesoehoenan (Sultan) van Solo.

Alles wat ouder is dan 50 jaar wordt als antiek gezien, maar ook veel producten zijn vakkundig nagemaakte replica die nauwelijks te onderscheiden zijn van echt antiek; gewild bij bezoekers vanwege de lagere prijs. De replica zijn mooi gemaakt. Ideaal als originele souvenirs.

Pasar Gede Surakarta

Het is hier heerlijk rondscharrelen. Oefen uzelf in glimlachen en afdingen.
Soms worden er op de markt culturele evenementen georganiseerd.

Pasar Gede 

Pasar Gede Hardjonagoro is een warenmarkt en ligt in de oude Chinese wijk. Pasar Gede betekent “grote markt”. De markt bevindt zich in een complex in art-decostijl met Javaanse invloeden en werd in 1923 ontworpen door de Nederlandse architect Karsten. Het gebouw is zo ontworpen dat het er koel blijft en biedt ruimte aan ruim 1000 handelaren. Het is al twee keer herbouwd na een brand en telkens in oorspronkelijk staat hersteld. Hier vindt u groente, fruit, kruiden en ook lokale traditionele lekkernijen.

China town SurakartaChina Town

De Chinese wijk in Solo bestaat al sinds 1745. Nu wonen er ongeveer 4000 mensen in deze wijk, waarvan de helft een Chinese oorsprong heeft. De Chinese feestdagen, bijvoorbeeld Chinees nieuwjaar worden hier uitgebreid gevierd. Er zijn dan parades en de straten worden versierd met duizenden lantaren. Tien Kak Sie tempel is de oudste Chinese tempel van Surakarta en is gewijd aan Kwam-Im, godin van de barmhartigheid.

Grand Mosque

De grote moskee (Masjid Agung) is gebouwd tussen 1763 en 1768 en is verbonden aan de kraton. De moskee is geheel gebouwd aan de hand van voorschriften uit de oude Javaanse architectuur.


-Tip-

Of u nu meer van geschiedenis, cultuur of fietsen houdt er is altijd een geschikte tour. Juist door het maken van een tour leer je de stad echt kennen, of beter gezegd: door een tour ervaar je de stad.

Historische excursie door oud Solo

Maak het u zelf gemakkelijk en maak een rondleiding door het oude Solo met een gids die u alles kan vertellen over de historische gebouwen ontworpen door architect Karsten, de paleizen van de lokale vorsten, de antiek markt en grote markt, de moskee en China Town. Met een gids komt het verleden tot leven en door de achtergrondverhalen ziet u de stad met andere ogen.

Verborgen cultuur tour

Kraton Solo bezoeken

Surakarta is samen met Yogyakarta het centrum van de Javaanse cultuur. De cultuur is nog levendig aanwezig in het dagelijks leven van de bewoners van de stad. Ga mee met een gids door de stad en laat u verassen. Bezoek de werkplaatsen van bijvoorbeeld een keris-maker, bekijk hoe een gamelan (muziekinstrument) wordt gemaakt, kijk hoe de leren poppen van het poppenspel tot leven komen, en  hoe batik wordt vervaardigd. Bezoek een dans- en muziekschool en de plaats waar edelstenen (met ieder hun eigen symbolische betekenis) worden verhandeld.

fietsen door de sawahFietsen door de dorpen

Een hele leuke tour om kennis te maken met de lokale cultuur is deze fietstour door in omgeving van Surakarta. U fietst door de rijstvelden terwijl u onderweg stopt bij kleine familiebedrijfjes waar traditionele producten worden gemaakt zoals tofu, tempe, gamelan, dakpannen, en arak (sterke drank).
Onderweg wordt de Bengawan rivier (de langste rivier van Java en bezongen door vele zangers en zangeressen) overgestoken met een pontje. Na de excursie krijgt u een lunch aangeboden met lokale gerechten. Uiteraard gemaakt door de lokale bevolking.


Stoomtrein

In de oude stoomtrein met houten wagons waant u zich 100 jaar terug in de tijd.  De Jaladara stoomtrein maakt elke ochtend een ritje door de stad. De tocht begint bij het treinstation van Purwosari en eindigt bij station Sangkrah.  In het Engels krijgt u onderweg een uitleg over wat er te zien is.

Musea

Wayang bezoekenRadya Pustaka Museum

Dit museum is  het op een na oudste museum in Indonesië en opgericht in 1890. U vindt hier literatuur in het Oud-Javaans maar ook in het Nederlands, antieke voorwerpen, zoals gamelan, krissen, en wayangpoppen,  Het is museum is klein en eenvoudig, maar vol met interessante voorwerpen.

Het Nationale Persmuseum

Dit museum geeft inzicht in de geschiedenis van Indonesische media van de koloniale tijd tot nu. Het bevindt zich in een koloniaal gebouw uit 1918.

Danar Hadi BatikmuseumBatik Pisan Bali

In dit museum dat gevestigd is in een prachtig traditioneel Javaans gebouw, kunt u alles te weten komen over batik. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van antiek textiel. En de museumstukken komen niet alleen uit Indonesië, maar ook uit andere delen van Azië. Het laat precies zien hoe batik gemaakt wordt.

Keris Museum

Het museum bezit 350 antieke kerissen uit verschillende delen van Indonesië. Verder zijn er in het museum speren (tombak) zwaarden (pedang) en messen (badik) te bewonderen. De oudste kris in de collectie komt uit de 7de eeuw. Het museum in in 2017 geopend door president Joko Widido, nadat de Keris door de Verenigde Naties (UNESCO) was erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

(intangible cultural heritage of humanity)

Sangiran Museum of Early Man

Sangiran wordt al anderhalf miljoen jaar lang bewoond. Opgravingen in Sangiran tussen 1936 en 1941 leidden tot de ontdekking van een eerste mensachtig fossiel. Sindsdien zijn hier nog 50 fossielen gevonden. Dit is de helft van alle in de wereld bekende mensachtige fossielen. Deze vondsten zijn erg belangrijk om de geschiedenis van de evolutie te begrijpen. In 1996 is Sangiran door UNESCO erkend als werelderfgoed.

Garut

kampung naga tour

Garut en Kampung Naga

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Garut >>>

Garut ligt in een mooie landelijke omgeving. Hier is het klimaat relatief koel.  De omgeving is rustgevend en relaxed.
In deze streek worden veel citrusvruchten, appels, tabak en thee verbouwd.
Alles is hier meer relaxed. De boeren gebruiken vaak maar kleine stukken land waardoor je hier soms nog buffels aan het werk ziet.
In de koloniale tijd werd Garut wel het “Zwitserland van Java” genoemd omdat het tussen de bergen ligt. Je vindt hier bronnen en spa’s met helder bergwater waar een genezende werking aan wordt toegekend.
Veel mensen houden van deze landelijke streek. Charlie Chaplin was één van hen.

Cipanas bronnen en spa’s 

Cipanas ligt vlakbij Garut en staat bekend om het bronwater waar een helende werking aan wordt toegeschreven. Het dorp kent verschillende resorts waar je kan overnachten aan het water. Het ene resort is meer ingesteld op kinderen en heeft bijvoorbeeld een waterpark. Andere resorts zijn romantischer met huisjes aan het water.

Talaga Bodas

Talaga Bodas is een zwavelmeertje bij een krater. Dit is een eenvoudige en rustige plek. Er zijn hier verscheidene baden met natuurlijk warm water (verwarmd door warmwaterbronnen). Ook zijn er zeven buizen waaruit bronwater stroomt en waar je van het heldere bronwater kunt genieten.

Cangkuang tempel

Vroeger was Cangkuang een eiland. Nu is het een schiereiland. Toch blijft het leuk het Cangkuang per bamboe vlot te bezoeken. Midden op het eiland ligt de kleine Cangkuang tempel. Dit is een van de weinige Hindoe tempels die ooit gevonden zijn in West Java. De tempel is gebouwd in de achtste eeuw. In de tempel bevindt zich een klein beeld van Shiva.

De tempel werd in 1893 beschreven door de heer Vorderman van het Bataviaasch Genootschap. Naar aanleiding van deze beschrijving is in 1966 een onderzoeksteam op zoek gegaan en is de tempel teruggevonden en gerestaureerd.

Op het eiland ligt Eyang Arif Muhammad begraven. Arif Muhammad was een soldaat van het Mataramse Rijk die mee vocht tegen de VOC in Batavia in de 17e eeuw. De aanval werd afgeslagen door de Nederlanders en Eyang Arif Muhammad vestigde zich op Cangkuang, waar hij de lokale bevolking bekeerde tot de Islam.

In kampung Pulo bevinden zich nog steeds de nakomelingen van deze bekeerlingen. In het dorp mogen maar zes families wonen . De families zijn moslim maar houden ook tradities in stand die hun basis vinden in het Hindoeïsme. Ook zijn er nog regels die specifiek door Eyang Arif Muhammed zijn ingevoerd. Zo worden in het dorp geen dieren met vier poten gehouden, is woensdag een rustdag en wordt er niet op gongs of gamelan gespeeld.

Vulkaan Papandayan

Gunung Papandayan
Gunung Papandayan De vulkaan Papandayan is nog vrij ongerept en rustig. De wandeling naar de top is een stevige maar niet al te moeilijke wandeling, waar je een aantal uren mee bezig bent. De wandeling is alles behalve saai en leidt je door een soort maanlandschap. Je loopt tussen opspuitende geisers,  borrelende modderpoelen en poelen ... Lees meer

Kampung Naga

Kampung Naga (“draken-dorp”) is een authentiek dorpje dat bestaat uit 111 traditionele huisjes aan een rivier omringd door rijstvelden. In dit traditionele dorp leeft men nog zonder elektriciteit, internet, of gemotoriseerd vervoer. De ongeveer 400 inwoners leven zoals hun voorouders altijd hebben geleefd, in harmonie met de natuur.

Het dorp heeft een houten moskee. De oproep tot gebed gebeurt hier niet via luidsprekers maar via de traditionele trom. De bouwmaterialen van de huizen komen uit de natuur. De huizen moeten gericht zijn op het noorden of het zuiden en mogen niet worden geverfd. De huisjes staan op palen en via een opening in de keukenvloer worden de kippen die onder de woningen rondscharrelen gevoerd.

Kampung Naga is een zelfvoorzienend dorp. De dorpsbewoners kunnen in hun eigen behoefte voorzien. Er zijn visvijvers, ze houden geiten, schapen en kippen en verbouwen rijst.
Ook worden er souvenirs aan toeristen verkocht en toeristen mogen alleen worden rondgeleid door de bewoners van het dorp.

Sukamade

schildpadden indonesie

Schildpadden bezoeken in Sukamade

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Sukamade >>>

Sukamade is een klein dorpje in het nationaal park “Meru Betiri” aan de zuidkust van Java. Het ligt midden in het oerwoud afgezonderd van de bewoonde wereld.

Schildpadden

‘s Avonds na zonsondergang komen hier zeeschildpadden aan om hun eieren op het strand te leggen. U kunt hier getuige van zijn. Een indrukwekkend gezicht hoe de grote schildpadden (100kg-350 kg) die in de oceaan leven, zich aan land sloom voortbewegen en zorgzaam een kuil graven voor de eieren (rond de 100) die ze gaan leggen. Als u het geluk heeft om de schildpadden aan wal te zien komen is dit een onvergetelijke en unieke ervaring om nooit te vergeten!

Gemiddeld komen er ‘s nachts 2 tot 5 schildpadden aan, om eieren te leggen. De kans om de schildpadden te kunnen zien is het grootst in de maanden juli en augustus maar er is natuurlijk geen 100% garantie. De hele trip is sowieso een hele bijzondere ervaring.

Rangers

In Sukamade wonen de rangers die het beschermen van de kwetsbare schildpadden als hun taak hebben. De rangers zorgen ervoor dat de eieren die de schildpadden op het strand begraven, beschermd worden tegen zowel roofdieren als stropers. Het project bestaat nu bijna 50 jaar en is succesvol.

Zodra de schildpad de eieren gelegd heeft en teruggekeerd is naar de zee worden de eieren door de rangers opgegraven en meegenomen naar een speciaal daarvoor afgeschermde plek waar ze veilig zijn totdat de kleine schildpadjes na ongeveer 55 dagen uitkomen.

Het uitzetten van de schildpadjes

Omdat er bijna dagelijks eieren worden opgegraven, komen er ook bijna dagelijks kleine schildpadjes uit. Deze kleine schildpadjes worden vervolgens weer uitgezet in de zee. U kunt hierbij helpen!

Het is echt heel bijzonder om te zien hoe de schildpadjes instinctief op de zee af rennen om later, als ze zelf groot zijn -en soms meer op dan 2600 kilometer afstand leven- terug te keren naar hetzelfde strand van Sukamade om zelf eieren te gaan leggen. De schildpadden die hun eieren leggen aan het strand in Sukamade leven normaal aan de oostkust van Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en zelfs de zuidelijke stille oceaan.
Wonderbaarlijk hoe deze schildpadden generatie op generatie de weg terugvinden naar hetzelfde strand. De schildpadden kunnen wel 100 jaar worden. Bedenk wat zij al hebben gezien in hun leven.

Het oerwoud

De tocht naar Sukamade is erg avontuurlijk. Met een 4WD jeep rijdt u met uw chauffeur door dorpjes, bossen en plantages. Onderweg kunt u zien hoe palmsuiker wordt gemaakt en aan de kust stopt u bij een baai waar de typische houten prauwen rustig wachten op hun volgende tocht over zee.

Vervolgens vervolgt u uw weg door het oerwoud over een hobbelige weg en moet u zelfs per jeep de rivier oversteken. Onderweg kunt u reuze vleermuizen, apen, herten, boskatten, prachtige vogels en grote leguanen (1,5 tot 2 meter) tegenkomen. Soms hoort u het geluid van een vreemde stoomlocomotief….dit is het klapwieken van de vleugels van de neushoornvogel. In dit beschermde stuk oerwoud leven verder zwarte panters, en naar men zegt de laatste overgebleven Javaanse tijgers.

Rust en eenvoud

U overnacht in een eenvoudige accommodatie. Een grote kamer met een aantal bedden en ook de badkamer is erg eenvoudig. Om 22.00 uur gaat de generator uit en is er dus geen elektriciteit meer en alleen nog petroleumlampen.

Vlak voor zonsondergang vliegen er honderden vleermuizen over het oerwoud. In de verte hoort u dierengeluiden en verder alleen maar rust. Hier bent u echt weg van de bewoonde wereld.

Een ervaring om nooit te vergeten.

Zo laat je een schildpadje vrij in de oceaan… als het schildpadje volwassen is zal het terugkeren naar dit zelfde strand:

Pangandaran

Pangandaran

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Pangandaran >>>

Green CanyonPangandaran is  gelegen op een schiereiland aan de zuidkust van Java. De inwoners leven al eeuwenlang van de visvangst. Je kunt hier dus heerlijk eten in een van de visrestaurantjes. Pangandaran ligt direct aan het strand en ’s avonds kan je hier genieten van een prachtige zonsondergang. Net voor zonsondergang vliegen er grote groepen vleermuizen (vliegende honden) hoog over het strand op zoek naar een slaapplaats in de jungle.

Vlakbij het vriendelijke dorp is veel te beleven in de uitgestrekte natuur. Het natuurpark op het schiereiland bestaat uit eeuwenoud oerwoud waar veel bijzondere dieren leven.

Green Canyon (Cukang Taneuh)

De Green Canyon is magisch. Hier vaar je in een traditionele boot door het turquoise water tussen de groene jungle. Het water slingert tussen de rotsen en hier voel je je één met de natuur. Je ziet vogels, hagedissen, watervallen en uiteindelijk vaar je een grot binnen. Hier kan je zwemmen en de rotsen beklimmen. Een tocht om nooit te vergeten.


Green Valley (Citumang)

Heb je ooit van body rafting gehoord? De Green Valley is een prachtige ondiepe rivier waar je je in een zwemvest door de stroom kan laten meevoeren, over rotsen kunt klimmen en een douche kunt nemen onder de watervallen. Geniet van de tropische atmosfeer en ervaar de schoonheid van het regenwoud op een unieke manier.

Santirah river tubing

Pananjung National Park en de prachtige Green CanyonOok in de Santirah rivier kan je body raften. Deze plek ligt verder stroomopwaarts dan de Green Valley en nog verder in het oerwoud. Het is een goed alternatief als de waterstand in de Green Valley te hoog is. Laat je meevoeren door de stroom en luister naar alle geluiden uit de jungle.

National Park

In het nationale park kun je een wandeling maken door het woud en veel verschillende dieren spotten zoals makaken, apen, herten, leguanen, toekans. Ook zijn er grotten met stekelvarkens en vleermuizen. Je vindt er ook verschillende planten die je misschien kent als kamerplanten, zoals ficcus en hibiscus, of omdat ze gebruikt worden om meubels van te maken zoals rotan en teakbomen.

In het woud zijn verder nog sporen van de geschiedenis te vinden. Wees niet verbaasd als je een oude Japanse bunker uit de Tweede Wereldoorlog tegenkomt of een tempel uit een oud Soendanees koninkrijk. Het bos eindigt in een prachtig wit strand.


-Tip-

Ga met een gids op pad door het nationaal park en maak een echte jungle tocht. Laat u verassen door de vele verschillende planten en dieren die hier nog in alle rust leven en groeien.


Batu Karas (Surfing)

Batu Karas ligt op ongeveer 30 km van Pangandaran en is een prachtige plek om te leren surfen. Het is hier nog niet zo toeristisch als op Bali. Hier kun je heerlijk eten bij de lokale eettentjes en een praatje maken met de vissers en de echte authentieke sfeer proeven.
Surfplanken zijn hier te huur.

Sukuh en Gunung Lawu

Gunung Lawu

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek  >>>

Gunung Lawu

De berg Lawu is 3265 meter hoog en is een mooie berg om te beklimmen.

De berg Lawu is een heilige plek en wordt vaak door pelgrims bezocht. Hier is, rond het jaar 1500, de laatste koning Prabu Brawijaya V van het Majapahit rijk overleden. Zijn lichaam is nooit gevonden. bergbeklimmen indonesie Er wordt gezegd dat hij direct is overgegaan naar de hemel.  Nadat de vorst was verdwenen veranderde een van zijn volgelingen een spreeuw.
Tot op de dag van vandaag zie je de spreeuwen op de berg. Mensen met goede bedoelingen worden er door gesteund, mensen met slechte bedoelingen zullen worden getroffen door pech.
Om deze bijzondere plek in ere te houden is het belangrijk de berg met veel respect te behandelen. Er bestaat de gewoonte de berg om toestemming te vragen voordat men iets doet op de berg. Verder is het advies respectvol met elkaar om te gaan zodat de berg niet boos wordt. 


-Tip-

Lawu bergtocht IndonesieMaak en 2-daagse tocht op de berg Lawu

Maak een 2-daagse tocht op de berg Lawu onder begeleiding van een gids en overnacht op de top van de berg in een tentje.

Het is een pittige tocht die ook voor sportieve beginners met doorzettingsvermogen goed te doen is.

De tocht begint in het basiskamp en bestaat uit vijf verschillende etappen.

overnachten op een berg IndonesieBoven bij station 5 is de warung (eettentje) van Mbok Yem. Hier brandt een vuurtje en kan je warm drinken krijgen en simpel eten. Je overnacht hier in een tentje. De volgende ochtend loop je het laatste stukje naar de top om te genieten van een prachtige zonsopgang. Het kan vriezen dus neem warme kleding mee! Een winddicht jack, een warm vest, een lange broek, goede schoenen, en genoeg drinkwater zijn absoluut noodzakelijk.
De gids maakt onderweg heerlijke warme hapjes en eten voor je klaar en helpt je met het dragen van de tent en slaapzak. Een avontuur om nooit te vergeten!


Sukuh tempel

De Sukuh tempel is een bijzondere tempel gelegen op 910 meter hoogte op de helling van Gunung Lawu ongeveer 40 kilometer vanaf Solo.

De tempel is gebouwd in de 15e eeuw en in 1815 herontdekt nadat de tempel eeuwen lang overwoekerd was door de natuur. Deze tempel is een hele bijzondere tempel en lijkt totaal niet op de andere tempels die op Java en Bali te vinden zijn.

De bouwstijl van deze tempel lijkt op de bouwstijl van de Maya’s in Zuid-Amerika. De tempel bestaat uit drie terrassen. Het hoofdgebouw staat op het hoogste terras en heeft de vorm van een afgetopte piramide. Via een smalle steile trap kun je het hoofdgebouw beklimmen voor een prachtig uitzicht. Onderaan de trap vind je beelden van draken, slangen en grote schildpadden. De schildpadden werden waarschijnlijk als offerplaats gebruikt

De tempel is verder bijzonder door de vele erotische -niet abstracte- afbeeldingen en beelden die staan voor vruchtbaarheid.

De tempel wordt nog steeds gezien als heilige plek.

Sukuh tempel

Ceto tempel

Op ongeveer 5 km vanaf de Sukuh tempel staat de Ceto tempel. Slingerend, tussen de theeplantages bereikt u deze tempel die op 1495 meter hoogte ligt op de top van een heuvel. Het is de laatste Hindoeïstische tempel die gebouwd is op Java, rond 1451-1475. Door de hoogte is het er vaak mistig wat een mysterieuze sfeer creëert. Het uitzicht is prachtig. De hoge toegangspoort is gebouwd in een stijl die je vooral op Bali tegenkomt.


-Tip-

Wandelen bij Tawangmangu

Maak een wandeling onder begeleiding van een ervaren gids.
De natuur is hier prachtig. Je kan hier mooie wandelingen maken. Lopend tussen de heuvels met sawa’s, dorpjes en natuur met prachtige uitzichten. De gids kan veel uitleggen over alles wat u tegenkomt onderweg en alles wat verbouwd wordt.  theeplantages, groenten, rijstvelden. Een bezoek aan de waterval van 81 meter hoog (de Grojogan Sewu) maakt de wandeling compleet.


Gunung Lawu beklimmen:

Ijen

ijen mountain tour

Ijen vulkaan met blauw vuur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Ijen vulkaan >>>

De vulkaan Ijen is 2250 meter hoog en heeft een kratermeer met een zeer hoog zwavelgehalte waardoor het water turqoise kleurt. Het is met een diameter van 1 kilometer en een diepte van 200 meter het grootste zure kratermeer ter wereld.

’s Nachts is in de krater van de vulkaan soms een blauw vuur te zien. Het is het grootste blauwe-vuur-gebied op aarde. De vlammen kunnen wel vijf meter hoog worden en een temperatuur bereiken van 600 graden Celsius. Het blauwe vuur ontstaat doordat zwavelzuur, dat uit de bodem ontsnapt, ontvlamt nadat het in contact is gekomen met de zuurstof uit de lucht.

Praktische informatie

Ijen blue fire tourDe overheid verplicht toeristen om met een jeep naar het begin van het park te rijden. Vanaf de ingang van het park is het ongeveer 2 uur lopen naar het kratermeer. Voor toeristen is het verplicht dit onder toezicht van een gids te doen. De klim naar boven is best pittig. Door de hoogte is het fris (neem zeker een jas mee). Voor de zwaveldampen kan je een gasmasker huren.

Aan de rand van het meer wordt sinds 1968 zwavel gewonnen De gestolde zwavel wordt in stukken gehakt en in manden door ongeveer 300 dragers naar beneden gedragen. De dragers dragen tussen de 75kg en 90 kg eerst naar boven vanuit de krater en dan vervolgens 3 km naar beneden. Ze maken de tocht twee keer per dag.

Achtergrond

Aan de westkant van het kratermeer bevindt zich een dam die rond 1920 is aangelegd om te voorkomen dat het giftige water uit het meer over de lager gelegen landbouwgronden stroomt. Deze dam zelf is moeilijk te bereiken.

Sinds National Geographic, the BBC en Al Jazeera documentaires over het bijzondere blauwe vuur hebben uitgezonden is het toerisme naar de vulkaan toegenomen. In het hoog seizoen en dan vooral in het weekend kan het druk zijn.

Bogor

bogor botanical garden

Bogor

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Bogor >>>

Bogor is een grote stad (ongeveer een miljoen inwoners) die dichtbij Jakarta ligt. Bogor ligt op de route van Jakarta naar Bandung en is vooral bekend vanwege de botanische tuinen. Door de ligging, 300 meter boven zeeniveau, is Bogor gemiddeld koeler dan bijvoorbeeld Jakarta.

Botanische tuinen van Bogor

Achtergrond

Bogor station

In 1744 liet gouverneur-generaal Baron van Imhoff in Bogor (dat toen Buitenzorg heette) zijn buitenverblijf bouwen. Begin 19e eeuw werd door gouverneur Thomas Stanford Raffles, die korte tijd voor de Engelse regering Indië bestuurde, achter dit buitenhuis een plantentuin aangelegd in Engelse stijl . De echtgenote van Raffles is in 1814 in Bogor overleden en in haar nagedachtenis is een monument opgericht in de tuinen. De botanische tuin is geopend in 1817. Het oude buitenverblijf is nu één van de vijf presidentiële paleizen en wordt Istana Bogor genoemd.
In de tuinen rondom het paleis lopen reeën die afstammen van zes reeën die 200 jaar geleden vanuit Europa zijn overgebracht. In botanische tuinen van Bogor zijn meer dan 15.000 plantensoorten te vinden. Vooral in het weekend worden de tuinen door veel lokale toeristen bezocht.


-Tip-

Gids

De tuinen zijn groot en de bewegwijzering is niet altijd even duidelijk. Het inhuren van lokale gids is daarom aan te raden. Zo mis je ook de verhalen die de tuin boeiend maken niet.


botanische tuin Bogor

Mythes

Er zijn vele mooie en bijzondere plekjes te vinden, te veel om allemaal op te noemen.

Twee grote bomen, beiden geplant in het jaar 1866, worden samen “happy couple trees” genoemd. Al meer dan 150 jaar staan ze zij aan zij, hun wortels met elkaar verbonden. Hierdoor is de mythe ontstaan dat wanneer twee geliefden onder deze bomen gaan zitten, hun liefde eeuwig zal duren.
Niet alle mythes hebben zo’n happy end: Komt u met uw partner naar de Botanische tuinen, zorg er dan voor dat u niet gezamenlijk de meest zuidelijke brug oversteekt. Deze brug wordt “de gebroken harten brug” genoemd. Volgens de mythe houden relaties geen stand als u gezamenlijk over deze brug bent gelopen.

Bij de bamboetuinen vindt u nog een oude Nederlandse begraafplaats met het oudste graf uit 1784. De orchideeëntuin is prachtig, vanuit heel Indonesië zijn hier verschillende orchidee-soorten bij elkaar gebracht. Ook de vijver met de enorme waterlelies is indrukwekkend. De drijvende bladen van de waterlelie kunnen een doorsnee van wel 3 meter krijgen en de bloemen kunnen maar liefst 40 cm hoog worden. De eerste dag dat de lelies bloeien zijn ze wit, de volgende dagen roze.

Gamelangieterij

Heb je tijd over dan is deze gamelanwerkplaats leuk voor een korte stop. Hier zie je de echte vakmannen aan het werk. De familie die u hier bezoekt is al gedurende zes generaties (meer dan 370 jaar) gong- en gamelanmaker . In de hitte wordt het metaal (ijzer, messing en koper) bewerkt tot prachtige gongs en gamelans. Er is geen enkele verplichting of druk om iets te kopen, men is trots u hun vakmanschap te laten zien. Een vrijwillige fooi wordt wel gewaardeerd.

Wayang werkplaats

Als u van Wayang poppen en mooie verhalen houdt dan is deze werkplaats een aanrader. De huidige eigenaar leerde het vak van zijn grootvader en sinds 1976 maakt hij zelf ook de mooiste poppen Inmiddels is ook zijn zoon een ervaren poppenmaker. In Indonesië zijn er verschillende soorten Wayang poppen. In deze werkplaats worden de typisch West Javaanse poppen gemaakt (in de vorm van echte poppen). Vader en zoon zijn een paar dagen bezig met een pop. Met de hand wordt de pop uitgesneden uit licht wit hout. De kleding van de poppen is in prachtige traditionele stijl. Vader en zoon kunnen prachtig vertellen over hun werk. De werkplaats ligt in een woonwijk, wat het bezoek extra speciaal maakt.

Puncak Pas

Als u Bogor verlaat en op weg gaat naar Bandung klimt de weg over de bergen tot aan de Puncak pas op ongeveer 1500 meter hoogte. Vooral in de weekenden is het hier erg druk met lokale toeristen die een frisse neus gaan halen in de bergen. Er kan dan sprake zijn van verkeersopstoppingen. Op het hoogste punt heeft u een prachtig uitzicht, al wordt dit steeds meer belemmerd door de bouw van steeds meer nieuwe winkeltjes en eettentjes langs de weg.

Oeroeg

Vanaf de pas kunt u een korte wandeling maken naar het vulkanische meertje Telaga Warna. Dit meertje komt voor in het bekende boek “Oeroeg” van Hella S. Haasse. In het boek heet dit meertje Telaga Hideung. Hier verdrinkt de vader van Oeroeg als hij verstrikt raakt in de waterplanten. In werkelijkheid is het meertje volgens velen, iets minder indrukwekkend dan de wijze waarop Hella Haase het meertje in haar boek beschrijft.

Bogor garden

Botanische tuinen van Cibodas

Na de Puncak pas daalt de weg weer. In dit gebied zijn veel theevelden. U komt u langs nog een botanische tuin. De tuin van Cibodas. Deze tuinen zijn minder bekend en liggen nog hoger dan de tuinen van Bogor en zijn daarom nog koeler (gemiddeld 18-20 graden). Deze tuinen zijn opgericht in 1852 als dependance van de tuinen in Bogor. Ook hier kunt u uitgebreid wandelen. Onderweg komt u met een beetje geluk aapjes tegen.


Ibis Styles Bogor Pajajaran

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Ibis Styles Bogor Pajajaran op Booking.com>>>

Borobudur

borobudur chauffeur

Stoepa BorobudurBorobudur

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan de Borobudur >>>

De Borobudur is de grootste en oudste boeddhistische tempel ter wereld. UNESCO heeft de Borobudur als Werelderfgoed erkend.

Meer dan 1000 jaar geleden bouwden Javaanse heersers een enorme tempel van meer dan één miljoen grijze blokken andesiet, een geschenk van de vulkanen van Java. Werklui bouwden hiervan in de verzengende hitte de grootste Boeddhistische tempel ter wereld. Met de tempel werd de Meru, de kosmische berg uit de mythologie geëerd.

Nadat de tempel eeuwenlang onder as en vegetatie verborgen lag, deden onderzoekers in 1814 een verbluffende ontdekking. Ze vonden de verloren beschaving terug onder een laag van as. Een van de opmerkelijkste monumenten ter wereld, de Borobudur werd herontdekt. De tempel is nog steeds vol mysteries.

Karma 

Steeds kwamen bij restauraties nieuwe geheimen aan het licht. Op de onderste rand van de Borobudur, die nog lange tijd onder de grond lag, werden gebeeldhouwde reliëfs gevonden. In deze reliëfs op “de verborgen voet” van de stoepa is de Wet van Karma uitgebeeld. Deze reliëfs laten zien dat goede daden beloond worden en slechte daden bestraft worden.

Borobudur beautiful temple

Bijzondere plek

De plek waar de Borobudur gebouwd is, is zorgvuldig uitgekozen. De tempel is dichtbij de plek waar de rivieren Ello en Progo samenkomen en de heuvel genaamd “Tidar” gebouwd. Ongeveer 1250 jaar geleden werd deze plek als de meest gunstige plek gezien. De heuvel Tidar is de plek is waar de goden het eiland Java aan de aarde vastmaakten, om te voorkomen dat het eiland zou zinken of wegdrijven.

Symboliek

Borobudur tempelDe Borbudur heeft de vorm van een stoepa en is gebouwd rond een heuvel. Als je goed telt, kun je 504 Boeddhabeelden tellen. De muren bestaan ​​uit 2672 gebeeldhouwde reliëfs. In totaal hebben deze sculpturen, indien op een rij gerangschikt, een lengte van 5 km.

borobudur things to do Jogja

Er zijn 72 klokvormige stoepa’s die de centrale stoepa omringen. Sommige van deze stoepa’s bevatten een Boeddhabeeld, sommige zijn leeg en sommige beelden zijn onthoofd. In de afgelopen eeuwen zijn enkele beelden en boeddhahoofden gestolen en belandden ze in musea ver weg, of in de huizen van de rijken.
Er is een legende dat als je de Boeddha met gekruiste benen kunt aanraken, elke wens die je hebt zal worden ingewilligd.

De centrale stoepa op de top van de Borobudur is alleen toegankelijk voor boeddhistische monniken. Wees niet bang, je zult niet veel missen; deze stoepa staat voor de eeuwigheid en is daarom leeg.

Pawon en Mendut

Borobudur kosten privechauffeurDicht bij de Borobudur zijn er nog twee andere tempels genaamd Pawon en Mendut tempel. Deze tempels maken ook deel uit van het werelderfgoed Borobudur. De drie tempels zijn in een rechte lijn gebouwd. Tijdens het boeddhistische Vesak-festival lopen boeddhisten in Indonesië vanaf de Mendut-tempel, langs de Pawon-tempel en eindigen bij de Borobudur om Boeddha’s verjaardag te vieren.

In de Mendut-tempel staan we drie grote boeddhistische beelden uit de 9e eeuw.
In deze tempel bidden echtparen die graag kinderen willen hebben om geluk. Hier is ook een boeddhistische klooster te vinden waar monniken hun religie bestuderen.
Bij de Pawon tempel vinden we alleen de tempel, er staan ​​geen beelden in. Naast de tempel staat een prachtige waringin boom.


Tip

Het is ook prachtig de Borobudur te bewonderen bij zonsopgang vanaf Setumbu hill en de Borobudur langzaam te voorschijn zien komen vanuit de ochtendnevel. Lees meer  Setumbu hill uitkijkpunt>>>

Borobudur bij zonsopgang


Hotels

Villa borobudur resort op booking.com>>>

hotel borobudur
source: booking.com