Indonesië
9,8
Reizen per trein Indonesië
9,8

Reizen per trein

treinreizen in IndonesieTreintickets kopen >
Whoosh >
Jakarta >

Alleen op Sumatra, Sulawesi en Java is het mogelijk met de trein te reizen. Het spoorwegnet op Java en Sumatra is meer dan 120 jaar oud en nog aangelegd in de koloniale tijd. Het spoor is goed met de tijd meegegaan, waardoor reizen met de trein nu snel en comfortabel is.
Onderweg zie je de sawah’s en dorpjes aan je voorbij trekken. Het is een leuke manier van reizen, maar niet per definitie een snellere manier van reizen dan met bijvoorbeeld de auto.

Spoorwegnet Java en Sumatra 

De toenmalige nationale spoorwegmaatschappij Staatsspoorwegen (SS) begon in 1875 met de aanleg van haar eerste spoorwegnet in Indonesië. Geleidelijk werd het spoorwegnet steeds uitgebreider. Ook in de meer afgelegen gebieden werden spoorwegen aangelegd.
De belangrijkste spoorwegen worden tot de dag van vandaag nog gebruikt. De kleinere spoorlijntjes zijn niet meer in gebruik. Met de trein kan je niet overal komen.

Spoorwegnet Java en Sumatra>>>
(let op: de rode lijnen zijn niet-actieve spoorlijnen)

Treinreizen op Sulawesi

In 2015 is begonnen met de aanleg van de Trans-Sulawesi spoorlijn. Fase I, de spoorlijn van Makassar naar Parepare is eind 2022 afgerond en in gebruik genomen. De komende jaren zal het spoorwegnet hier nog verder worden uitgebreid tot aan Manado toe.

Waar kan je treintickets kopen in Indonesië?

spoorwegen Java IndonesieDe intercitytreinen worden verzorgd door het staatsbedrijf “Kereta Api Indonesia” KAI.
Je moet van te voren kaartjes reserveren voor een plek in de trein. Je krijgt een vast stoelnummer (net als in het vliegtuig). Reserveren kan vanaf 3 maanden voor vertrek via de website van de nationale spoorwegen KAI>>>

Het is aan te raden dit tijdig te doen; vooral in de drukke perioden zitten de treinen snel vol.
Er zijn kaartjes in verschillende klassen te boeken. Elke klasse is tegenwoordig voorzien van airconditioning, een toilet en stopcontacten. Het verschil tussen de verschillende klassen zit vooral in de luxe van de stoelen en het aantal stoelen (en dus reizigers) per coupe.
Je hebt de volgende klassen:

    • Executive (zeer luxe en ruim)
    • Business (luxe)
    • Economy (minder luxe en meer plaatsen per coupe)

Sommige treinstellen zijn geheel aangepast voor toeristen, dit zijn de  Kereta Wisata (toeristische treinen).

Whoosh

Bijzonder is de hogesnelheidstrein tussen Jakarta en Bandung. De trein gaat zo snel dat je binnen 36 tot 45 minuten van Jakarta naar Bandung reist! De toepasselijke naam van deze trein is Whoosh. De trein gaat maximaal 350 km per uur. Het traject tussen Jakarta en Bandung wordt  normaalgesproken in 2.5 uur afgelegd. Het traject begint in vanaf station Halim te Jakarta en via station Karawang en Padalarang, kom je supersnel aan op station Tegalluar in Bandung.

De trein bestaat ​​uit acht treinwagons waarin ruimte is voor 601 passagiers. Er zijn  verschillende serviceklassen, namelijk VIP, Klasse 1 en Klasse 2. Er is plek voor 18 VIP-passagiers, 28 personen in de 1e klasse en 555 passagiers in de 2e klasse.
De hogesnelheidstrein is officieel geopend door de president Joko Widodo (Jokowi) in oktober 2023.

Lokale forensen-treinen

In Jakarta en Yogyakarta rijden ook lokale forensen-treinen.
In Jakarta worden deze treinen beheerd door PT Kereta Commuter Indonesia. De treinen rijden tussen Jakarta-Bogor-Depok- Tangerang- Bekasi). Vooral in de spits zitten de treinen erg vol.
Kijk hier voor een overzicht van de lokale treinen rond Jakarta >>>.