Semarang Tweede Wereldoorlog tour
Tijdens deze dagexcursie reist u onder begeleiding van een deskundige gids die u meer kan vertellen over de periode rond de Tweede wereldoorlog.
Vrouwenkamp
Tijdens de Tweede wereldoorlog waren er in Semarang verschillende kampen waar burgers gevangen werden gehouden zoals in de wijk Halmaheira, het klooster Bangkong, Lampersari-Sompok of in Klooster Gedang. We bezoeken een voormalig vrouwenkamp. In de oorlog werden hier vrouwen en kinderen onder zeer moeilijke omstandigheden vastgehouden.
Ereveld
Hierna gaan we naar het ereveld Kalibanteng waar meer dan 3100 oorlogsslachtoffers begraven liggen. de begraafplaats wordt onderhouden door de Stichting Oorlogsgraven Nederland. Hier zijn twee monumenten om de vrouwen en kinderen uit de kampen te herdenken. Ook is het mogelijk ereveld Candi te bezoeken. Hier liggen ongeveer 1000 Nederlandse militairen begraven.
Opvangkamp
Het is ook mogelijk een voormalig opvangkamp te bezoeken. Na de capitulatie van Japan ontstond er een machtsvacuüm en de situatie bleef gevaarlijk. Vanuit midden Java werden vele burgers naar Semarang gebracht om van daaruit door te reizen naar Batavia, Singapore of verder. Een van de opvangkampen was in de van Deventerschool, nu Kartinischool genoemd. Deze school heeft naast het feit dat het een opvangkamp was een bijzondere geschiedenis: Dit was een van de eerste scholen voor kansarme Indonesische meisjes.