Kawah Putih, de “Witte Krater”
Ten zuiden van Bandung ligt de Kawah Putih, dit betekent letterlijk “witte krater”. In vergelijking met de Tangkuban Perahu en de Ciater warmwaterbronnen, zijn de Kawah Putih vulkaan en de warmwaterbronnen van Kawah Rengganis minder toeristisch.
Kawah Putih is een zwavelmeer in een van de twee kraters van de Patuha vulkaan. Patuha staat voor “pak tua” wat oude man betekent. In de dorpen in de omgeving van de Patuha geloofde men dat dit de oudste berg is en dat hier de geesten van de voorouders samenkomen. De Patuha is 2450 meter hoog. Er loopt een pad naar de top van de Patuha.
Naast de Patuha ligt de Sunan Ibu. Deze berg is 2326 meter hoog, maar makkelijk te beklimmen omdat je hoog (2200 meter) begint.
De kleuren van het landschap zijn onwerkelijk: het water is azuurblauw/turquoise en het zand is geel. Omdat het meer hoog ligt is, het hier koel. Via een houten vlonder kan je in het meer lopen.
Het water bevat zoveel zwavel dat het giftig is. Vroeger werd hier zwavel gewonnen, de resten van de fabriek zijn nog terug te vinden. Het meer is lang geleden al beschreven door Dr. Franz Wilhelm Junghuhn (1809-1864). Het viel hem op dat vogels niet over het meer vliegen. Het meer voelt sprookjesachtig aan.
Het is mogelijk naar boven te rijden om naar het uitkijkpunt Sunan Ibu te lopen. De wandelpaden zijn mooi aangelegd en vanaf de uitkijkpunten zie je aan de ene kant het azuurblauwe meer en aan de andere kant hellingen met een theeplantage. Vanaf het uitkijkpunt op de Sunan Ibu kan je ook prachtig de zon zien opkomen boven het zwavelmeer. Je moet dan wel vroeg op willen staan, maar het is zeker de moeite waard.
Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden >>>