Zoektocht naar roots in Indonesië – Een reis door uw familiegeschiedenis

Op rootsreis in Indonesië – bezoek uw verleden

Rootsreizen

zoektocht naar roots op Java

Veel Nederlanders hebben roots in Indonesië of Nederlands-Indië. Zij zijn er geboren of kennen de verhalen van hun familie.
Soms is het de wens nog een keer terug te keren naar het geboorteland, anderen zijn nieuwsgierig naar hun roots en willen het land van hun ouders of voorouders beter leren kennen.

Door de jaren heen zijn vele mensen met verschillende achtergronden vanuit Nederlands-Indië en Indonesië in Nederland terechtgekomen:
Na de onafhankelijkheid van Indonesië vertrokken ongeveer 340.000 Nederlanders naar Nederland. Ongeveer 50 jaar eerder, aan het begin van de vorige eeuw, zijn 33.000 Javanen naar Suriname gebracht om daar als contractarbeider aan de slag te gaan. Velen van hen zijn Nederlander geworden en wonen inmiddels in Nederland.
Verder zijn er rond 1980 ongeveer 3000 kinderen door Nederlandse ouders geadopteerd vanuit Indonesië.

Hierdoor zijn Nederland en Indonesië blijvend met elkaar verbonden.
Veel Nederlanders met hun roots in Indonesië of Nederlands-Indië gaan op zoek om meer inzicht krijgen in hun achtergrond.
Treed in de voetsporen van uw voorouders en geef uw vakantie een extra dimensie.

Bezoek de plekken uit uw familiegeschiedenis

Een individuele rondreis met uw eigen privéchauffeur is de ideale manier om (weer) in contact te komen met uw verleden.
Tjihapit kampEen rootsreis geeft u meer inzicht in uw achtergrond. Bezoek de stad, de streek, of zelfs het ziekenhuis, waar u of uw voorouders zijn geboren, bezoek dezelfde kerk of moskee die zij bezochten, vind de plantage, het kantoor of de school waar ze werkten, wandel over dezelfde wegen waar uw voorouders zo lang geleden liepen en maak de connectie tussen uzelf en de generaties voor u.
Natuurlijk zijn veel dingen veranderd in de loop der jaren, de tempoe doeloe van de oude foto’s is voorbij, maar op een dieper niveau is er bijna altijd een gevoel van herkenning.

Het bezoeken van familiewortels is goed te combineren met een rondreis over Java en Bali. Rootsreizen zijn altijd bijzonder; de (hernieuwde) kennismaking met uw roots is een ervaring voor het leven.

Dadang Supardi is gespecialiseerd in het organiseren van rootsreizen. Hij biedt u de mogelijkheid samen met hem een persoonlijke rootsreis samen te stellen. Een uniek reisplan, dat geheel is afgestemd op uw wensen. Hij kan u adviseren over uw reisroute, de voor u interessante plekken en excursies en ook kan hij helpen bij het vinden van mooie authentieke of nostalgische hotels.

Hoe werkt het? –>

Onderzoek ter plekke

Ereveld Pandu BandungSoms is het lastig de juiste plek terug te vinden. Straatnamen zijn gewijzigd, en er is veel bijgebouwd. Of het nu gaat om verloren familie, een kindertehuis, plantages, huizen of graven van familie, Dadang Supardi zal al zijn mogelijkheden gebruiken om de plekken of personen die u zoekt weer (terug) te vinden. Met geduld en tact, helpt hij u om aan de hand van uw aanknopingspunten (oude adressen, namen) bij de juiste personen informatie in te winnen.

Hij is betrokken, kent de cultuur door en door en weet met oog voor gevoeligheden, tactisch informatie in te winnen, zonder mensen voor het hoofd te stoten en daarmee af te schrikken. Dadang Supardi heeft een groot netwerk waar hij een beroep op kan doen. Hij respecteert uw privacy en heeft veel ervaring met rootsreizen. Soms lukt het niet meer specifieke plekken of personen terug te vinden. Het is belangrijk u ook op deze mogelijkheid voor te bereiden.

Dadang Supardi zal er alles aan doen de zoektocht naar uw roots tot een succes te maken, al is het resultaat natuurlijk mede afhankelijk van de aanknopingspunten waar u over beschikt en soms een portie geluk. Vele eerdere rootsreizigers hebben hun leven verdieping en verbreding  kunnen geven na het herontdekken van hun roots.

Speciale (privé) dagexcursies onder begeleiding van een deskundige gids:

Historische stadswandelingen

Oude stad Semarang Maak een historische wandeling in de oude stad van Semarang, Bandoeng, Batavia, Solo of Djokjakarta

In oude fotoalbums zitten oude foto’s van weleer. De steden in Indonesië zijn de laatste 80 jaar natuurlijk enorm veranderd en gegroeid. Toch lukt het nog in de drukte van de miljoenensteden het verleden nog terug te vinden. Gespecialiseerde lokale gidsen nemen u mee op een wandeltocht van 2 a 3 uur en vertellen de verhalen van het verleden aan de hand van de oude gebouwen en straten die u tegenkomt. Hierdoor ziet u de steden met een andere blik en komt het verleden tot leven.

Ook hier kunt u van te voren eventuele speciale wensen of familie anekdotes doorgeven zodat deze meegenomen kunnen worden in de excursie.

Tweede Wereldoorlog

Ambarawa vrouwenkamp kapelBezoek een Japans vrouwenkamp, een ereveld en opvangkampen

Herinneringen aan het verleden zijn vaak mooi, maar helaas ook soms pijnlijk. In de Tweede Wereldoorlog verbleven ongeveer 100.000 burgers en 42.000 militairen in Japanse gevangenkampen. Na de oorlog werd vaak niet meer gesproken over deze moeilijke periode. Men richtte zich op een nieuwe toekomst in Nederland. Gelukkig is er in de loop der jaren wel steeds meer geschreven over wat men in de oorlog heeft meegemaakt.
De ervaring leert dat er onder de kinderen en kleinkinderen van de slachtoffers van de oorlog vaak behoefte bestaat ook in Indonesië de plekken te bezoeken waarover zij hebben gehoord en gelezen en die, door de oorlog tegen wil en dank, aan hun familiegeschiedenis verbonden zijn.

In Indonesië zijn lang niet al deze plekken meer terug te vinden. Soms lukt het nog wel sporen uit het verleden terug te vinden.
Op Midden-Java is het mogelijk een (privé) dagexcursie te volgen waarin onder leiding van een deskundige gids in Semarang en Ambarawa voormalige opvangkampen, vrouwenkampen en een ereveld kunnen worden bezocht. Zo komt het verleden weer een beetje tot leven en ontstaat er meer inzicht in hetgeen onze voorouders hebben meegemaakt. Het is belangrijk de geschiedenis niet te vergeten.

Deze excursie kan eventueel worden aangepast aan uw persoonlijke familiegeschiedenis. Informeer naar de mogelijkheden.

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden –>


De rootsreizen en zoektochten naar familiegeschiedenis worden erg gewaardeerd:

Onze rondreis door Java; super goed geregeld

yuli our driver in Indonesia

“Thuis contact met Pardi om een speciale reis te plannen met niet alleen de highlights van Java maar ook speciale plekken waar mijn schoonmoeder in het Jappenkamp heeft gezeten en gewoond met ouders. Dit is door Pardi heel goed begrepen en we hadden naast chauffeur ook 2 aparte gidsen i.v.m. dit verleden. Yuli was onze chauffeur en heeft ons alle dagen rond gereden. Alle afspraken kwam hij goed na en niks was te veel voor hem. Hij is een uitstekende chauffeur waarbij je met een gerust hart in de auto kan stappen. Yuli is rustig en zijn Engels is nog niet helemaal goed maar oefening baart kunst en zal zeker verbeteren. Niks was te veel voor hem en hij was ook zeer zorgzaam. We zijn zeer enthousiast over Pardi en Yuli en bevelen hen zeker aan. Heel jammer Pardi dat er geen tijd was om je persoonlijk te leren kennen in Yogya en je te bedanken!”

Yvonne uit Nederland (augustus 2019) [usr 5]


nostalgische tour over Java

Nostalgische tour over Java

We hebben zeer genoten van de vele verhalen die Pardi vertelde.
In een korte tijd heeft hij ons alles wat we wilden laten zien. Wij hebben echt vele uren in de bus doorgebracht, maar niks was te veel. Altijd even vriendelijk en behulpzaam. Zeker naar mijn ouders toe.
Pardi en Yuli krijgen van mij een dikke 10. Het was in een woord geweldig!”

Familie Janssen uit Nederland (april 2019) [usr 5]


Een zeer goede en betrouwbare organisatie

“We hebben een week doorgebracht op Java, met name om de adressen te bezoeken waar mijn ouders geboren zijn. Unggul was onze chauffeur en hij was voortreffelijk. Heel attent, een uitstekende chauffeur, netjes, altijd op tijd, dacht mee met alternatieven om te gaan bekijken, heel relaxed en altijd aan het lachen.
De week in Java met Unggul is heel mooi om op terug te kijken. Hartelijk dank nogmaals Unggul! En ook Pardi waarmee we mailcontact hadden, heeft alles goed geregeld.
Een zeer goede en betrouwbare organisatie waar je zeker mee door Indonesië kan rijden.”

Brenda uit Nederland (april 2019) [usr 5]


Geweldige vent, die Pardi!!

“Onze zoon en schoondochter hadden eerder met Pardi een trip gedaan en waren daarover zeer tevreden.
Nou, dat is ons ook gebleken. Mijn vrouw en ik bezochten in Central Java de bejaarde biologische moeder en broer van onze schoondochter. Door Pardi is dat een geweldige ervaring geworden.

De familie woont in een heel eenvoudige huisje, ze hebben nauwelijks inkomen dus de omstandigheden zijn gewoon verontrustend. Pardi adviseerde ons boodschappen mee te nemen, eerste levensbehoeften, zoals rijst, olie, wasmiddel, zeep, tandpasta en borstel. Na ontvangst nam Pardi het heft in handen en regelde de communicatie, wij beheersen de taal niet, en door Pardi als vertaler, was er een goed contact. Moeder en zoon bleken op planken te slapen, dus met Pardi naar een beddenwinkel en deze aangeschaft. Het afscheid was emotioneel, we hopen snel weer bij hen terug te kunnen keren.

De ander dag een rit van Yogyakarta naar het noorden van Central Java. Pardi stuurde de auto rustig en beheerst door het verkeer, over een beroerde weg. Ondertussen wetenswaardigheden vertellen over de omgeving, stoppen indien nodig zoals bij een veemarkt met heel veel koeien. Enorm leuk om mee te maken. Na een rit van zo’n 7 uur namen we afscheid van een geweldige kerel, goede chauffeur en een beste vent.
Volgende keer is Pardi onze chauffeur.”

Peter uit Nederland/Spanje (april 2018) [usr 5]


Fantastisch goede chauffeur, gids en bovendien een heel sympathieke man

“Pardi heeft met ons ruim twee weken op Java rondgereisd en dat was op alle gebieden een groot succes. Wij waren op zoek naar heel specifieke plekken uit ons familieverleden. Dankzij Pardi’s kennis van zaken en zijn speurtalent hebben wij deze locaties allemaal kunnen vinden. Daarbij voelde hij heel goed aan wat onze wensen waren op het gebied van restaurantjes en interesses. Pardi is een heel sympathieke man, met brede interesses, een goed gesprek en bovenal een uitstekend en veilig chauffeur.
Wij raden iedereen aan van Dadang Supardi’s diensten gebruik te maken!”

familie Schneider uit Nederland (december 2017) [usr 5]
Read more >>