Reizen per boot

ferry indonesie java bali

Indonesië is een land van eilanden en de zee is altijd dichtbij. Op reis door Indonesië zul je ook over water reizen.

Met de veerboot van Java naar Bali 

Tussen de eilanden varen veerboten. Als je een rondreis maakt met de auto over Java en Bali dan brengt de ferry je van Bali naar Java. Deze oversteek wordt zo vaak gemaakt dat je van te voren niet hoeft te reserveren: 24 uur per dag varen de veerboten af en aan. Je kan de auto meenemen op de boot. Je chauffeur weet precies hoe dit moet. De overtocht duurt minder dan een uur.

Vanaf Bali naar Lombok, Gili en Nusa Penida

Na Bali kan je doorreizen naar het volgende eiland: Lombok. De gewone veerboot van Bali naar Lombok doet er ongeveer 6 uur over. Met de snelle boot ben je er in 1,5 uur.

Je kan ook kiezen voor een tussenstop op de Gili eilanden of op Nusa-Penida.

Naar Nusa-Penida is het 35 minuten varen met de snelle boot.

Vanaf verschillende plekken op Bali gaan er snelle boten naar de Gili-eilanden. De oversteek duurt ongeveer 1,5 uur. Ook vanaf Lombok kun je naar de Gili-eilanden. Hier is het niet nodig een snelle boot te nemen. De gewone ferry vaart op en neer en doet er ongeveer 20 minuten over. Op de Gili-eilanden kan je heerlijk fietsen.

Reizen met boot of schip in Indonesie
Vanaf Java naar Karimunjawa

Boven Semarang liggen de Karimunjawa eilanden. Deze eilanden zijn een heerlijk authentiek alternatief voor Bali. Lees meer over de Karimunjawa eilanden>>>
Vanaf Jepara kan je met de gewone veerboot maar ook met snelle boot de overtocht maken.
Kijk voor de dienstregeling van de snelle boot op de website van Express Bahari>>>

haven voor de veerboot en ferry in IndonesieMet de veerboot of ferry naar andere eilanden

Vanaf 1888 verzorgde de Koninklijke Pakketvaart Maatschappij (KPM) de veerdiensten tussen de eilanden. De boot was toen het belangrijkste vervoermiddel tussen de eilanden en de overheid wilde stabiele verbindingen tussen alle eilanden. In 1952 is PELNI (Pelayaran Nasional Indonesia) opgericht en in 1958 nam PELNI  de diensten van de KPM over.

Hoewel steeds meer mensen het vliegtuig pakken blijft PELNI belangrijk, vooral voor de meer afgelegen eilanden en voor mensen die het vliegtuig niet kunnen betalen. PELNI vaart vooral op de wat langere routes. Op de kortere afstanden, bijvoorbeeld tussen Java en Bali en Java en Sumatra vaart PELNI niet. Hier varen veerboten van andere maatschappijen 24 uur per dag af en aan.

Op de website van PELNI staat de dienstregeling. Je kan 2 maanden voor de vertrekdatum de tickets boeken.

Toeristische tochten

Toeristische boottochten op Java en Bali

Als je in Indonesië bent moet je zeker een boottocht maken. Er zijn prachtige excursies op het water.

Maak een rondvaart op een oude vissersboot in de haven van Jakarta of in een kleine vissershaven aan de zuidkust van Java.
Op Bali kan je met de vissers mee om bij zonsopgang dolfijnen te spotten.
Op Karimunjawa kan je een bootje met bemanning huren voor een dag en ga je BBQ-en op een onbewoond eiland. Er zijn mogelijkheden genoeg. Lijkt dit je wat?
Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden>>>

Flores

Flores is nog niet zo toeristisch. Hoewel het makkelijk is er heen te vliegen, is de reis per boot veel avontuurlijker. De boottocht naar Flores begint vanaf Lombok. Je vaart op een simpele houten boot, waar je naast elkaar slaapt op matjes. Afhankelijk van de tour die je kiest ben je 2 tot 4 nachten onderweg. Onderweg kom je langs mooie plekken en ook Komodo waar de beroemde Komodo-varaan leeft. Met de boot leer je Indonesië, het land van de eilanden pas echt kennen.

Reizen per vliegtuig

binnenlandse vluchten IndonesieZijn binnenlandse vluchten in Indonesië veilig?

Lange tijd hadden de lokale vliegtuigmaatschappijen in Indonesië een slechte naam. Gelukkig is dit veranderd. De veiligheid is door de jaren heen sterk verbeterd en in 2018 zijn alle luchtvaartmaatschappijen door de Europese Unie veilig bevonden en van de lijst met onveilige vliegtuigmaatschappijen gehaald (de Air Safety list). Dit betekent dat alle luchtvaartmaatschappijen aan de Europese standaard voldoen.

In totaal 22 luchtvaartmaatschappijen verzorgen in Indonesië relatief goedkoop de binnenlandse vluchten tussen de eilanden en steden. Reizen per vliegtuig is ideaal om snel grote afstanden af te leggen en dus tijd te besparen.

De belangrijkste vliegmaatschappijen zijn:

Garuda Indonesia

garuda service

Garuda is de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië en heeft een marktaandeel van rond de 25%. Garuda bestaat sinds 1950 en staat bekend om hun goede service.

Garuda is door Skytrax beoordeeld als een 5-Star Airline.
“Skytrax World Airline Star Rating” bestaat sinds 1999. Skytrax is een internationaal erkend en gerenommeerd instituut dat wereldwijd de kwaliteit van luchtvaartmaatschappijen beoordeelt. De hoogst haalbare score is 5 sterren. Skytrax beoordeelt de vliegmaatschappijen op bijvoorbeeld het comfort, de bagage, de catering, hygiëne en de service van het personeel.

De service van het personeel is iets waar Garuda zich nadrukkelijk mee onderscheidt. De kosten van de tickets zijn iets hoger dan bij de low-cost maatschappijen, maar dit zie je terug in het comfort en de service.

Sriwijaya Air

Sriwijaya Air bestaat sinds 2003 en is vernoemd naar de oude Sriwajaya dynasty uit de 7e eeuw. Het heeft een  marktaandeel van 10%. Skytrax heeft Sriwijaya als 3-Star Airline gewaardeerd.

Batik Air

Batik Air maakte de eerste vlucht in 2013. Het is een 3-Star Airline en het “zusje” van de budget Airline Lion Air. Batik air heeft vooral binnenlandse bestemmingen, maar vliegt ook op bijvoorbeeld Singapore en Australië.

Low-Cost Airlines

citilink domestic flight

Skytrax beoordeelt low-cost airlines als aparte categorie. Hierbij wordt rekening gehouden met de relatie tussen prijs en kwaliteit. Ook hier is de hoogst haalbare score 5 sterren.

Citilink

Citilink is een dochter van Garuda, heeft een marktaandeel van 10% en verzorgt vooral vluchten op Java en Bali.
Het is door Skytrax beoordeeld als een 4-Star Low-Cost Airline.

Lion Air

Lion Air bestaat sinds 1999 en is uitgegroeid tot de grootste luchtvaartmaatschappij binnen Indonesië met marktaandeel van rond de 40%. Lion Air vliegt op meer dan 60 bestemmingen, grotendeels in het binnenland, maar ook een paar in het buitenland.
Skytrax heeft Lion Air beoordeeld als een 3 star Low-Cost Airline.
airasia

Bij Lion Air wordt strikt de hand gehouden aan de bagagevoorschriften.

Indonesia AirAsia

Sinds 2004 is “AirAsia Indonesia” begonnen als dochteronderneming van de Maleisische maatschappij Air Asia. Het heeft in Indonesië een marktaandeel van 5%. Air Asia staat bij Skytrax als 3-Star Low-Cost Airline genoteerd.

Super Air Jet

Super Air Jet bestaat sinds 2021 en wil zich richten op jonge prijsbewuste klanten. Skytrax heeft nog geen beoordeling gegeven.


Vergelijk eenvoudig de prijzen op booking.com>>>

booking flightsbooking flights


Wil je onderweg meer zien van het land of reis je liever iets milieuvriendelijker?
Pak dan de trein of huur een auto met chauffeur >>>

Reizen per trein

treinreizen in IndonesieTreintickets kopen >
Whoosh >
Jakarta >

Alleen op Sumatra, Sulawesi en Java is het mogelijk met de trein te reizen. Het spoorwegnet op Java en Sumatra is meer dan 120 jaar oud en nog aangelegd in de koloniale tijd. Het spoor is goed met de tijd meegegaan, waardoor reizen met de trein nu snel en comfortabel is.
Onderweg zie je de sawah’s en dorpjes aan je voorbij trekken. Het is een leuke manier van reizen, maar niet per definitie een snellere manier van reizen dan met bijvoorbeeld de auto.

Spoorwegnet Java en Sumatra 

De toenmalige nationale spoorwegmaatschappij Staatsspoorwegen (SS) begon in 1875 met de aanleg van haar eerste spoorwegnet in Indonesië. Geleidelijk werd het spoorwegnet steeds uitgebreider. Ook in de meer afgelegen gebieden werden spoorwegen aangelegd.
De belangrijkste spoorwegen worden tot de dag van vandaag nog gebruikt. De kleinere spoorlijntjes zijn niet meer in gebruik. Met de trein kan je niet overal komen.

Spoorwegnet Java en Sumatra>>>
(let op: de rode lijnen zijn niet-actieve spoorlijnen)

Treinreizen op Sulawesi

In 2015 is begonnen met de aanleg van de Trans-Sulawesi spoorlijn. Fase I, de spoorlijn van Makassar naar Parepare is eind 2022 afgerond en in gebruik genomen. De komende jaren zal het spoorwegnet hier nog verder worden uitgebreid tot aan Manado toe.

Waar kan je treintickets kopen in Indonesië?

spoorwegen Java IndonesieDe intercitytreinen worden verzorgd door het staatsbedrijf “Kereta Api Indonesia” KAI.
Je moet van te voren kaartjes reserveren voor een plek in de trein. Je krijgt een vast stoelnummer (net als in het vliegtuig). Reserveren kan vanaf 3 maanden voor vertrek via de website van de nationale spoorwegen KAI>>>

Het is aan te raden dit tijdig te doen; vooral in de drukke perioden zitten de treinen snel vol.
Er zijn kaartjes in verschillende klassen te boeken. Elke klasse is tegenwoordig voorzien van airconditioning, een toilet en stopcontacten. Het verschil tussen de verschillende klassen zit vooral in de luxe van de stoelen en het aantal stoelen (en dus reizigers) per coupe.
Je hebt de volgende klassen:

    • Executive (zeer luxe en ruim)
    • Business (luxe)
    • Economy (minder luxe en meer plaatsen per coupe)

Sommige treinstellen zijn geheel aangepast voor toeristen, dit zijn de  Kereta Wisata (toeristische treinen).

Whoosh

Bijzonder is de hogesnelheidstrein tussen Jakarta en Bandung. De trein gaat zo snel dat je binnen 36 tot 45 minuten van Jakarta naar Bandung reist! De toepasselijke naam van deze trein is Whoosh. De trein gaat maximaal 350 km per uur. Het traject tussen Jakarta en Bandung wordt  normaalgesproken in 2.5 uur afgelegd. Het traject begint in vanaf station Halim te Jakarta en via station Karawang en Padalarang, kom je supersnel aan op station Tegalluar in Bandung.

De trein bestaat ​​uit acht treinwagons waarin ruimte is voor 601 passagiers. Er zijn  verschillende serviceklassen, namelijk VIP, Klasse 1 en Klasse 2. Er is plek voor 18 VIP-passagiers, 28 personen in de 1e klasse en 555 passagiers in de 2e klasse.
De hogesnelheidstrein is officieel geopend door de president Joko Widodo (Jokowi) in oktober 2023.

Lokale forensen-treinen

In Jakarta en Yogyakarta rijden ook lokale forensen-treinen.
In Jakarta worden deze treinen beheerd door PT Kereta Commuter Indonesia. De treinen rijden tussen Jakarta-Bogor-Depok- Tangerang- Bekasi). Vooral in de spits zitten de treinen erg vol.
Kijk hier voor een overzicht van de lokale treinen rond Jakarta >>>.

Reizen met een Huurauto

Een relaxte manier om rond te reizen in Indonesië, is met een huurauto met chauffeur.
Zelf rijden in Indonesië wordt afgeraden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt hierover in het reisadvies:

“Vergeleken met Nederland is het wegverkeer in Indonesië chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Ook kunnen de wegen de grote hoeveelheid auto’s, bromfietsen, scooters en motorfietsen niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files. Bent u niet gewend om in drukke verkeersomstandigheden te rijden? Rijd niet zelf, maar ga met een ervaren chauffeur op pad.”

Als je zelf zou willen rijden, dan heb je een internationaal rijbewijs in combinatie met een Nederlands rijbewijs nodig.

In Indonesië rijdt men aan de linkerkant van de weg en vooral bromfietsen en motorfietsen zijn overal. Het is dan ook heel gebruikelijk en verstandig een auto met chauffeur te huren. In Nederland is dit een hele luxe, maar in Indonesië is dit goed betaalbaar. De kosten van een auto met chauffeur in Indonesië zijn lager dan wanneer je alleen een auto huurt in Europa. Ook vanwege de kosten hoef je het dus niet te laten.

Met de auto leer je het land echt kennen. Je staat midden in het leven, ontmoet de lokale bewoners en geniet van de rijstvelden, bergen en ander prachtige uitzichten.
Als je meerdere dagen over Java en Bali rondreist, reist je chauffeur met je mee. Hij regelt zelf zijn overnachtingen en staat elke ochtend opnieuw voor je klaar. Je combineert zo gemak met de vrijheid je eigen vakantie te plannen.

Als je een auto met chauffeur huurt bij Dadang Supardi heb je nog een voordeel: alle chauffeurs spreken goed Engels en zijn naast chauffeur ook je tolk en reisadviseur. Zij hebben allemaal goede reviews, kennen alle leuke plekken en maken je vakantie tot een succes.

Stel je eigen reis samen, blijf flexibel en bezoek alle plekken die je leuk vindt. Er zijn geen verborgen kosten. De prijs die je betaalt is inclusief auto, benzine en de kosten van de chauffeur. Wel zo overzichtelijk.

Neem contact op voor advies en boek je chauffeur voor je droomvakantie >>>

zelf autorijden indonesie

Motor of bromfiets huren

bromfiets of motor huren indonesie

Motoren of bromfietsen zijn het meest populaire vervoermiddel in Indonesië. Bijna al het vervoer gaat met de motor. Het dragen van een helm is verplicht.
Afhankelijk van waar je bent in Indonesië zie je ook toeristen die een bromfiets huren. Vooral op Bali is dit populair, maar let op:

Kijk goed of je een bromfiets of motorfiets huurt. In Indonesië zijn het vaak motoren waar men op rijdt. Ook in het buitenland moet je om een motor te mogen rijden een Nederlands motorrijbewijs (rijbewijs A) hebben, in combinatie met een internationaal rijbewijs.

rijbewijs categorien indonesieJe mag alleen die categorieën besturen die er op je rijbewijs vermeld staan.
Zelfs als dit niet wordt gecontroleerd op het moment dat je een motor huurt, is het wel belangrijk om over het goede rijbewijs te beschikken. Als er iets gebeurt wil je wel dat de verzekering de schade vergoedt

Als de motorinhoud groter is dan 50 cc (4 kW) is het een motorfiets. Met een kleinere motorinhoud is het een bromfiets. Een bromfiets kan niet harder dan 45 km per uur. Voor een bromfiets heb je rijbewijs AM nodig. Voor een motor rijbewijs A, A1 of A2.

Als je achterop je rijbewijs kijkt, kun je zien wat voor rijbewijs je hebt. Hier staan de categorieën vermeld.

Na een aantal ongelukken op Bali wordt er strenger gecontroleerd of aan de regels wordt voldaan.

Lees hier hoe je aan een internationaal rijbewijs komt >>>


Fietsen in Indonesië 

In Indonesië kan je prachtige fietstochten maken. Het is een leuke manier om het echte Indonesië (beter) te leren kennen. Met de fiets kom je op plekken waar je anders niet snel komt. Je fietst langs kleine rustige wegen tussen de sawa’s en door de dorpjes. Je ontmoet de mensen in de dorpen en ze laten je graag zien hoe zij leven. Op de fiets ervaar je alle geluiden en geuren en in het warme klimaat van Indonesië is het heerlijk de wind door je haren te voelen.

Op veel verschillende plekken op Java en Bali zijn er leuke fietstochten die je privé of in een groep kunt maken. Zo zijn er tochten op Bali en in Yogyakarta of Solo. Het is niet moeilijk een of meerdere fietstochten in je reisschema op te nemen. Neem contact op en reserveer nu>>>

Lees hier meer over de fietstocht bij Yogyakarta>>>

Hoewel het heel leuk is fietstochten te maken op rustige plekken, is de fiets niet een geschikt vervoersmiddel om van A naar B te reizen. Op drukke plaatsen is fietsen niet heel veilig. De grote en doorgaande wegen in Indonesië zijn hier niet op ingericht.

Reizen per bus

bus indonesie openbaar vervoer

Overal in Indonesië kun je met de bus reizen. Het is een goedkope manier om rond te reizen, maar niet erg comfortabel en niet snel. Er zijn luxe bussen met airco, maar ook hele simpele bussen waar je dicht op elkaar zit. Niet elke chauffeur rijdt even voorzichtig waardoor de reis een wat angstiger avontuur kan worden.

Jakarta

In Jakarta verzorgt TransJakarta een uitgebreide busdienst. In Jakarta is geen ondergrondse metro, waardoor al het vervoer over de drukke straten plaatsvindt. Vaak staat het verkeer vast.

bemo jakarta reizen met vervoer

Door gebruik te maken van aparte busbanen wordt geprobeerd de files te vermijden.
Je kan reizen met een ov-kaart waar je geld op moet zetten. Je checkt in en uit bij het in- en uitstappen. Er is geen vast dienstregeling.
Ook in de andere steden zijn busdiensten. In de ene stad wat efficiënter en moderner dan in de andere.

Angkot of Mikrolet

Een Angkot of Mikrolet is een minivan, die je deelt met andere passagiers en die pas vertrekt als hij vol zit. Er is geen AC. Het is een goedkope manier van reizen, midden tussen de lokale bevolking. De Angkot heeft een vaste route en als je uit wilt stappen roep je de chauffeur.