Bogor

botanische tuin bogor

Bogor

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Bogor >>>

Bogor is een grote stad (ongeveer een miljoen inwoners) die dichtbij Jakarta ligt. Bogor ligt op de route van Jakarta naar Bandung en is vooral bekend vanwege de botanische tuinen. Door de ligging, 300 meter boven zeeniveau, is Bogor gemiddeld koeler dan bijvoorbeeld Jakarta.

Botanische tuinen van Bogor

Bogor botanical tuin

Achtergrond

In 1744 liet gouverneur-generaal Baron van Imhoff in Bogor (dat toen Buitenzorg heette) zijn buitenverblijf bouwen. Begin 19e eeuw werd door gouverneur Thomas Stanford Raffles, die korte tijd voor de Engelse regering Indië bestuurde, achter dit buitenhuis een plantentuin aangelegd in Engelse stijl . De echtgenote van Raffles is in 1814 in Bogor overleden en in haar nagedachtenis is een monument opgericht in de tuinen. De botanische tuin is geopend in 1817. Het oude buitenverblijf is nu één van de vijf presidentiële paleizen en wordt Istana Bogor genoemd.
In de tuinen rondom het paleis lopen reeën die afstammen van zes reeën die 200 jaar geleden vanuit Europa zijn overgebracht. In botanische tuinen van Bogor zijn meer dan 15.000 plantensoorten te vinden. Vooral in het weekend worden de tuinen door veel lokale toeristen bezocht.


-Tip-

Gids

De tuinen zijn groot en de bewegwijzering is niet altijd even duidelijk. Het inhuren van lokale gids is daarom aan te raden. Zo mis je ook de verhalen die de tuin boeiend maken niet.


Mythes

Er zijn vele mooie en bijzondere plekjes te vinden, te veel om allemaal op te noemen.

Twee grote bomen, beiden geplant in het jaar 1866, worden samen “happy couple trees” genoemd. Al meer dan 150 jaar staan ze zij aan zij, hun wortels met elkaar verbonden. Hierdoor is de mythe ontstaan dat wanneer twee geliefden onder deze bomen gaan zitten, hun liefde eeuwig zal duren.
Niet alle mythes hebben zo’n happy end: Komt je met je partner naar de Botanische tuinen, zorg er dan voor dat je niet gezamenlijk de meest zuidelijke brug oversteekt. Deze brug wordt “de gebroken harten brug” genoemd. Volgens de mythe houden relaties geen stand als je gezamenlijk over deze brug bent gelopen.

Bij de bamboetuinen vindt u nog een oude Nederlandse begraafplaats met het oudste graf uit 1784. De orchideeëntuin is prachtig, vanuit heel Indonesië zijn hier verschillende orchidee-soorten bij elkaar gebracht. Ook de vijver met de enorme waterlelies is indrukwekkend. De drijvende bladen van de waterlelie kunnen een doorsnee van wel 3 meter krijgen en de bloemen kunnen maar liefst 40 cm hoog worden. De eerste dag dat de lelies bloeien zijn ze wit, de volgende dagen roze.

Gamelangieterij

Heb je tijd over dan is deze gamelanwerkplaats leuk voor een korte stop. Hier zie je de echte vakmannen aan het werk. De familie die u hier bezoekt is al gedurende zes generaties (meer dan 370 jaar) gong- en gamelanmaker . In de hitte wordt het metaal (ijzer, messing en koper) bewerkt tot prachtige gongs en gamelans. Er is geen enkele verplichting of druk om iets te kopen, men is trots u hun vakmanschap te laten zien. Een vrijwillige fooi wordt wel gewaardeerd.

Wayang werkplaats

Als u van Wayang poppen en mooie verhalen houdt dan is deze werkplaats een aanrader. De huidige eigenaar leerde het vak van zijn grootvader en sinds 1976 maakt hij zelf ook de mooiste poppen Inmiddels is ook zijn zoon een ervaren poppenmaker. In Indonesië zijn er verschillende soorten Wayang poppen.

In deze werkplaats worden de typisch West Javaanse poppen gemaakt (in de vorm van echte poppen). Vader en zoon zijn een paar dagen bezig met een pop. Met de hand wordt de pop uitgesneden uit licht wit hout. De kleding van de poppen is in prachtige traditionele stijl. Vader en zoon kunnen prachtig vertellen over hun werk. De werkplaats ligt in een woonwijk, wat het bezoek extra speciaal maakt.Puncak Pas

Als u Bogor verlaat en op weg gaat naar Bandung klimt de weg over de bergen tot aan de Puncak pas op ongeveer 1500 meter hoogte. Vooral in de weekenden is het hier erg druk met lokale toeristen die een frisse neus gaan halen in de bergen. Er kan dan sprake zijn van verkeersopstoppingen. Op het hoogste punt heeft u een prachtig uitzicht, al wordt dit steeds meer belemmerd door de bouw van steeds meer nieuwe winkeltjes en eettentjes langs de weg.

Oeroeg

Vanaf de pas kunt u een korte wandeling maken naar het vulkanische meertje Telaga Warna. Dit meertje komt voor in het bekende boek “Oeroeg” van Hella S. Haasse. In het boek heet dit meertje Telaga Hideung. Hier verdrinkt de vader van Oeroeg als hij verstrikt raakt in de waterplanten. In werkelijkheid is het meertje volgens velen, iets minder indrukwekkend dan de wijze waarop Hella Haase het meertje in haar boek beschrijft.

Bogor garden

Botanische tuinen van Cibodas

Na de Puncak pas daalt de weg weer. In dit gebied zijn veel theevelden. U komt u langs nog een botanische tuin. De tuin van Cibodas. Deze tuinen zijn minder bekend en liggen nog hoger dan de tuinen van Bogor en zijn daarom nog koeler (gemiddeld 18-20 graden). Deze tuinen zijn opgericht in 1852 als dependance van de tuinen in Bogor. Ook hier kunt u uitgebreid wandelen. Onderweg komt u met een beetje geluk aapjes tegen.


Favoriete hotels bij Bogor:

Ibis Styles Bogor Pajajaran

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Ibis Styles Bogor Pajajaran op Booking.com>>>


bogor botanical garden

Bandung

bandung city tour

Bandung 

Boek direct uw chauffeur in Bandung >>>

Het Parijs van Java

Bandung stond vroeger bekend als het Parijs van Java vanwege de mooie lanen, de art-deco architectuur en vele winkelmogelijkheden.

Jalan Braga BandungBandung is de derde stad van Indonesië en telt ongeveer 2,5 miljoen inwoners. De stad, die omringd wordt door theeplantages en bergen, is rond 1810 ontstaan toen Gouverneur Daendels de Groote Postweg had aangelegd. Na de aanleg van de spoorlijn in 1880 begon de stad verder te groeien. Er bestond zelfs het plan om Bandung tot hoofdstad te maken. Om deze reden is er rond 1920 veel bijgebouwd in een voor Bandung typische “tropische art-deco stijl”. Nog veel van deze koloniale gebouwen zijn bewaard gebleven (al is het soms wel even zoeken tussen alle nieuwbouw). Het klimaat in Bandung is koeler dan op de rest van Java omdat de stad op 750 meter hoogte ligt.

Dit maakt Bandung een geliefde stad om te bezoeken.
Ook de omgeving van Bandung is mooi. In de bergen zijn er veel uitkijkpunten, kraters en warmwaterbronnen.

Art-deco architectuur

Jalan Braga (vroeger ook Bragaweg, Karreweg of Pedatiweg genoemd) is een zijstraat van de Grote Postweg en was in de koloniale tijd een luxe winkelstraat waar de elite (die rijk geworden was door de theeplantages), graag ging winkelen en elkaar ontmoette. In deze straat zijn nog veel oude gebouwen terug te vinden. Ook nu wordt hier nog flink gewinkeld. Nu komt men vooral voor de goedkope merkkleding.

Hotel Preanger bandungHet Grand Hotel Preanger en Savoy Homann hotel zijn twee prachtige koloniale gebouwen gebouwd in de art-deco stijl. Ze  liggen aan de oude Postweg (nu Jalan Asia-Africa).
Hotel Preanger huisvest een klein museum. In 1929 heeft Soekarno, toen architectuurstudent, meegeholpen bij de verbouwing van dit hotel.
Het is hier heerlijk lunchen in de prachtige art-deco stijl.

Homann hotel BandungHet Savoy Homann hotel bestaat al sinds 1871 en was geliefd vanwege de heerlijke rijsttafel van mw, Homann. Mensen kwamen van verre om hier te eten en te overnachten. In 1939 is het hotel geheel vervangen door een voor die tijd erg modern gebouw, ontworpen door architect Albert Aalbers. De buitenkant van het gebouw is sinds 1939 niet veranderd en ook aan de binnenkant van het hotel zijn de authentieke elementen (art-deco vloertegel en glas- in-loodramen) nog aanwezig.
In het hotel hebben verschillende beroemde mensen geslapen: Charlie Chaplin, Soekarno, Ho Chi Minh, en Willem- Alexander. De schrijver F. Springer schreef hier zijn boek Bandoeng-Bandung.

Gedung Merdeka BandungGedung Merdeka was vroeger het gebouw van de koloniale sociëteit “Concordia”. In dit gebouw heeft in 1955 een bekende internationale “Bandung conferentie” plaatsgevonden tussen Aziatische en Afrikaanse landen. Nu is het een museum, gewijd aan deze conferentie.

Het gebouw “Gedung saté” is gebouwd in 1920 en huisvestte de koloniale overheidsdiensten. Nu is het het kantoor van de gouverneur van West Java. Het wordt “saté” gebouw genoemd omdat het middenstuk op een satéstokje zou lijken. In het gebouw is ook een museum te vinden waar meer wordt verteld over de geschiedenis van de stad. Voordat “gedung saté” hier werd gebouwd stond hier het koffiepakhuis van Andries de Wilde, een grootgrondbezitter die nauwe banden had met gouverneur Raffles.

Naast Gedung saté staat het postkantoor. Hier is een museum over de geschiedenis van de post te vinden.

Soekarno

Landraad BandungSoekarno heeft als student in Bandung gestudeerd en was toen al voorstander van een onafhankelijk Indonesië. Vanwege deze ideeën is hij in 1927 opgesloten. De gevangenis waar hij gevangen heeft gezeten heet “Banceuy prison”. De gevangenis bestaat niet meer. Begin jaren tachtig is hier een winkelcentrum gebouwd. Bij de bouw van winkelcentrum is de cel waar Soekarno in heeft verbleven niet verloren gegaan. De cel en een wachttoren zijn bewaard gebleven en verplaatst. Bij de huidige plaats van de cel is ook een standbeeld van Soekarno te vinden.

Ook het gerechtsgebouw waar Soekarno zich heeft moeten verdedigen tegen de aanklachten, is bewaard gebleven. Dit gebouw wordt “Gedung Menggugat Landraad” genoemd. De originele rechtszaal is nog te bezoeken als ook een kleine tentoonstelling met foto’s en artikelen.


-Tip-

Stadstour met een lokale gids

Zelf de stad ontdekken is leuk, maar een lokale gids maakt een stadswandeling nog leuker. Door de verhalen en uitleg ziet u het verleden herleven >>

Stadstour of excursie in Bandung


Muziekschool

Het cultureel centrum “Saung Angklung Udjo” werd in 1966 opgericht door Udjo Nalagena en zijn vrouw. Zij wilden met dit centrum de Sundanese cultuur in stand te houden. Zij maakten zelf muziekinstrumenten en gaven kinderen les in het bespelen van de Angklung, een traditioneel bamboe muziekinstrument.
Elke dag verzorgen de leerlingen van de muziekschool een optreden. De show zit vol met korte uitvoeringen van traditionele dans en muziek. U bent van harte welkom. Dit is een leuke kennismaking met de Sundanese cultuur.


Vulkanen en warmwaterbronnen

Vulkanen

Vlakbij Bandung zijn vulkanen te bezoeken:

Ten noorden van de stad de vulkaan Tangkuban Perahu (met warmwaterbronnen) en ten zuiden van de stad de vulkaan Patuha met het kratermeer Kawah Putih (ook met warmwaterbronnen).

Klik tweemaal op de foto voor meer informatie

Kawah Putih (Witte Krater) en de Patuha vulkaan
Tangkuban Perahu vulkaan

Ten Zuiden van de stad:

Kawah Rengganis warmwaterbronnen

In de buurt van de Kawah Putih zijn de Kawah Rengganis warmwaterbronnen te vinden, waar je kunt zwemmen. Ook in de rivier, compleet met watervallen, kan je zwemmen. De bronnen liggen op een half uur wandelen van de doorgaande weg in het bos. Je kunt ook achter op de bromfiets mee naar boven, tegen een kleine vergoeding.  Er zijn hier in de natuurbaden gebouwd van verschillende temperatuur. Sommige baden hebben bamboe pijpen voor een douche. Ook kan je hier een geneeskrachtig modderbad nemen, wat goed zou zijn voor je huid.
Deze warmwaterbronnen zijn over het algemeen rustig. Hier kom je meestal maar weinig toeristen tegen. Anders dan de Ciater bronnen is hier geen toeristisch park gebouwd, maar wordt deze plek onderhouden door de gemeenschap uit de omliggende dorpjes. Het uitzicht is prachtig.

Het meer Situ Patenggang

Situ Patengan is een redelijk groot meer gelegen tussen de bossen en theeplantages. Als je het leuk vindt kan je hier een boottochtje maken.

In het midden van het meer ligt een klein eilandje: Batu Cinta (Liefdes steen). De naam van het meer “Patenggang”  is afgeleid van het Sundanese woord ‘Pateang-teangan’, wat betekent dat je moet blijven zoeken om te vinden.

Situ Patenggang lake

Er was eens een prins (Ki Santang) die verliefd werd op een eenvoudig meisje uit het dorp (Dewi Rengganis). Vanwege hun afkomst was het hen verboden te trouwen en scheidden hun wegen zich. Er brak oorlog uit en ze verloren elkaar uit het oog. Vanuit hun diepe liefde voor elkaar, bleven ze naar elkaar zoeken. Na lange tijd ontmoetten ze elkaar weer bij een rots.
Hier vroeg Dewi aan Ki Santang een meer voor haar te maken zodat ze samen konden varen. Tot op de dag van vandaag zie je, in het door Ki Santang gemaakte meer, de rots liggen waar ze elkaar weer ontmoetten.. het bewijs van een echte, maar onmogelijke liefde.
Iedereen die nu gezamenlijk om de rots heen vaart, zal eeuwig van elkaar blijven houden.

Theeplantage

Theeplantage Java IndonesiëRondom Bandung liggen prachtige thee- en aardbeienvelden. Een bezoek (of zelfs een overnachting)  aan een theeplantage of theefabriek is hier mogelijk.

De Heren van de thee

De Malabar Tea Estate ligt op twee uur rijden zuidelijk van Bandung. Hier kunt u wandelen door de theeterrassen en genieten van het prachtige uitzicht. Op deze theeplantage is het boek “De Heren van de thee” gebaseerd. Deze theeplantage is gesticht door de familie Bosscha. Ru Boscha ligt hier begraven en het graf is nog te bezoeken net zoals de oude theeplantage en het oude plantagehuis. Het is mogelijk op deze theeplantage te overnachten in een chalet bij de plantage. Het ontbijt krijgt u in het plantershuis. Ook kunt u hier lunchen.

Bosscha komt uit een familie van wetenschappers. Na zijn studie in Delft vertrok hij naar Indië. Vanaf 1896 tot zijn dood in 1928 leidde hij de Malabar plantage ten zuiden van Bandung. Hij was mede oprichter van het Bosscha Observatory (Sterrenwacht) in Lembang  ten noorden van Bandung. (Alleen op zaterdag is de sterrenwacht te bezoeken voor individuele bezoekers). Hij sprak Maleis, Javaans en Soendanees. Hij richtte een gratis school op voor de kinderen van zijn werknemers, heel bijzonder in die tijd. In het deel van deze school dat nu nog bestaat is een klein museum gevestigd.

Ten Noorden van Bandung

Ciater warmwaterbronnen

Op de hellingen van de Tangkuban Perahu, te midden van de theeplantages, ligt het Sari Ater Hot Spring Resort. Bij deze lokale toeristische plek met restaurants, speeltuintjes en zwembaden kun je zwemmen en baden in het geneeskrachtige water uit de bronnen. Ook kan je je hier bij het water laten masseren. De temperatuur van het water uit de bronnen kan oplopen tot 42 graden. Je kunt hier naar toe lopen met een gids vanaf de Tangkuban Perahu of met de auto naar toe rijden.

Cimahi waterval

Deze waterval is makkelijk te bereiken en ligt niet te ver vanaf Bandung. 

Cimahi waterval

De drijvende markt Lembang

Verwacht geen traditionele authentieke drijvende markt. Dit is een mooi park dat een aantal jaren geleden is aangelegd in een meer, gericht op vooral lokale toeristen. Je kunt hier heerlijke Indonesische snacks eten en leuke souvenirs kopen. Ook kan je zelf met een bootje of waterfiets het water op, en er is een soort kinderboerderij en bloementuinen.


Favoriete Hotels in Bandung:

Savoy Homann hotel

Savoy Homann hotel Bandung
bron: booking.com

 Savoy Homann op booking.com>>>


Grand Hotel Preanger

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Grand Hotel Preanger op booking.com >>>


Hotel Dago 207

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: booking.com

Hotel Dago 207 op booking.com>>>


Garut

kampung naga tour

Garut en Kampung Naga

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Garut >>>

Garut ligt in een mooie landelijke omgeving. Hier is het klimaat relatief koel.  De omgeving is rustgevend en relaxed.
In deze streek worden veel citrusvruchten, appels, tabak en thee verbouwd.
Alles is hier meer relaxed. De boeren gebruiken vaak maar kleine stukken land waardoor je hier soms nog buffels aan het werk ziet.
In de koloniale tijd werd Garut wel het “Zwitserland van Java” genoemd omdat het tussen de bergen ligt. Je vindt hier bronnen en spa’s met helder bergwater waar een genezende werking aan wordt toegekend.
Veel mensen houden van deze landelijke streek. Charlie Chaplin was één van hen.

Cipanas bronnen en spa’s 

Cipanas ligt vlakbij Garut en staat bekend om het bronwater waar een helende werking aan wordt toegeschreven. Het dorp kent verschillende resorts waar je kan overnachten aan het water. Het ene resort is meer ingesteld op kinderen en heeft bijvoorbeeld een waterpark. Andere resorts zijn romantischer met huisjes aan het water.

Talaga Bodas

Talaga Bodas is een zwavelmeertje bij een krater. Dit is een eenvoudige en rustige plek. Er zijn hier verscheidene baden met natuurlijk warm water (verwarmd door warmwaterbronnen). Ook zijn er zeven buizen waaruit bronwater stroomt en waar je van het heldere bronwater kunt genieten.

Cangkuang tempel

Cangkuang eilandVroeger was Cangkuang een eiland. Nu is het een schiereiland. Toch blijft het leuk het Cangkuang per bamboe vlot te bezoeken. Midden op het eiland ligt de kleine Cangkuang tempel. Dit is een van de weinige Hindoe tempels die ooit gevonden zijn in West Java. De tempel is gebouwd in de achtste eeuw. In de tempel bevindt zich een klein beeld van Shiva.

De tempel werd in 1893 beschreven door de heer Vorderman van het Bataviaasch Genootschap. Naar aanleiding van deze beschrijving is in 1966 een onderzoeksteam op zoek gegaan en is de tempel teruggevonden en gerestaureerd.

Op het eiland ligt Eyang Arif Muhammad begraven. Arif Muhammad was een soldaat van het Mataramse Rijk die mee vocht tegen de VOC in Batavia in de 17e eeuw. De aanval werd afgeslagen door de Nederlanders en Eyang Arif Muhammad vestigde zich op Cangkuang, waar hij de lokale bevolking bekeerde tot de Islam.

In kampung Pulo bevinden zich nog steeds de nakomelingen van deze bekeerlingen. In het dorp mogen maar zes families wonen . De families zijn moslim maar houden ook tradities in stand die hun basis vinden in het Hindoeïsme. Ook zijn er nog regels die specifiek door Eyang Arif Muhammed zijn ingevoerd. Zo worden in het dorp geen dieren met vier poten gehouden, is woensdag een rustdag en wordt er niet op gongs of gamelan gespeeld.

Vulkaan Papandayan

Gunung Papandayan
Gunung Papandayan De vulkaan Papandayan is nog vrij ongerept en rustig. De wandeling naar de top is een stevige maar niet al te moeilijke wandeling, waar je een aantal uren mee bezig bent. De wandeling is alles behalve saai en leidt je door een soort maanlandschap. Je loopt tussen opspuitende geisers,  borrelende modderpoelen en poelen ... Lees meer

Kampung Naga

Kampung Naga (“draken-dorp”) is een authentiek dorpje dat bestaat uit 111 traditionele huisjes aan een rivier omringd door rijstvelden. In dit traditionele dorp leeft men nog zonder elektriciteit, internet, of gemotoriseerd vervoer. De ongeveer 400 inwoners leven zoals hun voorouders altijd hebben geleefd, in harmonie met de natuur.

kampung nagaHet dorp heeft een houten moskee. De oproep tot gebed gebeurt hier niet via luidsprekers maar via de traditionele trom. De bouwmaterialen van de huizen komen uit de natuur. De huizen moeten gericht zijn op het noorden of het zuiden en mogen niet worden geverfd. De huisjes staan op palen en via een opening in de keukenvloer worden de kippen die onder de woningen rondscharrelen gevoerd.

Kampung Naga is een zelfvoorzienend dorp. De dorpsbewoners kunnen in hun eigen behoefte voorzien. Er zijn visvijvers, ze houden geiten, schapen en kippen en verbouwen rijst.
Ook worden er souvenirs aan toeristen verkocht en toeristen mogen alleen worden rondgeleid door de bewoners van het dorp.


Favoriete hotels bij Garut:

Villa Cahaya

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Villa Cahaya op Booking.com >>>

Pangandaran

Pangandaran

Boek direct uw chauffeur voor een bezoek aan Pangandaran >>>

Green CanyonPangandaran is  gelegen op een schiereiland aan de zuidkust van Java. De inwoners leven al eeuwenlang van de visvangst. Je kunt hier dus heerlijk eten in een van de visrestaurantjes. Pangandaran ligt direct aan het strand en ‘s avonds kan je hier genieten van een prachtige zonsondergang. Net voor zonsondergang vliegen er grote groepen vleermuizen (vliegende honden) hoog over het strand op zoek naar een slaapplaats in de jungle.

Vlakbij het vriendelijke dorp is veel te beleven in de uitgestrekte natuur. Het natuurpark op het schiereiland bestaat uit eeuwenoud oerwoud waar veel bijzondere dieren leven.

Green Canyon (Cukang Taneuh)

De Green Canyon is magisch. Hier vaar je in een traditionele boot door het turquoise water tussen de groene jungle. Het water slingert tussen de rotsen en hier voel je je één met de natuur. Je ziet vogels, hagedissen, watervallen en uiteindelijk vaar je een grot binnen. Hier kan je zwemmen en de rotsen beklimmen. Een tocht om nooit te vergeten.


Green Valley (Citumang)

Heb je ooit van body rafting gehoord? De Green Valley is een prachtige ondiepe rivier waar je je in een zwemvest door de stroom kan laten meevoeren, over rotsen kunt klimmen en een douche kunt nemen onder de watervallen. Geniet van de tropische atmosfeer en ervaar de schoonheid van het regenwoud op een unieke manier.

Santirah river tubing

Pananjung National Park en de prachtige Green CanyonOok in de Santirah rivier kan je body raften. Deze plek ligt verder stroomopwaarts dan de Green Valley en nog verder in het oerwoud. Het is een goed alternatief als de waterstand in de Green Valley te hoog is. Laat je meevoeren door de stroom en luister naar alle geluiden uit de jungle.

National Park

In het nationale park kun je een wandeling maken door het woud en veel verschillende dieren spotten zoals makaken, apen, herten, leguanen, toekans. Ook zijn er grotten met stekelvarkens en vleermuizen. Je vindt er ook verschillende planten die je misschien kent als kamerplanten, zoals ficcus en hibiscus, of omdat ze gebruikt worden om meubels van te maken zoals rotan en teakbomen.

In het woud zijn verder nog sporen van de geschiedenis te vinden. Wees niet verbaasd als je een oude Japanse bunker uit de Tweede Wereldoorlog tegenkomt of een tempel uit een oud Soendanees koninkrijk. Het bos eindigt in een prachtig wit strand.


-Tip-

Ga met een gids op pad door het nationaal park en maak een echte jungle tocht. Laat u verassen door de vele verschillende planten en dieren die hier nog in alle rust leven en groeien.


Batu Karas (Surfing)

Batu Karas ligt op ongeveer 30 km van Pangandaran en is een prachtige plek om te leren surfen. Het is hier nog niet zo toeristisch als op Bali. Hier kun je heerlijk eten bij de lokale eettentjes en een praatje maken met de vissers en de echte authentieke sfeer proeven.
Surfplanken zijn hier te huur.


Favoriete hotels bij Pangandaran:

Hotel Bale’ku

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
Bron: Booking.com

Hotel Bale’ku op Booking.com >>>


Lagoona Beach Bungalows

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Lagoona beach bungalows op Booking.com >>>


Yokima Beach hotel

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Yokima Beach Hotel op booking.com>>>

Cirebon

Kraton Cirebon

cirebon becak tourCirebon (Cheribon)

Cirebon is een oude stad aan de noordkust van Java. De stad is terug te vinden in oude geschriften uit de 15e eeuw. Het was toen een kleine vissersplaats. In de loop der tijd werd Cirebon door steeds meer handelaren bezocht en Cirebon werd ook steeds meer een handelsstad. Handelaren vanuit de hele wereld bezochten Cirebon en drukten hun stempel op de stad. Al heel vroeg vestigen Chinezen en Arabieren zich in de stad.

De naam “Cirebon” wordt op twee verschillende manieren uitgelegd. “Cirebon” zou ontstaan zijn uit het Javaanse woord “caruban” dat “gemixt” betekent. Dit zou verwijzen naar de Sundanese, Javaanse, Chinese, Europese en Arabische culturen die in Cirebon allemaal samenkomen.
Een andere uitleg is dat “Cirebon” verwijst naar het Sundanese woord “ci” (water) en “rebon” (garnaal). Cirebon zou vrij vertaald de “garnalenstad” zijn.


Cakrabuana en Gunung Jati

Poort Kraton Cirebon

Cakrabuana wordt gezien als de stichter van de stad. Hij werd geboren in 1423 en stamde af van de machtige Sundanese Padjadjaranse koning. Toen hij zich samen met zijn zus tot de Islam bekeerde werden zij uit het paleis gezet.

Cakrabuana nam zijn zus mee op een van zijn reizen naar Mekka om het graf van de profeet te bezoeken. In Mekka kreeg zij een aanzoek van de vorst Bani Israil. De prinses wilde wel zijn vrouw worden, maar alleen als de vorst zou toestaan dat haar zoon later naar Java kon afreizen om de bevolking van Java tot de Islam te bekeren. De vorst stemde daarmee in, en toen in 1448 een zoon werd geboren, vertrok deze -toen hij oud genoeg was- naar Java. Hij vestigde zich in Gunung Jati, bij Cheribon.  Hij kreeg steeds meer volgelingen die hem “Sunan Gunung Jati” noemden. Hij maakt Cirebon groot en genoot door zijn afkomst en kennis veel respect. Hij is een van de Wali Songo, een van de negen verspreiders van de Islam op Java.

Gunung Jati trouwde tijdens een bezoek aan China de dochter van de keizer, prinses Ong Tien. De cadeau’s die zij van haar vader kreeg (keremiek) hebben lange tijd bij de graven van de sultans gestaan en een gedeelte hiervan is ongeveer 90 jaar geleden overgebracht naar de musea van de kratons. De motieven die gebruikt werden om het keramiek te decoreren waren inspiratie voor batikpatronen.
De nakomelingen van Sunan Gunung Jati dragen de Sundanese, Javaanse, Arabische en Chinese cultuur in zich. 


Pelgrimsoord Gunung Jati

Het graf van Sunan Gunung Jati ligt op de top van de heuvel Pasirdjati in de kampong Astana, zes kilometer van Cheribon.

De graven zijn ommuurd en in vakken verdeeld. Het graf van de Soenan ligt in het negende vak, helemaal op de top van de heuvel. In de andere vakken bevinden zich de begraafplaatsen van zijn nakomelingen.  Tegels, borden, en andere porseleinen ornamenten zijn in de muren gemetseld.
Een poort in de muur geeft toegang tot een moskee en vanaf hier zie je het dak van het graf van Sunan Jati.

Het graf van Gunung Jati is nog steeds een belangrijk pelgrimsoord.

Fatahillah

Fatahillah, de man die de Portugezen in Sunda Kelapa in 1527 versloeg en Sunda Kelapa tot Jayakarta maakte was de generaal en opvolger van Gunung Jati. Hij ligt naast Gunung Jati begraven.


Vier kratons

macam aliIn 1677 is het Sultanaat van Cirebon opgesplitst in vier verschillende koninklijke families met ieder hun eigen paleis (kraton). De vier kratons worden door iedereen gerespecteerd maar hebben geen politieke functie meer. De vier kratons heten Keraton Kasepuhan, Kanoman, Kacirebonan en Kaprabonan.

Het symbool van de kratons is Ali’s panter (Macam Ali). Het is een combinatie van de Hindu achtergrond (de panter) en de Arabische achtergrond (de Arabische kaligrafie)

Keraton Kasepuhan

Kraton Kasepuhan CheribonDeze kraton heeft een prachtige koninklijke koets in de vorm van de “Singa Barong”. De Singa Barong is een mix tussen de Singa, de leeuw, de koning van alle dieren en de Barong, een mythische wezen en de koning van de geesteswereld.

De Singa Barong heeft het lijf van een leeuw, de vleugels van de Buraq (Islamitische element), de slurf van een olifant (Hindoe element) en de tong van een draak (het Chinese element).

Vlakbij de Kasepuhan kraton staat de oude Grote Moskee ‘Sang Cipta Rasa’.

Keraton Kanoman 

Koets Cirebon kraton

De Kanoman’s kraton heeft een koninklijke koets in de vorm van de Paksi Naga Liman. Dit is een wezen dat bestaat uit de garuda, de draak en de olifant.  Ook dit mythische wezen staat symbool voor de verbondenheid tussen de verschillende geloven, culturen en achtergrond van de inwoners van Cirebon.

Deze mythische wezens Macan Ali, Singa Barong, and Paksi Naga Liman vinden we ook terug in de batik uit deze streek.


Taman Wisata Goa Sunyaragi 

Cirebon rondreisHet waterpaleis van de kraton van Cirebon is in 1703 in Chinese stijl gebouwd in opdracht van de achterkleinzoon van sunan Gunung Jati, de sultan Kasepuhan.

De Sultan kwam graag in het paleis om te mediteren. Hier waren prachtige grotten en tuinen aangelegd met vijvers en watervallen. Ook hier zijn invloeden uit de verschillende culturen terug te vinden.

Het verhaal gaat dat de Chinese bouwmeester -nadat het bouwwerk was voltooid- door de Sultan is vermoord om te voorkomen dat hij ook voor anderen zo’n mooi paleis zou bouwen. Het kan ook zijn dat dit verhaal is afgeleid van de geschiedenis van de Chinese bouwmeester die in de 19 eeuw de Nederlanders hielp met het restaureren van het paleis en er van beschuldigd werd de geheimen van de grotten en gangen aan de Nederlanders te hebben doorgespeeld. Iets wat hij met de dood heeft moeten bekopen.

Goa Sunyaragi bestaat uit de woorden Goa (grot) Sunya (alleen, eenzaam) en Ragi (lichaam) en verwijst naar het doel van dit waterpaleis: meditatie.

Het waterpaleis is nog steeds te bezoeken. De beste tijd om het paleis te bewonderen is in de vroege ochtend.

Voor de ingang van de Peteng-grot staat een beeld van een Sunti-maagd. Volgens de plaatselijke legende zal iedereen die het beeld aanraakt levenslang vrijgezel blijven.


Batik

mega mendung

Cirebon staat bekend voor mooie batikpatronen, die beinvloed zijn door de Chinese, Arabische en Javaanse cultuur.

Het meest bekende motief uit deze regio is van oorsprong blauw en beeldt een wolkenlucht uit: het Mega Mendung-motief.
Dit motief was van oorsprong aan het sultanaat van Cirebon voorbehouden. Alleen de sultan en de familie van de sultan werd als geestelijk krachtig genoeg gezien om dit motief te dragen.

Het Mega Mendung patroon verbeeldt wolken en is ontworpen door de stichter van de stad Cirebon, Cakrabuana  Toen hij op een dag bij een rustige rivier stond zag hij de reflectie van de wolken in het water. Op dat moment kwam dit patroon in zijn gedachten.

Koloniale gebouwen

In Cirebon zijn nog een aantal prachtige klassieke art-deco gebouwen terug te vinden.

Gemeentehuis

Het gemeentehuis van Cirebon is gebouwd in 1926 in de Art-Deco-stijl van de Amsterdamse school. Het gebouw is versierd met garnalen door Anthon Maas.

British American Tobacco

BAT Cirebon

Het BAT-gebouw is gebouwd in 1924 en is ontworpen door architectenbureau Eduard Cuypers & Hulswit in art-decostijl. Deze grote sigarettenfabriek had een productiecapaciteit van 17,5 miljoen sigaretten per dag, maar is in 2010 stopgezet. Nu staat het BAT-gebouw leeg.

Bank Indonesia

Het kantoor van Bank Indonesia Cirebon is zo mooi dat het gebouw zelfs is verschenen op het bankbiljet van Rp 500 dat in 1988 werd uitgegeven.

Escompto

De Escompto maatschappij was een handelsbank die vooral kredieten verstrekte aan de handel- en nijverheidsbedrijven. Net als in veel andere steden waren zij ook in Cirebon gevestigd in een prachtig gebouw.

Gedung Negara

Op het eerste gezicht lijkt dit gebouw op het Merdeka-paleis in Jakarta, alleen kleiner. Dit gebouw is ontworpen door Van De Berg, een Nederlandse architect in 1865. Ten zuiden van het gebouw is een veld waar tientallen gevlekte herten worden gehouden, net zoals bij het paleis in Bogor.

Cirebon-station

Het station is gebouwd in 1912 toen het spoor naar Cirebon werd doorgetrokken.


Jakarta

jakarta prive chauffeur

Jakarta

Boek direct uw chauffeur in Jakarta >>>

Jakarta is een miljoenenstad met grote tegenstellingen. Het is de hoofdstad en ook de meest dichtbevolkte stad van Indonesië. Na Tokyo is het de grootste metropool ter wereld met 30 miljoen inwoners. Ongeveer 40% van de stad ligt onder zeeniveau en in deze delen van de stad zijn er regelmatig overstromingen in het regenseizoen. Het verkeer is druk en Jakarta staat bekend om verkeersopstoppingen.

Jakarta is voor veel toeristen geen stad om lang te verblijven en is niet de beste plek voor een eerste kennismaking met Indonesië. Vaak wordt een rondreis over Java en Bali gestart in Bogor, Bandung of Yogyakarta en wordt Jakarta overgeslagen.

Toch kent ook Jakarta een aantal mooie plekken die zeker de moeite waard zijn en die je eigenlijk niet mag missen.

Jakarta oude stadHet oude Batavia

Soms is het even zoeken, maar stukjes oud Batavia zijn zeker terug te vinden in Jakarta. Oude grachten en ophaalbruggen zijn nog duidelijk herkenbaar aanwezig in de oude stad. Bezoek de oude haven voor een korte rondvaart en slenter rond op het oude stadsplein en waan je weer terug in het oude Batavia. De musea zijn leuk om te bezoeken en de oude sfeer te kunnen opsnuiven.

De meeste musea zijn op maandag gesloten.

Sunda Kelapa, de oude haven

Jakarta oude haven

In het noorden van Jakarta bevindt zich de oude haven.  De oude haven heet Sunda Kelapa en is de naam van de oorspronkelijke plaats waaruit Jayakarta, Batavia en later Jakarta is ontstaan.
De houten Buginese schoeners (traditionele zeilboten) uit oude tijden liggen nog altijd in de haven en worden nog steeds gebruikt. In dit stukje van de haven lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De zeilschepen zijn met de hand gemaakt in Sulawesi. Ook het laden en lossen gebeurt nog met de hand.
Bij de haven liggen de resten van een oud fort dat in 1617 door Jan Pieterszoon is gebouwd. In de oude pakhuizen van de VOC is nu het maritiem museum (museum Bahari)  gevestigd. Bij dit museum staat nog een laatste stukje van de oude stadsmuur van Batavia.
In de ochtend is er vismarkt in de oude haven.

De Uytkijk

Uitkijktoren haven JakartaDe oude uitkijktoren “de Uytkijk” kijkt nog altijd over de haven uit. Vroeger was deze toren het hoogste gebouw in Batavia en werd gebruikt om alle schepen die binnenkwamen en vertrokken in de gaten te houden. Deze uitkijktoren is gebouwd in 1839. Na 77 traptreden heeft kunt u ook de haven afspeuren naar de schepen die komen en gaan. Onder aan de toren werden gevangenen opgesloten. Er is nog een oude tunnel naar de oude stad (naar het historisch museum aan het Fatahillahplein) en deze tunnel zou zelfs nog doorlopen helemaal tot het voormalige Fort Frederik Hendrik (de plek van de huidige Istiqlal moskee). Helaas is de tunnel niet meer veilig en daarom afgesloten. Verder lopend richting de oude stad komen we langs een oude ophaalbrug uit 1628.


-Tip-

Bezoek de oude stad samen met een gids. Verlies geen tijd met zoeken.  Met een lokale gids mist u niets, hoort u de mooiste verhalen en leert u makkelijk het echte Jakarta kennen.


Kota Tua, de oude stad

Kota Tua Jakarta bezoekenVlakbij de oude haven ligt de oude stad (Kota Tua)  (ongeveer 15 minuten lopen). De oude stad was vroeger geheel ommuurd. Het centrum van de oude stad is het Fatahillah plein (het Stadhuisplein), Rondom het Fatahillah plein staan nog veel monumentale gebouwen uit de Nederlandse tijd. Sommige gebouwen, zoals het postkantoor zijn nog in gebruik.
Aan dit plein zijn verschillende musea in de oude monumentale panden te vinden.

Museum Sejarah (in het oude stadhuis van Batavia)

In het oude stadhuis is het Museum Sejarah (het historisch museum) van Jakarta gevestigd. In de kelder zitten nog kerkers waar onder andere prins Diponegoro (de leider van de opstand tegen de Nederlanders rond 1825) gevangen heeft gezeten.
Voor het oude stadhuis staat een oud Portugees kanon. Een oud bijgeloof is dat vrouwen sneller zwanger worden als ze op het kanon gaan zitten. Of dit klopt blijft een mysterie; het is nu niet meer toegestaan op het kanon te gaan zitten.

Wayang museum (op de plek van de oude kerk)

Op de plek van de oude kerk bevindt zich het Wayang museum. Hier zijn oude wayangpoppen te bewonderen. Ook de herdenkplaat voor het graf van Jan Pieterszoon Coen bevindt zich in dit museum.

Oude centrum Jakarta tour bezoekenKunst en keramiekmuseum (in het oude gerechtsgebouw)

In het voormalig gerechtsgebouw zit nu een kunst- en keramiekmuseum (Balai Seni Rupa).

Museum Bank (in de oude Javaansche bank)

Net naast het Fatahillahplein ligt het “Museum Bank”. Het bankmuseum is gevestigd in het gebouw van de oude Javaansche bank. Hier zie je de geschiedenis van handel, geld en financiën. Omdat het een oud bankgebouw is kan je ook een kijkje nemen bij de oude kluizen waar vroeger de rijken van de stad hun kostbaarheden bewaarden.

In café Batavia, ook aan het Fatahillahplein, kan je even uitrusten en in koloniale sferen een kopje koffie drinken.


-Tip-

Als u van geschiedenis houdt is het leuk voor uw bezoek aan Jakarta in Nederland het Westfries museum in Hoorn te bezoeken. Hier is het mogelijk via een 3D bril het Batavia van 1627  te bezoeken. Wat een verschil met het huidige Jakarta!


Monas monument

Monas monument Jakarta bezoekenHet Monumen Nasional (afgekort Monas) is gebouwd als symbool van de onafhankelijkheid van Indonesië. Het monument ligt in het midden van de stad op het plein Medan Merdeka (het vroegere Koningsplein) en is 137 meter hoog. Vroeger lag rond het Koningsplein de villawijk Weltevreden, een wijk voor de welgestelde Nederlanders. Op de top van het monument staat een bronzen vlam die bedekt is met 35 kg goud. Toen in 1995 gevierd werd dat Indonesië 50 jaar onafhankelijkheid was, is dit aangevuld tot 50 kg goud. Het monument staat voor een mortar en pestle (de beker en stamper van de vijzel), en voor Yoni en Lingga (begrippen voor mannelijke en vrouwelijke energie uit de Kamasutra) als symbool voor balans, vruchtbaarheid en eeuwig leven.

Vanaf het monument heb je (als het weer en de smog meezit) een mooi uitzicht. De bouw heeft bijna 14 jaar geduurd (van 1961 tot 1975). In het monument is een museum met informatie over de onafhankelijkstrijd. Het monument is elke dag en ook ‘s avonds te bezoeken. Omdat het druk kan zijn en er niet veel mensen tegelijk naar boven kunnen, ontstaan er soms lange rijen.

Istiqlal Moskee en de katholieke kathedraal

Istiqal moskee jakarta bezoeken

De Istiqlal moskee is indrukwekkend groot. Met gepaste kleding mag je naar binnen.
Het is de grootste moskee van Zuid-Oost Azië en werd gebouwd tussen 1961 en 1978 in opdracht van Soekarno. Tegenover de moskee staat de katholieke kathedraal. Deze kathedraal is gebouwd tussen 1891 en 1901 en ook zeker een bezoekje waard.

Chinese wijk Glodok

Glodok is de Chinese wijk van Jakarta. In november 1740 heeft de VOC (Dutch East Indies Company) Glodok aan gewezen als woonplaats voor de Chinese inwoners van Jakarta. De inwoners van Jakarta vinden hun oorsprong in vele werelddelen. Deze oorsprong is ook terug te vinden in de lokale taal van Jakarta, het Betawi (Batavian). In deze taal zijn woorden uit het Portugees, Nederlands, Arabisch en Chinees terug te vinden.

Het woord Glodok komt waarschijnlijk van het Soendanese woord “Golodog” dat ingang betekent. Ook wordt gezegd dat Glodok het geluid van het water is als het uit de waterfontein voor het oude stadhuis komt (grojok, grojok). In de Chinese wijk vindt u een traditionele markt, en natuurlijk lekker eten. In de Chinese wijk kunt u ook een Chinese boeddhistische tempel bezoeken.

Nationaal archiefmuseum

Jakarta nationaal museum

Dit museum is gevestigd in de in 1760 gebouwde gerestaureerde residentie van de 18e-eeuwse Gouverneur generaal Reinier de Klerk. Het nationaal archief is hier niet meer te vinden. Dit is verhuisd naar een moderner pand elders in Jakarta.
Reinier de Klerk was getrouwd met een rijke vrouw en heeft zijn residentie zelf laten bouwen. Hij had meer dan 100 slaven. In 1997 is het pand geheel gerenoveerd met geld dat bijeengebracht is als gift van Nederlandse bedrijven voor de 50 jaar onafhankelijkheid van Indonesië.

Nationaal museum

Het Nationale museum ligt vlakbij het Monumen Nasional en geeft een goede indruk van de rijke geschiedenis en cultuur van Indonesië. Het bestaat al sinds 1778. Het gebouw wordt ook “olifantgebouw” genoemd, naar het standbeeld van een olifant dat voor het gebouw staat en ooit door de koning van Siam geschonken is.

Kinderen

Taman mini Indonesia

Als u wat langer in Jakarta blijft en kinderen heeft is ook het “Taman mini Indonesia” leuk om te bezoeken. In dit grote park zijn de cultuur en tradities van de vele verschillende etnische bevolkingsgroepen te bezichtigen. U vindt hier architectuur, kleding, dans en andere tradities uit alle provincies van Indonesië. Op verschillende paviljoens komen de verschillende delen van Indonesië aanbod.

De traditionele gebouwen uit de 33 provincies zijn rondom een meer gebouwd in de vorm van de Indonesische archipel.

Verder is er een bioscoop en zijn er speelmogelijkheden voor de kinderen.

Ancol Dreamland

Ancol Dreamland is een enorm attractiepark aan de noordkant van Jakarta. In het park zijn een groot aantal attracties, waaronder een IMAX bioscoop.  Ancol Seaworld met een groot zoutwater aquarium ligt vlakbij. Een dag is eigenlijk niet voldoende om alle attracties te bezoeken.

Streetfood of lokale markten

lokale markt bezoeken JakartaJakarta is een smeltkroes van vele culturen en kent veel verschillende keukens. Eet lekker met je handen en probeer alle verschillende smaken. Om de beste plekjes te kunnen vinden kun je het beste op stap gaan met een lokale gids. Dit is de ideale manier om het beste streetfood van Jakarta te leren kennen. Deze food tour is geschikt voor iedereen (kinderen, vegetariërs) en is ideaal aan het einde van de dag en het begin van de avond. Neem contact op en wij regelen de beste gids voor u.

Haalt u thuis altijd graag uw eten op de markt? Dan zult u ook zeker genieten van een bezoekje aan de verschillende markten die Jakarta kent. Kijk u uw ogen uit, proef wat u wilt en koop leuke kadootjes voor de achterblijvers. Met een gids ziet u veel meer en ontdekt u de leukste markten zonder tijd te verliezen. We kunnen een tour voor u regelen langs de verschillende markten, met een ervaren gids. Stuur ons een berichtje en we regelen het voor u.

Tips en advies voor uw verblijf in Jakarta

Jakarta is leuk om te verblijven, maar bereid je voor op een drukke miljoenenstad. Jakarta wordt wel vergeleken met een durian; een sterk-ruikende vrucht waar je óf van houdt óf haat, maar die zeker speciaal is en die je niet snel vergeet.


-Tip-

Plan uw bezoek aan Jakarta vooraf. Als u maar kort in Jakarta bent is het verstandig uw bezoek van te voren al in te plannen. Laat ons weten wat u leuk lijkt en we stellen in overleg met u een leuk programma samen. Omdat wij direct feedback krijgen van onze gasten zijn wij goed op hoogte. Wij kennen de leukste lokale gidsen, restaurants en plekken om te bezoeken en zijn u graag van dienst.


Neem geheel vrijblijvend contact op voor advies over al de  mogelijkheden >>>


Stadhuis Jakarta Batavia tour excursie
Het oude stadhuis is de tropische variant op het paleis op de Dam in Amsterdam

Favoriete hotels in Jakarta:

Mercure Batavia hotel in Jakarta

Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatie
bron: Booking.com

Mercure Batavia op Booking.com>>>

 

Heritage hotel in Jakarta

Of boek een hotel met een geschiedenis, lees meer>>>