Vrijwilligerswerk  Aandacht, Uitroepteken, Teken

vrijwilligerswerk weeshuis indonesieEen lange tijd was het populair: Een paar dagen vrijwilligerswerk doen in een weeshuis, tijdens je vakantie. Hiervoor betaal je dan een vergoeding aan de organisatie. Dit lijkt een goed idee om wat meer diepgang aan je vakantie te geven.
Let op: Helaas is dit een “verdienmodel” dat de kinderen niet ten goede komt.
Kinderen zijn gebaat bij stabiliteit en vaste verzorgers die hen kunnen opvoeden tot volwassenen met zelfrespect en zelfvertrouwen. Een steeds wisselende groep van vrijwilligers kan hen dit niet bieden, en werkt zelfs averechts.

UNICEF is om deze reden gestart met de campagne #StopWeeshuistoerisme om zo aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van vrijwilligerswerk in het buitenland. De vraag naar vrijwilligerswerk vanuit het buitenland heeft er in het verleden zelfs voor gezorgd dat er speciaal voor het lokken van toeristen en vrijwilligers, weeshuizen zijn opgericht, puur voor de donaties en giften. Zo wordt er misbruik gemaakt van je goede bedoelingen. De meeste kinderen in weeshuizen hebben nog een ouder, maar worden in een weeshuis geplaatst voor het geld dat dit oplevert. Zonder het te weten, dragen vrijwilligers en toeristen hierdoor bij aan de uitbuiting van kinderen.
Lees meer op de website van Better Care Network >>>

Hier staan ook goede alternatieven en ideeën over hoe je wél een goede bijdrage kan leveren >>>.